Hur du finner loppisfynden

Inredning, Tips

Fina ni! Tänk vad jag har försummat bloggen, men nu har jag massor av energi att ge liv i den igen. Hur mår ni? Längesen en regelbunden uppdatering! Själv har det varit intensivt med jobb och knappt att jag hunnit uppfatta allt så som tiden svischar förbi, samtidigt som så mycket hänt sedan senast. Knäppt hur tidsuppfattningen fungerar egentligen, tycker inte ni?


Något som jag ABSOLUT blivit helt fäst vid är att gå på jakt - efter loppisfynd, haha. Det är nästan som en värld öppnat sig framför ögonen nu när jag fått dille på att regelbundet besöka olika second hand ställen. Kan spendera timmar på det… stå vid varje hyllplan och scanna med blicken, vrida och känna på prylarna och tänka mig dem stylat och inrett i hemmet. I bilderna här ovan ser ni den gröna vasen och kopparna med tallrikar i brunt som jag fyndat second hand. (Lilla rosa skålen har min fina farmor gjort!) Jag gjorde en Instagram-reel här om dagen med lite fler favoriter bland mina loppisfynd, som ni kan se HÄR.


Några punkter att tänka på för att finna fynden:


Samla inspiration. Titta på t.ex. Instagram eller Pinterest och gör en mapp med inspiration på sådant du vill hitta liknande av second hand. Då vet du redan innan ungefär vad du är ute efter och kan ha det i bakhuvudet medan du strosar runt på loppis. För mig handlar det om specifika färger, former eller prylar som liknar det jag gillar (som jag sparat HÄR på mitt pinterest-konto).


Mycket kan göras om. Försök se bortom den fula färgen eller ytskiktet på den där vasen som annars har en intressant form. Den kan målas om och bli helt perfekt för ditt hem och i färgen du är ute efter. Gamla möbler, lampor, ljusstakar - ja allt t.o.m. kläder kan få sig en upcycling naturligtvis.


Gå regelbundet på loppis. Det är inte varje dag det finns något som faller en i smaken alls. Men rätt som det är dyker det upp och du har fångat ditt fynd - LYCKAN då!


Second hand online. Vestiaire collective är en app där du kan fynda massor av fna märkeskläder och inredning. Det finns också många facebookgrupper och Instagramkonton, som t.ex. “@Intenytt” på Instagram, där du kan fynda second hand.


Hoppas ni gillade tipsen och att det hjälper er fynda på loppis! <3


Gillar

Kommentarer

Höstens snyggaste boots

OutfitsInnehåller affiliate-länkar

Den här morgonen var det sådär supermysigt att ligga kvar och dra sig i sängen, ni vet känslan. Det är något med hösten som får mig att vilja ta sovmornar... inte bra, men kompenserar med att jobba till sent. Dock något jag vill få ändring på haha. Idag gick jag upp, gjorde en kopp te och satte mig i sängen insvept i mitt fluffiga täcke och satt med jobb i laptopen istället för på min stationära dator. SÅ mysigt, men det känns ändå lite illa att inte kunna ta sig upp ordentligt hehe. Är ni också så på hösten? Hela mitt sömnschema har förändrats!

Men en sak är säker, hösten tillför så mycket härligheter på massor av olika sätt. Inte bara vädret, höstlöven och hur mycket mer jag uppskattar en kopp te eller kaffe. Jag älskar att klä mig mer med lager på lager. Det känns mer uttrycksfullt, som att jag kan visa min stil mer jämfört med en svettig sommardag. Nu är det sådär lagom varmt att jag både kan bära klänning och boots i samma outfit. Här ser ni ett exempel på hur jag vill klä mig i höst! Ett par perfekta boots, dessa från Pull and Bear, klänning, kappa och denna urläckra Tote bag. Matchat med lite smycken. Här bär jag min älskade Rope Chain från Blue Billie.

