Header

Brasiliansk fisksoppa. Ett av mina favoritrecept 😋.

Recept:
400 ml kokosmjölk
500 ml krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
1 knippe salladslök
1 pressad lime
Ca 600 gram torskfilé, jag använde 4 styckfrysta torskbitar
Räkor
Färsk koriander
Chili om man gillar det
Grönsaker efter tycke och smak, jag gillar rotfrukter för de är mättande men de ingår inte i original receptet. I min soppa använde jag, morot, stjälkselleri och rotselleri. Jag har också haft sötpotatis i vid något tillfälle, då behövs knappt något tillbehör, soppan blir tillräckligt mättande i sig själv. Gul paprika kan jag tänka mig kan vara både gott och snyggt att ha i.

Gör så här:
Pressa limen och dela den tinade eller färska fisken i bitar. Blanda fiskbitarna med salt och limejuice i en skål och låt dem marinera i detta i kylskåpet medan du gör soppbasen.
Hacka vitlök och salladslök samt ev grönsaker du vill ha i soppan. Fräs detta i kokosolja eller olivolja. Häll i chili, kokosmjölk och krossade tomater.
Salta och smaka av och låt puttra till dess att grönsakerna nästan är lagom mjuka.
Under tiden skalar du räkorna, eller så använder du dem med skal på i soppan, det ger mkt smak och ser vackert ut tycker jag men blir såklart lite kladdigt när man ska äta dem och så kan man ju inte använda skalen till att koka räkfond 😋😁.
Häll ner fisken och limemarinaden i grytan och låt den sjuda (OBS inte koka, då blir fisken torr) i några minuter. Lägg i räkorna precis innan servering och garnera med koriander.
Varsågoda, en mycket välsmakande, enkel och närande soppa! Servera med bröd eller ris till om du gillar det.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Gjorde en stor sats falafel till veganmiddagen på nyårsafton.

Recept falafel (modifierat från ett recept i DN):
150-200 gram torkade kikärtor
1 tsk bakpulver
2-4 vitlöksklyftor (jag tog två till 200 gram kikärtor)
1/2 knippe persilja eller 1/2 ask fryst persilja
1 msk sesamfrön, jag tog skalade.
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk malen koriander
1 msk salt
rivet citronskal från en ekologisk citron

Lägg kikärtorna i blöt minst 1/2 dag, gärna över natten. Häll av vattnet och skölj kikärtorna och lägg dessa och övriga ingredienser i en mixer och mixa tills det går att klumpa ihop massan till små bollar. Smaka av smeten och tillsätt ev mer kryddor om du vill, ta därför hellre den mindre mängden från början och lägg till mer senare om du vill. Bollarna är lite smuliga men ska hålla ihop när du lägger de i pannan, gör de inte det, behöver smeten mixas mer. Fritera bollarna i relativt hög värme tills de får fin färg, vänd dem i pannan så de blir friterade runt om. Bollarna blir saftigare inuti om man friterar de kortare tid men steker man de för kort tid så kan de bli lite råa i mitten. Det går säkert bra att steka dem i ugnen också om man vänder dem lite då och då.

Falafeln serverades i salladsblad med tahinsås, syrade morötter, skivad tomat och paprika.

Tahinsås:
1/2 dl tahini
1/2 dl vatten
1 msk honung
2 tsk vinäger
1 tsk sesamolja
1 msk riven ingefära

Likes

Comments

Grönt och skönt, Smått och gott

Lillasyster kom på middag och jag bjöd på rostad rotsellerisoppa enligt recept från SVTs gokväll. Den gjorde succé! Rostningen av rotsellerin och vitlöken gav en nötig och fyllig härlig smak, perfekt ihop med lite vitt vin som syra.
Till efterrätt blev det chokladfondant i mugg utan mjölkprodukter eller extra socker. Fondanten toppades med ananas, hallon och grädde.

Likes

Comments

Köttsliga lustar

Sen middag för en heltidsarbetande småbarnsmamma som envisas med att laga från grunden. Men det lönade sig, det här var riktigt gott!

Fylld aubergine med köttfärssås gratinerad med fetaost:
Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginen på längden och pensla lite olja ovanpå. Sätt in den i mitten av ugnen tills den mjuknat så pass att du kan gröpa ur den i mitten för att lägga i köttfärssåsen. Hacka det urgröpta och blanda med köttfärssåsen och lägg tillbaka i den urgröpta auberginen. Det är även mkt gott med en linssås i, om man vill ha den helt vegetarisk.
Ställ in i ugnen igen och sänk temperaturen till 200 grader. Gratinera tills auberginen är helt mjuk och fetaosten smält. Smaklig spis!

