November är ett minne blott och halva december har redan gått. Lite väl fort tycker jag... Also, RIMM!!

Har (som jag redan sagt säkert 35 gånger) fått möbler till min lilla boning i Åbo. Halleluja!! Har spenderat största delen av min tid kring mitt ställbara skirvbord och min säng, i.o.m att jag antlingen skrivit uppgifter eller sett på varierande Netflix-serier, eftersom vi (familjen alltså) nu har Netfliiiix. Har köpt en dammsugare, en liten, relativt tyst gul sådan. Den är freakin' great. Inga fler dammtussar på mitt golv! Läste ut ZOO! då jag hade extra mycket hemlängtan, och det hjälpte. Såg äntligen The Perks of Being a Wallflower och grät floder. THIS IS HOW YOU ADAPT A BOOK TO A FILM!! TAKE NOTES!! Var på Arbis-föreläsning med Alfred Backa om "historisk humor", och det var fantastiskt kul. Var hemma en sväng den sista helgen i november. Lördagen spenderades i Kokkola med Sverige-kusinerna hos mommo och moffa. Söndagen hängde jag med kusinbarn hos fammo.

Den 27 november åkte jag tillbaks till Åbo, för min längsta vistelse där. Det var otroligt tungt. Mycket tyngre än jag trott. Grät medan jag gick ner för backen med min tunga packning till busshållplatsen. Försökte gråta diskret på bussen till Vasa, men det funkar ju inte så. Satt trött och utmattad vid tägstationen och väntade på nästa buss och mitt resesällskap. Myckade att inte gråta mera under resan till Åbo, men var helt slut i övrigt. Dagen efter hade jag lyckligtvis något trevligt att se framemot: Det Akademiska Spexet, detta år under titeln 'Mannerheims Memoarer'. Medan storyn var lite ~meh~ var själva spexet helt magiskt kul. Rasputina var min absoluta favorit.

På onsdagen kom Eliina till Åbo. Hon skulle på Glöggrundan på torsdagen, och jag agerade härbärge med min nyinköpta luftmadrass. På torsdagen efter min sista föreläsning innan tent gick jag och Eliina omkring på stan en stund. Vi gick tillbaks till mitt en stund, och Eliina for iväg för att hitta sina vänner kring kl 15. Jag spenderade kvällen för mig själv. Lagade jultårtor. Åt allt för mnga jultårtor på en gång. Såg på Netflix. Försökte sova en stund. Gick och öppnade dörren för Eliina vid kl 2 tiden. Förskte sova igen.

Fredagen den 1:december, efter att Eliina åkt vidare till Åland, hoppade jag på onnibussen till Helsingfors för att delta i en mini-exkursion. Det var äckligt väder. Snöslask och blåsigt. Vi gick omkring och såg på arkitektur och gamla och nya universitetsbibliotek och gick omkring på Ateneum. Medan exkursionen var väldigt rolig och intressant, så var det nog inte mitt bästa val, eftersom jag blev dunderförkyld på kuppen. Kände av det redan på morgonen, men efter en hel dag i snöslask hade det definitivt inte blivit bättre. Efteråt försökte jag orka gå omkring i centrum så länge som möjligt, medan jag väntade på att min småkusin, Anna, skulle bli klar med sina sysslor för dagen. Satte mig i en stol vid Akademiska bokhandeln och läste introduktionen till en av Carrie Fishers böcker, och konstaterade att jag nog ska läsa Postcard from the Edge någon gång i mitt liv, men att jag inte tänkte köpa den nu, för jag ville inte ha en massa extra att släpa på. Till slut släpade jag mig till järnvägsstationens Roberts' Coffee för att köpa mig en lite kopp te, vila fötter och huvud, och vänta på Anna som skulle komma med närtåget. När hon väl dök hoppade vi genast på en spårvagn till Tölö, och gick till hennes lägenhet, via en butik för att köpa ngt smått att äta. Gjorde inte mkt den kvällen. Var alldeles slut i huvudet och orkade inte annat än att sitta på bäddsoffan och se på That '70s Show mot min vilja. På lördagen gjorde jag inte heller mycket. Satt och snöt mig största delen av dagen, packade om, åt några av Annas inproviserade vegan-plättar (helt ok), och sen hoppade jag på spårvagnen mot järnvägsstation och rullade iväg tillbaks till Åbo. Hann packa upp och samla lite krafter en liten stund i Åbo innan jag gick iväg till domkyrkan för att lyssna på adventskonsert med Flora-kören och Brahe Djärknar. Min sittplats var usel, men musiken var underbar, trots mitt konstanta snörvlande. Hela söndagen var jag i förkylningens klor. Kunde knappt gå utan att det vinglade i huvudet. Försökte skriva uppgifter, men det gick inte så bra, pga det ständigt vinglandet och, ursäkta, mängden stor som strömmade ur min näsa.

På måndagen kände jag mig redan bättre. Inte helt återställd, men så pass att jag var tvungen att skriva inlämningsuppgifter och plugga målningar och byggnader och konstnärer osv. På kvällen creepade jag på fjärde våningens kök, där historikerna hade pepparkaksbak på gång. Satt och pratade med bl.a Alexandra om allt möjligt, men mest Star Wars.

Resten av veckan spenderade jag i tentläsningens tecken. På självständighetsdagen satt jag och en massa (allt för) gott och såg på slottsbalen för mig själv. På torsdagskvällen begav jag mig ut i regnet. Först till Arken på en Harry Potter-föreläsning om genus i fanficion, sedan på ett snabbt ärende åt Anna Sofia, och sedan gick jag int till Hansa för att söka ett te åt Christa, men hittade det inte, och hann inte till saluhallen innan de stängde. Gick även och lyssnade på #dammenbrister utropen på torget en stund. Sedan fick jag gå tillbaks till mitt för att värma upp mig för att inte bli sjuk igen.

På fredagen steg jag vemodigt upp, och gick till Arken för att skriva årets sista tent. Kände innan att jag inte läst varken tillräckligt eller tillräckigt bra, men efteråt kändes det faktiskt helt okej. Efter tenten gick jag tillbaks till mitt, packade lite saker, lagade matsäck, och hoppade än en gång på bussen till Helsingfors. Denna gång för att jag och Christa skulle på teater! Whoop whoop jag är kulturellll!! Nästen genast efter att bussen anlände vid Kampen hoppade vi på spårvagnen mot Christas lägenhet. Vi gick via butiken och köpte karelska piroger och lite sånt. Jag fick mig ett eget rum (hyresvärdens rum/gästrum) och dumpade mina saker där. Vi tog det lungt en stund, åt, och efter att vi gjort oss klara bar det av mot Lilla Teatern och Det ordnar sing, Sapiens!. Främsta anledningen till att jag föreslog att Christa att vi skulle se denna revy var för att Christoffer Strandberg är med i den, och jag är ett stooort fan av honom, men också för att jag är en kulturtant och uppskattar teater och behövde något sånt i mitt blodomlopp. Det var otroligt underhållande, och förvånansvärt mycket mer annorlunda jämfört med de revyrer jag sett här hemmavid. Betydligt mer kall satir. Men det var underbart och jag är glad att jag är en kulturtant at heart. Det råkade sig även så att vi råkade vara på samma föreställning som Staffan Bruun OCH Kaj Korkea-aho. Ankdammen...

Sov längre än planerat på lördagen, men hade en sån realistisk dröm om Dan Smith så det var värt det. Lyssnade på julmusik och pratade om allt möjligt då Christa och jag åt frukost. Då jag packat klart och vi var klädda för det kalla vädret begav vi oss in till stan. Vi gick en snabbrunda via Lush, Monki (där jag köpte en tröja), Akademiska Bokhandeln, och sen Lush vid järnvägsstation (där jag köpte en liten bit av min favorit tvål, Bohemia), som jag inte vetat fanns tidigare. VARFÖR FÅR HELSINGFORS HA TVÅ LUSH?? Sen gick vi till mitt tåg, kramade adjö, och sen bar det av mot Åbo än en gång. På söndagen gick jag och Engis och såg Sås & Kopp. Med en massa barnfamiljer. Lite pinsamt, men vad som helst för Sås & Kopp.

Måndagen den 11 december gick jag och Engis omkring på Hansa och sökte desperat efter Secret Santa gåvor och något juligt att ha på huvudet till Eikons (konstvetenskapens ämnesförening) juliga julfest. Hittade en cringey keps med renhorn åt mig själv, och en liten excavation kit till Secret Santa. På tisdagen gjorde jag inte mycket. Gick mest omkring och väntade på att göra mig klar för julfest. Tiden gick, jag gjorde mig klar, och sen gick jag iväg till Arken. Var lite rädd för att jag skulle känna mig obekväm på festen, men det var super roligt, maten var underbaaaaar, fick världens näst bästa pepparkakor i Secret Santa gåva (Annas pepparkakor förblir bäst) och jag blev (ännu mer) bekant med flera av de andra på ämnet. Hade kanske i grund och botten velat på jatkot med de andra, men jag bestämde mig för att inte riskera att förstöra kvällen med att känna mig obekväm på ngt okänt ställe bland folk jag inte känner, och jag behövde samla krafter för nästa kväll...

På onsdags dagen gjorde jag inte heller så mycket. Gick omkring och peppade mig inför STAR WARS PÅ KVÄLLEEEEEN!!!! Jag såg en massa youtube videor om Star Wars och såg om The Force Awakens för att färska upp minnet innan showtime. Jag dammade av min penkkis-dräkt, som mamma så snällt sytt om (flyttat dragkedjan till framsidan), och så traskade jag iväg mot bion lite efter 18:30. Jag möttes av ett par andra Star Wars-vänner, bl.a Alexandra och Lotta. Vi tog biljetterna, försökte ta det lungt, såg på då de andra köpte snacks (ville själv inte riskera huvudvärk), och fick efter en bra stund gå in i salen.

Efrer filmens slut kunde jag inte bilda meningar en bra stund efteråt. Det var en sån upplevelse. Herre gud. Ursäkta, men ALL THE FEEEEELS. STAR WARS: The Last Jedi är inte perfekt, men det är Star Wars, och Star Wars gör mig glad, så jag kan inte göra mkt annat än att älska den, trotts sina brister på en del ställen. Efter filmens slut gick vi alla varsin väg hemåt, och packade klart inför torsdagens hemfärd, och gick till sängs med en fortfarande dunkande kropp. (Har förresten konstaterat att jag vill ha en Star Wars tatuering. Så är det bara.)

