Sista lediga dagen och några pluggtips

Vardag, Tips

Hej, hoppas er vecka har varit bra. Jag har mest tagit det lugnt, tränat lite och plöjt Youtube. Idag är det min sista sommarlovsdag, på måndag börjar jag år fyra av fem och mitt första år på Mastern. Helt sjukt att jag bara har två år kvar, att en tyckte att fem år lät som en hel evighet... Jag är i alla fall taggad på att börja igen, jag längtar efter rutiner! Det kommer även bli spännande att jag tekniskt sett börjar på ett "nytt" program, så även om många från klassen fortsätter som jag, kommer det vara många nya ansikten också! Vi börjar alltså på måndag, med ett Start-up meeting (ja, det kommer vara på engelska dessa sista två åren) på förmiddagen, och efter lunch ska vi faktiskt åka buss till Marstrand där vi ska bo på hostel över natten. Vi ska tydligen göra en skoluppgift där och lära känna varandra typ. Det är tydligen tradition, så det ska bli spännande! Något annat som kommer vara nytt i alla fall under första läsperioden är att vi kommer ha många lektioner på Chalmers andra campus på Lindholmen. Innan har vi bara hållit till på Johanneberg.

Med en ny termin kommer ju även plugget tillbaka, så jag tänkte att jag skulle dela med mig av några tips!

  • Ett första tips är att gå upp på morgonen och komma igång med dagen! Jag tycker verkligen att det är så mycket skönare och jag känner mig så mycket mer produktiv om jag går upp tidigt och pluggar till lunch och känner mig färdig än om jag ska behöva hålla på långt in på eftermiddagen. Detta funkar ju såklart inte alltid i och med att man ibland har lektioner på förmiddagen, men jag brukar försöka göra detta under tentaperioderna då vi inte har några lektioner. Nu i höst kommer vi även ha de flesta lektionerna på eftermiddagarna och är därmed "lediga" på förmiddagarna, så då ska jag verkligen försöka få saker gjort.
  • Och det leder oss in på nästa punkt - man behöver vara ledig också! Jag försöker att aldrig plugga efter kvällsmaten t.ex., och om det går att undvika pluggar jag helst inte på helgerna heller. Vila är faktiskt extremt viktigt för att det inte ska bli för mycket. Hjärnan behöver dessutom vila för att kunna processa informationen. :)
  • Skriv to-do listor och planera i förväg vad som ska göras varje dag i veckorna! På så sätt kan man känna sig färdig när punkterna är avbockade och man slipper sitta långt in på natten och stressa för att läsa ett kapitel till, eller vad det nu kan vara.
  • Förra året testade jag att plugga enligt Pomodoro-metoden, och jag tyckte det funkade superbra! Det funkar som så att du pluggar fokuserat en bestämd tid, t.ex. 30 minuter, följt av en kort 5-minuterspaus. Efter 4 sådana här sprints tar du en längre paus och sträcker på dig, tar lite snacks eller vad som helst. Det är mycket lättare att hålla sig fokuserad när man vet att det bara är 30 minuter. Jag har laddat ner en app till min dator som heter Be Focused som räknar ner tiden, håller koll på hur många sprints du har gjort och säger till när det är dags för paus. Man kan även ställa in mål för dagen så man känner sig färdig när man nått det. Att ha den på datorn hjälper mig även att hålla mig borta från telefonen, som är ett enormt störningsmoment för mig haha.
  • Sista nu då: Lägg undan telefonen!! Att bara veta att den ligger i närheten är ett störningsmoment! Så stäng av ljudet, och lägg den på andra sidan rummet eller i ett annat rum, och använd den som en belöning när du har en paus istället. :)

Har ni några bra tips? Kommentera gärna!


Gillar

Kommentarer

corneliakarlsson
corneliakarlsson,
Tack för tipsen Elin! Behövs <3
nouw.com/corneliakarlsson