Header

Detta år börjar lida mot sitt slut, och dags att summera årets ponnytravsäsong för min egen del. Jag har fått möjlighet att kör hela 7 olika hästar i år, på banor från Östersund i norr till Mantorp i söder (i alla fall relativt långt ner) och fick min första egentränade ponny till start.

Totalt blev det 13 starter som resulterade i raden 2-2-2-2-1. I mitten av april tog jag min första seger som inte kom en dag försent! Med travskolans Atlas TT, att min egna Mikado dessutom debuterar samma dag & blir 3:a på fint sätt är självklart årets höjdpunkt! Mikado gjorde ytterligare en start på Rättvik i April men där stämde inte travet alls och slutade med diskning som sist i mål. Därefter strulade det mycket i träningen på banan så det blev dessvärre vår sista start ihop tyvärr.

I slutet av oktober startade Mikado i nya regin på Axevalla och slutade 0:a.

Jag har även hunnit med 3 lopp i Wångens blå/gula dress tillsammans med ponnysarna Callibus, Hults Shamira & Ekslätts Armani med en 5:e plats som bäst...

Under hösten har ponnyerna byts ut mot stora hästar som verkligen gett mig mersmak! Det är en helt annan grej, farten, spänningen, mer taktik och allt är så mycket större! Tanken är att börja licensutbildningen för storhäst i höst både för sulky och monté.

Hur det kommer att bli med ponnylicensen nästa år är ännu inte bestämt, eftersom jag inte har någon ponny att köra och intresset för stora hästar blivit desto större, men får jag möjlighet att köra några lopp åt skolan gör jag givetvis det.

Jag vill även passa på att tacka alla inblandade som gjort denna ponnytravsäsong möjlig, familj, vänner, Catharina som lånat ut Mikado, sponsoren Ica supermarket Lindesberg, Örebro/Linde travskola & Wången. Nu önskar jag er alla ett gott nytt trav år!

Flickans Wilma & Mikado inför kvalet som Mikado klarade galant på 2.40,4 / Atlas efter en 3:e plats efter stor startgalopp & bra upphämtning /Mikado i kvalet.

Kurant skott efter en andra plats på nytt rekord /Mikado i debuten som 3:a /Atlas efter segern!

Mikado ifrån Rättviks starten /Kurant efter seger, 5år sedan sist! & Callibus 5:a på Bergsåker

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er, länge sedan sist! Hoppas ni har och har haft en toppen jul det har i alla fall jag!

I fredags kväll kom jag hem ifrån Julmyra där jag varit på praktik med en klasskompis i två veckor hos stall Reijo Liljendahl. Vi har fått göra allt ifrån att köra ettåringar och kört snabbjobb med starthästar till att vara med och sela ut på v75. Det har varit väldigt lärorika och intressanta veckor, hästarna vi fått köra har varit super fina, lika så anläggningen och mycket trevlig personal! Jag har lärt mig mycket nytt & tar med mig fina minnen därifrån.

Mina favoriter blev ,1-åriga Mellby Hyacint efter Going kronos ee. Viking kronos. Ett trevligt litet sto som var pigg & på tårna. Och 2-åriga Mellby Gin efter Muscle Hill körde jag jobb med 2ggr och han var också riktigt trevlig och låg på så jag fick träningsvärk i armarna haha.

Just nu är jag hemma och har jullov vilket är skönt och äntligen få träffa familj och vänner igen även om jag får väldans mycket häst och trav abstinens, tur det är mycket trav på tv i veckan, på nyårsafton är det v75 på Örebro då ska jag passa på att se travet med en saknad vän, imorgon kommer ett inlägg om 2017års ponnytravsäsong, håll utkik & god fortsättning!

Mellby gin, The Bald Eagle efter Bold Eagle, Mellby Hyacint

Expedition köptes på lexington yearling sales, Bear Bahareh på skrittur, Gemini Am

Likes

Comments

Jag är verkligen inget fan av film och serier, har inte tålamodet att sitta still så länge och inte göra något haha men jag älskar att krypa ner under täcket innan man ska sova och titta på något klipp eller lyssna på någon travrelaterad podcast som inspiration så jag tänkte dela med mig av mina favoriter.

