Deckarvandring i Emelie Schepps Fotspår

Dagen som jag har längtat efter väldigt länge var äntligen här, något varmare än vad jag hade trott, det var nämligen äntligen dags för Deckarvandring, I Emelie Schepps Fotspår!

För er som kanske inte är så insatta kommer här en kort förklaring.

Emelie Schepps böcker om åklagaren Jana Berzelius utspelas i Norrköping, speciellt i Knäppingsborg, industrilandskapen, Skvallertorget, polishuset och såklart andra delar i Norrköping. Emelie Schepp har tillsammans med Upplev Norrköping och manusförfattaren Peter Kristensson skapa en deckarvandring som tar en runt några väl utvalda platser från böckerna.

Deckarvandringen bestod av 10 olika stopp runt omkring Knäppingsborg och Motala Ström. Vid varje stopp fick vi ta del av lite Norrköpings historia men även små anekdoter om Emelie Schepps, hennes visioner och tankegång under sitt skrivande. Vi fick även ta del av en del scener från de olika böckerna, scener som utspelade sig på just det stoppet eller i närheten, scener med de olika karaktärerna och platser runt omkring Norrköping.

Jag är själv uppvuxen en bit utanför Norrköping och är många gånger inne i Norrköping och även de ställen som boken utspelar sig i, så för mig var det inga nya vyer, men ack så intressant och roligt för det!


Deckarvandringen börjar i hjärtat av Jana Berzelius älskade Knäppingsborg, där vi med Emelie Schepps ord fick ta del av hennes bild av Jana Berzelius och hennes bakgrund och framtid.
Så fick vi även ta del av en hel del historia kring kvarteret, som sagt så var jag mest intresserad av det som handlade om Emelie Schepp och Jana Berzelius och det är även det som jag kommer att fokusera på i mitt inlägg.

Nästa stopp på vandringen var vid Gamla Torget i närheten av Knäppingsborg, i en av byggnaderna vid Gamla Torget är Per Åströms advokatbyrå. En liten rolig grej är det att det faktiskt ligger en advokatbyrå just i den byggnaden, dock har den ett annat namn och den som Schepp har med i boken är helt och hållet fiktion.
Vid Gamla Torget fick vi även ta del av en scen med Jana och Per från Broder Jakob (tror jag, nu blev jag osäker..) som utspelar sig utanför Per Åströms advokatbyrå.


Nästa stopp var en bit bort, nämligen i Chamberts Plats som är döpt efter den kända möbelsnickaren från Norrköping Erik Chamberts.

Men står man i Chambers Plats med ryggen mot Motalaström kan man nämligen se det området och specifikt den lägenhet som karaktären Per Åström bor i. Lägenheten är en riktig lägenhet som Emelie Schepp fann under tiden som den var ute till försäljning och genom annonser för lägenheten kunde hon ta del av hur den såg ut och kände med en gång att det var en lägenhet för Per. Såklart är allt annat fiktion, men det var allt lite spännande att se vilken lägenhet Schepp hade i sina tankar när hon sitter och skriver om Per Åström.

För att förtydliga, det hus jag menar är det stora gula bakom trädet. Högst där de stora fönsterna syns är den lägenhet som ska utspelas vara Pers i böckerna.

Vidare på vandringen stannade vi till vi Motala Ström och det stora vattenfallet samt vattenbehållarna som har en väldigt stor del av handlingen i senaste boken Broder Jakob av Emelie Schepp.

Precis i närheten av det stora vattenfallet ligger ännu en plats som har stor betydelse i den senaste boken, Broder Jakob. Det är även det stället som omslaget av Broder Jakob boken är avbildad ifrån, en liten rolig detalj är även det att Broder Jakob är den enda av Emelie Schepps alla fem böcker som har just ett omslag som avbildar Norrköping.

Nästa stopp var vid ännu en viktig byggnad i sista boken, Broder Jakob, handling, nämligen den byggnaden som Henrik tror att hans fru Emma är kidnappad inne i, ett gammalt kraftverk.

Nästa stopp var vid Skvallertorget i Norrköping och vid hörnet av torget ligger Fräcka Fröken, det café som Henrik och Mia fikar på i en scen ur andra boken, Vita Spår av Emelie Schepp.

Nästa stopp var intill Motala Ström ännu en gång, bredvid Strykgärnet, Arbetetsmuseum och Norrköpings Stadsmuseum.
På denna plats utspelar sig en spännande scen mellan Jana och Danilo, i andra boken, Vita Spår av Emelie Schepp.

Nästa stopp var vid Strömparken, den park som visar sig av stor betydelse i början av senaste boken, Broder Jakob av Emelie Schepp.
Det var nämligen i denna park som farmodern med sitt barnbarn hittade en stackars flicka död, hopsydd och dränkt.

Näst sista stoppet och vi var framme vid den väldigt omtalade och vackra ingången till Knäppingsborg som Jana Berzelius så många gånger har gått igenom i böckerna.
Det är även den plats som Schepp har valt att placera Janas lägenhet vid, även om det i verkligheten inte finns några lägenheter i de hus som ligger i Knäppingsborg, så var Emelie Schepp starkt beslutsam över att detta var en lägenhet för Jana.

Vad jag förstod det som så har Emelie Schepp tänkt att Janas lägenhet ligger precis ovanför ingången till Knäppingsborg. Om ni tittat precis ovanför ingången så kan ni se en radda med flera smala höga fönster, där inne tror jag att Janas lägenhet är placerad i boken, såklart inte i verkligheten.

Deckarvandringen avslutades inne i Knäppingsborg med en kort scen ur sista sidan i senaste boken, Broder Jakob av Emelie Schepp, där Per och Jana äntligen delar sin första kyss tillsammans. Boken avslutas sedan med en stor cliffhanger.. men sjätte delen är redan under arbete så förhoppningsvis får vi snart veta vad som händer med Jana, Per och alla de andra karaktärerna och vad Emelie Schepp tar dem vidare någonstans!


Deckarvandring i Emelie Schepps Fotspår, en deckarvandring som var väldigt intressant och rolig att gå på. Tyvärr så hade vi det alldeles för varmt, nästan att det var för varmt för att det skulle vara njutbart. Men en stor eloge till guiden som gjorde sitt allra bästa för att vi alla skulle få skugga och höra ordentligt.

Återigen så var jag inte så himlans intresserad av Norrköpings historia, mycket utav det har jag sett och läst om redan men jag förstår att det är intressant för de som inte varit i Norrköping förut. Däremot så uppskattade jag de korta scenerna eller utdragen från de olika böckerna, berättelserna om hur Emelie Schepp tänker och fångar upp de olika platserna i sina böcker samt hur lite av hennes research fungerar. Det tyckte jag var väldigt intressant, jag hade nog gärna sett mer av det men jag förstår att lite historia behövdes för att fånga fleras intresse.

Kort och gott så var det en trevlig och spännande deckarvandring, jag går gärna fler deckarvandringar i andra städer, städer som jag inte känner till så bra och tillsammans med andra böcker som jag har läst. Vilka det skulle vara.. ja det vet jag inte riktigt men några finns det nog!

Jag skulle även uppmana er att gå in och kolla på min instagram, @ elins.bokhylla där det ligger uppe flera bilder och även videos från deckarvandringen.
Det ligger både under händelser och i egna inlägg i flödet och när du ändå är där får du mer än gärna följa mig, då får du tillgång till många recensioner, boktips och författartips!

Mer information om Deckarvandring i Emelie Schepps Fotspår finner ni på denna länk!

En bok om dagen håller fantasin i liv!

Gillar