Header

Sitter för tillfället och pluggar på min mammas arbetsplats i väntan på att hon ska sluta. Bredvid mig har jag kaffe och medan jag pluggar har jag för go musik på. Hur härligt blir det inte när man får sluta tidigare pga eftermiddagens lektioner är kurser som är avslutade. Vilket är alldeles perfekt. Nu är det inte många skoldagar kvar till lov, jag kan faktiskt räkna mina på mina båda händer. Tyvärr kan inte mina klasskompisar göra det. Anledningen till att jag bara har 8 skoldagar kvar till lov är för att den 8 juni börjar jag sommarjobba!

Jag slutar egentligen den 11 juni, men jag har blivit tvungen att ta ledigt den sista veckan. Min sista skoldag är den 5 juni, och då får jag 2 dagar ledigt innan jag börjar att sommarjobba.

Nu ska jag fortsätta skriva på min etik analys så jag kan bocka av arbetena som är kvar innan sommarlovet. Hur härlig och boostande är inte känslan om att det inte är långt kvar till sommaren?


Första gången i vagnen bakom prinsessan!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Sessan fick igår skrittas ut på 30 min, med lite lösgörande arbete på en vändplan.

Om man börjar med att sammanfatta gårdagens pass, så kan jag säga så att jag har en rödmärr som hade vaknat på fel sida igår. Hon är även sjukt pigg för dagen, med tanke på att hon hålls på att sättas igång efter vila. Herregud vad sur hon blev på mig, när jag ville att hon skulle skritta lite långsammare och vila mer på steget.

Det hon gör när hon blir sur är att hon tar bettet och drar tyglarna ur handen på mig för att jag inte ska kunna inverka något alls samt komma ur balans. Om hon lyckas så börjar hon oftast att trava iväg med spetsande öron...

Men när hon inte var sur så kändes hon faktiskt relativt fin, även om hon sitter fast i bogarna fortfarande, men det det går framåt. Så nästa pass fundera jag på om jag ska tömköra henne lite för att få lös bogarna ännu mer. Eller hur jag nu gör... Det återstår att se!

Min rödis❤

Likes

Comments

Måndag - Skola, muntlig NP Engelska. Sessan skritt

Tisdag - Skola. Sessan vilar, tränar mig själv.

Onsdag - Skola. Sessan skritt.

Torsdag - Skola, pluggdag.

Fredag - Skola, pluggdag.

Lördag - Sessan skritt. Pluggdag

Söndag - Sessan vilar. Kanske åker på elitloppet.

På söndag är det världens bästa lopp här i Sverige, det är dagen alla travfantaster längtar till och det brukar vara drygt 30.000 personer på plats för att se alla lopp, men främst höjdpunkten elitloppet. I elitloppet möts världseliten och "den bästa" ska koras. Det är så härligt att vara på plats under en sådan dag!Likes

Comments

Med tanke på att uppdatering blev relativt lidande förra veckan tänkte jag sammanfatta dagarna kort.

Onsdag - Var i skolan, och hemma väntade ännu mera plugg. Sessan fick tyvärr vila som planering tyvärr inte sa att hon skulle.

Torsdag - Skola, samma som på onsdagen. Pluggade som en idiot till matte nationella.

Fredag - Skola, nationella och förhoppningsvis sista matteprovet på evigheter. Kanske föralltid.. Det får framtiden säga. Efter det så åkte jag hem till min morfar där jag städade lite och hade det trevligt. Hemma sedan firade jag med pizza och lite gott att dricka. Sessan fick vila, då jag var alldeles slut mentalt.

Lördag - Sovmorgon, HALLELUJA! Lugn dag hemma i solen, Sessan fick sig en skrittur på 30 minuter och lite letande av vägar med mera.

Söndag - Blev en sväng till Fornaboda i solen för att kolla på travtävlingarna de hade, samt träffa lite folk. Sessan vilade.

Det var alltså slutet på min vecka kort sammanfattat och jag kan ärligt talat säga att det börjar närma sig slutet på denna termin på riktigt. Framförallt nu när jag har det helt klart med när jag börjar att jobba. (kommer separat inlägg längre fram)


Likes

Comments

Det känns bara som att förra veckan sprang iväg och tid för att sätta mig framför datorn i annat syfte än att enbart plugga existerade inte. Jag ber ännu en gång om förlåtelse för att uppdateringen blev lidande. Men denna gång var orsaken, paniken som steg för sista NP i matte som jag gjorde på gymnasiet.
En sammanfattning om förra veckan kommer under dagen!

Dagens planer är först skola, sedan köpa foder till min lilla prinsessa. Sedan hem och troligtvis ge oss ut på en tur i skogen.
Hoppas ni får en härlig måndag!

Likes

Comments

God förmiddag, gud vad snabbt tiden går egentligen.

Nu på förmiddagen har jag suttit och pluggat matte inför NP på fredag. Jag får såklart lite klartecken över vissa saker som jag kan, men de saker som fallit bort under terminen känns det som att de aldrig kommer att komma in i huvudet. Detta leder till att stressen över fredagen ökar i takt med timmarna som går.

Jag ska i alla fall bege mig mot skolan nu för att ha två lektioner, alltså en helt vanlig onsdag. Efter jag slutat kommer mamma och plockar upp mig så jag kommer hem. Hemma väntar stallet samt att Sessan ska motioneras. Håll tummarna för att alla skor sitter kvar ✊

Hoppas ni får det bra i dag så hörs vi senare!

