Idag skulle jag göra en hälsosam frukostsmoothie åt barnen. Smoothie är ju på riktigt världens bästa sätt att få i barnen massa fräsiga hälsosamheter medan dom tror att dom äter typ glass. Valfritt bär + banan är ett idiotsäkert kort, men det går ju att göra det nyttigare utan att det märks desto mer och det är det som är så fantastiskt.

Exempelvis kan du nyttifiera den med hjälp av avocado. Avocado ger ingen smak men däremot gör det smoothien stadigare och framför allt hälsosammare.

Och spenat. Också en sak som inte gör speciellt mycket för smaklökarna men desto mer för hälsan. Jag brukar alltid ha hackad spenat i frysen, det är perfekt till att ploppa ner två eller tre bitar i just smoothies.

Men ha för guds skull inte i selleri, om du inte vill skapa allvarliga tillitsproblem dig och barnen emellan. Kom ihåg det.

Well. När du har plockat ihop alla ingredienser är det bara att mixa. Inse sedan att rött och grönt sällan är en vacker kombo i just smoothies. Servera ändå.

Jag: Här får ni varsin smoothie, varsågod!
Selma: Ååååh, taaack! ....Mamma, he sir ut som bajs.

Eh, ja. Joo. Så kan det nog vara, ja. Men, att något liknar bajs utesluter ju sällan att smaken är fantastisk (vet vi ju alla som älskar kladdkaka). Barnen slukade smoothiesarna med god aptit.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Igår tog jag barnen och min nya tjusiga bil och for iväg till Vasa. Det här med moderna bilar är verkligen såå smidigt. Not.

Såhär kickade vi igång våran färd:

- Jag går ut och startar bilen.
- Min bil har en stationär startnyckel vilket betyder att nyckeln som jag låser upp dörrarna med inte har någon fysisk koppling till själva hålet.
- Eh. Ni fattar. Jag tar alltså in nyckeln igen efter att jag har startat bilen.
- Hänger upp den i nyckelskåpet av gammal vana.
- Efter en stund beger vi oss iväg och inser ganska snabbt att vi måste via Nykabi och tanka or else soppatorsken är ett faktum.
- Living on the edge:

- Smått nervös ändå.
- Det kanske låter otroligt men jag var faktiskt inte alls sugen på att ringa och väcka min karl och berätta att jag har fått bensinstopp för att jag är för lat för att tanka när jag far från jobbet.
- Vi når bensinstationen. Visste väl att jag kunde lita på min Cheeva.
- Stannar bilen. Hoppar ur. Smäller igen dörren.
- Tankar.
- Ska hoppa in igen. Dörren är låst.
- Larmet börjar tjuta.
- Eeh..
- Jag känner på alla handtag. Som är låsta.
- Gräver efter nyckeln i fickan. Ja, den som jag hängde i nyckelskåpet OCH INTE TOG MED MIG!!
- Får ringa min karl och berätta att jag har låst in våra barn i bilen och att hela fanskapet, inklusive barnen, tjuter.
- Lyckas instruera Selma till att knäppa upp bilstolsbältet och krypa till framsätet och öppna dörren.
- Det gjorde hon och jag kände mig plötsligt tacksam över att hon har skaffat sig den kundskapen på eget bevåg.
- Bildörren är öppen och jag sätter mig och vrider om startnyckeln varpå bilen reagerar med att börja tjuta igen. Man kan nämligen inte starta utan att den andra nyckeln är i bilen.
- Ursäkta, men hur i hela friden kan bilen veta om att jag har nycklarna hemma?
- Om man ändå hade haft en Ford Escort..❤️
- Jag ber Robin komma till Nykabi med mina nycklar.
- "JAA, VAD ROLIGT!!". Sa ingen nyvaken Robin. Någonsin.
- Joråsåattee..Det är riktigt trevligt att sitta i framsätet på en bil som tjuter och samtidigt försöka se ut som att man inte är kriminell.
- Robin dyker upp till slut och vi kan bege oss till Vasa.
- Slutet gott!