Bag / Similar HERE

Coat / Similar HERE

Boots / HERE

Dress / HERE

Gillar

Kommentarer

10 TIPS - FRÅN HOBBYFOTO TILL HELTIDSJOBB

Våga satsa

Något som många är mest rädda för är att verkligen ta steget och satsa 100% på att bli fotograf på heltid. Självklart är inte resan spikrak, du jobbar kanske extra någonstans i början och sakta men säkert rör dig mot ditt drömjobb, så var det iallafall för mig. Men någon gång måste du bara ta steget, släppa allt annat som blir distraktioner och satsa helhjärtat på vad du verkligen vill göra (jobba som fotograf på heltid). När den här tiden kommer är helt upp till dig själv, men det är du som är ansvarig för att det händer. Du måste våga vara ihärdig med att nå ut till folk och även vara kreativ och skapa regelbundet. Gör inga ursäkter, ha roligt men var seriös i vart du vill komma, så kommer du till slut en dag att vara där.

Hör av dig till folk i branschen

Att visa framfötterna och skapa kontakter är bland det viktigaste skulle jag säga. Nå ut till personer i branschen som i framtiden kan bli en viktig nyckel för nästa steg i din karriär. Dessutom är det alltid inspirerande och lärorikt att se och höra hur andra jobbar. Det är sällan som fotograf-yrket är ett enmansjobb, utan du jobbar oftast i team. Det kan vara allt från 2-50+ personer på en produktionsdag så det underlättar att få koll på hela branschens olika grenar och vilka som är kopplade var. Du vet aldrig när en möjlighet kan dyka upp, så var lyhörd och visa att du är redo!

Leta kunder

Vad jag inte visste innan jag började arbeta som fotograf var hur mycket tid som faktiskt går åt till att vara säljare. Ännu värre att vara din egen säljare. I början kändes det ovant och ganska så olustigt att maila runt och säga "hej här är jag", men idag är det en del av det roliga. Jag har aldrig varit någon som vill höras mest av alla. Däremot har jag alltid varit intresserad av människor och att bygga relationer. Jag tycker att det är spännande och roligt att träffa nya personer så därför föll det mig rätt snabbt i smaken att gå på möten och knyta kundkontakter. Dessutom blir allt så mycket roligare när det handlar om att skapa och att du kan uppfylla kundens visioner - de behöver dig! Annars hade du aldrig fått någon kontakt från första början. Så maila, ring och mingla, det går alltid att hitta ett sätt att arbeta på tillsammans med någon. Med det sagt, nå ut till folk som intresserar dig och kunder som du genuint kan tänka dig att jobba med långsiktigt. Ju roligare DU känner att det kommer att bli att jobba med dem desto bättre blir resultatet och er relation.

Hitta din egen stil och kör din grej

När jag började med fotografi ville jag testa allt. Jag lekte med kamerans inställningar och fotade massor av olika motiv. Idag tror jag att det var just min nyfikenhet som fick mig att utvecklas och leda till hur min fotostil ser ut nu. Så testa, testa! Men lika viktigt tror jag att det är att fundera kring varför du fotar som du gör, vad vill du förmedla? Vilka andra fotografer dras du till, varför gillar du deras bilder? Att börja fundera kring din egen fotostil kan verkligen få dig till nästa steg eller mer få dig att kunna definiera din egen stil. Fråga andra om vad de tänker på när de ser dina bilder och vad de tycker utmärker dig. Som företagande fotograf kommer byråer och andra potentiella kunder anlita dig ofta nästan enbart på din stil och portfolio, så se till att du utmärker dig själv.

Investera i en bra utrustning men låt inte fokus ligga där

Som jag var inne på tidigare så är det din personliga stil som oftast får dig anlitad, inte vilken kamera du äger. Bara du känner dig bekväm med din utrustning och kan leverera enligt kundens förväntningar (din portfolio är vad som sätter din egen standard och vad kunden förväntar sig) - då är du all set!