Likes

Comments

Grönt och skönt, Fina fiskar

Sötpotatisvåfflor med recept hämtat från SVTs gokväll. Veckans godaste middag: bra avslutning på veckan. De gjorde till och med succé hos sonen!

Recept sötpotatisvåfflor:
1 sötpotatis, riven.
1 dl kikärtsmjöl( i sonens hade jag rismjöl istället, för säkerhets skull....)
3 ägg
salt
Detta blandas och läggs i våffeljärnet; voilà: en nyttig och supergod matvåffla att toppa med vad du gillar bäst. Räkor, lax, löjrom. Jag åt rökt lax, lök och fin eko créme fraiche från Järna mejerier till. Sonen fick bacon till sina. Funkar även bra till frukost om man är hungrig.

Likes

Comments

Grönt och skönt

Linssoppa inspirerad av food pharmacy till lunch.

Recept linssoppa:
Skölj 2 dl röda linser.
Hacka vitlök och rödlök i önskad mängd till ca 2 portioner soppa.
Fräs detta i kokosolja.
Häll på 7 dl-1 liter vatten beroende på hur lös soppa du vill ha och om du vill mixa den eller inte. Det behövs mer vatten om du mixar den. Lägg till buljong eller salt.
Lägg i sötpotatis och morötter samt ev andra grönsaker efter 5 minuter, eller vänta längre om du vill ha grönsakerna krispigare. Sötpotatis kan man tom koka med från början då den gör sig bäst ganska mjuk. Lägg i färsk riven ingefära.
När linserna blivit mosiga och du är nöjd med konsistensen på grönsakerna är soppan klar. Mixa om du vill. Jag mixade delvis och hade förutom sötpotatis och morötter även broccoli och blomkål i. Smaka av med citronsaft och toppa med persilja.

Likes

Comments

Fina fiskar

Fisksoppa a la bouillabaisse med hemmagjord räkbuljong, saffran och musslor. Detta var en stor succé. Till och med sonen 4 år, som vanligtvis är ganska negativ till både fisk och soppa, tyckte om räkbuljongen. Denna gjordes på räkskal som frästes i olja med vitlök och lök, vitt vin hälldes över, tomatpure och vatten, salt och peppar tillsattes och sedan fick det koka 15-20 minuter. Har tyvärr inte exakta proportioner men det blev mkt gott, särskilt ihop med saffran som jag lade i när buljongen var klar.

Likes

Comments

Hur börjar en god uppiggande morgon för dig? För mig får den gärna börja med en grön smoothie. Oftast gjord på spenat, gurka, äpple/grapefrukt, citron/lime ingefära och kokosolja. Sjukt uppiggande. Här är den toppad med rostade frön och lite hallon. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Lövbiff med Chimichurri, rostade rotsaker och vitkålssallad.

Chimichurri är det senaste tillbehöret till kött som jag upptäckt och jag måste säga att jag många gånger tycker att det är godare än det klassiska tillbehöret bearnaisesås, även om en riktigt god hemmagjord bea med mycket färsk dragon i inte är helt fel det heller. Men chimichurri ger en fräschare känsla. Det är ju också så att citron och c-vitamin överlag hjälper oss att ta upp järnet i köttet, vilket ju är en stark fördel det också, bortsett från att det är gott. Jag har provat att göra chimichurri på många olika sätt, med både persilja och ruccola som basingrendiens, med och utan vitlök och charlottenlök. Det jag har kommit fram till att jag tycker är godast och lagom starkt är en bas på persilja och koriander, olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och möjligtvis lite chili. Koriander är dock ett måste i en god Chimichurri anser jag, älskar den fantastiska örten, är nästintill besatt av den..

Likes

Comments

Jag tog en halv påse med grönkål. Den typen med stjälkar, tycker den är godast. Skölj och repa bladen av stjälkarna, fräs i smör tillsammans med lite hackad vitlök. Salta och peppra. Tillsätt vatten och kokosmjölk eller kokosgrädde, låt koka upp. Balansera smaken med citronsaft om du vill. Klart! Ingredienser:

1/2 förpackning grönkål

vitlök, hackad

smör att steka i

1-1/2 burk kokosmjölk/kokosgrädde

vatten

salt och peppar

citronsaft

[caption id="attachment_30" align="alignnone" width="2448"]IMG_2057 Grönkålssoppa[/caption]

Likes

Comments