Torsdag förmiddag och en del av eftermiddagen spenderades på onnibussar. Vi var tvugna att byta buss i Björneborg, men trots detta var vi i Vasa 10 minuter tidigare. Pappa kom till tågstation och hämtade mig, och vi plockade upp syran och hennes kompis också innan vi körde iväg HEMMMMMM. Det är sååå skööönt att vara hemma. Det börjar kännas bättre i Åbo, men det känns nog nästan bäst hemma. I fredags gjorde jag inte mycket. Skrev en av två inlämningsuppgifter jag fått förlängning på, lagade riktig mat för första gången på jätte länge, hämtade plastgranen, klädde plastgranen rekordtidigt, så på På Spåret, och två avsnitt The Crown. Igår var jag, mamma och brorsan i Vasa ett par timmar medan syrran hade julfest. Vi fick inte så myckat av det vi skulle göra gjort, men jag köpte mig ett par finare byxor och en freaking t-shirt dress, och såg två avsnitt till av The Crown efter att pappa sett klart på fotboll. Igår gjorde jag inte heller så mycket. Gick ut och gå ett litet varv med Justus, såg på nya Buzzfeed Unsolved och såg om Ruining History, skrev klart och skickade in den sista inlämningsuppgiften medan jag lyssnade på julmusik, och påbörjade detta inlägg. Tog en paus för at vi skulle äta, och den pausen blev längre än jag tänkt. Idag har jag mest tvättat och paketerat julklappar, och börjat se på Daredevil ien, så jag kan se på andra Marvel serier sen.

Dehär inläggen blir alltid mycket längre än jag tänkt, men så går det väl då man skriver ca. 1 gång i månaden. Nå, jag skriver ju främst för mig själv så det spelar väl ingen roll.

Vad jag lyssnar/lyssnat på på sistone

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tjenare! Jag säger aldrig 'tjenare' sådär på riktigt, men nu blev det så. Kände för att skriva lite *host*, så here I go!

Vi har äntligen fått flytta in på Tavasthem!! Fr.o.m den 13.10 kl 16 fick man börja flytta saker till sins rum (4:e och 5:e våningen iaf, de på 3:e fick mellanlanda på 4:an). Jag hjälpte Sarah, en ny bekant, att flytta hennes saker och möbler till andra sidan gatan med ett par andra människor. Det gick förvånansvärt snabbt, men vi var ändå fyra-fem stycken, så det förklarar väl saken. Efteråt gick jag över till mitt rum på nödboendet och vilade lite. Jag hade bestämt att jag inte skulle flytta över fredagen, för jag ville veta säkert ifall någon hemifrån skulle komma till Åbo den helgen och hjälpa flytta och skaffa möbler med mig.

Jag har inte varit "ute" sådär på allvar nu då jag bor i Åbo (herre gud, jag bor i Åbo??!?!). Jag har knappt varit "ute" på riktigt alls tidigare. Jag är inte så intresserad av "utgångar" och sånt som liknar klubbar och krogar. Men dendär fredagen var jag faktiskt ute på inte bara en, utan TVÅ krogar. WTF? Först var vi på Humanistiska föreningens gulisfinal, vilket inte var särskilt händelserikt, men jag tyckte om det. Jag pratade Star Wars med Lotta och en som heter Alexandra, som råkar vara Amandas lookalike, och satt och dansade till 'Rasputin' av M. Boney. Det var GREAT. Sen stack vi vidare till en annan krog helt randomly, och jag DANSADE?? Det var riktigt roligt, men det kändes inte som något den riktiga Élin skulle göra. Kanske hon lär sig att dansa? Det var otroligt surrealistiskt att dansa och ropsjunga 'Traktor Alban' med en massa andra studeranden på dansgolvet. Jag var också spik-nykter. Hade ingen lust för Somersby-cider eller vin, och jag dricker inte mycket starkare än det, så det fick vara. Kändes bra, spec dagen efter 😂

Spenderade helgen för migsjälv. Gick in till centrum och gick omkring en stund, handlade mat och godis, och hade egenligen tänkt se om första säsongen Stranger Things för att färska upp minnet, men den planen sket sig och jag såg (äntligen) Gone Girl. Väldigt bra, men samtidigt väldigt väldigt obehaglig. På söndag packade jag ihop de få saker jag hade, och medan jag väntade på bärhjälp försökte jag läsa en medioker deckare jag lånat för #fisvläsutmaningen2017. Kring 16 tiden kom Sarah och hjälpte mig flytta över sakerna till mitt rum på Tavasthem. Det tog ungefär en timme att flytta alla saker eftersom vi bara var två, men det gick ganska smidigt trots det. Spenderade resten av kvällen med att ordna och fröjdas åt min egna toalett, kylskåp och diskbänk. Det var egentligen meningen att resten av familjen Englund skulle komma på besök den helgen, eftersom de hade höstlov, och jag var i behov av möbler, men det sket sig det också, så jag fick vara möbellös ett par veckor till.

Har bott på Tavasthem i ungefär en månad nu. ”Trivs” känns som ett lite för starkt ord, men det känns helt bra. Jag har sett Blade Runner 2049 på bio med Engis den 17 oktober, jag var på Eikons (konstvetenskapens ämnesföräning) ost- och vinkväll, och haft ett mindre sammanbrott då ännu ett försök till besök av familjen misslyckats och inte blivit av, och jag åkte hem till helgen itsället. Träffade Amanda den 21 oktober. Vi såg det då nyaste avsnittet Buzzfeed Unsolved, några andra creepy youtube videor, pratade om allt möjligt, och sen sminkade Amanda mig!! Kände mig vackertrots mitt smutsiga hår. Hemma har jag också gått på små promenader med mommos och moffas hund som vi har hand om för tillfället. Justus är lite yngre än min bror, som fyllde 13 i år, och är typ den ända hunden jag kommer överäns med sådär på riktigt. Har varit på två författarföreläsningar i Åbo: den 24 oktober var det Hannele Mikaela Taivassalo och Johanna Holmström som var gäster, och den 8 november var det Maria Turtschaninoff och Kjell Westö. Kände mig kultiverad och cool. Det har snöat och det kändes mysigt. Men det började slaska nästan genast, vilket inte var lika mysigt. Om det ska vara snöigt bör det vara ordentligt kallt, tycker jag iaf. Spisen på min våning var sönder typ två dagar, och jag trodde ju att jag skulle gå sönder. Men den blev fixad efter att jag lämnat en lapp i köket.

Hade väldigt väldigt väldigt gärna åkt hem över sista helgen i oktober, eftersom ett av kusinbarnen hade födelsedags kalas (jag har inte missat ett enda kalas sen 2014 typ), men pga tent den 31 oktober fick jag inse fakta och lämna i Åbo och öva på tent... Övade och övade och åt en jävla massa Ben & Jerry’s. Har konstaterat att jag för tillfället måste låta mig fuska med LCHF då jag är ensam i Åbo och det känns tungt, okay??!?! Efter nyår tar jag nya tag.

Tenten på tisdag kändes som att det gick ungefär som den tidigare, och då vi var klara gick jag och Engis till tågstation och åkte hem till Österbotten, för vi hade inga fler föreläsningar den veckan. Tog det mycket lungt där hemma, men städade också en del, för vi skulle ha släktkalas för mig, syrran och fammo den lördagen. Och påbörjade en månad gratis Netflix. Är redan beroende, och det är inte great... :’) På onsdagen, och ett litet tag före det, tröttnade jag på mitt hår, och lyckades beställa frissatid till följande dag. Så på torsdagen rök det en hel del år. Har fortfarande relativt långt hår, men definitivt inte lika långt som tidigare. Känns skönt. Är fortfarande inte helt van, men det känns defenitivt bra. På fredag var jag och pappa en sväng till Kokkola för att fixa mommo och moffas bastukamin, som typ lyckats ”smälta”. Det var egentligen då jag började skriva detta inlägg, men jag fick avsluta då jag och pappa skulle åka iväg till butiken och sen hem.

Vi hade då 121 års kalas på lördag. Det var mycket kul. Alla kusinbarn (utom Alma som började må illa påvägen till oss) var hos oss och sprang/gick/kröp omkring, fammo var glad, och Sissel hade lagat ännu en lyckad cheesecake. Det var en bra dag. Efter att alla åkt hem åkte jag, mamma och pappa en sväng till gravgården, då det ju var allhelgona, och tände ljus på faffas grav. Efter kl 19 dök Anna Sofia och Elsa upp hos mig, och vi satt på mitt rum och pratade ett par timmar. Söndagen blev en ond cirkel av fönstertvätt. Började hos fammo, hann tvätta tre fönster innan jag fick sluta och åka och hjälpa Sissel med fönstertvätt på jobbet (hon har tagit över mitt tidigare städjobb). Sen, eftersom det var 5 november, såg vi (främst jag) V for Vendetta.

Förra måndagen gjorde jag inte mycket annat än packade, åkte tåg med Engis, och packade upp. På tisdagen hade jag en föreläsning, såg jag klart Stranger Things på kvällen och kände mig tom. På onsdagen gick jag och Engis in till centrum och skulle egentligen bara fönstershoppa, men nepp, jag köpte en huppari och två böcker till. Dessa böcker var dock julklappar, så det är fine!!! Okay!! På torsdag hade jag föreläsning igen, och gjorde inte mycket annat. På fredag skulle pappa åka ner och vi skulle till IKEA och ÄNTLIGEN skaffa möbler åt mig, halleluja. Men innan hade jag träff med Arbetsforum från ASF-kursen (akademiska studiefärdigheter). Då den var klar ungefär kl 11.30 gick jag tillbaka till Tavasthem för att koka ägg som färdkost, och vänta på att pappa skulle komma fram. Jag hann föra äggen in på min diskbänk, och sen ringde pappa och sa att han var utanför. Jag sprang ner, och hjälpte pappa ta in en del saker jag samlat på hög där hemma som jag ville ha till Åbo, men fått med mig på tåg eller buss på egenhand. Vi åkte till IKEA, pappa fick en ny bästis i.o.m att vi parkerade intill en exakt likadan bil som vår, och sen gick vi genom butiken i rask takt, för att vi sen skulle hinna bära upp allt till femte våningen, bygga ihop så mkt som möjligt, och sedan åka via IKEA för att vi skulle köpa nya madrasser dit hem. Vi fick fixat en säng, ett skrivbord, en pall, två stolar, och ett litet, men otroligt matbord. Och en del andra småsaker. Vi fick upp allt till mitt rum, och satte igång med byggandet. Vi fick det mesta fixat, men vi hade ingen hammare, så jag får fixa ett par lådor som hör till det otroliga matbordet idag då jag kommer tillbaks till Åbo. Då vi var klara, hade fört bort skräpet, och jag packat klart, satte vi oss i bilen, speedade igenom IKEA pånytt, fick med oss fyra madrasser, lastade det i bilden, och sen bar det av hemåt i mörkret. Vi lyssnade på gammal musik och Stefan & Staffan största delen av resan. Vi pausade bara en gång (för att tanka), så vi kom oss hem ganska snabbt. Vi var väl hemma redan 23 tiden, och vi hade startat från IKEA lite efter 18 om jag minns rätt.