Vi fick vårt huvudsakliga ärende uträttat, som var att få håret uppfräschat på samtliga töser i vår familj. Sedan återvände vi hem utan varken soppatorsk eller glömda bilnycklar. Men jag undrar fortfarande när man ska få börja operera in bilnyckel-chip i handlederna? Hur kommer det sig att vi kan resa till rymden, ha robotar som städar våra hem och klipper våra gräsmattor, ha bilar som parkerar sig själva men BILNYCKLARNA - dom ska man minsann fortfarande hålla reda på själv. Jösses, så gammaldags.

Likes

Comments

Igår, klockan 00:22 gick jag till köket för att gräva fram mitt ekologiska rågmjöl och en tjusig liten burk.

Varför? För att jag skulle lägga grunden för en kickass, badass surdeg såklart.

Jag har ett antal gånger tidigare googlat på surdeg men hastigt backat då jag har läst recept som lyder typ såhär: "För att göra surdegsbröd behöver du först ha en fördeg. Klicka r för att se hur du gör en fördeg! För att göra en fördeg behöver du först ha en surdegsgrund. Klicka på länken för att se hur du gör en surdegsgrund! DAG 1.......DAG 4......DAG 365....". Man ba,ok. Trevligt! 

Jag när mitt första surdegsbröd är färdigt:

Det som fick mig att ge det en chans nu var att jag och Robin, denna sketna fredag kväll, råkade glufsa i oss ett helt myslibröd från Aroma (världens godaste bröd) medan vi egentligen bara smakade lite. Jag började se framför mig hur hela vår ekonomi skulle rasera på grund av vår plötsliga kärlek till surdegsbröd. Ni kanske skulle se oss i lyxfällan, skuldsatta upp över öronen av sms-lån, pga okontrollerade surdegsinköp. Programledarna skulle ta oss in till ett stort garage och sedan öppna en hel långtradare FULL med surdegsbröd och ba: Detta är vad ni har konsumerat på ett år. Det är 30 000 surdegsbröd! Varpå vi skulle lägga handen för munnen och ba: "Ah, herregud. Jag mår illa när jag ser det här. Det är ofattbart att jag har gjort så här mot min kropp" .

Eller vänta? Nu är jag nog i fel tv-program och yrar.

Hur som helst. Jag vill INTE hamna i ett tv-program pga min brödkonsumtion.

Jag googlade och upptäckte att det nog inte är så svårt alls. Att göra sin egen surdeg, alltså. Mitt tips till er som ska googla på surdeg är alltså att göra det när ni inte är baksugna. Är ni däremot babysugna och vill ha någon att mata och pyssla om, då kan en surdeg vara helt rätt för er.

Här ligger nu 1 dl ekologiskt rågmjöl och 1,5 dl vatten och mojsar till sig. Om tre dagar ska jag mata den och fram tills dess ska jag bara röra om lite morgon och kväll och kanske ha locket öppet lite så att sporerna får lite bakterier att växa till sig på (eller vad dom nu gör). Jag kommer att uppdatera er om hur det framskrider för mig och min bebi..jag menar surdeg, vare sig ni vill eller inte. Stay tuned!

Likes

Comments

Bra fredag! Det var fullt fräs på jobbet och det är sådana dagar som är roligast. Hem kom jag till dukat bord (spagetti och köttbullar, fredagsmat beställd av Selma.....), jag har fräscha tulpaner på bordet, godis i skåpet och tre lediga dagar framför mig. Vad mer kan man begära av en fredagkväll? Nada. Det firar vi med en lista.


Snodd av Jenni.


1. Vad gör du om 15 år? Då är jag 38 år, lika gammal som min mormor var när hon blev mormor (CRAZY!!). Selma är 19 (lika gammal som jag när jag var när jag blev mamma) och Wilma 17. Låt oss nu bara ta en minut och fundera på hur bisarrt det låter. Helt bananas att jag kan vara en mommo om 15 år om mina barn följer det uppsatta mönstret. Shiiiit. Men anyways, om femton år har jag ett städat hem, snygga kläder och tjusigt hår. Jag har ett jobb som jag älskar att gå till och jag ägnar mig åt grejer som skapar livskvalité medan en stor del av mina jämnåriga är hemma och sköter sina småbarn. Och så kanske jag då är hemma och sköter mina barnbarn. Who knows.


