Header

I fredags lämnade vi Zanzibar och efter nästan ett dygns resande landade vi på Arlanda i lördags. Det var lite märkligt att komma tillbaka till Sverige igen efter tre månader i Tanzania, men skönt också.

När det gäller projektet är nästa steg att skriva en rapport om all data vi har samlat in, men först kommer jag att plugga till en tenta och börja sommarjobba.

Tack till alla som har läst bloggen, jag tänkte avsluta med lite blandade bilder från resan:

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I onsdags kväll kom vi fram till vårt hotell i Stone Town på Zanzibar. Då vi lämnade Nkinga klockan 4 på morgonen var det skönt att äntligen komma fram efter en lång dag med bilåkande, flyg och mycket väntetid.
Nu har vi tillbringat två dagar i staden och hunnit med ganska mycket. Vi har besökt olika sevärdheter, åkt ut till ön Prison Island där vi kollade på jättesköldpaddor, snorklat, ätit god mat och gått och tittat i olika butiker. Imorgon åker vi till andra sidan av Zanzibar där vi ska bo en vecka innan vi återvänder till Sverige.
Bilder från våra två dagar i Stone Town:

Likes

Comments

För några veckor sedan fick vi höra att det skulle vara ett bröllop här i byn, och eftersom vi är här bestämde vi oss för att gå. Här blir man inte inbjuden som i Sverige, utan om man vill gå köper man en biljett. Så förutom släkt och vänner till de som gifter sig kan till exempel vänners vänner också komma.
I lördags ägde bröllopet rum, och vi hade fått information om att det skulle börja klockan tre i kyrkan. När vi kom dit strax efter tre var det knappt någon där, utan det dröjde en och en halv timma innan ceremonin kunde börja. Senare på kvällen ägde bröllopsfesten rum i en lokal bredvid kyrkan. Temat var rosa och vitt, så man hade dekorerat i de färgerna. Det var mycket musik, några tal och man fick gå fram och lämna sina bröllopspresenter till brudparet. Framåt halv elva var det dags för middag, vilken bestod av framför allt ris och kött, som vi åt med händerna.
Det var spännande att se hur ett bröllop är här i Tanzania, här är några bilder:

Likes

Comments

Tänkte visa lite bilder från den senaste tiden.
Vi har besökt vår vän Happy ett par gånger, och har bland annat blivit bjudna på grillad, nyplockad majs samt ugali med en spenatröra.

En kväll var vi hembjudna till vår kokerska och hennes man, som är väldigt trevliga och gästvänliga.

I helgen blev det en utflykt till Ulayadammen som ligger ungefär 4 km från där vi bor. På vägen såg vi en hel del kor, vissa av dem var i en slags hage där man använder taggiga buskar som taggtråd.

Detta var en liten sammanfattning av vad jag har gjort den senaste tiden. Nu är det dags för vår sista hela vecka här i Nkinga.

Likes

Comments

Det har hunnit bli april månad, vilket innebär att det är en knapp månad kvar tills vi återvänder till Sverige igen. Vi har knappt tre veckor kvar i Nkinga, vilket känns rätt lite med tanke på att vi har varit här i ungefär två månader nu. Men vi ska ta tillvara på den sista tiden och försöka hinna med allt vi vill, bland annat ska vi förhoppningsvis få gå på ett bröllop här i byn!
I övrigt har veckan rullat på och jag har tillbringat en del tid på operation där man får se och lära sig mycket. Fick via några klasskompisar också reda på att vi har tagit igenom oss halva läkarutbildningen nu, men känns skönt att vi har ett tag kvar med praktik innan det är dags att börja jobba som AT-läkare. Här går AT-läkarna runt mellan olika avdelningar på sjukhuset precis som i Sverige och förväntas kunna ganska mycket tycker jag, bland annat ska alla lära sig att utföra ett kejsarsnitt på egen hand.
En bild från fikarummet på operation:

Likes

Comments

Då det är påsk har vi tagit lite extra ledigt från sjukhuset och hittar på andra saker istället.
I fredags började vi dagen med en promenad och gick på lite nya ställen där vi inte har gått innan. Vi fixade även med vår semester på ön Zanzibar som vi ska till innan vi åker hem, och nu är både flyg och hotell bokat. Efter lite fotboll på kvällen åt vi samosas (en slags pirog) och kollade på film.
Igår var vi ett gäng på sex svenskar som tog en utflykt till Nzega. Denna gången testade vi att ta en buss, istället för att åka bil som vi har gjort de andra gångerna. Det var väldigt fullpackat på bussen, och framför allt väldigt skumpigt på de dåliga grusvägarna. På vägen tillbaka till Nkinga satt vi längst bak i bussen och flög rejält när chauffören gasade på genom groparna på vägen. Men vi hade en trevlig dag i Nzega där vi kollade på tyg, handlade frukt på marknaden och handlade lite mat i en matbutik som finns där. Jag testade även att äta ugali (majsgröt) med bönor till middag på en lokal slags restaurang.

Här har det varit ungefär tre gudstjänster varje dag under påskhelgen, och det har varit sång och musik från kyrkan hela dagarna. Vi ska gå på påskgudtjänst idag, och jag tror att det kommer att bli väldigt mycket folk.

Pasaka njema! (glad påsk)

Likes

Comments

I söndags eftermiddag var vi några svenskar som var hemma hos en kvinna som gör lerkrukor av jord och vatten, samt använder ett skal av kokosnöt och en majskolv för att forma krukorna. Hon visade för oss hur hon gör, hon var väldigt duktig. Vi fick även kolla runt lite på gården, och fick bl.a. se när de gjorde ugali, som är en majsgröt som man äter i princip varje dag här.

