Att möta sin ångest

Inatt gjorde jag det faktiskt. Det som min senaste terapeut sa att jag skulle göra. Hon kritiserade mig ofta för mina så kallade ”säkerhetsbeteenden.” Beteenden man använder för att lindra ångesten istället för att möta den.

Inatt var ångesten och oron på en riktigt hög nivå, ovanligt hög. Och pga tidpunkten på dagen så fanns det inte så mycket att distrahera sig med, och ingen var vaken så att jag kunde ringa upp någon. Det var bara jag och oron kvar. Jag googlade ”bli av med ångest och tvångstankar” och hittade en bra sida.

Och precis som terapeuten sa så rekommenderade de att man skulle möta ångesten, tänka tankarna man är rädd för hela vägen ut ända tills ångesten börjar sjunka undan. Jag insåg att jag inte skulle kunna sova förrän jag tagit tag i det och satte igång.

Jag grät de första 10 minutrarna. Men sedan kunde jag tänka igenom händelser jag är rädd för att de ska inträffa utan att gripas av en flodvåg av ångest och värmevallningar. Sakta sjönk det undan till en hanterbar nivå och jag somnade.

Jag känner mig modig och motiverad att fortsätta. Jag har många skräckscenarion jag skulle behöva möta, men jag ska försöka ta ett i taget.

#personligt #psykiskohälsa #ångest #ocd #tvångssyndrom

Gillar

Kommentarer