5 tips på hur du når dina mål under hösten

Tips, On my mind

Hösten närmar sig och semestertiden är snart över. Vid den här tiden på året börjar jag tänka på hösten väldigt mycket, jag lägger upp planer på allt jag vill åstadkomma eller göra under resten av året. För mig är hösten ett tecken på nystart, att ta nya tag och satsningar och för mig blir det därför viktigt att ha en plan.

Det är viktigt att känna motivation, att se det som ett "vill" istället för ett "måste". Därför har jag listat några av mina bästa tips för att hitta denna motivationen som sedan ska leda dig till de mål du har för hösten.


1. Var tydlig i din målsättning. Det blir betydligt mycket lättare att sikta mot målet om bilden utav det är tydlig, att du helt enkelt kan se steg för steg hur du ska ta dig till målet genom delmål och att ha en tydlig bild utav vad själva slutmålet är. Gör en moodboard med en tankekarta eller på något sätt visualisera för dig hur vägen till målet ser ut. Jag tycker t.ex. om att ha massor av bilder som får mig peppad till att nå dit, så att jag ser det framför mig varje gång jag arbetar. En tankekarta med de olika delmålen fungerar bra som komplement till bilderna. Där kan jag skriva ner hur jag planerar att ta mig genom de olika delmålen och framåt. Jag är själv inte så mycket för att klippa och klistra så jag håller mig oftast digitalt eller med post it lappar här och var, men jag tror att bäst effekt faktiskt är att ha sin (vi kan kalla det) målstrategi vid sin sida där en arbetar, t.ex. uppe på väggen vid sitt skrivbord.

2. Hitta fokus. Försök att lokalisera störningarna i din vardag, det som får dig att jobba mindre effektivt och tappa fokus. Men hitta även de saker som får dig att jobba mer effektivt. Ibland kan samma sak vara både bra och dålig i olika sammanhang. För mig är t.ex. musik ett stort störningsmoment när jag ska skriva, men ett bra sätt att fokusera på när jag sitter och redigerar bilder. Här är din målstrategi även bra att använda, men du kan även bryta ner den ännu djupare till en lista på saker du t.ex. ska göra under förmiddagen. Så fort fokus tappas kan du då kika på din lista, och komma ihåg att ta en sak i taget. När en punkt är klar, sätt en bock vid den och gå vidare till nästa punkt på listan.

3. Vad behöver du för att nå dit? Ibland kan utomstående faktorer vara nödvändiga för att underlätta resan mot målet. Kanske är det någon du känner som är expert inom området, var då inte rädd för att fråga hen om tips eller hjälp! Eller så behöver du kanske investera i något för att underlätta ditt arbete. T.ex har min ritplatta som jag fick av Jakob förra året underlättat mitt arbetsflöde oerhört mycket! Sådana typer av investeringar kan få dig att nå målet snabbare än om du inte hade gjort dem. Så ta reda på vad du behöver, vad du verkligen behöver för din resa, och kolla inte på vad alla andra har :)

4. Du är alltid redo för att börja resan mot målet. Det här säger kanske lite emot förra punkten, men det är också sant. Du ska inte känna dig begränsad av att du inte har allt, kanske är en sak för dyr eller att det är svårt att få allt du behöver. Se då istället på det du faktiskt har och hur du kan gå vidare med det. Det går att komma VÄLDIGT långt på sådant du redan har, att du t.ex. inte har en fullformatskamera men du har mobilkameran ska inte hindra dig från att ta fantastiska bilder! Att ha fantasi och kreativitet kommer du så mycket längre på än att bara ha ett verktyg.

5. Fira de små framstegen. Att uppskatta och vara glad över de små stegen är lika viktigt som det stora målet. Ibland kan målet kännas långt bort, men om delmålen är lika viktiga som huvudmålet och att de uppskattas på samma sätt, så kommer resan bli ännu roligare. Låter kanske klyschigt att säga att resan är målet men det är en bra inställning att ha. Låt allt positiva istället för motgångar vara huvudfokus, så kommer motivationen av sig själv.

Gillar

Kommentarer

Alexandra_Wiberg
Alexandra_Wiberg,
Jättebra tips verkligen! Jag blir både inspirarad och taggad att sätta igång min målstratergi för hösten!
nouw.com/alexandra_wiberg
elinstraat
elinstraat,
Blir så glad över att höra det!! Grym du är som jobbar mot dina mål! 😃
nouw.com/elinstraat