Saft på Luktviol och citron

​Våren är här och på tomten står luktviolen i full blom. Den där lilla lila blomman som många gånger kan vara någon man inte alls lägger särskilt stor vikt vid, men som doftar ljuvligt! Stoppa ned huvudet bland en massa luktvioler nästa gång du ser dem så ska du få känna. Det doftar verkligen viol godis.

Jag fick lära mig att växten går att äta av en ren slump, jag undrade vad i hela fridens namn det är för en liten växt då de växer precis överallt på vår tomt och överallt dök det upp recept på kanderade violblommor, saft, likör och pannacotta. Herregud, tänkte jag, det här måste jag göra något åt och fann ett recept som jag tänkte dela med mig utav till er.

Ingredienser

3dl rensade luktviol blommor
2st citron skivor
5dl vatten
5dl socker

Så här gör du

Börja med att gå ut och plocka 3dl luktvioler. Men hur vet man att det är en liten luktviol man plockar? Jo, det finns några saker man kan kolla på, dels är det ju lukten. Stoppa ned näsan, doftar det viol är det rätt blomma. Har man svårt att känna doften så har de två blad upptill och tre blad nedtill i lila/violett färg. De blir ca 8cm höga och har ofta kompisar runt omkring sig. Rensa dem sedan, jag tog bort skaftet och sköljde dem en gång för att få bort jord, insekter eller annat. Skär citronen i skivor och lägg dem tillsammans med bladen i en bunke eller burk. Koka ihop sockerlagen och häll den sedan över blommorna när den fortfarande är varm. Rör om, lägg över en handduk eller lock och låt stå i tre dygn. Rör om då och då. På den tredje dagen silar du bort blommorna och häller över saften i en sterilariserad flaska och så är du klar!

Såhär sterilariserar du en flaska/burk:
Tvätta ur flaskan med diskmedel och vatten. Ställ sedan in i ugnen i 10 minuter på 110 grader.

Resultatet

Alltså, jag måste säga att jag är lite besviken. Men jag definitivt vad jag ska göra till nästa gång.

Efter att saften fått stå i tre dygn hällde jag upp den på flaska, ställde in den i kylen en stund innan vi smakade Danne och jag. Jag visste inte hur mycket jag skulle späda saften med så vi började med att smaka som den var bara för att få ett hum. Och det var banne mig det sötaste vi någonsin har smakat på. Äckligt sött. Okej, tänkte jag, vi späder 1+15 det borde ju verkligen räcka. Det gjorde det inte. Det var fortfarande oerhört sött haha! Nästan gång vi provar saften ska vi späda den ännu mer. Men viktigast av allt så ska jag förfina receptet till nästa år, eller till i höst om de dyker upp då som de ibland kan göra.

Om ni skulle vilja prova att göra receptet skulle jag ber er att: Minska på mängden socker i sockerlagen då blomman i sig är väldigt söt samt addera mycket mer citron för att vrida runt sötman till något mer lagom.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229