Likes

Comments

Nu har det gått ungefär halva tiden av min vistelse i Tanzania, kanske lite drygt till och med. Vi har en månad kvar i Nkinga innan vi beger oss till Zanzibar några dagar på slutet innan hemfärden till Sverige. Denna veckan har rullat på och vi har gjort ytterligare tio intervjuer, vilket innebär att vi snart är klara med vår datainsamling till projektet. Tänkte visa lite bilder från veckan som har varit.
De vanligaste sjukdomarna på medicinavdelningen: malaria, lunginflammation och hiv/aids.

Har varit på några kejsarsnitt i veckan. Då strömmen går ibland har man alltid en stor röd ficklampa redo.

När vi intervjuar brukar vi sitta i ett tomt rum på avdelningen. Sedan för vi in våra uppgifter i excel i datorn.

Igår var vi ett gäng som tog en morgonpromenad till apberget.

På vägen hem plockade vi lite frukt i en trädgård som tillhör sjukhuset och drog även upp lite jordnötter från marken.

På eftermiddagen tog vi en sväng på marknaden.

Idag började jag dagen med en joggingtur och fortsatte med frukost på uteplatsen. Åt bland annat smörgås med jordnötssmör och banan, samt mango. Det brukar jag äta ganska mycket här. Klockan 10 var det dags för gudstjänst, och dagen till ära använde jag min nya klänning som jag precis har sytt upp.

Det var en liten sammanfattning från min vecka. Hoppas ni har en bra helg där hemma!

Likes

Comments

Tänkte visa lite bilder på hur jag bor här i Tanzania. Vi är två studenter från Linköping och två studenter från Örebro som bor tillsammans i ett hus på sjukhusområdet. Från huset har vi cirka 500 meter till sjukhuset och 200 till kyrkan, så det är ofta man kan höra sång och musik från kyrkan då det är körövning nästan varje kväll.
Huset utifrån och vår uteplats:

Köket har en vedspis och en gasolspis. Vattnet vi dricker är regnvatten som kokas innan. På marknaden brukar vi köpa färsk frukt, bl.a. bananer, mango, papaya, avokado, ananas och passionsfrukt, och nästan varje dag brukar vi få en god fruktsallad till efterrätt.

Sängen med myggnät som man får fälla ner till natten:

Vardagsrummet och matbord:

Likes

Comments

"Berättelsen om Nkinga Referral Hospital (tidigare Nkinga Mission Hospital) är inte bara en sjukhushistoria utan också klassisk missionshistoria.

Allt började 1935 när det unga, svenska missionärsparet Ester och Erland Jonsson sökte en plats där de kunde etablera en bas för sitt missionsarbete i kungadömet Nyawa. När de, efter en cykeltur på fem mil i sydostlig riktning från missionsstationen i Nzega, nådde en kulle, kände de att de kommit fram.

En långsmal jordtäckt hydda inköptes och arbetet med att sprida evangelium i området tog sin början.

Men predikan och omsorg om människors andliga väl och ve går alltid, i allt sant missionsarbete, hand i hand med omsorg om människors fysiska och sociala behov.

Missionärsparet Jonsson upptäckte omgående vilka stora behov som fanns i området när det gällde hälso-och sjukvård liksom avsaknad av skola.

Snart stod därför några nya byggnader, uppförda i soltorkat tegel, intill den långsmala hyddan. Det var en kombinerad lokal kök/lagerlokal, en liten klinik och en samlingssal som tjänstgjorde som både skola och kyrka.

Ester, vars enda utbildning var en barnsköterskekurs, tog sig an de sjuka och hade i genomsnitt 20-25 patienter per dag. Behandlingsråd hämtade hon från en engelsk läkare som tjänstgjorde på sjukhuset i Nzega.

Arbetet växte och tre år senare, 1938, kunde man räkna till drygt 1000 patienter under en femmånadersperiod. Då hade man ännu inte möjlighet att ha patienter inlagda, men vid sådana behov inhystes de hos grannar till missionsstationen.

Samtidigt startades bush-skola, söndagsskola, synundervisning och bibelklass.

Det dröjde ända till årsskiftet 1946/47 innan den första utbildade sjuksköterskan kom till Nkinga.  Hon stannade i sex månader innan hon och hennes man flyttade vidare för att starta missionsarbete på annan plats i regionen. En undersköterska avlöste henne och ansvarade sedan ensam för både sjukvård och förlossningar under två år. Då hade de tidigaste byggnaderna kompletterats med en BB-avdelning och en större dispensär.

I slutet av 50-talet började Erland Jonsson planera för ytterligare utvidgning. Han ansåg att platsen behövde ett riktigt sjukhus med egen läkare. Han kontaktade läkarparet Colin och Margreth Bowker och beslutade om utbyggnad av den befintliga BB-avdelningen med sjuksalar, operationssal och apotek.

1961 kunde sjukhuset, med 80 vårdplatser invigas. Sjukhusets första egna läkare, Colin och Margreth Bowker, utsända av Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, var då redan i tjänst.

Med egen läkarkompetens på plats började ryktet om sjukhuset i Nkinga spridas och patienttillströmningen ökade.

Svenska läkare avlöste sedan varandra, en del för längre perioder, andra för kortare insatser".

Texten ovan är kopierad från Nkingas vänners hemsida och beskriver hur sjukhuset grundades. För den som vill veta mer om verksamheten och Nkingas vänner kan man gå in på www.nkinga.se
Trevlig helg!

Likes

Comments