På lördag åkte jag, mamma och pappa till Kokkola för att hälsa på morbror och kompani som var i Österbotten över helgen. Vi var och hälsade på moffa på bädden. Tror inte att jag säger mer om det just nu. Om jag känner för det kanske jag skriver om det senare, men inte just nu. Efteråt var jag och pappa och handlade, men jag hade blivit trött så jag hängde inte på till alla butiker. Då alla återvänt från sina butiksrundor och promenader åt vi, och sen blev jag pressad till att hänga med till en pub där min småkusin är på praktik. Lyckligtvis var vi där så tidigt så ingen annan än vi (jag, morbror och Leander) var där, så vi fick vara helt ifred, och vi var inte där länge heller. Skönt för trötta mig. Då vi återvände från pubben gick jag och drog fram en massa glass, och sen åt jag en massa glass. Innan jag och mamma och pappa åkte hem såg jag och morbror och Viking ett avsnitt Rick and Morty. Sen sa vi hejdå och åkte hem.

Igår gjorde jag väldigt lite igen. Försökte få ihop två inlämningsuppgifter till konstvetenskapen, tvättade kläder, hjälpte med madrassbyte, kollade genom gamla bilder, firade farsdag lite smått, och ordnade inför resan tillbaka till Åbo.

Idag steg jag upp kl. 6 för att jag skulle med farsan till Lappo kl 7. Satt inne på kontoret på pappas jobb i ungefär en och en halv timme och försökte att inte somna. Pappa sjutsade mig till tåget som gick 10.04, och nu sitter jag på dagens tredje och sista tåg. Borde vara framme i Åbo kring kl 14. Resten av dagen ska jag väl ordna klart i mitt rum, eftersom jag inte hann innan jag åkte hem i fredags. Och researcha vilken dammsugare jag ska köpa varifrån. Och försöka konstatera vad allt jag ska/vill göra innan jul, eller bara innan deadlines. Sen då mitt rum är dammsugat och färdigordnat så ska jag visa upp det!!

Nu får det vara bra för denna gång. Vi hörs då vi hörs!

Likes

Comments

Ja, fast det kändes ju nog inte så sommrigt största delen av tiden, åtminstone inte här i Finland. Sommaren var och sval, ja, t.o.m kall, även då solen sken. Jag spenderade största delen av sommaren i och kring hemkommunen, men i mitten av juni var jag i hufvudstaden en sväng (den 19 juni om man ska vara exakt), och såg Foo Fighters på Rock the Beach. Hörde även Biffy Clyro, men eftersom mitt sällskap bestog av min MYCKET tidsoptimistiska småkusin Nelli, så jag såg inte dem direkt. Fick dock höra Many of Horror (deras bästa låt) på håll, så jag är inte direkt missnöjd. Jag köpte en hel del merch, hoppade omkring i sanden, och vrålade sånger. Och blev ytterst förvånad över Michael Monroes munspels skills. Var i Helsingfors två dagar till efter konserten. En dag spenderade jag på stan, den andra fördelades mellan Nellis lägenhet och min morbrors lägenhet i Esbo. Den 22 juni hoppade vi (jag, morbror och kusin Viking) på bussen, sen metron, och sen tåget upp till Kokkola. Dan efter dök min familj upp, och vi satte igång med att gräva en grop på bakgården för gömma ett li- NEJ, göra en rövarstek... Det tog sin lilla tid, men vi fick till det tillslut. Spenderade midsommaraftonen i min sommarstickatröja och kände mig som en freaking alv med blomsterkrans och FANTASTISKT SMINK. I WAS FEELIN' MYSELF. Skulle göra vad som helst för lite av det självförtroendet nu... 😂

Det var väl min sommars största händelse. Resten spenderades somsagt hemmavid, i.o.m syskonens sommarteater övningar och föreställningar. Var till Vasa och träffade Eliina, som återvänt från Australien, överhettade och mådde OTROLIGT illa ett par dagar, var till Hällnäs ett par gånger (läs de dagar det var varmt), och även simmat på ett par andra ställen då vädret tillåtit (och även då det inte tillät), varit på talko vid sommarteatern och fick tjuvkika på övningarna ett par gånger, träffade kusiner och deras barn, fick ett till kusinbarn i början av juli, och fick reda på att en till är på kommande i februari. Var i Vasa och gick omkring under Kostens Natt och träffade Sandra och ett par av hennes kompisar. Deltog i Nykarleby Pride, och syntes i både Vasabladet och Österbottens tidning (och i Mårten Strengs arga insändare...). Var på en till liten konsert den 20 juli, Linnea Henriksson denna gång. Hon är en sån otrolig live artist. Helt magiskt. Som (nästan) alla andra såg jag nästan religiöst på Game of Thrones, för att det är great, och för att kunna vara på internet i fred.

Såg Oravais sommarteater, Lumpänglars väg, sammanlagt fem gånger... Två gånger under övningarna, en gång på genrep, och två på actual föreställning. Om ni inte såg den i sommras: SE DEN NÄSTA SOMMAR, bara ni har möjlighet. Såg även Kronobys somarteater Vår bygd vid ån, och den var också mycket mycket bra.

I bakgrunden av detta har jag varit på en berg-och-dalbana av känslor. Jag hade urvalsprov till Novia i början av juni. Jag vill inte återuppleva de känslorna som var involverade pånytt, så jag ska försöka dra en kortare version: Tidigare kunde man göra uppgifter för flera utbildningar under samma dag, men det hade ändrats och var inte utskrivet ordentligt nånstans. Jag hade mått illa inför proven detta år också, men lyckats hantera saker lite bättre än förra året. Men då det blev sagt att jag inte kunde göra uppgifterna samtidigt gick jag isär. Jag hade varit så inställd på att få allt undan på en dag, och att jag sedan skulle vara fri. Men så skulle det inte bli... Jag fick reda på att man kunde göra urvalsprovet till grafisk design några dagar senare under ett annat tillfälle. Lång, jobbig historia kort: jag avslutade inget av proven. Jag försökte samla mig och göra uppgifterna till fotograf, men inget kändes rätt. Intervjun gick åt skogen för jag började gråta igen, och det kändes inte direkt motiverande att uppgifterna var till 95 % samma som förra året. Amanda kom för att agera modell till en av uppgifterna/moraliskt och emotionellt stöd... Jag försökte ett par timmar till, men det gick bara inte. Jag åkte hem och åkte inte tillbaka nästa dag, och inte heller på följande prov. Jag fann inte det värt att må så dåligt för. Jag lade mitt hopp i Åbo Akademi, och tydligen...

blev jag antagen till Åbo Akademi på konstvetenskap. Great. Kul. Nu ska jag tydligen söka lägenhet och flytta hemifrån och börja studera på universitet. Hjälp. Mitt huvud. Min hjärna. Mitt hjärta. Det har varit TUNGT. Har gråtit och mått dåligt på alla sätt, funderat in i det sista och skjutit upp viktiga beslut, snabbt skrivit på kontrakt på en lägenhet som jag nästan lika snabbt sa upp. Saker blev inte bättre av att mitt boende som jag nu tackat ja till meddelade att renoveringen skulle bli försenad, och att jag därför inte skulle ha någonstans att bo de första 2-3 veckorna... HERRE GUD. Jag går från att bo i ett egnahemshus på en åker till i princip hemlös i en av Finlands större städer. Det var, och är, inte så farligt, men det kändes som att världen gick under. Första veckan, introduktions veckan, spenderade jag på hotell med mamma. Vi hade åkt ner dagen innan. Det blev nästan inte av, för jag kände att jag varken ville eller kunde, men så konstaterade vi att det smartaste var att åka ner och försöka. Det var tungt till att börja med, men efter en stund började det kännas bättre och bättre. I slutet av första dagen kändes saker faktiskt helt bra, meeeen jag hade dragit på mig en sån dunder förkyling så ni kan inte förståååååå. Jag antar att den kröp in genom det öppna fönstret natten innan, och när nervositeten släppte så tacklade den mig bakifrån. Fick senare veta att detta är ett vanligt fenomen som kallas "gulisflunssa". Gr8. Nå, introduktionsveckan rullade på trots detta. Jag lärde känna mina klasskamrater lite bättre; två jämnåriga tjejer från Österbotten (en som jag träffat tidigare genom Sandra!! ), och en 47-årig tidigare barnmorska från huvudstadsregionen. That's it. Vi är fyra stycken gulisar på konstvetenskap. Jag på loungekväll, och på picknick i Domkyrkoparken, trots förkylningen. På torsdagen åkte jag och mamma till Ikea för att fixa saker till det tillfälliga nödboendet som blivit ordnat åt de som behövde i.o.m den förlängda renoveringen (som blivit förläng typ två gånger till sedan dess... Vi får flytta in på fredag eftermiddag, ÄNTLIGEN). Vi skaffade madrass, täcke, kuddar, ett litet sidobord, en pall (som alla jag känner har) en spegel, en låda, och lite annat smått och gott. Vi konkade upp allt till nödbonedet, där jag sitter i skrivande stund, och bäddade fram madrassen och skruvade ihop pallen och bordet. Då vi var klara låste vi och lämnade sakerna där till nästa vecka, då jag skulle flytta dit påriktigt. Jag hade fått fel nyckel till mitt rum och jag var därför utlåst, och jag blev mkt arg och ledsen pga detta, men det ställde inte till något värre, så det var bara irriterande. Efter den sista föreläsningen på fredagen den 1:a september åkte jag och mor hemåt. Halleluja. Solen sken, och solrosorna log mot mig (int på riktigt tho, de lät bara bra). Var på en mycket trevligt dop/kalas kombo i Kållby, och tog det lungt och försökte bli helt frisk, men helgen var alldeles för kort. På måndag åkte jag och pappa tillbaka ner till Åbo. Jag gick och hämtade rätt nyckel, och sen gick jag och pappa in till stan för att införskaffa några småsaker till. Ett par laddarsladdar, ett minikylskåp, och mat för dagen. Vi satt här i mitt dammiga rum och jag försökte säga hejdå, men kunde inte för att jag inte ville säga hejdå för att jag inte ville att han skulle åka och lämna mig ensam här. Men vi sa hejdå, pappa åkte hem, och jag grät.

Följande dag hade jag min första riktiga föreläsning om konsthistoria. Det var intressant och faktiskt ganska kul. Efter det har saker rullat på ganska bra. Har medvetet valt så få kurser som möjligt här i början så jag kan känna för ifall det känns bra/rätt, så jag har bara konstvetenskapens grundkurser och akademiska studiefärdigheter på inkommande. Jag måste ta ett par till för att vara berättigad mitt studiestöd, men det är ingen fara med det än så långe. Har varit på en gulisintagning, varit på gulnäbbsakademi och införskaffat mig löjliga mängder halarmärken, läst min nästan fyra kilos kursbok, och lagat mat i en stekpanna på en kokplatta. Jag hann vara frisk(are) ungefär en vecka innan en till, ännu värre, förkylning slog till. Lock för öronen, sjuk hals, hela faderullan. Tror det är första gången jag varit så förkyld. Hade svårt att känna smaker för fan, och drack säkert 7 koppar te dagligen med massor av honung. Lyckligt vis gick det om efter en vecka, men det kändes som flera år.

