Potatislandet från start-to-finish

Innehåller affiliate-länkar

I det här inlägget finns betallänkar!

Hej på er!

Jag hoppas ni har det bra och att ni njuter av midsommarveckan. Det märks att många är ute på landet nu, helt plötsligt har vi grannar till höger och vänster som pratar och umgås. Igår hjälpte Danne mig med grävandet av landen och två av tre blev klara för det roliga arbetet. Gud så roligt att ÄNTLIGEN ha land att odla i. I det här inlägget hade jag tänkt att visa er hur jag har byggt/gjort i ordning mitt första trädgårdsland från start-to-finish.

Utplacering

Självklart måste vi bestämma oss för VAR vi vill har landet, annars kommer vi ingen vart. Eftersom plan A inte fungerade så bra blev det helt enkelt plan B som lyder: Tre land framför bärbuskarna, som på bilden är utplacerademed stenar.

På platsen för plan A fräste vi jorden och efter ungefär 5 minuter insåg jag att det är för jävligt att flytta moss-kokor som ligger sönderslungade huller om buller. Nu i efterhand kankse det hade gått bra i alla fall om man hade planat ut och lagt tidningar som botten. Men det tänkte jag inte på då.
Kan ske att det blir ett väldigt stort land där nästa år. Vem behöver blommor när man kan odla rotfrukter och kål?

Det jag gjorde var helt enkelt att gräva runt kanterna för att sedan gräva lagom tjocka rader som sedan kunde delas av och grävas bort. Då blev resultatet något i stil med det här:

Att bygga själva landet

Ja, att bygga ett land kan man göra på flera olika sätt och jag måste erkänna att jag har noll erfarenhet inom det. Men jag använder mig utav det jag har hört och provar mig fram. Steg ett blev att plocka bort stora stenar och försöka dra loss lite rötter samt jämna ut marken. Steg två bestod av att lägga ut en massa tidningar som en botten. Jag tänker att det ska hjälpa till att hålla ogräs borta och är dessutom borta om cirka ett år. I steg tre hällde jag ut en hink bokashi och försökte fördela det så gott det gick. TIPS! Använd diskhandskar så kan du gojsa runt det med händerna. Äckligt? Ja kanske men kommer ge bäst resultat. Jag strödde även över lite extra kompostströ då jag glömt att göra det under uppfyllnaden av hinken. Där det inte räckte lade jag ut gräsklipp. En trädgårdsodlaren bäste vän! Steg fyra blev sedan att hälla på jord och fördela jämt. Eftersom jag använder mig utav boksahi i botten och kommer gödsla med gräsklipp ovanifrån nöjde jag mig med trädgårdsjorden. Helst ska planteringsjorden användas och eftersom jag ska odla ätbara saker hade den kravmärka aka den naturgödslade planteringsjorden passat perfekt.

Sedan var det dags för potatisen. I år fick det blev sorten INOVA som ska ge fasta gula potatisar vilket är något jag personligen föredrar. De placerades ut med jämt mellan rum och täcktes med lite jord. Helst ska de grävas ned 5-8cm i jorden men det djupet hade jag inte riktigt att leka med. I stället lade jag på ett lager med gräsklipp ovan på.

KLART!

Som avslut täckte jag över hela landet med gräsklipp. Som jag nämnde ovan är gräsklippet en trädgårdsodlares bästa vän. Här är mina TOP 3 som ger er svaret på varför.

1. Täckning! Det hjälper till att täcka sådden och ger en volym ovanpå om jorden inte räcker till hela vägen. När potatisen ska kupas senare under säsongen kommer jag täcka ännu mer för att blocka solljuset.
2. Näring! Under tidens gång kommer gräset att förmultna och därför också hela tiden släppa ned fin fin näring till jorden runt om plantorna. Det är lite som ett långtidsgödsel.
3. Fuktbevarande. Gräsklipp är hejdundrans bra på att hålla kvar fukten i jorden vilket gör att det behövs mindre vatten. Perfekt om man har egen brunn, om det blir bevattningsförbud eller om man helt enkelt bara vill vara lite sparsam.

De andra landen kommer kommer byggas på liknande sätt. Tidningar i botten, bokashi/gräsklipp/kogödsel som grund och jord ovanpå. På de andra två landen ska jag försöka gräva fram jord från vår enorma komposthög och fylla ut med det för att undvika att köpa mer jord än nödvändigt.

Sedan kommer det bli en salig röra med godsaker som ska odlas! Morötter, lök, rödbetor & kronärtskockor är bara en liten del! Som relativt nybliven trädgårdsodlarfantast är jag fast besluten att odla allt precis överallt! Vart jag än hittar en tom kruka ska där fyllas upp med jord och odlas i. Idag köpte jag hem 5 nya påsar med fröer från Nelson Garden: Lila paprika "Snacking Purple", ampel gurka "Hopeline F1", djungelgurka , Chili "Erotica" (Ja, penisformad) och rödbetor "Detroit 2". Imorgon blir det förhoppnignsvis en tripp över till min f.d kollega för lite plantor hon inte behöver och ja, sen är det på't igen bara!

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Åhh vad mysigt med odling, har själv en liten dröm om att ha det när jag får eget! 😃 <3nouw.com/emmaengstrom
elinoreriksson
elinoreriksson,
Det är det bästa som finns<3 Du kan odla mycket redan nu! En liten tomat eller chili planta i fönstret sitter inte fel! Kanske ska ta och skriva ett litet inlägg om saker som är lätta att odla i en lägenhet / i sitt rum<3 Kram på dig!nouw.com/elinoreriksson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229