Nej, Sverige är inte jämställt.

Idag är det internationella kvinnodagen och jag är en utav de som stödjer denna dag. Det behövs åtminstone en dag om året där orättvisor i samhället som drabbar kvinnor tas upp. För jag ska bara påminna er om att vårt samhälle fortfarande inte är jämställd. Denna dag är inte till för att säga "grattis till alla kvinnor" utan denna dag är till för att påminna alla om hur mycket det fortfarande finns att kämpa för. Så här tänkte jag ta upp lite punkter på ojämställdhet i Sverige.

1. Männen är fortfarande de som sitter på majoriteten av alla chefsjobb. Bara 35% av Sveriges chefer är kvinnor.

2. Drygt 80 procent av alla män, jämfört med 52 procent av alla kvinnor, arbetar i privat sektor. Kvinnor är i majoritet de som jobbar på låglöneyrken såsom handeln, hotell & restaurang och vård & omsorg. Fler män än kvinnor har höga och väl avlönande positioner, inte minst inom den privata sektorn.

3. Kvinnodominerande yrken har lägre löner är mansdominerande. Desto fler kvinnor det är i en yrkesgrupp desto lägre är lönerna. Så ja, utbildning lönar sig men bara om du söker till ett mansdominerande yrke.

4. År 2013 tog kvinnor ut 75% av föräldraledigheten och män 25%. Den ojämställda fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet leder till att kvinnor får sämre löneutveckling, lägre inkomster och i förlängningen även lägre pensioner än män.

5. Var tredje kvinna i Sverige har utsatts för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld. Var femte kvinna har någon gång i sitt liv utsatts för fysiskt våld, för sexuellt våld, eller utsatts för våld av en nuvarande eller tidigare partner. Närmare 40 procent har utsatts för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier. Sifforna talar sitt eget smärtsamma språk: mäns våld mot kvinnor har inte eliminerats under den senaste tioårsperioden, även om problemet har uppmärksammats, källa.

Även om Sverige ligger bra till i många internationella rankningar, betyder det inte att det råder jämställdhet i Sverige. Det betyder snarare att det är en bristande utveckling i många andra länder. Inte heller betyder det att utvecklingen går framåt i Sverige.

Så du behöver inte säga grattis till mig idag, det räcker att du försöker förstå att vi har lång väg kvar att gå innan detta land är jämställt. Fan vad jag irriterar mig på människor som säger att dom inte är feminister. För att vara feminist är att vilja ha en värld som är jämställd. Om ni tror något annat så är ni dåligt pålästa =)

Gillar

Kommentarer

nachtweij
nachtweij,
SÅ JÄKLAR LÄSVÄRT och så fint att du tar upp detta. Länkar detta till min blogg om det är lugnt! <3 nouw.com/nachtweij
Laurea
Laurea,
Jag blir så ledsen när jag tänker på att det fortfarande är så pass ojämnt i samhället, att vi kvinnor helt enkelt fått finna oss i att sättas under männen och hela tiden förhålla oss till dem. All skit som vi får ta som ses som helt normalt, såsom sexuella trakasserier eller män som tar för sig på andra sätt. Visst går det framåt, men i denna takten lär ingen av oss få uppleva ett jämställt samhälle, och hur j*vla deppigt är inte det??nouw.com/laurea
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229