Likes

Comments

Gick för att hämta in Sessan nu på kvällen och märkte snabbt att hon bara hade en framsko, och vetskapen över hur det ser ut i hennes hage gjorde inte saken bättre...
Hon fick i alla fall gå in i sin box, och jag böt till gummistövlar och gick ner till lervällingen. Som tur var fiskade jag upp skon ur ena lerpölen och insåg snabbt att hon trampat av sig den..
Så då kom jag till detta, att jag lägger ner ridningen idag, så ska jag slå på den.
Lyckades gjorde jag efter hjälp från mamma med att räta ut den, så nu är planeringen omgjord så att jag skrittar ut med henne imorgon.

Likes

Comments

I dagens samhälle pågår det många diskutioner om hur man ska träna sin häst inom travsproten. Den ena tränaren har sin filosofi för att nå framgång medan den andra kan tycka raka motsattsen.

Inom travsporten säger en tränare att AO för en häst är att den ska träna i tungt underlag, men då i låga farter. Medan en annan säger att AO är att hästen ska gå intervaller och rundebanejobb för att den ska nå sin toppform. Dessa övriga människor tar då ”efter” sin favorit person/idol inom sporten och försöker härma dennes träningsupplägg för att hens hästar ska vara lika bra.

Det många tyvärr glömmer är att det är inte enbart träningen som spelar roll över hur man får sin häst till toppform, utan det handlar även om det övriga dagliga skötseln. Inom den dagliga skötslen ingår av mitt tycke foder samt bortsning, massage och kolla av hästen allmäna tillstånd. För att en häst ska kunna prestera måste det allmäna tillståndet vara tillräckligt bra för att den ska ta åt sig av den träningen som du utför med hästen.

AO för mig inom träningsupplägg och den dagliga skötseln är faktiskt att ha en väl utarbetad foderstat med god kvalite på grovfodret. För utan det rätta fodret kan inte hästen ta åt sig av träningen. För mig handlar det även om kärlek till djuret och att den ska tycka det är roligt att träna. Den ska även få chansen till att gå i hagen med kompisar och få vilodagar den inte behöver göra någonting alls. För mig är det början till att nå framgång.

Exempel på detta har jag själv sätt, då jag har hjälpt till att träna en kompis häst. Hästen kom från ett stålle där han troligtvis har haft för stor träningsdos jämfört med vad han klarade av både psyikiskt och fysiskt. Det sättet som han tränade på när jag hjälpte till med träningen och den dagliga skötseln var lösgörande övningar på töm. För denna häst fungerade det, han ändrade sig jämfört mot vad han hade varit tidigare, och han presterande mycket bättre i loppen.

För mig gäller det även att man ska anpassa träningen efter hästens kunnande och att den ska tycka det är roligt att få träna. Om jag idag hade haft en travhäst som jag skulle tränat för trav skulle jag ha haft detta upplägg:

Körning/ridning var fjärde dag, då skulle det antagligen varit intervaller i tungsand/backe eller milslång motion.

Minst en gång i veckan skulle det även läggas in lösgörnade arbete antagligen för sadel eller för töm eller en uteritt i skogen där hästen får kliva över stock och sten, när jag då kände att hästen började bli stark, skulle jag köra ett rundebanejobb kring 1.25 distansen 1600 m. Efter avslutat jobb om då hästen kom in med en bra puls skulle jag startat.

Tränings upplägget skulle ju kunna justeras efter individ, självklart. Men om exempel Sessan fortfarande hade fått tävlat skulle jag ha tränat henne på det viset. För jag tycker att hästarna ska få ha det lika roligt som vi när vi tränar de, och för henne skulle detta upplägg fungerat bra. Jag har även sätt snarlika upplägg som fungerat på andras hästar.

Så att säga, det finns olika tränings filosofier som diskuteras hit och dit. Men vad är egentligen rätt för hästen? Vilken av filosofierna håller hästen mest hållbar?

Men det som kan konstateras är att ingen framgång nås om hästen varje träningspass måste tvinga sig själv till att springa. Det ska vara kul att träna häst, samtidigt som det ska gå på hästens villkor. Inte dina egna..

Likes

Comments

Just nu är jag påväg mot skolan, första lektionen blev inställd så gladare kan inte jag vara för det.

Under dagen kommer det att komma ett inlägg om träning av häst. Så kicka in under dagen!


Likes

Comments

Efter blogg paus hit och dit kommer jag nu att dra igång på riktigt med min och Sessans utveckling under hela tiden.

Just nu håller Sessan på att skrittas igång efter hennes vila som varit de senaste veckorna. Men jag väntar just nu på besked ifrån mitt sommarjobb om när jag ska börja helt och checka av det. Efter det beskedet kommer "träningen" för Sessan att läggas upp.

Jag kommer dock att jobba på annan ort i sommar så, om jag kommer hem någon helg så ska jag träna henne då, annars är det min mamma som ska få arbeta henne från backen och med promenader osv.

Min fråga till er är nu vad önskar ni att läsa om? Något specifikt ämne eller enbart det vardagliga? Tell me, så ska jag göra mitt bästa för er.


Likes

Comments