1. Jag tycker egentligen inte om att läsa böcker, blir så uttråkad och tänker på annat men när jag skulle göra ett arbete i skolan hittade jag Stig H bok och fastnade direkt för den, en väldigt intressant bok där Stig H delar med sig av sina egna erfarenheter och åsikter runt träning och tränarrörelse, rekommendera starkt!

2. I somras (om inte ännu tidigare) lyssnade jag på några sommarpratare och det finns faktiskt väldigt många profiler inom travet som gjort sommarprat, vilket jag tycker är väldigt lärorikt och inspirerande att lyssna till samtidigt som jag ex städar eller fixar i stallet. Bland andra: Kaj Widell, Mikael Nybrink och Jonnhy Takter har gjort sommarprat. Mina personliga favoriter är Lutfi Kolgjinis som ni hittar här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116718?programid=2071 och Matilda Perssons som ni hittar här: http://sommartravpratarna.libsyn.com/

3. Travbloggar, jag läser flera andra bloggar och tycker att det är jätteinspirerande att läsa andras travbloggar, läsa hur andra tränar och följa varandra i med och motgång. Några av mina favoriter är:

http://nouw.com/yvetteebbink

http://skogsrusset.se/

http://allroundekipage.blogg.se/

4. Filmen Drömmen om Järvsöfaks!!! Ni mååste bara se den, vilken jäkla häst alltså! Här hittar ni den: https://www.youtube.com/watch?v=lroB8D85EQY&t=376s

5. Och sist men inte minst en sammanfattning av Maharajahs karriär, den absolut bästa häst jag sett, denna film är omöjlig att se med torra ögon! https://www.atgplay.se/video/20170126-kejsarenmaharajah

Likes

Comments

​Hej på er! Denna helg har i princip spenderats i stallet, större delen av min vakna tid i varje fall. Hade både jour i skolstallet förra veckan och tog hand om en häst åt en kompis som var hemma under helgen så det har varit fullt upp. I lördags körde jag Råbban som min kompis häst kallas och igår körde jag min passhäst Alinghi, båda var pigga och fina. Råbban startar för övrigt på Östersund på torsdag med min kompis Emilia i sulkyn, håller alla tummar för dem!

 Idag hade vi körning igen och Alinghi fick gå motion inför morgondagens snabbjobb hon kändes smidig pigg och fin och tittig var hon också och höll på att krypa ur skinnet när vi körde över en bro. Därefter körde jag ett kallblod från skolstallet, han var väldigt pigg och tom stark så imorgon lär jag ha träningsvärk i armarna hehe. Det har blivit mycket kallare här uppe, här om dagen var det närmare 10-minus grader ute och lite snö har vi med, hoppas på mer. Är ju så himla fint att vara ute och köra i snön. Tyvärr får ni nöja er utan bilder i detta inlägg då det strular med att ladda upp dem, kanske kommer upp senare kramar!​

Likes

Comments

Hej på er! Nu var det väldigt länge sedan jag skrev här, jag har gång på gång tagit upp datorn och tänkt skriva ihop något för jag tycker att det är så himla kul att gå tillbaka och läsa gamla inlägg och att dela med mig av min vardag inom travet men jag har inte haft något vettigt att skriva så jag gör ett nytt försök.

Tiden rusar verkligen iväg, knappt två månader kvar av 2017är helt sjukt! Jag tänkte skriva ett inlägg om ponnytrav säsongen 2017 och om jag kommer att fortsätta köra ponny nästa år eller inte, det kommer i början på nästa vecka, håll utkik!

Jag har varit hemma på höstlovet och äntligen fått träffa alla igen, familj, släkt och vänner så efterlängtat! Särskilt när mamma och pappa kom upp för att hämta mig på Östersundstravets stallbacke då sprutade tårarna, efter 9veckor ifrån familjen fanns inget bättre än att äntligen få träffa dem igen!

Jag hann även åka och hälsa på Mikado på lovet, lillen hade jag givetvis också saknat. Pusskalas, långtur och en massa morötter blev det. Det var drygt 6månader sedan min fina lilla guldponny gjorde sitt livsförsta start och dessutom tog en fin 3:e plats, som jag saknar tiden med honom och den dagen, när jag dessutom tog karriärens första seger! Att få komma till stallet varje dag och mötas av sin ögonsten som springer fram till en i hagen, att öppna stalldörren varje morgon och höra de förväntansfulla gnäggningarna och följa utvecklingen i träningen, det finns det inget som slår!