Jag har åkt hem varje helg hittills. Det har varit mycket skönt, men att komma tillbaka har varit jobbigt vare gång. Det har blivit lite bättre, men det är fortfarande jobbigt. Hade min första tent den 29:e september. Vår föreläsare är deltidspensionerad, han hade "pensionärs vecka" förra veckan, så jag fick vara hemma-hemma en hel vecka! Gjorde inte så mycket, men det var otroligt skööönt. Var till Vasa en sväng på onsdag för att jag fått för mig att jag ville ~uppdatera min garderob~, men då jag kom till stan kom jag ihåg att kläder är dyra, och att jag blir arg och ledsen för att klädbutiker ska ha så svårt med storlekar, så jag köpte en tröja, och två böcker som tröst (Själarnas ö och ZOO!). Tog en sväng via mitt favorit bibliotek innan jag åkte hemåt, för att skaffa min kursbok hem-hem också. På fredag for jag, Elsa och Anna Sofia på bio i Vasa. Vi såg Kingsman: The Golden Circle. Kort recension: mindless, stilistisk action done right. Och Colin Firth med en hundval är aldrig fel. Fick en födelsedags present i form av en bok och choklad, i.o.m att jag gått och fyllt 20! Har inte orkat fira eller uppmärksamma det så mycket, för det är så mycket på gång nu (jag kanske skriver något om det, ifall jag känner att jag vill och vågar och behöver skriva av mig). Nå, denna helg blir den första helgen som jag inte åker hem-hem. Detta för att det äntligen är inflyttning på mitt förbannade boende. Det är inte säkert att det blir så, men förhoppningsvis kommer någon hemifrån (mor eller far) hit och hjälper med att få hit åtminstone en säng och ett skrivbord. Jag ser så framemot att ha ett eget jävla skrivbord. Hittade ett här i huset som jag lånar just nu, och det funkar nog bra, men den är liiiite låg.

Jag har velat skriva ett inlägg så länge, men inte haft ork, speciellt inte då jag tänkt att jag har 5 jävla månader att sumera.. Men sen idag så började jag skriva, och det var inte så farligt ändå. Man måste ju inte skriva om allt, om man inte vill. Jag hoppas att jag kan skärpa mig och skriva mer regelbundet, men jag lovar ingenting, speciellt inte åt mig själv. Om ni orkat läsa hela detta inlägg: Grattis! Du får en namnlös achievement eftersom jag inte kan komma på ngt roligt namn just nu...

Så länge ni väntar på nästa inlägg så kan nu ju ta och lyssna på min höst-spellista! Om ni vill såklart, inget måste :P


ps. ber om ursäkt om för alla stav- och språkfel. medan jag verkligen ville skriva detta inlägg så var det ganska tungt, så det kan vara ganska rörigt... om ngt låter helt otroligt fel kan ni meddela mig, så ska jag se om jag kryptera det jag skrivit.

Likes

Comments

Ja, nu är jag tillbaka. Jag ska för min egen hälsas skull försöka ta detta kort, men vi får se hur det går med det. (edit: med tanke på hur länge sen jag skrev senast är detta ganska kort)

I april hände det inte mycket. Firade som vanligt påsk i Kokkola med mammas släkt, med den traditionella påskbrasan. Har hunnit till Vasa ett par gånger då syrran skulle på diverse urvalsprov, bränt en till ”påskbrasa” (far hade fällt en massa träd som behövde brännas), sett på Skam och Victoria, fått tillbaka läslusten efter ca ett år av läs torka, och hängt med kusiner och kusinbarn, allt detta om varandra och i ingen särskild ordning.

Nu är ju maj månad inte över ännu, men det har ändå varit mycket händelserikt. Firade Star Wars day med att tjata att det var Star Wars day, men lyckades inte så ngn av filmerna, var nostalgisk över att det var ett år sedan jag och Amanda såg Mumford & Sons i Helsingfors. Den 13:e maj var jag och såg Familjen Kaos på Wasa Teater, och ffy fan jag är glad att jag lyckades ta mig dit och se det fantastiska, feministiska spektakel det var. Helt otroligt kul och vackert. Harit Eurovisions galen sedan slutet av april (skrev 9 sidor om alla bidragen och lyssnade på dem nästan non-stop) eftersom jag inte får vårkänslor som andra människor, utan istället har Eurovisionskänslor. Jag kom hem från Vasa en halv timme innan Eurovisionen började, vilket var en lättnad för jag trodde jag skulle missa det. Under båda semi-finalerna och finalen chattade jag med sett par trevliga individer i en eurovisions chat, och och ack så glad jag är att internetet är en grej. Portugal vann, jag var glad och nöjd, fast jag nog tycker att det är en skandal att Sverige kom före Italien *hides from the hate coming my way* OCH ATT SLAVKO INTE GICK VIDARE. Fy skäms Europa. På morsdag kom fammo och de flesta kusinerna från pappas sida på morsdagslunch hit till oss. Sprang omkring och höll koll på barnen, och den minsta försökte äta mina tummar, men han har inga tänder ännu, så båda mina tummar är intakta. Sissel och Simon har börjat med sommarteaters övningar, jag väntar på att dom ska bjuda in mig på talko, eftersom att jag inte har ngt sommarjobb, annat än det jobb jag redan har.

Läste inträdeslitteratur slaviskt det två första veckorna i maj, med lite eget emellan, bl.a lite poesi tryckt efter 2002 för #fisvläsutmaningen, och Det kändes lungt när mina känslor dog (check my goodreads for more insight into my reading habbits *wink*). Hann nog bli ordentligt nervös och illamående, men den 16:e då jag skrev provet gick det helt bra till slut. Genusvetenskaps delen gick nog inte så bra som jag velat, men konstvetenskapen däremot kändes super bra. Efteråt gick jag till mitt happy place – Vasa stadsbibliotek – och läste en lång stunds innan jag gick till bussen. Oh vad jag önskar att Vasa bibban vore närmare mig.

Efter inträdesproven fick jag ta det lungt i ca två dagar innan jag, mor, och bror steg upp kl 5 den 19:e, hoppade i bilen lite före kl 6, körde till Seinäjoki, och hoppade på tåget till Helsingfors, för att vara lite kullturella och se musikalen Connected, som min småkusin Nelli medverkade i, på Svenska Teatern. Det var första gången jag varit inne på Svenska Teatern, och nu vill jag att ngt ska måla mitt tak som taket där. Vi var framme i Helsingfors redan innan kl 11, så vi gick till vårt hotell och lämnade våra resväskor där, men vi kunde inte checka in förrän kl 14, så vi gick ganska snabbt mot teatern. Där stötte vi på Nellis mor och far, och farmor och farfar, och senare dök även min morbror och kusin upp. Vi gick in i salen med en massa skolungdomar, och kl 12 började föreställningen. Musikalen behandlar nätmobbning och dess konsekvenser, så den var väl ungefär så bra som såna musikaler brukar vara. Skådespelarna spelade sina roller väl, även om rollerna var aningen stereotypa, och sånginsatserna var fantastiska, speciellt Nelli (inte alls jävig, tihi). Så även om det inte var lifechanging, så var det duktigt gjort av Unga TADAM. Efter föreställningen, kramkalas, och fotografering, så gick hela konkarången för att äta, men eftersom det var lunchtid på en fredag var det en hel del människor överallt, så det tog ett tag innan vi hittade någonstans att äta. Tills slut befann vi oss på ett Fazer café på Stockmanns översta våning, och där satt vi oss till slut. Då vi ätit klar och sagt hejdå till Nelli med familj, gick jag, Simon, morbror och kusin Viking till hotellet för att checka in, vila, och fundera ut vad vi skulle hitta på. Efter att vi vilat fötterna en stund, så kom vi fram till att vi skulle åka till Esbo och se var morbror bor nuförtiden, eftersom han flyttat, och för att Simon ville se Vikings dator. Vi hoppade på bussen, morbror agerade guide och berättade om omgivningarna lite. Väl i morbrors lägenhet blev det tal om mat. Vi gick till butiken och skaffade proviant, och lagade sedan mat, obviously. Efter maten satt jag mig på terassen en stund och läste en stund, och nån gång kring kl 21 hoppade jag, mor och bror på bussen tillbaks till centrum igen.

På lördagen, efter frukosten, gick vi till Forum på lite shopping. Jag köpte mest bara sockor, och ångrade att jag inte köpte en tröja. Vi gick tillbaka till hotellet kring 12, och försökte få tag i morbror och höra med honom när de var påväg in till stan. Vi kom överäns om att mötas utanför Ben & Jerry’s shoppen, och kl 13 begav vi oss dit. Vi fick vänta en ganska bra stund på morbror och Viking, men då de kom gick vi in, köpte glass, och satte oss i solen. Då vi ätit klart, gick vi, engligt min önskan, till Ateneum. Man kan säga att jag var ganska så nöjd. The former art student in me rejoiced. Så många bekanta namn och konstverk, SÅ MYCKET KONST. Vi gick omkring i ganska jämnt en timme, innan vi begav oss ut i solen och folkvimlet på nytt. Vi gick till Domkyrkan, ner till hamnen, och tog en omväg till Uspenskijkatedralen, för att se den på nära håll nån gång. Alltså, jag är på inga sätt religiös (längre), men kyrkor kan vara så otroligt fina, speciellt ortodoxa kyrkor. Alla detaljer, färger.. ahhh.. Vi satt i gräset på slänten upp till kyrkan en stund, och sedan gick vi iväg och sökte efter någonstans att äta. Vi stannade till sist på en tysk restaurang av alla ställen. Maten och cidern var god, men musiken, vilket var mest jodlande, var ganska irriterande efter en stund. Efter att vi ätit klart gick vi genom Kaisaniemiparken mot centrum, och efter att vi varit till Lush och Gamestop, så stack morbror och kusin hem. Jag, Simon, och mamma funderade på att fara på bio, men allt det vi ville se kom så sent, så vi bestämde oss för att spendera resten av kvällen på hotellrummet och vila upp oss inför hemresan föjljande dag. Medan Simon och mamma gick iväg för att köpa mat, duschade jag och såg på nya Buzzfeed Unsolved. Mitt sällskap återvände, vi råkade se att Guardians of the Galaxy kom på TV, så vi såg den, och sen somande vi.

På söndag var det dags för hemfärd, så vi packade, åt frukost, trippelkollade att vi inte glömt något, och gick sedan iväg till järnvägsstationen. Jag köpte en kopp te, och efter att tåget anlänt och vi tagit oss ombord och hittat våra platser, så rullade vi iväg hemåt. Jag läste, morsan läste, brorsan lä- nej, han såg på Youtube. Vi var framme i Seinäjoki kring 13:30, och hemma var vi före kl. 15. Jag fick vila en stund, men for ganska snabbt till jobbet och städade.