Vad du känner att du behöver kommer att förändras medan du jobbar med fotografi. Jag började med en Canon 550d som hobbyfotograf men under åren har jag bytt kamerahus kanske 4ggr. Idag kör jag med Sony A7iii, objektiv på 35mm, 85mm och 24-70 som kan ha stor bländaröppning. Men jag trivs även bra med Canon 6d mark ii, en kamera jag brukar ha med mig som back up. Då jag varvar mycket mellan att filma och fota valde jag att införskaffa mig Sony kameran, och den har inte gjort mig besviken!

Starta upp ditt eget företag

Ett viktigt steg för att du ska kunna bli yrkesverksam med fotografi. Ps. det är inte så läskigt som det låter. Skatteverket och din bank behöver du gå via och därefter tar det några veckor innan du får F-skattsedel och företaget kommer igång. Om du ska sköta din egen bokföring bör du ta en liten kurs i redovisning. Skatteverket har mycket bra info, både kurser och videor online. Bry dig inte om att du behöver tjäna en massor i början, du kan faktiskt låta företaget stå vilande tills du känner dig redo. - Ta allt i din takt!

Målsättning

För varje ny vecka sätter jag upp nya mål och ser till att förra veckans mål är checkade. Detta ger mig driv och hjälper mig att komma ihåg samt jobba för något som tar mig framåt. Dessa är kortsiktiga mål, sedan har jag de större målen som dessa bygger på - mina långsiktiga mål. De målen kan du sätta i början av året eller varför inte uppdatera dem varje kvartal? Du bestämmer, bara du sätter dig själv mål som tar dig framåt i din karriär!

Gör din egen brand book

Din fotostil är lika viktig som allt annat material du identifierar dig med, eller åtminstone borde du ha en röd tråd genom ditt grafiska material som speglar Dig. Detta gäller allt från logga, typsnitt, färger etc. Har du massor av kreativa övergångar och pop ups på din hemsida som leder besökaren in till din portfolio eller har du det minimalistiskt cleant? Är din logga lekfull och rundad eller spretigt kaxig? Använder du serif eller sans serif? Du kan förmedla mycket med din grafiska branding. Vill du veta mer om hur så rekommenderar jag att kolla Youtube om färglära eller läsa böcker om grafisk design eller visuell kommunikation - det finns ett hav fullt av spännande lärdom.

Marknadsför dig

Du kan ha en hur fin hemsida som helst men om du inte når ut till folk så ligger den bara och samlar damm. Kom underfund med hur din målgrupp ser ut och annonsera ut till den. Google analytics och Facebook marketing är några helt suveräna verktyg för annonsering. Hur, var och när du gör detta kan ge dig helt olika utfall, det är inte utan anledning att t.ex. Jakob har just detta som heltidsjobb. En hel värld av data som genom annonser kan dra in rätt trafik till din hemsida, Instagram eller andra SoMe. Men du kan även marknadsföra dig genom att mingla runt, skriva mail etc. som jag redan varit inne på. Hur ser din “säljpitch” ut, denna kan du fundera på och formulera!

Gör egna projekt och bygg din portfolio

Låt inte kreativiteten sina. Du behöver ständigt jobba på din portfolio, du kommer märka att trender och efterfrågan förändras i världen och din egen stil kanske lika så. Bygg en lockande portfolio som du tror kan både locka till fler reklamjobb men även som visar din artistiska sida. Här får du helt avgöra vem du vill locka, ska dina kunder köpa prints, anlita dig som modefotograf eller kanske stilleben-fotograf? Se till att din portfolio motsvarar lockbetet för de jobb du vill dra in.


Tyckte ni att det här inlägget var intressant och hjälpsamt? Vill ni höra mer om mina erfarenheter inom fotograf-yrket? Skriv en kommentar och berätta! :)Gillar

Kommentarer