Nytt i Bokhyllan

Det mest ångestladdade i mitt liv är min kropp. Det har det alltid varit, även innan jag ens visste vad ångest var, alltid en ständig oro inom mig för hur jag ser ut, passar kläderna eller ser jag ännu tjockare ut i dem..?

Det är inte bara mitt eget hat över min kropp som är jobbig och svår, det är även samhällets hat över den kropp jag dagligen bär. Hatet från barn som egentligen inte förstår att de sårar, vuxna som tror att de är roliga när de skämtar om ens utseende eller tror att det är okej att stirra ut en person bara för att hen har en större mage och tjocka lår.
En ständig kamp inom en själv över att man inte ska ta åt sig, inte tänka på vad andra tycker och tänker eller ignorera kommentarerna som återkommer oftare än vad man vill. Det är så svårt att inte ta till sig när man mår som sämst, när man redan är nedtryckt och har så stort självhat till sig själv, då är det lättare att hålla med och svälja all ångest och tårar.

Det finns dagar då jag bara vill lägga mig ner och aldrig mer vakna upp. Det finns även dagar då jag väljer att inte äta för att jag tror att det ska göra mig smal, tankarna kommer och går nästan varje dag.
Men jag vet ju att det inte fungerar så. Jag har sett människor i min närhet som försvunnit bort, knappt funnits någonting kvar av dem och har de mått bättre då.. nej de har ju inte det. För smal är inte = lycklig, stort självförtroende och ingen självhat.

Livet är så skevt många gånger, varför inte vara glad och nöjd med den kropp som faktiskt bär en genom livet. Den kropp som tar en igenom de svåra tiderna, lyfter de tunga kartongerna, går den de där kilometerna till bussen varje morgon, överlever ångestattack efter ångestattack och som faktiskt är helt okej precis som den är.

ALLA kroppar är precis lika vackra och viktiga, det spelar ingen roll ifall du är rund, kort, mörkhyad, ett ansikte fullt med finnar eller en rumpa som är så gropig att de syns genom trosorna. Det spelar ingen roll, för ALLA är vi vackra och duger precis som vi är.

Ingen har rätten att trycka ner mig, dig eller sig själva. Du måste älska dig själv och det är svårt, det är riktigt svårt men efter ett tag så börjar du acceptera dig själv och din kropp mer. Det kanske tar ett tag innan du älskar dig själv och din kropp men du måste acceptera att detta är din kropp och FAN vad GRYM den är!! Och vad GRYM DU är!

Själv har jag inte riktigt kommit till den punkten där jag älskar min kropp, men jag har börjat acceptera den. Nu kan jag stå naken och titta på mig själv i spegeln utan att allt jag känner är hat och avsky och det är tack vare mig själv.
Jag inte mår bra av att trycka ner mig själv och min kropp, den är stark och har gått igenom enormt mycket och mer kommer den att gå igenom.

Dock kommer det tider då jag inte kan acceptera min kropp och hur jag egentligen ser ut och en sån tid är just nu. Hatet över min kropp är stor och jag försöker att tränga undan det men det är svårt, därför tänkte jag att två kroppspositiva böcker kanske kan hjälpa mig.

Därför valde jag att klicka hem Så Lärde Jag Mig Att Älska Min Kropp, av Linda-Marie Nilsson och Kring Denna Kropp, av Stina Wollter.

Jag har hört många positiva och fina kommentarer kring dessa böcker och jag hoppas att de även kan ge mig mer acceptans kring min kropp, kanske att jag till och med kan börja älska min kropp.

Jag tycker även att detta är ett otroligt viktigt ämne som jag är stolt över att vara en del av, även om jag tycker annorlunda vissa dagar. Jag är glad över att böcker som dessa två finns, men egentligen så önskar jag att de inte behövde finnas. Jag önskar så mycket att det skeva idealet och samhället kunde ändra sig, låta varje person få vara sig själv utan att behöva må dåligt, bli retad, få elaka kommentarer eller blickar. Jag önskar att jag inte kände ångest varje gång jag gick utanför dörren bara för att jag är så osäker på min kropp. Men för att komma vidare måste jag börja med mig själv, acceptera och älska mig själv!

Böckerna kommer inte göra att jag helt plötsligt älskar min kropp, det är det bara jag som styr över. Men de kanske kan stötta mig och hjälpa mig ta ett steg närmare, det är i alla fall något som jag hoppas på!

Det finns så många fler kroppspositiva böcker där ute men jag börjar med dessa två, men du får mer än gärna tipsa om böcker som har hjälpt dig!

Så Lärde Jag Mig Att Älska Min Kropp, Linda-Marie Nilsson, 2018, Norstedts Förlag

När Linda-Marie Nilsson lade upp en bild på sig själv i bikini blev det en världsnyhet. Kroppsaktivismen eller kroppspositivismen handlar om att alla har rätt till sin kropp och om att vara nöjd med sin kropp som den är, trots samhällets skeva ideal.

Med hashtaggen #allastorlekarärvackra fortsätter hon att inspirera sina följare. Alltid med en stor portion humor, som i klippet där hon testar produkter för att låren inte ska gnida mot varandra.

Eller när hon listar "50 saker som tjocka är trötta på att höra".

Att hennes budskap behövs är det många som vittnar om. Bland hennes många fans hittar vi de unga tjejerna som inte vågar klä om på gympan men även äldre kvinnor som aldrig visar sig i baddräkt på stranden. Föräldrar söker också hennes råd kring hur de ska prata kroppsideal med sina barn.

Nu har Linda-Marie Nilsson skrivit en peppande och inspirerande självhjälpsbok för att hjälpa fler att älska sig själva. Hon delar generöst med sig av sin egen historia men ger också massor av konkreta tips, allt från hur man hittar rätt kläder till hur man hanterar kroppshat på nätet. (x)

Kring Denna Kropp, Stina Wollter, 2018, Forum Förlag

Med vidöppen blick och personlig röst berättar Stina Wollter om människor, möten och händelser som påverkat henne. Hon ger sig ut på en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia. Vad har berört, invaderat, påverkat, lyft och sänkt den?

Det handlar om nygamla ideal, om motstånd, frihetskänslor, förändring – och om vägen fram till försoning. Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare, normer. För att de gamla är livsfarliga. (x)

En bok om dagen håller fantasin i liv!

Gillar

Kommentarer

Lotta
,
<3 Tack för viktigt inlägg!
ElinsBokhylla
ElinsBokhylla,
Tack för att du tog dig tid och läste! ❤️
nouw.com/elinsbokhylla