Måndagen den 22:a var väldigt tung av nån anledning. Det måste ha varit värmen. Och det lilla faktum att jag skulle iväg igen föjlande dag. Det var nämligen så att Emma, som bor i Helsingfors nu, precis fyllt 20 år, och hennes sambo hade planerat en hemlig födelsedagsfest åt henne, och tänkte att det vore fantastiskt att få dit hennes högstadie vänner, alltså mig, Elsa, och Anna Sofia. Så jag spenderade måndagen inne på mitt rum, och pysslade klart det påbörjade födelsedagskortet, och packade för alla väder.

Det blev lite stressigt på tisdag morgon, men trots det så hann jag på bussen till Vasa. Från Vasa tog jag och Elsa bussen till Åbo, eftersom Anna Sofia bjudit in oss till sitt + att bussbiljetterna till Åbo hade kostat 4 € på matkahuolto. Bussen startade 10:40, och vi var framme i Åbo 16:15. Anna Sofia kom och mötte oss, vi förde våra saker till hennes lägenhet, och gick sedan iväg till en student restaurang för att äta. Då vi ätit klart gick vi in till Hansa för att hitta en present till Emma, och då vi var klara med det gick vi iväg till Arken, för Anna Sofia ville visa runt lite mer, och visa var konstvetenskapen och genusvetenskapen höll till i byggnaden, ifall det nu skulle bli så att jag pyser iväg till Åbo i höst. Sen gick vi in till Anna Sofias närbutik och köpte kvällsmat och frukost, och sen gick vi tillbaks till lägenheten i regnet. Vi tog fram lugtmadrassen, bäddade, åt lite kvällsmat, färdigställde Emmas födelsedagskort med lite fina ord, och sen spelade vi kort. Jag var urusel på det som alltsid och blev bara arg, spec då kortspelet i fråga innehåller en hel del ljugande, och jag har inget som helst pokerface.

På onsdagsmorgonen ringde första larmet lite före kl. 8. Alla gjorde sig klara i olika takt, vi åt, packade, glömde Emmas present, och gick iväg till bussen. Bussen pös iväg mot Helsingfors kl. 10:20. Anna Sofia läste till sins sista tent, jag läste klart min bok, och Elsa lyssnade på musik. Halvvägs till huvudstaden insåg vi att vi glömt presenten, men det var inte SÅ farligt, bara lite pinsamt och irriterande. Vi var framme i Kampen kl 12:30. Vi hade egentligen tänkt ta oss till Emmas lägenhet så fort som möjligt, men en del saker hade hänt:

  • Emma hade blivit förkyld. Inget värre, men hon hade varit ordentligt krasslig, så hon var hemma.
  • Kenneth (Emmas sambo) hade glömt att berätta att han haft nattskift dagen innan, och ville därför gärna sova ett par timmar innan vi dök upp
  • Ett par av Emmas andra vänner, som bor och jobbar i H-fors, skulle också dit, men skulle inte slippa dit förrän efter kl 18

Så då var frågan vad vi skulle göra i ca. 5 timmar. Vi gick omkring i ett par butiker, hittade en toalett, och sen gick vi till Hesburger för att äta. Eller Anna Sofia och Elsa åt där. Jag satt och såg på. Och åt ett kokt ägg #thatlchflyfe. Då vi suttit och laddat om lite bestämde vi oss för att gå till Kiasma, ett till museum. Vi fick lägga undan väskorna, och så gick vi omkring och såg på EXTREMT modern konst i mer än 90 minuter. Många intressanta verk. Men den med de levande larverna tycket t.o.m jag att var för underligt och äckligt för att kallas konst.. Är jag en dålig f.d konst studerande för det? Nåväl, då vi var klara på Kiasma gick vi och satt oss framför Musikhuset en stund och funderade vilken buss vi skulle ta till Emmas, och när. Vi hade tur, för Emmas andra vänner var klara redan kl 17, så vi gick till järnvägsstationen, mötte upp dem, och hoppade på bussen. Vi Meddelade Kenneth att vi var påväg. När vi kom fram ställde vi oss under balkongen, och när Emma kom ut för att se vad Kenneth pratade om så sjöng vi Ja må du leva. Emmas min var helt fantastisk. VI HADE LYCKATS. VI HADE LYCKATS ÖVERRASKA EMMA, EN AV DE SVÅRATSE MÄNNISKOR ATT ÖVERRASKA!! Vi gick upp till lägenheten, alla karamdes, vi gav Emma vårt kort och en burk kakor vi köpt som back-up present, öppnade en flaska champange och skålade för Emma. Sen delade vi på oss, en del gick och köpte pizza, andra gick till butiken och köpte chips och lite cider och öl, och jag köpte mat åt mig. Då vi alla var på plats igen satt vi oss i vardagsrummet och åt och pratade och skrattade och lyssnade på varierande kvalitéts musik och hade det trevligt. En precis sådan hemmafest som jag skulle vilja vara på. Så mysigt och kul hade vi i ca. 5 timmar, innan de andra var tvugna att åka hem med den sista bussen. Vid midnatt var bara jag, Anna Sofia och Elsa kvar, för vi skulle ju sova där. Vi vek ut bäddsoffan och släpade in extra madrasser, och det blev riktigt mysigt. Egentligen ville jag inte stänga gardinenrna, men andra människor sover tydligen bäst i mörker..

Jag vaknade redan kl 7 på torsdagen. Jag försökte somna om, men lyckades bara halft. Alla vaknade så småningom och steg upp, gjorde sig klara, och packade. Vi åt frukost ute på balkongen i solljuset och grönskan. Jag vill också ha en balkong. Då vi ätit klart och bäddat undan sakerna satt vi på vardagsrumsgolvet en stund och pratade. Lite före 11:30 gick vi mot busshållplatsen i samlad tropp. Emma och Kenneth följde med för att säga hejdå, och för att visa vägen till busshållplatsen. Vi stog och pratade en stund ännu, och när bussen dök upp blev det ett snabbt kram kalas, och sen var vi på bussen till Kampen. Jag och Elsa köpte mat inför den 7 timmar långa bussresan (jag köpte lite ost och en bulgarisk yoghurt, för jag kan inte äta mkt då jag är på resande fot), sa hejdå åt Anna Sofia som ska vara i Åbo ännu ett par dagar, och sen klev vi på bussen, och den rullade iväg prick 12. Den första delen av resan lyssnade jag mest på musik, såg ikapp ett par Youtube serier, och stirrade ut genom fönstret. Såg en butik som hette Fiilismarket, förundrade mig över vem fan som döper en stad till Nakkila (’nakki’ är knackkorv på finska), och såg fler flaggor på halvstång än vad jag sett sammanlagt under mitt liv (president Mauno Koivistos begravning ägde rum igår. Rest in peace fine man). I Björneborg blev det en längre paus och buss byte. Den sista biten av resan började jag läsa The Handmaid’s Tale. Har läst ca 60 sidor. Mycket spännande läsning. Vi var framme i ett soligt och skönt Vasa 19:45. Elsas mor kom och hämtade oss, och i bilen hem satt jag ganska tyst och försökte att inte somna genast. När jag klev in genom ytterdörren möttes jag av nästan alla Sissels vänner, som visst varit på besök. De flesta skulle hem precis då jag kom, men två av dem var en längre stund. Jag gjorde inte mycket. Jag såg på lite TV, men då pappa kom in och började kolla på fotbolll och cykling gick jag upp och sova ganska genast.

Jag sov hela natten, och vaknade inte en gång i halv timmen som jag gjort i typ en vecka. Vet inte vem som är gladare att vara hemma: jag eller min rygg. Trots att det varit en tung och speckad vecka så har det varit mycket roligt. Nu har jag inte mycket program på ett tag. Har fönstertvätt på jobbet, och fammo har också beställt det. Hoppas att ngn av kusinerna kommer på besök snart. Och så är det snart sommarlov. Jag har ju haft lov hela jävla året typ, men ni fattar. Men så är det cokså dags för urvalsproven till Novia igen... Det gick ju inte så bra förra året. Jag mådde illa, grät och var stressad och angstig. Jag kan helt enkelt inte hantera stress. Jag hoppas att jag inte reagerar så i år, eller lite mindre åtminstonde...

Nu ska jag se om jag klarar av att kolla lite Twin Peaks (Gamla, inte nya. Har inte hunnit se klart gamla ännu...)

Likes

Comments

En av fördelarna med att ha en syster med i revy-gänget är att då de åker på "turné" så kan man få åka med relativt billigt. Så jag och mamma åkte med Sissel och revy människorna till Stockholm i slutet av förra veckan (30 mars till den 2 april för att vara riktigt exakt) då de skulle och spela en show i Årsta den 1 april, inget skämt.

Då bussen var färdig packad på torsdag eftermiddag kring 13.30 åkte iväg mot Vasa, där vi skulle plocka upp ett par till människor, och då de var på bussen åkte vi iväg mot Åbo och Vikingline terminalen. Jag lyssnade mest på musik, men då vi pausade i Kristinestad köpte jag en historiatidning och läste den. Resan gick bra och relativt lungt, så lungt det nu kan gå med ett smått påverkat teater-gäng. Vi var framme i Åbo nån gång före kl 20. Vi fick vänta ett bra tag på att gå ombord. Då vi äntligen var på båten gick vi ganska genast upp för att äta. Buffén på båtar är väl sådär, men för en som inte ätit mycket annat än frukost under dagen så var det mer än tillräckligt. Och jag säger ju inte nej till cider i första taget. Eftersom bussresan nog tärt på en ganska mycket gick vi, åtminstonde jag och mamma, och sova ganska tidigt. Det blev inte mycket sömn för min del dock. Mamma snarkade högt och temperaturen i hytten var alldeles för hög, så jag vet inte hur mycket sömn jag fick nu till slut.

På fredagsmorgonen vaknade jag 5:30 (svensk tid) av tv-larmet, och konstaterade att jag nog inte kommer sova mera nu, så jag steg upp och görde mig representabel för Sverige och Stockholm. Hela gruppen tog sig av båten, ner till hamnen, och upp på bussen som susade iväg till vårt hotell, som var en bra bit från centrum. Kan ha varit mycket närmare än vad det kändes, men så många tunnlar och kringelikrokar vi körde i så kan det också ha varit längre bort. Vi anlände vid hotellet, förde in våra väskor i förvaringsutrymmet, och sen fick vi gå upp på frukost. Hotellfrukost är nog en av de bättre sakerna i världen, tycker jag iallafall. Alla åt sig mätta, och två timmar senare, lite efter kl 10, klev alla upp på bussen igen, och körde in till centrum.