2. Om du skulle förlora ett av dina fem sinnen, vilket sinne hade du då valt? Luktsinnet, lätt. Jag skulle inte behöva få kväljningar av illaluktande människor och jag skulle inte drabbas av impulsen att köra in näsan i tankluckan när jag tankar bilen. Fördelarna är många.


3. Vad inspirerar dig mest? Glada, peppiga, snälla och jordnära personer.


4. Hur balanserar du privatlivet, personlig tid och bloggen? Plättlätt. Jag bloggar bara när jag har tid och lust.


5. Om du hade haft en superkraft, vilken skulle det i så fall vara? Teleportering. Det hade underlättat massor i mitt jobb. Jösses, vad effektiva vi skulle kunna vara då. Kruxet är att jag skulle gå miste om en himlans massa gratis motion som jag inte hinner ta igen annars. En annan bra superkraft hade varit förmågan att kunna dela sig på två! Vad praktiskt det skulle vara att kunna vara på jobbet och dra in cash SAMTIDIGT som man är hemma med barnen.


6. Skulle du hellre vakna upp varje dag med perfekt smink eller perfekt hår för resten av ditt liv? Perfekt smink. Eller om vi säger såhär - jag behöver inte vara sminkad men jag vill iallafall ha jämn hy och pigga ögon så att folk slipper undra om jag verkligen mår bra.


7. Vad är ditt drömjobb? Uuuh. Jag vet inte. Jag byter drömjobb var och varannan dag.


8. Hur skulle du beskriva din stil? Just nu är min stil typ 50 nyanser av gråa och svarta, tråkiga fula kläder och ju mer jag tänker på det desto sorgligare känns det. Jag var ju en stencool rockabilly-brutta innan mina barn kom och gjorde entré med dunder och brak. Ett av mina nyårsmål detta år är att göra min garderob cool igen.


9. Vilket är ditt favoritkonto på Instagram? Av 729 konton (ursäkta, men hur i HELA FRIDEN kan jag följa så många?! Måste rensa pronto eftersom jag antagligen inte ser ens hälften av dem i mitt flöde) är det ganska svårt att välja ut EN favorit. Men en het kandidat är Lucas Simonsson (Lucas_Simonsson). Hans klipp kan liva upp vilken pms-dag som helst.


10. Med två ord eller mindre - hur skulle du beskriva din humor? Sarkastisk och rå.

Japp. Och en selfie från forntiden på det. En liten throwback till när mitt hår var nyklippt och fräscht.....👈🏼 (Påminnelse-pik till Sara).

Likes

Comments

Pappa skickade denna bild åt mig för några dagar sedan:

Helt av samma åsikt!

Om någon är intresserad av att anställa Wilma kan jag här bjuda på två minuter av min verklighet, måndag förmiddag:

Wilma hittar en chipsskål från söndagsmyset som hon, efter att ha ätit några av dem som mellanmål, spiller ut i soffan. Jag ser redan vid det ögonblicket att hennes ögon gnistrar av bus (eller ondska kan det också ha varit) och då gäller det att ligga lågt och inte göra en stor grej av det. Här häller vi inte bensin på elden. Fram med dammsugaren bara.

Genom ljudet av dammsugaren hör jag Selma ropa.

- Maaamma! Wilma klottar med ditt kaffe!!
- Jag spilla din kaffi, tillägger Wilma nöjt och jag ser i ögonvrån hur mitt kallnade morgonkaffe sprider sig som en brun duk på vardagsrumsbordet och börjar rinna ner på mattan.

Jag bär ut Wilma i köket och kutar själv iväg med disktrasan i högsta hugg.

- Hede va int alls na roligt. Hede va nog dumt gjort av Wilma he, sitter Selma och suckar förnuftigt.

Medan jag står och vrider kaffe ur trasan ner i muggen igen (en nödlösning, jag hade inte tänkt dricka upp det igen. Jag lovar!) hör jag plaskande ljud från köket.

- Mamma, jag kissa govli. Hihihihi.

Japp. Och förutom att hon har kissat på golvet, så stampar hon också i det. Vissa njuter av att plaska runt i sina egna utsläpp. Extra mycket om det kan leda till att någon blir uppretad.

