Bokrecension - Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant

Bokens Titel: Skyddsängeln
Författare: Sofie Sarenbrant
Bokförlag/Utgivningsår: Bookmark Förlag, 2021
Antal Sidor: 397
Läst Format: Inbunden (recensionsexemplar)
ISBN: 9789189298019
Ingår i Serien: Emma Sköld, del 9 ( del 1 , del 2 ,del 3 , del 4 , del 5 , del 6 , del 7, del 8)
Mitt Betyg: 📖📖📖📖 / 📖📖📖📖📖

Handling:

Körsbärsträden står i full blom, men kriminalinspektör Emma Sköld kan inte glädjas över den annalkande påsken. Sju månader har gått sedan en nära kollega försvann spårlöst före en rättegång. Hon är fast besluten om att hitta honom, död eller levande.

Samtidigt som polisen lyckas gripa indrivaren som sist såg kollegan i livet, får Emma ett oförklarligt mord på halsen. En äldre man hittas död på ett ödelagt mentalsjukhus. Men det är när hans identitet framkommer som hon blir besatt av att lösa fallet.

Skyddsängeln är den nionde boken i den omåttligt populära deckarserien om kriminalinspektör Emma Sköld. Liksom tidigare delar har innehållet en stark koppling till aktuella samhällsproblem. I Skyddsängeln utforskas ämnen som ensamhet, missbruk och konsekvenserna av psykiatrireformen för 25 år sedan. Är personen som övervakar dig den du borde frukta allra mest, eller är det i själva verket din räddande ängel? (x)

Omdöme:

Först och främst vill jag rikta ett stort tack till Sofie Sarenbrant och Bookmark Förlag för att jag fick chansen att ta del av detta fina recensionsexemplar, hade hoppats på att läsa den lite tidigare men bättre sent än aldrig!

Detta är ju som sagt den nionde boken i serien om Emma Sköld av Sofie Sarenbrant och jag tror att de flesta som lästa förra delen, Mytomanen, 2020, såg väldigt mycket fram emot att läsa fortsättning och nu är den äntligen här.

Bokens grundhandling består av att man får följa med under tiden som kriminalinspektören Emma Sköld löser brott tillsammans med sina kollegor på Nackapolisen.
Varje bok har en egen handling där ett nytt fall tas upp och det ena fallet efter det andra blir alltmer grövre, samtidigt som man också får följa med Emmas privata liv med barn, föräldrar och sin kära syster.

I denna bok får vi följa med Emma Sköld när hon febrilt letar efter sin försvunna kollega Krille. Vilja hemligheter har han och vart har han egentligen tagit vägen. Samtidigt som Emma brottas med jobbet dyker andra saker up i hennes privatliv, minnen som kommer tillbaka och människor som försvinner.

Sofie Sarenbrants kunskap att lyfta helt vanliga samhällsproblem och göra dem till en riktigt bra deckare är något utöver det vanliga enligt mig. I denna bok tas samhällsproblem som ensamhet, missbruk, uppväxt och psykiatrireformen som fanns förr men som tyvärr fortfarande har sina spår kvar i dagens psykiatri.
Även i denna bok kan jag känna igen mig själv väldigt mycket, speciellt med ensamheten och psykiatrin, det tar lite extra när man läser böcker som dessa.

Även om jag tycker att de ämnen som Sarenbrant väljer att ta upp i sina böcker är väldigt viktiga och intressanta så upplevde jag denna bok som lite tam. För mig var det lite rörigt med alla namnen, platserna som de for till och tillbaka blickarna som fanns med i boken. En del saker som hände i boken kändes inte så trovärdiga och det blev jag lite smått irriterad över. Trots att det är en fiktion så vill jag gärna att det ska finnas lite trovärdighet i boken, men det är bara min personliga åsikt.

Överlag så tyckte jag om boken, den har det mesta en bra deckare ska ha, spänning, intriger, död, olyckshändelser och mörka förflutna. Ändå kändes det som att något fattades, det var en del saker i handlingen som jag tyckte svajade lite och gjorde mig lite fundersam. Men en sak som jag tyckte var riktigt bra och som jag inte såg komma, var att en av de mest oväntade karaktären i boken hamnade i mördarens händer. Det ser man inte så ofta och även om jag tyckte att det var lite tråkigt så var det är himlans bra tvist på handlingen och välskrivet av Sofie Sarenbrant.

Boken är välskriven som alltid när det är Sofie Sarenbrant som skriver. Kapitlen är i lagom längd för min smak, detaljerade miljöbeskrivningar och karaktärsbeskrivningar, lite svårt att hänga med i alla bilturer och byggnader men det knöts ihop på ett enkelt sätt i slutet av boken.

Det fanns många små detaljer i boken som jag snappade upp på och som jag nog tror kommer att utforskas mer i nästa bok, speciellt cliffhangern på slutet.. det ska bli spännande att läsa vidare om Emma Sköld och gänget!

Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant är en välskriven, detaljerad och spännande bok. En bok som tar upp ämnen som gör att man tänker till lite extra när man läser. Fängslande kapitel med bra karaktärsbeskrivningar och detaljerad handling. Inte den bästa i serien om Emma Sköld men helt klart bra och en bok som jag starkt kan rekommendera!

En bok om dagen håller fantasin i liv!

Gillar

Kommentarer