Jag har aldrig tidigare varit i Stockholm. Då vi senast var och hälsade på kusinerna i Sverige, som bor i Dalarna, körde vi igenom staden. Men det var i 2009, och vi satt i en trång bil, så jag minns inte mycket av det hela, mest bara solsken och grönska, och andra bilar och trafikstockning. Så nu var jag då här. Det var mulet och ganska ruggigt, men det var ändå helt otroligt fint. Alla gamla, stora hus, träd, vatten, Ack så vackert det är.

Jag, mamma, syrran, hennes bästis Lukas, och några till steg av ungefär vid Sergels torg, och sedan körde bussen vidare till Mall of Scandinavia. Jag och mitt lilla kompani begav oss raka vägen mot Gamla Stan, för att hitta världens bästa butik; Science Fiction Bokhandeln. Pappa hittade denna otroliga butik då han var på jobbresa något år sedan. Nu fick jag äntlligen besöka denna fantastiska butik. Vi kom dit lite efter 11, så det var inte så mycket folk i butiken ännu, även om gatorna i Gamla Stan kryllade med folk. Jag steg in i butiken, och möttes genast av två hela hyllor med en massa Harry Potter halsdukar, mössor, brosher, allt du kan tänka dig. En massa böcker och serietidningar överallt, Filmer, serier, tröjor, små samlar dockor,, mjukisdjur, ALLT typ. Butiken hade sett liten ut utifgrån, men det var som om lokalen bara blev större ju djupare man gick. En hel avdelning för sci-fi och fantasy klassiker, övrevåningen var full med bredrollspels saker. Lokalens tag var täckt i glas så det kändes ännu lite större än vad det var. Vi var i Sci-Fi bokhandeln i närmare än timme, och jag spenderade över 850 kr där, vilket sved i pengbörsen lika mycket som jag var glad just då. Mycket. EXTREMT. Sedan gick vi omkring en stund. Vi passerade Kungliga slottet och kikade in där. Nästa programpunkt var att hitta ett Monki, så vi började vandra ditåt maps sa att vi skulle gå. På vägen stack vi in huvudet på Lagerhaus och köpte en kasse därifrån att lägga våra tyngsta saker i. Efter en lite längre vandring hittade vi äntligen ett Monki och jag var glad. Vår sista planerade destination var Lush, så vi gick iväg mot det närmaste. På vägen dit passerade vi Kungstornen, vilket var cool för en Historieätarena.älskare. Vi hittade Lush, Sissel köpte badbomber, mamma köpte något men jag vet inte vad, och jag köpte inget, men jag fick iallafall vistas i Lush en stund, som är deplats i världen som jag tycker doftar bäst. Lush borde skapa en produkt som luktar som deras butiker. HÖR NI DET? MAKE A PRODUCT THAT SMELLS LIKE YOUS SHOPS. Ehemm... När vi var klara vid Lush gick vi över till Wayne's Coffee för att hitta ngt att äta. Jag trodde jag skulle svälta ihjäl, för jag som LCHF-are och världens mest kräsna människa har alltid svårt att hitta saker att äta på kaféer, men jag knaprade i mig lite av mammas ceasar-sallad och drack en förbanat stor kopp te. Då vi ätit klart var klockan ungefär 14, och vi hade ungefär en timme kvar innan bussen skulle komma och plocka upp oss. Vi gick upp till Malmskillnadsgatan, som är precis intill Kungstornen och såg lite på tornen en stund, och sedan bråkade vi om vilken väg det var vi skulle gå för att hittat tillbaks till stället vi stigit av bussen. Tillslut hittade vi dit, men vi hade fortfarande över en halvtimme kvar på stan, så vi gick in på Gallerian för att värma oss en stund. Vi gick genom största delen av Gallerian, gjorde en u-sväng, och gick tillbaks. Vi väntade en stund, bussen dök upp, vi steg på, och sedan åkte vi tillbaks till hotellet för att vila lite innan kvällens program. Jag satt och vilade på hotellrummet och halvkollade Kung Fu Panda 3 som kom på tv (jag förbjuder er att dömma mig). medan mamma gick ut för att hitta en matbutik. Hon återvände med bl.a ost och yoghurt 👌😂 Kl. 18 var det dags att stiga på bussen igen och susa iväg till Norra Brunn för middag och Comedy Club. Maten var ok, man blev mätt (nästan lite för mätt, och underhållningen var top-notch. Allt var klart där kring 23 tiden, och då hasade vi oss upp på bussen igen i regnet.

På lördagsmorgonen vaknade jag och mamma relativt tidigt, och gick på frukosst nån gång efter 8. Då vi ätit klart gjorde vi oss klara för lite mera promenerande på stan, och vi hoppade på bussen in till stan kl. 9:30 (Sissel stannade på hotellet och vilade).Jag och mamma gick efter mycket funderande iväg mot Vasamuseet. Det blev en lång promenad, men allt var så fint trots dimman och det mulna vädret, så det kändes okej. Vi gick omkring på Vasamuseet i över en timme, och jag konstaterade att inte var det så konstigt att skeppet sjunkte inte. Ett stånt skrytbygge har jag då aldrig sett tidigare. Historieälskaren var glad och nöjd.

Det råkade sig så att inte bara min moster och kusin befann sig i stan (kusin bor i Stckhlm atm, och moster skulle komma och se revyn), utan min morbror också var i stan på jobbresa, så det blev planerat att vi skulle träffas och typ ~fika~. Då vi gick omkring och såg på den ökända båden hörde min moster av sig, och sade att hon snart var i Stockholm, och att hon då kunde plocka upp oss om vi så ville, för stället som min morbror med vänner och min kusin valt var en bra bit borta från Vasamuseet. Vi masade iväg till platsen vi dealat om att bli upplockade på, och efter en bra stund dök moster upp. Vi tog oss genom Stockholms hysteriska trafik, och efter att ha svutit och sökt efter en parkeringsplats ett bra tag så fick vi placerat bilen, och efter att jag fotat vårblommorna gick vi till Vurma i Horstull. Vi klev in, och vi blev genast mötta av morbror, kusin, och morbrors två kompisar med finlandssvenska uttrop och kramar. Vi placerade våra saker, beställde mat, satte oss ner, och pratade och skrattade en hel massa. Jag åt frivilligt en sallad, och jag tyckte helt genuint jättemycket om det??! Jag. Élin, Tyckte om en sallad. Helt otroligt. Well done Vurma.. Förövrigt så är Vurma en hipster-himmel, och det finns tre i Stockholm, så om ni är hungriga och ser ett Vurma, gå in och ät. Tror inte ni kommer ångra det. Då vi ätit och skrattat klart gick vi ut, morbror och hans följe gick sin väg, och kusin cyklade iväg till sitt. Jag, mor och moster gick tillbaks till bilen, och körde till kusins lägenhet för att sitta en stund till. Vi sprang genom ett litet Ica innan och samlade på oss lite mera proviant. Vi satt och pratade en stund till, innan vi pös iväg igen. Vi körde runt omkring i Stockholm, som nu var soligt och ännu finare än tidigarere. Då vi kört runt en stund och sett både Gröna lund, amerikansa ambassaden, Kaknästornet, och Abba-museet, tog vi sikte på Folkets Hus i Årsta, där revys skulle spelas.

Revymänniskorna hade åkt dit redan 15:30 för att se på lokalen och öva lite till inför. Jag och mor och moster dök upp kring kl. 18, och jag blev genast slagen av att jag kände igen stället, fast jag aldrig ii hela mitt liv varit änns i närheten av detta hus. Efter lite djupt tänkande kom jag ihåg att DOM HAR JU FAN SPELAT IN HISTORIEÄTARNA HÄR. Gissa om jag kände mig glad. LOTTA OCH ERIK HAR VARIT HÄR! Okej, jag kanske inte var sååå övertänd, men jag var mycket glad. Revyn började kl 19, och trots en lite dålig scen (egentligen ingen scen alls) och lite underliga uttrymmen gick föreställningen riktigt bra. Inga katastrofer, alla förstog och skrattatde och verkade ha kul. Min kamera passade på och krånglade med batteriet efter en hel dag av användning, så många bilder blev det inte, men några lyckades jag ta iallafall. Föreställningen tog slut, vi kramade moster adjö för denna gång, vi plockade rekvisita och annat i bussen, och sedan invaderade vi Burger King på vägen tillbaka till hotellet. Ganska rolig syn, en hel skock finlandssvenskar på ett annars nästan tomt burger king. Då alla ätit klart bar det av tillbaka till hotellet för packning och några timmar sömn innan tidig väckning för att hinna till båten.

Jag kan inte ha sovit mer än 4 eller 5 timmar, eftersom stv sände Gladiator, och jag var ju tvungen att se den.. 😂 Vi skulle vara på bussen 6:15 för att hinna till båten i tid, så det blev 5:30 väckning igen på söndagen. Vi samlade våra saker, buntade på oss en massa kläder, checkade ut, satt oss på den kalla bussen och pös iväg mot terminalen i soluppgången. Första programpunkten på båten var frukost. Jag åt inte så entusiastiskt pga övrigt mini-illamående, och Sissel bet i misstag bort en bit av sin tand. Sånt som händer på båtar I guess. Gjorde inte mycket på båten. Satt i hytten och såg på tv ibland, gick omkring på soldäck då och då och såg på vattnet och solen och öarna, gick och såg i tax-free butiken ett par gånger, men köpte inget annat än Daim-snax och nya hörlurar, eftersom mina gett upp i bussen ner till Åbo. JAg tror alla andra sov åtminstone en stund på båten, men det gjorde inte jag. Då syrran och hennes bff sov gick jajagupp till 11 däck och satt mig vid ett fönster och läste The Handmaid's Tale en stund och såg då Åland for förbi fönstret. ungefär två timmar innan vi skulle gå i land gick vi och sökte riktig mat, och inte bara ost som legat i en plastpåse i ett par timmar. Vi hittade en restaurang på båden, och det var riktigt gott med riktig mat.

Båten kom iland 20:55 (finsk tid). Vi tog oss av båten i sakta mak, väntade på bussen, såg bussen, sprang (nästan) till bussen, klev på, och så var vi påväg hem. Finland kändes helt hysteriskt lungt i jämförelse med Stockholm. Mulet, mörkt, och forfarande snö på marken. WTF? Lyssnade mest på musik vägen hem också, och sov och dräglade. Varför avslöjade jag det?? Ingen aning. Det händer. Vi pausade en gång i Björneborg, och jag satt vid ett bord och försökte att inte somna. Då vi satt oss på bussen igen var det knäpptyst. Inann hade folk pratat och haft lite ljud, men nu sov nästan allihop, eller iallafall var alla mycket tysta. Eller så är mina nya hörlurar bättre än jag trodde. Bussen susade vidare genom natten. Vaknade innan vi körde in i Vasa. Klockan var 00:30. Det var helt tomt på gatorna. Det var söndag kväll, så inte helt otroligt, men jag vet inte om jag någonsett Vasa så tomt tidigare. De som skulle av sa hejdå, de som skulle röka rökte. Sen rullade vi vidare. Riksåttan var helt öde. Den sista halvtimmen var helt olidligt lång, men till slut rullade vi in på revylokalens parkering. Det packades ur och slaskades. ordentligt. Klockan var då säkert 1:10, men det tog ännu en liten stund innan vi fick åka iväg hemåt. Vi sjutsade hem Lukas, körde hem, släpade in våra saker, och stupade sedan i våra respektive sängar.