Jag bär in Wilma i duschen och återvänder själv till vardagsrummet och torkar snabbt, snabbt upp resten av morgonkaffet innan jag går till köket för att snabbt, snabbt torka upp kisset. Måste bara hämta golvmoppen först! Jag går in i badrummet och finner där Wilma med tvålpumpen i högsta hugg och kalasfrillan on fleek.

- Mamma, jag åla i hååli.
- Wilmaaa. Nej. Snälla. He e int kul.
- Johoo-oo. Loooolit tååla hååli. Hihi.

*Ridå*

Bild från ett annat tillfälle när kalasfrillan var on fleek, hos mommo.

Företagsamt, kreativt och framför allt effektivt. Vi pratar alltså om ett händelseförlopp på två, max TRE minuter. Tänk er vad mycket som skulle kunna bli uträttat på ett helt arbetspass. Svindlande tanke.

Likes

Comments

Det har hänt några spännande saker sedan sist jag visade min nos här inne.

Först och främst - Wilma har börjat dagis. Inskolningen gick smärtfritt och hon har hunnit vara två "riktiga" dagar där. En bidragande faktor till att det går så bra för vår lilla blygis är nog att Selma är där. Om vi nu ska prata om fördelar med att yngla av sig relativt tätt är nog det BÄSTA att dom har varandra ❤️ Vilken trygghet. Men. Jag jobbar ju en del kvällar och helger så det blir trots allt inte mer än 2, max 3 dagar i veckan som dom är på dagis så vi får se hur det går imorgon efter en veckas uppehåll. Man får ju ändå räkna med att det kan komma bakslag.

- Barnet i fråga har också fyllt två år!! Känner att jag kanske borde göra ett eget "Wilma 2 år"-inlägg.

- Jag har bytt bil. Aaah. Vet ni vad? Det känns som att jag glider fram på en räksmörgås med en himla massa majonnäs när jag kör. Tjusig är den också.

Jag höll på att bli farligt babysjuk när jag insåg att det finns plats för sju personer i bilen. Jag hann till och med börja hjärntvätta Robin samt övertala mina systrar att bli gravida med mig (alltså samtidigt som mig). Men det verkar faktiskt redan ha lugnat ned sig. Pjuh. Läskigt vad två extra säten ställa till med bland hjärncellerna.

Min erfarenhet av bilar hittills har ju inte direkt varit positiv. Men nu så! Nu har jag trots allt ägt denna bil i över en vecka och har inte behövt lämna in den på verkstad en enda gång ännu!!! Det är mer än var Touranen klarade av det.

Likes

Comments

Sara gjorde ett inlägg om vad som alltid finns i deras kylskåp. Jag älskar sådana inlägg, eftersom det är roligt och inspirerande. Men jag kan ju, ledsamt nog, inte påstå att jag känner igen mig. Alls. Men det roliga med Sara är att deras kylskåp faktiskt alltid är fräscht. Hon ljuger alltså inte ens.

Hos oss är det en viss skillnad på vad vi vill ska finnas i vårat kylskåp vs vad som faktiskt alltid finns i vårat kylskåp.

Så, låt mig presentera vad som ALLTID finns i vårat kylskåp.

Mjölk. Ja, men det har vi ju alltid. Dels för att vi beställer från Gårds smak och får den hemkörd till trappan (kan således inte glömma att köpa mjölk) och dels för att vi är såna trogna mjölkkonsumenter att ett dygn utan mjölk i vårat hushåll vore som att bädda för en katastrof.

Ägg. Ja, det har vi också alltid eftersom det typ är vår basföda.

En påbörjad burk med salsasås. En mycket envis kandidat. Den står liksom alltid där och gror, och gror, och gror och med lite tur slängs den sedan när tiden känns rätt, för att efter nästa tacomys ersättas av en ny.

En gräddfilsburk med torkat, ofräscht innehåll. Man ställer dippen i kylskåpet för att det är onödigt att slänga, trots att alla inblandade vet att ingen normalt funtad människa kommer vilja röra innehållet efter ett par dygn. Eftersom den står på högsta hyllan är det ingen som slänger den förrän det är dags att öppna en ny burk.