För ett par veckor sedan gjorde Mikado sin första start i nya regin, han blev oplacerad men låg med i tätklungan i 25-tempo länge men 500m kvar tröttna han. Nu är han välförtjänt av vintervila och därefter vinterträning för att ladda till kommande säsong, det känns i alla fall riktigt kul att se honom ute på banan igen. Jag har varit medryttare, kört och ridit många olika hästar men han kommer alltid att ha en speciell plats hos mig, min Pejnarve Mikado <3

Likes

Comments

Kriteriehelgen är här & det känns riktigt tråkigt att inte få uppleva den på plats i år. Det är ju ändå ett av Sveriges största trav event, massor av fina hästar som uppträder under helgen både på auktionen på Wenngarn och tävlingarna på Solvalla. V75 finaler, Europaderbyt, European championchip för 3-och 5-åringar gör ju inte min besvikelse mindre direkt över att inte vara där. Men som tur är går det ju att följa bra även på avstånd även om jag helst av allt velat se det live. Imorgon ska Alinghi ut och luftas igen, det ska bli jättekul att få börja köra våra passhästar även på helgerna, på tisdag är det trav på Östersund och en kompis häst ska starta så jag ska med och hjälpa till och på lördag är det ponnyrace på Östersunds travet, spännande!

Likes

Comments

Hej på er! Jag vet att jag varit väääldigt inaktiv här på sistone men med mycket skola, kompisar, trav & hästar har inte tiden prioriterats till bloggandet även om jag tycker att det är riktigt kul att både dela med mig av min vardag och även gå tillbaka och läsa gamla inlägg. Jag har hunnit gå 4 veckor på Wången och jag trivs väldigt bra. Dagarna kretsar runt hästarna, har du jour så går man upp 06:30 och fodrar, mockar och släpper ut hästarna i skolstallet på morgonen och börjar därefter skolan 08:30 (jouren har man var 4-5vecka). Hästarna ingår även i de vanliga gymnasieämnena ex i svenskan skriver vi en rapport om sulkys, olika modeller och hur dem skiljer sig medan vi i engelskan jobbar i ett häfte med hästrelaterade glosor som vi har i läxa, det är nödvändigt att kunna eftersom man ska hålla sin hästskötarexamen på engelska och det gör att dem vanliga lektionerna blir inspirerande. På eftermiddagarna är det travlektion, då kör vi våra passhästar, har man tur hinner man ofta köra någon mer häst också vilket jag gillar för man lär sig mycket av att köra olika hästar och på kvällarna tittar vi ofta på trav nere i kårhuset.

Jag har fått min passhäst, ett fint, nätt sto som heter Alinghi Boko. Hon är ursnäll men väldigt tjejig, allt ska vara på hennes villkor haha men hon är ändå väldigt trevlig att hålla på med och att köra. Hon har gjort drygt 30 starter och vunnit två av dem, hon deltog även i tv-progranmmet stjärnkusken.

I Tisdags körde jag mitt första snabbjobb med storhäst, vi körde 1:40 så det gick egentligen inte jättefort men det kändes som det gick som bara den! Alinghi lotsade runt mig fint i alla fall och det var riktigt kul även om det var aningen läskigt, men det är väl det som gör denna sport så himla unik, adrenalinpåslaget och spänningen bakom levande djur!

I Söndags var vi på Bergsåker och körde lopp med ponnyhästarna, vi var 9 kuskar och 5 ponnys, resultaten var blandade men nya erfarenheter fick vi med oss. För min del blev det en 5:e plats tillsammans med Callibus som jag körde trots en lång tokgalopp och lite strul på vägen men Callebus som han kallas var jätterolig att köra så jag hoppas på fler lopp med honom.

I morgon ska jag åka in till Östersund och shoppa med en kompis och därefter se travet på Östersund, det är inte ofta man kommer in till Östersund så man får tar vara på tillfällena trots dubbla buss byten på 5mil, hadegott så hörs vi, kramar!

