Att jobba med skandinavier

Heeeej, allesammans!


Hoppas allting är fint med er. Själv så har jag precis passerat 3 månader på Mallorca! Hur sjukt! De senaste veckor har bestått av mycket jobb och soliga stranddagar när jag har varit ledig. Vi har haft en period då många på jobbet har varit sjuka och de som inte var sjuka hade semester, vilket komplicerade jobbet en del. Nu är det mycket bättre och folk är friska och tillbaka åter igen. Såå skönt. Inte bara för att man aldrig vill att någon ska vara sjuk, det blir såklart tufft att göra ett jobb med hälften så som jobbar. Jag måste ändå säga att vi hanterar det sjukt bra och jag har hamnat i ett gäng som verkligen storsatsar på kärlek och pepp, inga hard feelings till någon, vi stöttar och peppar och det underlättar.

Jag har sett nya delar av Mallorca, förra veckan roadtrippade jag till Sa Calobra med min kollega och hennes kompis. Vi såg makalösa vyer och när vi väl kom fram såg vi diverse segelbåtar och yachts. Där fanns en sandstrand som man blev lockad att gå till då vägen dit var väldigt vacker, man gick bland annat genom en tunnel. Men sandstranden var inte så najs och det var väldigt mycket folk där. Istället hängde vi vid hamnen där båtarna går ifrån. Där kunde man hoppa och simma. Också väldigt trevligt. Vi tog oss även till Puerto de Soller, vilket var ljuvligt. Vi lagade mat och badade i havet länge, länge.

Jag var även på Cala Mondrago med en annan kollega, det var väldigt vackert, mer av en vik och just detta strandbesök resulterade i en riktig solbränna. Annars har jag varit skonad från solbrännor sedan i maj så då var jag givetvis övertygad om att jag var odödlig. Hmm, inte riktigt, va.

Annars så har jag känt mig lite lost när det gäller mat. Jag har haft dåligt med inspiration och inte riktigt haft lust till att laga mat i vårat kök. Därför fick jag tänka om. Mera råvaror, satsa på mycket frukt och lägga lite kärlek i maten. Jag tycker det är lite svårt att hitta rätt mat här på Mallorca. Jag vill ju självklart äta ganska billigt, eller i alla fall göra billiga matlådor till jobbet. Men till exempel någon vegetarisk bra färs har jag inte hittat. Förräns häromdagen då jag gick in i svenska butiken för att köpa Oatly´s Ikaffe, där hade dom tydligen Quorn. För även om jag bor i matparadiset Spanien och man borde bälja i sig tapas och sangria, så kommer det alltid den där tisdagen då man saknar spaghetti och köttfärssås. På Lidl här finns det krossade tomater som inte är krossade tomater eller tomatbitar i, vilket betyder att den är helt smooth. Men häromdagen så såg jag att det finns med riktiga tomatbitar i också, bara i en mycket mer otymplig förpackning. Anyways, jag lagade en chili con carne vego style och damn, den blev god. Då fick jag minsann fram lite matglädje. Jag bör väll också lägga till att jag igår inmundigade en tryffelpasta utan dess like som jag la waaaay too much money on.

Idag tänkte jag tala om hur jag upplever att det är att jobba med skandinavier. Dels att jag varje dag talar med norskar, danskar, svenskar i jobbet, men också att mina kollegor är svenskar, norskar och danskar. Okej, så först och främst så kan jag tala om att vi är flest svenskar. Och även om jag tror att det är meningen att man ska bo tre pers, alltså en norsk, en svensk och en dansk., så bor jag med danska Christian och svenska Wilma, så jag har absolut möjlighet att tala svenska om jag så vill. Så vi har tre norskar och tre danskar på kontoret i vårat. gäng Det bör också nämnas att i den här typen av jobb så umgås man ju väldigt mycket med sina kollegor.

