Bokrecension - Cold Case: Försvunnen av Tina Frennstedt

Bokens Titel: Cold Case: Försvunnen
Författare: Tina Frennstedt
Bokförlag/Utgivningsår: Bokförlaget Forum, 2019
Antal Sidor: 410
Läst Format: Inbunden
ISBN: 9789137152011
Ingår i Serien: Cold Case, del 1
Mitt Betyg: 📖📖📖📖 / 📖📖📖📖📖

Handling:

En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. 16 år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Polisen famlar i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.

Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände.

Parallellt kämpar Tess med sitt ganska misslyckade privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen har lämnat henne.

Försvunnen är första delen i Cold Case, en deckarserie inspirerad av verkliga fall som utspelar sig i Malmö och på Österlen. (x)

Omdöme:

Cold Case: Försvunnen är den första boken av Tina Frennstedt som jag läser och jag är definitivt inte besviken!

Som många av er redan vet så tycker jag ju verkligen om true crime och deckare och med denna bok var det som att jag fick det bästa av båda eftersom boken är inspirerad av verkliga fall. Böcker som är skrivna med inspiration av riktiga fall läser jag ofta men just denna bok kändes lite extra intressant eftersom jag tycker om kalla fall vinkeln som hela serien är skriven i.

Bokens grundhandling består av att man får följa med Tess Hjalmarsson kriminalinspektör och chef över länets Cold Case grupp. Man får följa med Tess både genom hennes arbetsliv och genom hennes privatliv, ett privatliv som inte alltid är perfekt eller så lyckligt.
Varje bok tar även upp ett nytt fall som på något sätt är kopplat till ett gammalt fall som Tess och hennes kollegor i CC gruppen har på sitt bord.

I denna bok får man följa med under tiden som Tess och hennes kolleger jagar en serievåldtäcksman som på något sätt hänger ihop med den unga flicka som försvann för 16 år sedan i Simrishamn.

Innan jag började läsa denna bok hade jag inte direkt några höga förväntningar, jag försöker att inte ha det när jag ska börja i en ny bok. För då blir jag oftast mer imponerad och tycker att böckerna är bättre, men såklart har jag ju hört mycket positivt om denna bok och bokserie med.

Boken är uppdelad på så sätt att man får följa med i nutid men också i dåtid. Man får både följa med när Tess och hennes kollegor utreder serievåldtäcksfallet men så får man även följa med i dåtid och får lära känna den unga flickan lite mer och till sist även under den hemska kvällen då flickan försvinner.
Upplägget i sig tycker jag om, det är lätt att sära på nutid och dåtid eftersom kapitlen är namngivna med årtal eller datum. Det är även intressant och spännande att få läsa från båda hållen, att få ta del av dåtiden genom att guidas genom flickans liv och sedan i nutid då man får se vad polisen har arbetat med och vilka nya uppgifter som tillkommer. Väldigt spännande och intressant tycker jag!

Författaren, Tina Frennstedt är väldigt skicklig på miljöbeskrivning, för en som har varit några gånger i Skåne och specifikt vid Österlen kunde lätt känna igen sig i den blåsiga och kalla miljön vid Österlen och havet. Jag tyckte även att karaktärsbeskrivningarna var väldigt bra och välskrivna, man kunde verkligen känna med en del av karaktärerna, vilket jag alltid tycker är ett plus och ger lite extra till handlingen.

Det finns så mycket spänning i denna bok, så många frågetecken och så många olika liv som drabbas bara för att en person inte kan berätta sanningen. Spänningen finns med direkt från början fram till slutet. Dessutom är det en väldigt stor överraskning i slutet av boken, i alla fall tyckte jag det. Boken och det kalla fallet tog en väldigt stor vändning som jag definitivt inte var bredd på men som var väldigt bra skrivet.

Kapitlen är lättlästa och välskrivna, boken är väldigt detaljerad och välskriven överlag och det märks att Tina Frennstedt har lagt det mycket tid på research och arbete med boken. Verkligen väl skriven och spännande, det hade varit lite intressant att få reda på vad i boken som inspirerades av riktiga fall men det kanske är lite svårt att specificera utan att avslöja alltför privata detaljer.

Cold Case: Försvunnen av Tina Frennsted är en spännande och detaljerad bok som är svår att lägga ifrån sig, början var lite väl seg i min smak men den kom igång efter några kapitel. Att boken är baserad på verkliga fall tycker jag bara gör boken ännu mer intressant och bra, verkligen läsvärd!

En bok om dagen håller fantasin i liv!

Gillar

Kommentarer