Diabetes, godis och fördomar

Jag hör ofta människor som slänger ut sig "Ät inte för mycket godis nu, du kommer drabbas av diabetes? Tror ni att vi typ 1 diabetiker är allergiska mot godis, eller att vi har drabbats av vår sjukdom på grund av att vi ätit för mycket godis? Kolla hit.

Nikon D3100 + Nikkor 50mm F/1,4

Vi diabetiker möts av mycket fördomar och människor frågar ofta om vi kan äta godis eller om det är förbjudet för oss. . Till er vill jag direkt svara, Ja vi får äta godis och nej vi är inte allergiska. Ni som läser min blogg har nog lagt märke till att jag inte går på någon "annorlunda" diet, utan att jag äter precis som en vanligt människa Om man äter godis eller inte är en väldigt individuell fråga, många diabetiker väljer att inte äta godiset medans andra gör det.

I teorin är godis lika farligt för er som för oss. Om du skulle testa blodsockret efter du ätit en skål godis, är jag 100% säker att ditt blodsocker skulle ha stigit ordentligt. Den enda skillnaden är att din kropp tar hand om sockret själv, jag får göra den manuellt med mitt konstgjorda insulin. Så ikväll när jag sitter och äter godis för att orka plugga till morgondagens tenta händer samma sak i min kropp som om du skulle äta godis. Blodsockret stiger, din kroppar tillför insulin, jag gör det själv, blodsockret går sedan ner. Vad är skillnaden?

Jag är ett levande bevis på att det går, jag äter godis någon gång då och då och har en lika bra Hba1c (långtids blodsocker) som en frisk människa.

När jag drabbades av diabetes, hösten 2013 var det många i min närhet som undrade hur jag kunde drabbas, för jag åt varken godis, drack läsk eller åt onyttig mat speciellt ofta. Diabetes typ 1 är inte är sjukdom som man drabbas av för att man levt ett ohälsosamt liv. Det är en kronisk sjukdom och varför vissa drabbas och inte andra vet man inte. Vår bukspottkörtel är inte utsliten, den är angripen av vårt egen immunförsvar. Det är därför den inte funkar, det är därför vi måste tillföra insulin själva.

  • Diabetes

Gillar

Kommentarer

Belliblonkan
Belliblonkan,
Spännande läsning
nouw.com/belliblonkan
erikssontowa
erikssontowa,
superbra inlägg!:)
nouw.com/erikssontowa
janssonemelie
janssonemelie,
Bra skrivet!!! Håller absolut med dig 😀
nouw.com/janssonemelie
ridaeus
ridaeus,
Har också diabetes typ1 och äälskaaar detta inlägget. Sjukt bra att du bemöter det på ett informerande sätt istället för att bli irriterad (vilket är väldigt lätt hänt) och verkligen förklarar. Enda anledningen till att folk frågar är ju för att de inte vet liksom:)<3
nouw.com/ridaeus
lillmajja
lillmajja,
Dina inlägg om diabetes är väldigt intressanta, att du tar upp olika fördomar och "problem" ni har!
nouw.com/lillmajja
eemmastephanie
eemmastephanie,
Tycker det är jättebra att du skriver ett inlägg om det, finns så mkt fördomar 😊
nouw.com/eemmastephanie
LivLisas
LivLisas,
Jätte bra att du skriver om det! Jätte intressant att läsa!😊
nouw.com/livlisas
Ruzanna
Ruzanna,
Jag har också diabetes, känner igen det där varje gång man tar en godis typ haha 😊 bra skrivet och få ut lite info om det!
nouw.com/ruzanna
hannakarin
hannakarin,
Jag har haft diabetes i över 12 år och sedan dess har jag hört liknade kommentarer och varje gång fått förklara... Så bra skrivet och bra att de kommer ut info till folk!
nouw.com/hannakarin
Elsabimer
Elsabimer,
Får jag fråga bara.. Hur får du det där flawless ljuset på bilden? Ha en fin söndag.
nouw.com/elsabimer