Psykisk ohälsa #2

Psykisk ohälsa

För andra inlägget kring psykisk ohälsa står Veronica för, här får ni höra hennes historia!

Vad heter du och hur länge har du levt med din psykiska ohälsa?

Jag heter Veronica & jag har levt med min psykiska ohälsa sen jag var barn.


Hur fick du reda på din psykiska ohälsa? Hur gammal var du? Har du någon annan diagnos?

Jag har alltid vetat om att jag har mått dåligt & varit deprimerad. Jag har gått hos skolsyster + kuratorn och pratade som barn & började gå i kognitiv beteendeterapi i tonåren. Jag fick min diagnos när jag var 21 år gammal. Jag har kraftig bipolär sjukdom & även HSP, som även kallas högkänslig, (highly sensitive person) som är ett karaktärsdrag.


Hur påverkas du utav din psykiska ohälsa om dagarna?

Jag påverkas extremt mycket av mina diagnoser. Jag jobbar med att lära mig leva harmoniskt med dom, men det tar lång tid och man får lära sig på vägen. Det är mycket som påverkas såklart: jobb, vardagslivet, fysiska kapaciteten, relationer, ens rutiner osv. Livet och vardagen kretsar mycket kring hur man mår för stunden, och för mig även vilken bipolär episod jag är inne i. I perioder kan det vara väldigt svårt att ha en normalt fungerande vardag med struktur.


Hur reagerade familjen och nära, när du berättade för dem?

Min familj visste redan om att jag mådde extremt dåligt & även mina vänner. Jag har väldig bra vänner, så de har hjälpt mig mycket och varit väldigt förstående. Jag lades in på Psykiatrisk Heldygnsvård i 7 veckor på sjukhus & fick där diagnoserna. Det var mycket att ta in med alla tog det bra & ingen var speciellt förvånad, de hade kunnat gissa det med tanke på mitt beteende och agerande.


Får du någon hjälp av psykiatrin? Som exempel, medicinering eller samtal med en kurator/psykolog?

Ja, jag får hjälp i form av mediciner, stödsamtal med psykolog, sjuksköterskor och läkare via vårdcentral och psykriatri mottagningen.


Veronicas instagram

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229