Kusten

“En del saker är sig lika; den frätande stanken av brända sopor, safaricomskyltarna på husfasaderna och leendena finns även här. En del saker är lika, men existerar i ny form. Nairobis matatus har här ersatts av trehjuliga tuctucs, baobabträd har tagit jakarandornas plats och gatuförsäljarna säljer snäckprygga armband istället för majs och sockerrör. En del saker är inte alls lika. En del saker skiljer sig så markant från vad jag vant mig vid att Kenya plötsligt känns dubbelt så stort. Här samsas slöjor med kortkort, vardagsstress verkar inte existera och luften är tjock och tung av fukt och salt. Havet finns här. Inte alls som i Nairobi.


Dagboken, vi har nått Mombasa."

"Havet är indigoblått, kristallklart och lockande som i en reklam för fritidsresor här. Det är galet. Galet och alldeles fantastiskt. Med sin kustremsa av pappersfärgad, småkornig sand, full av strandsatta kokosnötter och krabbor, utgör Tiwi beach en idyll jag inte tidigare trott varit möjlig. Palmer och grönska åt ena hållet, vidsträckt horisont åt det andra. Salt och vågor och salt och vågor. Visst är det häftigt hur lite ögonsvidande vatten kan ta en direkt hem."

"Under de senaste dagarna i Tiwi, Mombasa har jag inte lämnat vattnet för annat än att äta och sova. Otaliga timmar på stranden, gåendes upp och ned längs kustremsan, skrivandes under en palm eller sovandes i en palmgunga, har varvats med svalkande dopp och långa upptäcksfärder under vatten. Dykning är bland det bästa jag varit med om. Tänk, att jag upptäckt en ny passion i livet!"

"Idag har jag har tänkt, målat och spenderat tid med mig själv. Jag har skrattat, dansat och talat med andra. Jag har fått fräknar och vänner för livet."

“Allt oftare vet jag inte var jag ska ta vägen med alla mina känslor. Det är som att glittrig konfetti, stigande såpbubblor och sprakande fyrverkerier mer eller mindre permanent flyttat in i området mellan hjärtat och maggropen. Den där lyckan som var så svår att finna i höstas är nu närvarande i varje andetag och jag är så tacksam. Tack världen. Tack familjen. Tack Ellen.


Dagboken, nu åker vi hem.”

Gillar

Kommentarer

stuart
stuart,
Bästa du ellen
nouw.com/stuart