130 mil ifrån vänner, pojkvän och familj

God morgon hörni! Idag är det tisdag och att för en gångs skull vara hemma känns så konstigt på nåt sätt. Har ju hunnit bli van vid att vara "ledig" på onsdagar, så det känns som jag fått ordentlig långhelg i och med att jag varken varit på praktiken igår och idag. Passar därför på att i princip bli helt klar med terminens första examinationsuppgift som ska in nästa helg. Älskar att ligga i framkant så jag kan "finslipa" inlämningar in i det sista. Hatar verkligen att inte känna mig nöjd och att jag kunde ha gjort bättre ifrån mig.

Tänkte idag skriva om mina upplevelser kring socionomprogrammet och hur det är att bo närmare 130 hemifrån ifrån familj, vänner och pojkvän. Innan plugget bodde jag fortfarande hemma, jobbade minst 50% som arbetsledare på McDonald's och hade nära till allt. Kunde innan träffa vänner när jag ville och tillbringa tid med hundarna och familj.

Kommer ursprungligen från en liten by 2,3 mil ifrån Ystad, så det är väldigt långt söderut. Att plötligt flytta till mellersta Norrland har därför inneburit att jag flyttat närmare 130 mil hemifrån. När jag ska pendla till och från Skåne flyger jag alltid med mellanlandning på Arlanda, Om allt går som planerat tar det ca 3,5 timme från det att flyget lättar i Umeå, tills att jag landar i Malmö. Har tågat från Umeå en gång och det tog 15-16 timmar. Åkte då via Sundsvall och Göteborg innan jag klev av tåget i Lund.

Har nu bott i Umeå i 2 år, lärt känna en stad på egen hand, hunnit påbörja tredje året på socionomprogrammet och förlorat några vänner på vägen. Dessutom har jag lämnat min expojkvän och blivit tillsammans med K. Det har alltså varit ganska stora förändringar i mitt liv sedan jag flyttade till Norrland. Har dock träffat otroligt fina vänner och lärt känna mig själv på ett helt nytt plan. Med andra ord har jag vuxit enormt som person och lärt mig sätta gränser på ett helt nytt sätt.

Till en början tog flytten ganska hårt på mig. Kom nämligen in på utbildningen via en reservplats som först blev tillgänglig efter nyår (med pluggstart den 17/1). På ca 2 veckor hann jag hitta boende, säga upp mig från jobbet och boka flygbiljetter. Allt blev ganska hektiskt och att köpa saker inför flytten var därför av högsta prioritet. Hann därför inte tänka så mycket förrän jag satte mig på flyget norrut. Ganska fort var jag tvungen att säga upp kontakten med min dåvarande bästa vän. I efterhand har jag fått veta att denne sagt falska saker bakom min rygg. Denna vännen ställde jag upp för i ur och skur, dag som natt. Ändå fick jag inte mer än falskt prat bakom ryggen. Väldig tråkigt om ni frågar mig!

Ta mig inte fel! Jag har fortfarande kvar majoriteten av alla vänner, trots att kontakten blir mer sporadisk. Jag har verkligen tagit mig tid till att reflektera kring vem jag är och vilka människor som jag vill ge min tid till. Att komma till denna insikt har tagit tid, men jag har också hunnit växa enormt som människa vilket också inneburit att jag vuxit ifrån vissa i Skåne. Därtill förlorade jag också känslorna för min dåvarande pojkvän ganska fort, trots att jag till en början inte såg det. Vi kom till två olika stadier i livet och kunde inte längre relatera till varandra. Dessutom blev det en massa bråk, så jag bestämde tillslut att avsluta förhållandet.

Som tur är hade jag möjlighet att åka hem till Skåne i mars förra året till följd av att covid-19. All undervisning skulle ske på distans terminen ut, likaså majoriteten av höstterminens undervisning. I samband med att jag åkte till Skåne började jag och K umgås igen efter 4 år. Vi blev tillsammans i maj och har ett jättefint förhållande! Vi har enorm repekt för varandra och ett väldigt kärleksfullt förhållande. Vårt förhållande är utan tvekan det bästa jag haft, trots att han bor i Skåne. Vi är väldigt lika som personer och stöttar varandra till 110%.

Dock ångrar jag inte en sekund att jag flyttade till Umeå, trots att jag hade möjligheten att plugga till socionom i Lund och Malmö. Det mest optimala hade varit att plugga i Lund (vilket var mitt förstahandsval i Skåne), men flytten til norr har gynnat mig mest som person. Har utvecklats på ett sätt som är svårt att sätta fingret på, men är otroligt tacksam för det! Umeå har en av Sveriges 5 bästa socionomutbildningar, enligt en rapport från 2019 (samma år som jag började plugga). Många av lärarna i Umeå är välkända forskare inom socialt arbete. Att ta del av deras kunskap är otroligt häftigt!

