Bokrecension - De Aderton, Anton Berg

Bokens Titel: De Aderton
Författare: Anton Berg
Bokförlag/Utgivningsår: Bookmark Förlag, 2018
Antal Sidor: 392
Läst Format: Inbunden
ISBN: 9789188545251
Mitt Betyg: /

Handling:

Radiojournalisten Axel Sköld snubblar vid efterforskningar inför en dokumentär över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka.

Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag – på de högsta av poster. Och dess medlemmar är beredda att göra allt, till och med mörda en minister, för att få sin vilja igenom och hindra sanningen från att komma ut.

De Aderton är en spännande konspirationsthriller om mörkermän som gör allt för att bevara sina hemligheter, och en driven journalist vars största mål blir att avslöja dem. (x)

Omdöme:

De Aderton av Anton Berg är hans debutbok och såklart även den första boken jag läser av Berg. Dock är inte Anton Berg helt okänd för mig då jag har lyssnat på många av hans P3 Dokumentär poddar samt podden Spår som han gör tillsammans med Martin Johnson, två oroligt bra och välgjorda poddar.
Eftersom jag vet lite om Anton Berg så var jag väldigt intresserad av att läsa hans debutbok, som jag även hade hört många fina och positiva kommentarer om.

Mina förväntningar inför De Aderton av Anton Berg var lite lagom höga, jag har som sagt hört många bra saker om boken en så är det ju alltid ens egna uppfattning i slutändan som gäller.

Redan från början hade jag lite svårt att komma in i boken och handlingen, det var korta och lättlästa kapitel men det var något lite långtråkigt över handlingen. Jag har oftast svårt att komma in i en bok direkt från start men med denna var det extra svårt.
Som tur så släppte det efter cirka 80-100 sidor och handlingen började bli spännande och det var svårt att lägga ifrån sig boken.

Bokens handling var som sagt lite svag från början men den växte på mig och blev bara bättre och bättre. Jag tyckte det var bra att man bara följde ett fåtal karaktärer, då jag lätt kan bli lite förvirrad om det är för många karaktärer. Det var även trevligt att få lite djupare inblick på huvudkaraktärerna och se de från olika perspektiv och håll.
Det är svårt att inte dras med in i konspirationsteorierna som Axel Sköld rotar i, att få ta del av hans släkt, de högt uppsatta männen som reste till USA och vad handlade de hemliga mötena om egentligen. Det var riktigt spännande och intressant.

Eftersom jag även tycker om journalistik så tyckte jag även att det var intressant att få en inblick i hur det går till bakom dörrarna hos en journalist. Det märktes väldigt väl att Anton Berg själv är en journalist som även har jobbat på SR då hans beskrivning och återberättande var fenomenal! Det var även roligt att Berg drog paralleller till redan gjorda P3 Dokumentärer och gick lös på fantasin om dokumentärer som inte finns på P3, boken blev lite extra bra på grund av det.

De Aderton av Anton Berg är en välskriven och detaljerad bok, den har många spännande vändningar och tvistar som man inte riktigt är beredd på. Kapitlen var välskrivna och detaljerade, det är alltid ett stort plus i en bok!
Jag gillar bokens karaktärer speciellt Axel Sköld, han är en stark och intressant karaktär. Däremot så upplevde jag att handlingen inte var speciellt trovärdig och det var nog dels därför jag inte riktigt kom in i boken från första sidan. Handlingen och konspirationsteorin var väldigt spännande och oerhört bra skriven men inte så trovärdig, i alla fall inte enligt mig.
Men med det sagt så kan jag varmt rekommendera Anton Bergs debutbok och jag är väldigt sugen på att läsa mer av honom och även av denna historia, för cliffhangern på slutet var riktigt bra!

En bok om dagen håller fantasin i liv!

Gillar