Okej, när det gäller själva jobbdelen; vi tar emot samtal och sms/mejl från danskar och norskar och hur sjutton vet man vad de säger? Jo, man lär sig ganska snabbt. Jag har valt att skriva ner några ord i en bok så fort jag lärt mig dem, både norska och danska. Men oftast så har det med kontexten att göra. Eftersom de flesta som ringer in till oss har liknande problem, bristande AC, dåligt wifi, har blivit sjuka, vill följa med på transfer. När man väl kommer in i det, och får en ylande norsk på telefon som förklarar att AC:n inte funkar då är det inte så svårt.

Jag har absolut inte haft någon utbildning i varken norska eller danska, knappt pratat med någon norsk innan jag kom hit och ingen dansk heller, förutom på engelska då. Men det är lite det som är kul med jobbet också. Danska visste jag såklart skulle vara svår och jag är ju här för att lära mig, så förutom att jag prata med dansken som jag bor med så valde jag att läsa en av hans böcker Paulo Coelho´s Alkemisten på danska, för att lära mig ännu mer. Det är fortfarande väldigt svårt, men jag lär mig helt klart något nytt varje dag. Snarare så kan de danska gästerna välja att prata på engelska med mig, eftersom de tycker att svenskan är svår att förstå för dem, såklart. Det tycker jag är lite trist, eftersom jag inte lär mig lika mycket och det blir inte lika stor utmaning, men jag har också möjlighet att ge bättre service när pratar engelska, jag har mycket mer självförtroende i min engelska generellt.

Då kanske ni undrar om jag pratar danska eller norska med de norska och danska gästerna. Främst så talar jag svenska, ser jag att en dansk ringer in så svarar jag på ett annat sätt, och är medveten om att jag ska använda vissa danska nyckelord som gör det lättare för dem att förstå, men jag kan verkligen inte tillräckligt bra danska för att spä på med danska hardcore, då känns det snarare som att jag hånar dem. Samma sak med norskan, jag håller mig till svenskan så går det oftast bra, annars har jag några ord som jag vet underlättar konversationen.

Precis som i svenska språket så har ju norskan och danska många dialekter och språket kan låta väääldigt olika. In fact, jag tror att i alla fall norskan har ännu mer lokala och små dialekter.

Norskan och danskan är ju väldigt lika varandra på många sätt och vissa ord är exakt samma och vissa ord är ju såklart samma på svenska också, men det tänker man inte på på samma sätt. Norskan och danskan kan däremot ha samma uttryck eller ord, men att det stavas olika. Ordet spørsmålpå norska heter spørgsmål på danska, och det betyder frågor. Små detaljer, men man lägger märke till det och man vill ju såklart göra det rätt, speciellt när man är lite språknördig som jag.

När det gäller SMS och mejl så får vi hjälp av våra kollegor som översätter. Jag känner mig inte redo att skriva på varken danska eller norska, mer än någon mening då och då.

När det gäller kollegorna så pratar vi alltid våra egna språk, då lär vi ju oss mest av varandra. Men visst påverkas man av varandra och börjar plocka in norska och danska ord spontant i sitt språk, och det behöver inte ens vara ord, det kan var hur man strukturerar en mening bara. Man börjar helt enkelt prata skandinaviska. Men visst är det svårt att förstå ens kollegor, nu går det ju bättre, Men i början så fick man verkligen se helt dum ut när de försökte förklara något med jobbet eller man bara hängde. Det känns ju också väldigt konstigt att flytta in med någon man inte kan kommunicera med. Men nu tycker jag att dansken och jag förstår varandra rätt så bra. Det kan vara lite begränsande, men oftast så klurar man ut det.

Slutligen så får jag väl bara säga att med tillräckligt med alkohol i kroppen så talar alla samma språk, believe me! Vare sig det är svenska, norska, engelska, tyska eller spanska, haha!

Önskar er en toppenfin lördag. Nu ska jag fortsätta min lediga dag med förhoppningsvis lite poolhäng och middag ikväll. Ha det fint!

Gillar

Kommentarer