5 tips för att klara distansplugget

Sedan mars förra året har nästan all undervisning skett på distans. Att vara van vid att gå på föreläsningar och seminarier på universitetet samt skriva salstentor hörde till vardagen. Det kändes som vanlig undervisning var något självklart. I början av höstterminen 2020 hade vi några få kursinslag på universitetet, men dessa övergick så småningom till distans igen då covid-19 gick in i en andra våg. Sedan månadsskiftet september/oktober har allt undervisning återgått till distans, men inget som jag märkt av nu när jag har praktik. Hade det varit en "vanlig" termin med tenor och seminarier, hade allt varit på distans terminen ut.

Dock tycker jag att distansundervisning fungerat förvånansvärt bra för min del! Plugget har flutit på och likaså tentor och plugget i stort. I början var det såklart väldigt ovant att all undervisning skedde över Zoom, men idag tycker jag att det är ganska skönt. Jag har trivs otroligt bra med att sköta allt hemifrån och känner att jag hinner med så mycket mer än tidigare. Det är allt ifrån att städa, köpa och laga mat och få ihop vardagen. Behöver inte längre planera in tiden för att ta mig till och från plugget och därtill få ihop vardagen. Såklart saknar jag klassen, men i och med covid-19 har jag fått tillbringa mer tid i Skåne. Dessutom började jag och K att umgås igen efter 4 år.

Med drygt ett år av distansundervisning har jag insett vilken undervisningstyp som fungerar bäst för mig - alltså distansundervisning eller "traditionell" undervisning. Personligen fungerar distansundervisning bäst för mig. För mig passar undervisningen utmärkt, trots att det är mindre socialt. Jag känner att jag får större möjlighet att faktiskt hålla fokus samtidigt som jag får mer plugg gjort. Jag får även mer tid för annat, exempelvis att fota, redigera och träffa vänner. Dessutom har jag blivit mer organiserad och därtill blivit bättre på att planera dagarna. Planering och oganiseraring tror jag är a och o för att klara av distansundervisningen.

5 tips för att plugga hemifrån

  1. Gör en bra veckoplanering. På så sätt får du en tydlig överblick kring veckan och vad som behöver göras. En veckoplanering gör dessutom att du har koll på såväl föreläsningar, som seminarier och tid till att exempelvis skriva hemtentor. Ni kan läsa mer här om hur jag planerar min vardag.
  2. Planera in att ta pauser. På så sätt kan du hålla fokus uppe hela dagen. Jag brukar plugga i "intervaller", exempelvis 40 minuters plugg, 10 minuters paus, 40 minuters plugg, 10 minuters paus, osv. På så sätt behåller jag fokus under dagen. Sätt gärna alarm för att på bästa sätt hålla koll på tiden.
  3. Håll rent omkring dig. Att ha stökigt omkring sig stjäl energi och fokus. Personligen har jag bara min dator, min to to-lista och vattenflaska framme. Dessa få saker gör att jag enkelt kan fokusera på plugget. Dessutom bäddar jag sängen varje morgon för extra fokus.
  4. Sätt mobilen på Stör ej. Vi är uppkopplade dygnets alla timmar och får ständigt notiser på våra mobiler. Det är allt ifrån Snapchat, Messenger och Instagram. Att sätta mobilen på Stör ej gör att du inte får upp alla notiser under tiden du pluggar. Låt dessutom mobilen ligga orörd under tiden du pluggar. Enda gången jag rör min mobil är för att sätta alarm.
  5. Belöna dig själv. Att belöna sig själv är otroligt viktigt! Att känna att man gör bra ifrån sig boostar självkänslan och självförtroendet. Om du exempelvis klarar en tenta, inlämning eller får bra feedback av en lärare, är det ypperliga tillfällen att faktiskt belöna sig själv!

Jag är givetvis ödmjuk för alla som tycker att distansundervisningen är påfrestande. Alla är vi olika och fungerar därför på olika sätt. Jag hoppas verkligen att alla därute klarar plugget på bästa möjliga sätt. Jag hoppas också på att undervisningen blir som vanligt så snart som möjligt och att ni ändå klarar alla kurser/skolämnen. Skäner er alla en tanke!

Kramar Elin

Follow me on: Nouw | Bloglovin

Gillar

Kommentarer

saranilsander
saranilsander,

Så bra tips! Tack!🥰

nouw.com/saranilsander
elinfrost
elinfrost,
Så roligt att höra att du gillar tipsen och hoppas att plugget går bra för dig😍
nouw.com/elinfrost
happyM
happyM,

Superbra tips verkligen!! Att ta pauser kan verkligen göra sååå stor skillnad, även när man tror att man inte behöver det ❤️ Kram

nouw.com/happym
elinfrost
elinfrost,
Tack snälla du för din fina kommentar!! Håller verkligen med dig att pauser är en viktig komponent och gör stor skillnad❤️Kram
nouw.com/elinfrost
nellielillskog
nellielillskog,

Så bra tips!! Planering har verkligen varit räddningen för mig! <3

nouw.com/nellielillskog
elinfrost
elinfrost,
Tack snälla, så glad jag blir! Bra planering är bland det bästa som finns❤️
nouw.com/elinfrost
beattriicee
beattriicee,

5 riktigt bra tips faktiskt, så kul att få läsa dina tips fast att man inte pluggar! ❤️

nouw.com/beattriicee
elinfrost
elinfrost,
Åh blir så himla glad att höra det! Tack snälla❤️
nouw.com/elinfrost