Bokrecension - Cold Turkey - en vuxensaga, Ola Brising

Bokens Titel: Cold Turkey - en vuxensaga
Författare: Ola Brising
Bokförlag/Utgivningsår: Storyhood, 2019
Antal Sidor: 272
Läst Format: Häftad/Danskt Band, recensionsexemplar
ISBN: 9789198463279
Mitt Betyg: /

Handling:

em är den märklige illusionisten Pseudomorfos som plötsligt dyker upp på den stora stadens tågstation och får fart på finanserna för den undergångsdömda nattklubben Cold Turkey? Är ägaren Karl en riktig karl och kommer hans fru Emma någonsin att finna lyckan? Kan man lära sig att stoppa tiden genom att studera mystikern Gurdjieff och den nazistiska avsomnade forskningsstiftelsen Ahnenerbes arbete? Styrs världen egentligen av tolv dansande gudar och finns det atlaiter som går runt mitt ibland oss? Är det verkligen möjligt att Jesus i sin nuvarande reinkarnation är en äldre alkoholiserad kvinna som tröttnat på livet efter att ha blivit sviken och sårad av sitt livs stora kärlek? Vad gjorde hon med David Bowie i Berlin 1977? Och vad fan har Jultomten med saken att göra?

Cold Turkey – en vuxensaga är en filosofisk relationsroman och framtida klassiker i vilken ödet får en hel del hjälp på traven genom avancerade vuxna nöjen. (x)

Omdöme:

Först och främst skulle jag vilja skänka ett riktigt STORT tack till Ola Brising för din fina bok som du så snällt skickat till mig och signerad med en personlig hälsning. Det var otroligt snällt av dig och jag uppskattade det enormt mycket, det var en ynnest att få läsa din bok!

Ola Brising är för mig inte en ny författare, i somras hade jag möjlighet att ta del av Svartenbrandt : Sveriges Farligaste Man som är skriven av Ola Brising och Daniel Fridell, recension på den finns HÄR att ta del av!

Cold Turkey - en vuxensaga är Ola Brisings debutbok som ensam författare, i och med att jag endast läst boken som han skrivit tillsammans med en författarkollega så var det extra intressant och roligt att få ta del av denna debutbok!

Efter att ha läst flera deckare i rad så var det skönt att slappna av med en mystisk, och spännande relationsroman. Även om relationsdrama inte nödvändigtvis är en genre som jag brukar läsa så är det alltid roligt att prova på någonting nytt och outforskat.

För mig personligen älskar jag böcker som är riktigt spännande, udda och mystiska och denna bok var verkligen mystisk, udda och annorlunda.
En bok som fick mig att fokusera mer när jag läste, ta in vad som stod skrivet i varje kapitel för att sedan gå flera timmar efteråt och fundera på det som jag faktiskt hade läst.
Ni som följt mig länge vet att jag verkligen gillar en bok som får en att stanna upp och tänka till lite på vad det är man faktiskt läser och vad bokens innehåll betyder och vad författaren vill förmedla. Denna gång har jag dock lite svårt att förstå vad Brising vill förmedla med boken, förutom hur relationer och människors närvaro kan påverka ens liv och beslut.

En bok med få karaktärer kan ofta bli lite långtråkig tycker jag, dock kan en bok med många karaktärer vara förvirrande. Däremot hade Ola Brising lyckats skriva en riktigt spännande och intrig rik bok med endast en handfull karaktärer, karaktärer som kopplades ihop i slutet på ett väldigt naturligt sätt.

Bokens handling är otroligt spännande med vinklar från de olika karaktärerna som gör boken väldigt bra. Det märks att författaren har lagt ner mycket tid på bokens handling vilket gör läsupplevelsen så mycket bättre.
Att boken är en vuxensaga är mer än tydligt, inte bara på den mängd sexscener som är med utan även på det övriga språket, miljöerna och karaktärernas komplicerade bakgrund och personlighetsdrag.
Jag gillar verkligen bokens handling, det fanns en del gånger då jag inte riktigt hängde med i handlingen och tappade bort mig men jag fann mig snabbt igen och kunde fortsätta läsa.
En del scener i boken var även för mig lite för grova, jag har inga problem med att läsa om sex och romans. Men denna bok gick lite väl långt för att jag skulle vara helt bekväm. Jag förstår vad författaren vill framföra med just dessa scener men jag hade hellre sätt att det var lite mindre detaljer och mer berättande i stor drag under dessa scener.

Boken är uppdelad i flera olika mindre delar, Brising har till och med tagit med en innehållsförteckning i början av boken vilket för mig återigen är lite annorlunda. Men jag gillar det, jag gillar att en författare vågar stå ut bland resten av författarna och göra sin egen grej. Dock tänkte jag inte så mycket på uppdelningen i boken då sidorna flög förbi och jag knappt hann märka när det var dags för en ny del. Ett riktigt gott tecken!
En annan sak som är väldigt speciell med Ola Brisings debutroman är illustrationerna i boken, både på omslaget, baksida och i början av varje kapitel. Man kan inget än älska de små figurerna, illustrationerna vid varje bokstav och den mystiska mannen i hög hatt på framsidan, det riktigt skriker mystik och spänning!

Cold Turkey - en vuxensaga av Ola Brising är en välskriven, detaljerad och mystisk bok som jag verkligen inte kunde lägga ifrån mig. Det är en bok som både är självklar men ändå oklar på samma gång. En bok som får en att fundera och tänka långt efter att sista sidan är utläst.
Jag är riktigt glad över att jag fått chansen att ta del av denna bok som Ola Brising har skrivit, det har varit en riktig annorlunda och häftig upplevelse!

En bok om dagen håller fantasin i liv!

Gillar

Kommentarer