Jag var lite spännd innan resan. Jag kände ju ingen annan av människorna på resan annat än systra mi och mamma, så jag var rädd att det skulle bli lite tråkigt och eventuellt ensamt, men det gick bättre än jag trott. Pratade mycket med de yngre i gänget, men också en del med de andra lite äldre i gruppen.

Var även spänd för själva staden Stockholm. Den största staden jag någonsin befunnit mig i tidigare har varit Helsingfors, som har kring 500 000 invånare. Stockholm är en miljonstad. En liten sådan, men en milionstad lika väl. Helt hysteriska vägar och trafik, Willy Wonka tunnlar, bilar som stannar för en vid övergångsställen, nya hus, gamla hus, svenska överallt istället för finska, man kan prata svenska utan att riskera "vitun hurri"-uttrop.

Så, vad tyckte jag om Stockholm? Det var underbart. Helt underbart fantastiskt. Gamla stan var magisk, arkitekturen var vacker, männsikorna var härliga även om jag inte pratade med någon av dem, alla kaféer såg så mysiga. Har haft sånger om Stockhol i huvudet hela tiden, och har det fortfarande. Trots den hysteriska trafiken och trots de galna vägarna var det så fint och skönt och underbart. Men samtidigt var det hela lite överväldigande, speciellt för en liten männsika från en liten ort som lite gått in i sigsjälv under det gångna året. Allting var så nära men samtidigt så långt borta, helt otroliga mängder människor, de tidigare nämnda tunnlarna. Så otroligt mycket att försöka ta in på två halva dagar. Då jagg satt på Vurma och åt med mitt finlandssvenska sällskap, frågade min morbrors kompis mig, sådär halft på skämt "När ska du flytta till Stockholm då?". Jag svarade äääÄäääääeeeEHEeHHH i don't knoooOooow?? I dagsläget känner jag nog att Stockholm inte är en stad som jag vill BO i. Vistas i? Ja. Vistas i en länge tid? Ja, beroende på omständigheterna. Bo? Nej. Det vore nog för mycket just nu. Men i framtiden? Vem vet, kanske jag får hybris och pyser iväg till Stockholm och bosätter mig där nånstans i något hipster kvarter och börjar gå på ~fika~ dagligen, men just nu? Nej.

Men om någon ska till Stockholm nu snart hänger jag gärna på... 😉

Likes

Comments

Igen ekar det tomt här, men så kan det gå ibland De gångna veckorna har varit varierande när det gäller program. Flesta veckor har varit mycket ohändelserika, men en del har hänt.

Vädret har varit helt all over the place. En stund snöar det, i andra regnar det, och i det tredje smälter snön och isen i floder. Såg revyn en tredje och sista gång i slutet av februari. Vill säga att jag hade Oscars vaka, men det är inte helt sant. Jag gick och sova kring 22 för att hinna få lite sömn innan galan, steg upp 15 minuter innan röda mattan började, och sen satt jag uppe och såg galan ensam. Mammam steg upp nån gång kring kl 6 och såg på det återstående med mig. Efter att galan tog slut väntade vi tills resten av huset vaknade, åt, och stack till Vasa. Familjen shoppade loss, jag var arg (min främsta känsla då jag shoppar nuförtiden) men såg mig omkring lite här och var, vi åt på Amarillo, och jag gick sedan till biblioteket en stund. Christa kom dit och vi pratade böcker och film en stund, innan hon stack hem igen.

På Fastlagstisdagen bakades det bullar, både kanelbullar och "semlor". Båda satserna hade ngt fel. Först gick bakmaskinen sönder, vi fick fortsätta manuellt och i den vevan glömde vi lägga socker i degen... Därför steg degen inte så mkt. Vi gjorde en till mindre sats som blev lite bättre, men den ville absolut inte stiga, så de semlorna blev miniatyrer. Åt alldeles för många i slutändan och mådde ganska så illa vad jag minns...

Var en sväng till Kokkola riktigt i början av mars för att städa och byta mera gardiner hos mommo och moffa, opch för lite mera shopping för syskonen, och lite för mig denna gång faktiskt. Hälsade på kusin Maria med son då de dök upp hos fammo och insisterat på att ha på mig keps trots minusgrader, vandrat omkring här hemma.

Den 7 mars steg jag på tåget i Seinäjoki, men slutstation Helsingfors. Lyssnade mest på musik på tåget. Försökte läsa,, men nepp. Framme i huvudstaden stormade det och var ganska kallt. Fick vandra omkring i centrum i ett par timmar innan Emma slutade för dagen. Kände inte för att shoppa ngt, så jag såg mig bara komring mest och försökte att inte förfrysa. Emma slutatde lite efter 16:30, och efter att vi hittat varandra inne på ett Suomalainen Kirjakauppa gick vi först och handlade lite mat åt mig och åkte sedan hem till henne. Hade lite buss-trubbel, men det löste sig, och upprepade sig inte. Hemma hos Emma träffade jag hennes pojkvän Kenneth och kände mig ganska snabbt som hemma. Vi gjorde middag, och såg sedan Catching Fire. Ganska straxt efter filmens slut åkte Kenneth iväg på nattskift och Emma gick och sova, och jag på min bäddsoffa somnade ganska snabbt På morgonen den 8:e mars låg jag och drog mig medan E och K åt frukost, och E gjorde sig redo för jobbet. Efter att hon åkt iväg och K gått och sova steg jag upp och konpade ihop frukost så tyst jag bara kunde. Spenderade största delen av dagen i tystnad och oro, för jag mådde ganska illa på morgonen och lite krasslig. JAG. FÅR. INTE. VARA. SJUK. Illamåendet gick om så småningom, och jag kunde lugna ner mig igen. Såg på Youtube videor och sminkade mig riktigt jävla långsamt. Efter att K stigit upp stack han ganska snabbt iväg in till stan för att hjälpa Emma med hennes extra saker som hon inte kunde ta med sig till KONSERTEN SOM VI SKULLE PÅ DEN KVÄLLEN. IIIIK. Nån gång mellan 16 och 16:30 gick jag ner till busshållplatsen, och lyckades denna gång ta bussen in till stan utan minsta krångel. Var framme vid ishallen kring 17:00, och då var det redan en hel del människor som köade, men inga våldamma mängder. Medan jag vänade på Emma kom en finsk tjej fram till mig och började prata med mig. Mycket ofinskt, men eftersom denna männsika, som hette Saara, var en trevlig individ så pratade vi en ganska lång stund, eftersom vi båda väntade på våra vänner. Jag pratade finska utan större problem, och kände mig riktigt stolt över att det gick så bra, med tanke på hur lite finska jag pratar nuförtiden. Det tog ett bra tag innan Emma kom, men tillslut så dök hon upp. Pratade en stund till med Saara, men sedan försvann hon i folkvimlet, som ökat betydligt i storlek. Vi stog och frös en bra stund. Jag tog väl utomhus och förs i ungeför två timmar? Nå, ungefär då jag tappat känseln i tårna började de släppa in oss. Detta var ungeföär 18:50. Vi var inte super långt fram i kön, men var nog ganska så långt fram, så vi var inne i ishallen ganska jämt 19:00 skulle jag säga. Vi lade undan jackorna, jag köpte merch för ~70 € (you're welcome boys), och så gick vi in till scen. Vi ställde oss vid B-scenen, och så väntade vi igen. kl 20:00 intog Matt Wills scen. HAde inte hunnit lyssna på hans musik tidigre, men en mycket duktig gosse var det. Han underhöll oss med egna låtar, och lite Whip and Nae Nae och Hotline Bling, i en halv timme ungefär. Sen väntade vi en liten stund till. Och lite efter kl 21:00 intog mina favorit pojkar, Bastille-pojkarna scenen ❤

Jag ska vara ärlig. Ja, konserten var fantastisk, det var ju mitt favoritband som jag försökt se i ca. 4 år och nu äntligen stog jag här. Allt var super. Men jag tror att jag hade lite för höga förväntningar, hur jag än försökt att inte överhypa det. Det var inte så otherworldly som jag trodde det skulle bli. Men med detta sagt så var det ju ändå helt jävla fantastiskt, och jag var nära till gråten hela tiden. Speciellt under Oblivion. Jag var så jävla glad genom hela konserten, trots jobbiga människor som sakta knuffade mig längre bort från min ursprungliga plats, och hur irriterande nära jag var att få Dans trumpinne. Det var internationella kvinnodagen och ja, jag vet att kvinnodagen handlar om så otroligt jävla mycket mer än blommor, men det var så fint att de slänge en massa blommor ut i publiken och upplyfte oss kvinnor (misstänker att majoriteten av publiken var flickor), och då de spelade The Currents så ändrade Dan på några rader sång , så att ist för att sjunga om "you" i raderna Still living in the currents you create / Still sinking in the pool of your mistakes / Won't you stop firing up the crazies? så sjöng han om "he". Jag anade genast vad vem han menade, och mina misstankar bekräftades genast efter låtens slut då Dan ropade och svor om Trumpen lite, och en liten "F**K DONALD TRUMP" chant uppstod en stund. Nå, jag inte återskapa hela konserten sekund för sekund, för då kmr jag sitta här och skriva ännu då solen stiger på nytt. Då gossarna efter ~2h spelat klart och tackat för sig, så tog jag och Emma oss sakta ut ur ishallen, på en buss, och tillbaka till lägenhetens värme. Emma kröp i säng ganska snabbt, och jag lika så, men det tog ett bra tag innan jag somnade på riktigt.

Jag vet inte när jag senast skulle ha vaknat så glad som dendär torsdagsmorgonen, om någonsin. Denna morgon åt jag frukost tillsammans med E och K. Jag försökte förklara hur jag kände mig, men det var ganska omöjligt att förklara. Emma åkte till jobbet, Kenneth gick och sova, och jag började städa undan efter mig. Då jag packat och ordnat klart satt jag och såg på yt en stund, och lite efter 11 tog jag mitt pick och pack, och tog bussen till järnvägsstation. Jag köpte en jävligt stor kopp te för att hålla mig både sällskap och hålla mig varm, och eftersom tågat var på plats redan före kl 12 steg jag på och försökte klura ut hur jag skulle sitta för att ha så lite menskramp som möjligt. Tågresan tillbaka till Pampas gick som på räls (HAHAHHAHAH), jag lyssnade mest bara på musik och redigerade en massa bilder. Jag steg av tåget i Lappo, där fader väntade på mig, och sedan bar det av hemmåt. Jag kan tänka mig att jag var ett riktigt as i ett par dagar efteråt, eftersom det ända jag villa prata om var konserten, och denna gång slog min post.consert low till extra hårt. Men så småningom återställde jag mig till vardagen igen.