Om socionomprogrammet

Socionomprogrammet i Umeå består av tre ganska tunga teoretiska terminer. Vi läser väldigt mycket om juridik (främst social- och förvaltningsrätt), teorier kopplat till socialt arbete och det sociala arbetets målgrupper. Alltså går vi igenom väldigt mycket för att till en början ha en bred teoretisk och juridisk kunskap. Det har varit mycket plugg i omgångar, men ack så intressant det är! Socialt arbete är det ämne som präglar socionomprogrammet, oavsett lärosäte. Det är liksom det ämne/fält som socionomer jobbar kring.

Personligen har jag ett stort intresse för socialtjänstlagen (SoL) och offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Det är ganska omfattande lagrum, men de innehåller mycket som är nyttigt på fältet. Har alltid lagrummen i bakhuvudet i samband med klientbesök, samtidigt som jag använder mig av olika samtalsmetoder. Min praktplats använder mycket motiverande samtal och det är väldigt roligt! Ni kan givetvis läsa mer om samtalsmetoden på nätet då det finns väldigt mycket att läsa om!

För mig är socionomprogrammet helt rätt val! Programmet innehåller 7 terminer, alltså 3,5 år heltidsstudier. Totalt har programmet 210hp (högskolepoäng). Det är en väldigt bred utbildning som erbjuder stor arbetsmarknad. Kan arbeta på socialtjänsten, med missbruk/beroende, våldsutsatthet, hedersrelaterat våld och förtryck, migration och rättsväsende. Det finns även möjlighet att läsa masterprogrammet i socialt arbete och därtill ta en forskarexamen.

Kan göra listan lång kring arbetsmöjligheter, men det bästa är att det är ett otroligt socialt jobb som kräver mycket samverkan, samtidigt som det ALLTID finns tillgängliga socionomjobb. Sverige skriker efter socionomer, så det är väldigt roligt! Med andra ord behöver jag aldrig oroa mig för arbetsbrist och/eller konkurrens. Har också möjlighet att välja ett hav av arbetsval. Därav känner jag personligen att utbildningen är helt rätt för mig! Utbildningen är dessutom väldigt stimulerande och bred, vilket sällan gör det tråkigt. Att plugga till mäklare och/eller förskollärare hade aldrig passat mig då dessa utbildningar är väldigt "smala", alltså att karriärsmöjligheterna är få/inga alls mer än det man läser till.

Kramar Elin

Följ mig här: Nouw | Bloglovin | YouTube

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,

Åh men du är såååå jäkla grym som kämpade på och vågade lämna tryggheten!! Stort wow ❤️❤️ Kram

nouw.com/happym
elinfrost
elinfrost,
alltså tack tack tack fina du, betyder oerhört mycket!! <3
nouw.com/elinfrost
beattriicee
beattriicee,

Det känns verkligen som du lärt dig massor längst den här resan, både skolmässigt men även i det privata livet. Så härligt att du väljer att dela med dig av det! ❤️❤️

nouw.com/beattriicee
elinfrost
elinfrost,
tack sååå himla mycket! fantastiskt vad livet kan erbjuda och hur mycket man kan utvecklas <3
nouw.com/elinfrost
Ida,

Åh så grym du är som flyttat så långt ifrån familj och vänner! Har också flyttat en bit från min (från Karlshamn, Blekinge till Göteborg) men inte i närheten av så långt som du! 3h30min tar det för mig att komma hem, nästan amma tid som för dig fast en enklare väg med tåg/bil. Jag pluggar till kandidat i sociologi så är mycket inne på spåret som socionom, socialt arbete osv, så himla intressant och roligt 😃

idanilssonphoto.se
elinfrost
elinfrost,
Alltså TACK för din fina kommentar, det värmer verkligen! Det är fantastiskt roligt att flytta långt, trots att det kan vara tufft i perioder. Åh men sociologi är också intressant, det påminner väldigt mycket om socionomprogrammet! Kul att vi båda har snarlik utbildning! Hoppas du trivs bra med plugget och att allt går bra 😊 kram!
nouw.com/elinfrost
elinmyren
elinmyren,

Åh, jag ska snart göra samma sak, kommer flytta 30 mil i maj. & har bytt pojkvän 😂

Önskar dig all lycka till! 😍

nouw.com/elinmyren
elinfrost
elinfrost,
Lycka till med flytten och att allt går som planerat ☺️
nouw.com/elinfrost