Likes

Comments

Hej på er! För ganska precis en vecka sedan gick flyttlasset 55mil norrut för att jag började gymnasiet på Wången, travsportens riksanläggning utanför Östersund. Vi åkte upp hela familjen, mina föräldrar och lillebror stannade tills lördagen innan dem åkte hem. Resan tog ca 7h och bilen var smockfull av kläder och saker jag skulle ha med mig. När vi kom fram fick jag mitt rum och kvällen gick till stor del åt att packa upp, vi gick även runt och kikade på anläggningen, det är ju så fantastiskt fint här alltså!

På Torsdags morgonen var det upprop och information i Aulan, jag var både väldigt förväntansfull och nervös, därefter åt vi mat, gick en rundvandring, fikade och träffade lärarna. Man började snabbt prata och lära känna de andra ettorna eftersom vi alla delar samma intresse och alla var så förväntansfulla. På Fredagen hade vi en klassaktivitet där vi åkte till Åre och gick upp på Åre skutan.

Igår drog lektionerna igång och man börjar komma in i rutinerna, jag har stalljour så jag fodrar, släpper in/ut hästar och mockar i 1:ornas stall tillsammans med två tjejer till hela denna vecka. Vi har även önskat passhästar som vi kommer att bli tilldelade imorgon, jag har givetvis önskat ett varmblod och väntar med spänning på att få träffa den. Igår var vi även på Östersundstravet och kollade på v64 tävlingarna, de tyckte jag var väldigt bra att skolan fixade en sådan resa. Jag trivs väldigt bra här och känner att jag absolut gjort rätt val, så länge som jag drömt om detta. Så just nu längtar jag bara tills morgondagens travlektion, men innan dess ska jag ner och fodra frukost imorgonbitti. Vi hörs, kramar!


Likes

Comments

I söndags var det äntligen dags att hälsa på lillprinsen. Eftersom han ändå skulle in till banan och träna så passade vi på att hälsa på honom där. Jag hade nästan glömt hur liten han faktiskt är men precis lika härlig som jag minns honom. De hade gått i genom honom för ett ett par veckor sedan av ännu en ny equiterapeut/massör så detta blev första banjobbet efter det. Ny utrustning provades och lika så annan balans för att försöka komma underfund med vad han stör sig av. Men än sålänge har det inte blivit bättre, fast det kan ju faktiskt ta ett tag att få tillbaka det som legat fel och sedan vänja honom vid att det inte gör ont att gå "rätt" eftersom dem ofta låser sig och går "fel". Han kom ihåg hur man pussas iallafall och belönades med morötter efter träingspasset, älskade lilla häst!

Likes

Comments

Hallojsan! Nu har jag en ynka vecka kvar av sommarlovet, ett underbart sommarlov son bjudit på mycket jobb, fantastiska travupplevelser, timmar med mys i stallet & körning av min guldpojke, sena kvällar med kompisar, utomlandsresa och sol och bad med familjen. Finns inte mycket mer att klaga på mer än att jag och Mikado inte lyckades få till några starter men så länge han är frisk, pigg och mår bra är jag glad, tävlingarna är helt enkelt en bonus, för hästarna går alltid alltid i första hand. Så är det inom denna sport för att kunna vara ute och kriga om medaljerna ska allt vara i toppskick & det är ju trots allt djur vi håller på med!

I söndags jobbade jag på travet, ponnyheldag & sista travdagen på hemmabanan för i år, nu är det 9 månader tills nästa gång.... Hela tre hemma segrar blev det, så kul!

Idag var jag i stallet en sväng igen för att rida Charmig, han var framåt och på tårna. När ja tänkte efter insåg jag att ja inte har kört häst på 12dagar och inte hållit på med hästar sen i fredags. Det är ju märkligt att jag klarat mig så länge haha. Men vardagen känns faktiskt lite trist väldigt lite hästar och trav och mycket oplanerade dagar. Men snart blir det ändring på det! Vi åker upp till Wången på onsdag och skolan drar igång på torsdagen. På söndag ska vi dessutom hälsa på Mikado igen, som jag längtat! Ska bli spännande att se hur han går ihop med de andra ponnysarna eftersom han gått själv hos oss och om han känner igen oss.

Såg ni jubileumspokalen igår förresten? Alltså Readly Express hur grym kan en häst vara!? Man blir ju mållös! Nytt världsrekord blev det med trots att Timo Nurmos påstod att hästen inte var i toppskick, hur bra är han då inte när han är i toppskick!?

Mikado får stå för bilderna för att jag saknar honom så <3

Likes

Comments