En påbörjad lördagskorv. Används främst till varma smörgåsar och till att stilla barn och hålla dom borta från krigsstigen medan man lagar mat.

- Här! Ta en korvsnutt, säger jag så fort det börjar bli gnällig stämning runt mina fötter.

Sedan kommer det en dag då "någon" glömmer att lägga den i en plastpåse, så att kanterna blir helt skruttiga och sen slutligen, när tiden känns rätt, skivas den lilla resterande stumpen till kattmat. Och SEN, när vi har insett att inte ens katten vill röra den, åker den i soporna.

En bortglömd burk med någonting läskigt i. Dessa dyker alltid upp när man rensar kylskåpet och dom öppnas med fördel med förbundna ögon för att minska risken för trauman.

Det var det. Nu känner jag mig faktiskt lite inspirerad att rensa kylskåpet.

Likes

Comments

Jag får väl kika in här och önska er en riktigt god jul!

Vi är påväg till Replot med bilen full av mat och klappar. Jag har inte ätit julbord en enda gång hittills i år (nytt rekord) så man kan verkligen påstå att jag är taggad.

Hoppas ni får en fin julhelg allihopa, oavsett hur eller om ni firar ❤️

Likes

Comments

Igår innan vi for till doktorn:

Wilma: Ja komma me doktot!
Elin: Du ska få fara med fammo till frissan, så får du skåda på tå fammo ska klipp håre.
Selma: Ska int fammo koma me ti doktorn?
Elin: Nee, tå on ska ti frissan.
Selma: Nämen. Va frissamt..

⬆️
ROLIG TJEJ

(Frissamt= dialektord för att beskriva en situation som är tråkig/jobbig/svår/knepig/irriterande/påfrestande.

Exempel:
- Jag var bjuden på presidentbalen men jag fick en dunderförkylning och kuna int far.
- Nämen ojdå! Va frissamt.)

Likes

Comments

Idag var vi på njurundersökning med Selma. Hon har ju varit så frisk sen operationen så jag hade nästan hunnit glömma att vi fortfarande ska gå på kontroller en gång i året. Allt såg fint ut. Njuren växer och fungerar som den ska. 

Hon hade ju alltså en tudelad njure och en urinledare för mycket, som dessutom var alldeles för stor och ledde till okänd plats. Så den tog dom bort lite av och byggde ihop med den riktiga urinledaren och vips var damen fullt fungerande igen.

??

Alltså ja. Om jag får välja en yrkesgrupp som jag ser upp till mest här på jorden så är det nog kirurger. Det är dock INTE mitt drömyrke kan jag säga. Med tanke på allt skumt jag gör i min tankspriddhet varje dag så vågar jag inte ens fundera på hur det skulle se ut om jag var kirurg. Inte darra till med handen. Inte sitta och tänka på vad man ska blogga om eller vad man ska äta till middag. Inget "chansa lite" eller prova sig fram.

Måste kirurger ta blåstest när dom kommer till jobbet? Har en kirurg rätt att ställa in en operation pga sömnbrist? Vad gör en kirurg som har råkat sträckkolla en säsong av Desperate Housewives natten innan en livsavgörande operation? Man får väl lov att anta att kirurger med småbarn INTE delar jämlikt på vaknätterna...

Får dom månne samsova med sina barn? Det om något är ju att gambla med sömnen å det grövsta.

Selmas ena kirurg på Tays var så vänlig och illustrerade Selmas inre för att vi skulle förstå. Det som ser ut som potatisar är njurarna och som ni ser där så är den högra lite unik (vänster på pappret). Den gula rallybanan är den överflödiga urinledaren som kapades och snickrades ihop med resten. Den kunde man inte se vart den ledde och man visste därför inte riktigt vad exakt som skulle göras innan Smulan låg på operationsbordet. Alternativet skulle ha varit att ta bort allt, inklusive den separata lilla delen av njuren men den var i så gott skick att den var värd att spara.

Teckningen nere i högra hörnet visar alltså hur det ser ut efter OP.

Japp. Jag är djupt imponerad. Och tacksam. Räck upp en hand den som hade kunnat fixa det där på ett par timmar en vanlig arbetsdag utan att ens veta på förhand exakt vad som ska göras. Inte jag.

Likes

Comments