Om låga självbilder + en utmaning!

Idag har mina tankar lagts extremt mycket på utseende, självförtroende och självkänsla. Åkte in till stan idag med en simpel outfit, ofixat ansikte (och otvättat på grund av utslag) och uppsatt hår - men kände mig så otroligt vacker. Det fick mig och tänka på den yngre Ellen som aldrig gick osminkad och som ständigt kollade på sin spegelbild med avsky.

Idag finns det så många unga, speciellt unga tjejer, som hela tiden ser på sig själv med en negativ självbild. Blir så ledsen när jag ser intervjuer på nyheterna när yngre pratar om hur sociala medier sänker självförtroendet och att man alltid jämför sig med de perfekta instagram kontona.

Jag minns mig själv för bara fem år sedan. Blyg, osäker och med ett undangömt självhat. Hade svårt att kolla mig i spegeln och var extremt fixerad kring sociala medier. Jämfört med idag såg jag då smala kroppar som ett mål och inte som en helt vanlig jävla kropp. Alla prestationer jämfördes med det som jag då ansåg vara bättre. Förstod inte hur mycket skada det gjorde förrens nu. Hur dåligt jag mådde psykiskt, bara för att jag ville se ut som någon annan.

Sen kom jag på att någon av er kanske känner likadant. Det är det som är det fina med att driva en blogg. Att mina ord just nu påverkar en annan människa. Att jag kan göra skillnad. Det är en ganska häftig känsla. Jag kommer ihåg hur jag precis innan gymnasiet bestämde mig för att lämna bort den gamla Ellen och komma in som en starkare människa, så under den sommaren utvecklades jag extremt som person. Där och då handlade det inte om att glömma bort den jag var, utan snarare att lära mig av svagheterna och jobba mig uppåt som en mer stabil självsyn.

Jag tror att hemligheten är att sluta bry sig. Allting handlar i slutändan om hur man väljer att se på saker. Som femtonåring såg jag sociala medier som en negativt energisugande plattform medan jag idag får motivation och inspiration från allt - ur ett positivt perspektiv. Det är inte en enkel förvandling, men med övning blir det lättare och lättare. Hemlighet nummer två var att bara lyssna på dina egan intuntioner och se andras åsikter som råd. I slutändan handlar det ändå om vad du vill och inte vad alla andra vill. Dem orden hjälpte mig otroligt mycket.

Idag vill jag att du ska klappa dig själv på axeln för att fint du gjort och för alla fina saker du gjort mot dig själv. Vår värld är ingen lätt plats att leva i, men du har kommit såhär lång. Som utmaning vill jag att du, efter att ha läst det här, ställer dig i spegeln och säger tre saker som du älskar med dig själv, högt till dig själv. Skrik om det så behövs och viktigast av allt - TRO PÅ DET! Gör så hela veckan och gärna flera gånger om dagen.

Gillar