Man auktionerade bort sina barn.....


Tänk va mycket barn ändras under kort tid! Det känns som att det va igår de va så här små!

Min dag började med skola! Vi håller på att läsa om förskolans historia. 1800-tal och 1900-tal. Det är faktiskt riktigt intressant. Jag har alltid haft en bild av att förskolan alltid varit mer som barnpassning förr i tiden men så var faktiskt inte fallet. Det har funnits pedagogisk verksamhet väldigt länge där leken och lärandet har stått i fokus. Sen har de utförts på olika vis under tidens gång men det har alltid funnits en pedagogisk tanke i barnomsorgen.

Nu på fredag får vi vår hemtenta uppgift. Vi kommer ha 8 dagar på oss att skriva den. Jag är rätt nervös inför den. Vi kommer få svara på 4 frågor och jag känner på mig att de kommer va rätt svåra analyserande frågor för de är lite sånna frågor som vår lärare, som för övrigt är riktigt bra denna gång, tar upp på lektionerna. Ex: För vem är förskolan till för? Varför är ordet "dagis" så tabu, eftersom det faktiskt pågick väldigt mycket pedagogiska aktiviteter med barnen även då? Varför föddes det så många barn på 60-70 talet och varför ville staten ta över ansvaret över barnträdgårdarna, barnkrubborna, kindergarten? Ja de va så man kallade barnverksamheten förr i tiden.

Sjukt spännande är det iallafall! Det har visat sig att mycket är inte som man har trott. Visste ni att snickeri ingick i förskollärarutbildningen från början för att lärarinnorna skulle kunna snickra ihop leksaker till barnen. Renlighet va extremt viktigt så barnen fick tvätta sig flera gånger om dagen. Ensamstående kvinnor hade förtur till barnomsorg så att de skulle kunna jobba. Det va borgarna som startade omsorg för barn för de va rädda för gatubarnen... De ansåg att barnen var farliga. Eftersom de fattiga var tvungna att arbeta på dagarna var de tvungna att antingen auktionerna bort sina barn, sätta dem i fosterhem eller låta dem gå på gatan. Därav startade borgarna, de rikare, barnverksamhet för att få bort barnen från gatan. Och här skulle min lärare ställt frågan; Varför gjorde borgarna så? För barnens skull? För de föräldrarnas skull eller för sin egna skull?


Jag är iallafall väldigt tacksam över hur långt Sverige har kommit idag. Att jag fick chansen att vara hemma så pass länge med mina barn innan de började på förskolan. Och otroligt tacksam över att jag inte tvingats auktionerna bort mina barn för att jag måste arbeta. Förstå så hemskt de måste känts..för både barnet och föräldrarna. Huvaligen!!!


Efter skolan åkte jag hem och hämtade min älskade små filurer. De hoppade i badet och jag passade på att maska lite.

Vardagsrummet känns förövrigt väldigt tomt och luftigt nu när vi har sänkt bort några akvarium :P Inget mig emot! Eller egentligen är de ju inte så tomt men gentemot va de va innan så känns de tommare.

Nu ska här stekas pannkakor!


Puss och gos på er!

Gillar

Kommentarer