Veckorna efter min hemkomst har inte varit så händelserika. Klädtvätt, städning hemma, städning på jobbet, lite fler kusinbesök hos farmor, sett melodifestival final, sett Legion, rumstädning (funderar på ett helt enskillt inlägg om mitt nu hemtrevliga rum?? should i??), lite mer vandrande här hemmakring, en träff med Anna Sofia och Elsa förra lördagen, försök att klara sig utomhus med jeansjacka med varierande resultat, lyssnar på en hel del Mike Oldfield lappande av jeans och sedan klippning av hål på knäna på samma jeans, och i all hast klippte jag av ungefär 5 cm med min sax igår, för att håret var så otroligt slitet, sett på en hel massa game grumps, och igår var jag, mor och Sissel till Vasa en sväng för att leverera ett par skor åt mammas kusin, och samtidigt shoppade vi lite, och jag vandrade med Christa på Plantagen en stund, och jag kom ut därifrån med en blomma som jag hoppas kan överleva i mitt mörka rum.

Har mindre än två veckor på mig att bestämma vad jag ska göra nästa år... Känns mer an bara lite angstigt.. Har ingen aning längre. Förösker få tag på studiehandledaren via mail och hoppas påa tt jag hinner och prata med henne innan tiden tar slut... Annars vet jag inte vad jag ska göra...

Likes

Comments

Ja, vädret denna månad har varit helt galet. Vädergudarna verkar ha värre beslutsångest än mig. Nå, men nu ska jag sluta prata om vädret och berätta om saker som hänt sedan senast, den ända sortens inlägg jag verkar vara kapabel att skriva.

Februari började ganska bra, jag började med min andra bok i #fisvläsutmaningen2017. Temat denna månad: något som gör dig upphetsad. Man fick tolka fritt om det gällde sexuell, emotionell, intellektuell upphetsning, så jag valde då att äntligen dra fram Pride & Prejudice, för att JANE AUSTEN ❤ Och för att 2004:s filmadaption är en av mina absoluta favoritfilmer, och jag tyckte det var dags att äntligen läsa den. Just nu går det riktigt trögt, i.o.m att jag är världens långsammaste läsare. ÄR 2/5 IGENOM OCH DET ÄR EN VECKA KVAR AV FEBRUARI! Det lär nog bli hetsläsning här på slutet.

I början av månaden hade jag en förunderligt kreativ dag då jag plastade om en del av skrivbordet och rev fram både pyssellåda och målafärger. Men mkt längre änen dag varade det inte tyvärr. Har promenerat en hel del denna månad också. Har gått imot brorsan efter skolan bara jag haft möjlighet och jag inte behövt börja laga mat redan kl 15, och förra veckan blev det inte mkt sånt, för brorsan var hemma från skolan alla dagar utom fredag pga en demonisk hosta och feber.

Två veckor sadan var jag, mamma och brorsan på mammas mosters 80-års kalas till Vasa. Kom till stan lite tidigare så vi han gå i några välutvalda butuker, och jag LYCKADES HITTA EN BOMER JACKA SOM PASSADE BRA PÅ MIG så den köpte jag. Och en tröja med "heartache" tryckt i en eldflames font. EDGY ⚠🔥✌ Kalaset i sig var en lugn, men trevlig affär, Träffade släktingar från mammas sida som jag inte träffat på läge, och några som jag inte alls träffat tidigare. Försökte mig på att prata lite finska med dem, men i situationer som dessa blir jag alltid självmedveten över hur rostig min finska blivit och känner mig riktigt skit. Det går an hur bra som helst egentligen, men känns skit. Nå, nog med det. Har hunnit träffa alla kusinbarn en gång var. Varierande grad av intensitet... 7-åringen klättrade på mig och förhörde mig som om hon vore del av den spanska inkvisitationen. Kul at times, men mest lite jobbigt 😂 Spenderade Alla Hjärtans Dag/Vändagen i ensamhet. Inte direkt kul att inte ha vänner i närheten på vändagen...

Förra torsdagen (16 februari) åkte jag in till stan för att se på penkkisfirandet. Det var kallt, men trevligt ändå, för penkkis är ju en glädjens dag. Såg en massa fina dräkter och fick samlat en hel del godis åt syskonen (åt ett par själv, och fick betala med huvudvärk). Efter att penkkis-firarna åkt färdigt inne i stan sökte jag mig till biblioteket för att vistas i mitt favoritbibliotek, och för att få upp lite värme. Sen gick jag till bussen och åkte hem. På fredagen var det också Vasa på tapeten. Anna Sofia var hemma från Åbo, så hon hämtade mig i sin lilla röda bil, och vi åkte in till stan för att träffa Elsa vid Academill. Vi gick till Loftet och satt och pratade. Jag, som äter frukostr så jag vanligen klarar mig till kl. 15, var inte hungrig, så jag drack två koppar te, medan Anna Sofia och Elsa åt lunch och fastlagsbulle, respektive choklad kaka. Sen gick vi till Gros och spanade planscher, och sedan till cittari inene i stan. VI CHECKADE UT I SJÄLVBETJÄNINGSKASSAN. Eller, Anna Sofia gjorde det med Elsa som guide, och jag såg på... 😝 Sen gick jag fram och tillbaks till Elins för att leverera hennes väldigt försenade julklapp. JAg fick ett juldoftljus OCH ETT PRESENTKORT PÅ VALFRI TECKNING. Om ni undrar varför det är så exciting, just check out her tumblr, and you'll understand. Efter det gick jag till Elsas lägenhet, dit hon och Anna Sofia gått. Lägenheten hade fått lite mera karaktär sedan senast jag var där, och det var riktigt mysigt. Vi satt och pratade en stund, jag åt äggen jag kokat och tagit med, Elsa åt lite inför sin fotbollsträning, och så småning om sökte vi oss tillbaks till Anna Sofias bil. Vi körde hem Elsa, Anna Sofia körde hem mig. Efter att jag lämnat mina saker hemma åkte jag till jobbet och städade. Efter det fördrev jag tiden tills kl 21 och, ni gissade rätt, kollade På Spåret och Skavlan.

Lördagen spenderades med kusin Maria och sonen medan syskonen åt ihjäl sig på tårta och kaka hos deras kompis + Melodifestivalen på kvällen, och på söndagen gick jag och syskonen på en 1 1/2 timmes freakin' pokemon jakt. Ja. I 2017. I februari. I mulet och dimmigt slaskväder Brorsan vände om ganska tidigt för att hans demon hosta började ställa till det, men jag och syrran gick en, för oss, ordentlig runda. Då vi återvände åt vi födelsedags middag, för att lilla far fyllde år. Sissel hade en revyföreställning, så eftterer athon åkt dit åt vi glass och tårta (Sissel fick sin andel då hon kom hem). Jag spenderade kvällen med sims och ett desperat försök att byga mormor och morfars hus i det. gick både bättre och sämre än planerat. Igår tvättade jag en hel massa tvätt, försökte hjälpa bror med en maskerad dräkt till skolans maskerad och Melodifesttival (ja, lågstadiet har haft en egen Mello i jag vet inte hur många år), och påbörjade en mycket lycksam runda civilization (jag leder både cultural och science victory!). Idag har jag tvättat lite mera, gick till lågstadiet lite tidigare för att försöka hinna se lite av Mello, men icke. MEN det var ju bara uttagningen idag, och finalen är imorgon, så det ska jag definitivt försöka ta mig till. Egentligen hade jag tänkt spela civ nu, men Sissel var på Steam just då jaag skule börja spela, så jag hamnade här istället, vilket ju inte var helt dåligt.

Annat som sker just nu är att jag tror att jag kanske har feber på g... inte bra. Huvudet försökte sig på huvdvärk i ett par timmar, och efter 17 så blev det till. Och så är det två veckor kvar tills jag ska se Bastille, men jag har inget att fara med ännu... Inväntar svar. Blir nog att stressa till sig ett svar, och en sovplats också... 😥 Jag är inte smart. Men allt lär nog ordna sig i tid.

Nu ska jag fortsätta med civ. Adjö

Likes

Comments

Här har det ekat tomt ett bra tag. Har egentligen velat skriva igen ett längre tag, men aldrig hunnit så långt. Eller nää, jag ska inte ljuga, jag har helt enkelt orkat. Viljan har varit där, men inte orken, så jag har spelat Civilization VI och Sims 4 istället. MEN NU så ska jag berätta om månaden som gått! (Jag ursäktar om detta inlägg har fler stavfel än vanligt. Provar ett trådlöst tangentbord atm och är inte riktigt van ännu för att jag just precis kopplat i det.)

Senast jag skrev , 5 januari (jag måste skärpa mig), var jag i Kokkola. Dagen efter, den 6:e skulle vi åka hem, men innna vi åkte kom vår kusin Axel och hans flickvän till mommos och hälsade på. De har varit och hälsat på hos mommo en gång tidigare, men detta var första gången som jag träffade henne. Eller egentligen inte den första gången vi träffades, eftersom det nu råkade sig så att vi var i samma urvalsprov till Novia, och i samma grupp under gruppuppgiften. ÖDET I TELL YOU. ÖDET. Ja, men de kom på kaffe och det pratades en hel det (läs morbror pratade en hel del), men jag, morsan och brorsan var tvugna att åka iväg mitt i, för vi skulle ju på kalas, och sedan hem. Vi var först på plats till kalaset, vilket vanligen aldrig händer, vi brukar vanligen vara sena. Men jag blev genast attackerad av Alma som ville se snapchat filtren. Åt en hel del kakor, och lekte med barnen i ca två timmar, och sedan hoppade vi i bilen igen och körde hem.

Då vi återvänt hem gjorde vi inte så mkt på ett par dagar. Det blev ingen Rogue One för min och Amandas del den helgen, men vi bestämde att påföljade helg. Dåå fan. Den 8:e kom Matias och kompani och hälsade på hos fammo, så jag hängde där hela dan. Den 9:e tog vi ner grannskapets bästa julpynt: vår uppblåsbara snögubbe som stått på framtrappan. Den har varit med i så många år nu så den börjar bli lite trött, så det kan hända att detta var den sista julen som den var med oss, men jag hoppas att den orkar ännu nästa jul.

Fredagen den 13:e kom en Sims uppdatering, så man nu kan ha TODDLERS. FREAKING TODDLERS!. Som jag längtat. Den 14:e vaknade jag med helt otroligt sjuk hals. Jag drack en hel massa te och iskallt vatten om varandra, och hade både halsskydd och halsduk. Mådde annars bar, så jag åkte och städade, men efteråt var jag helt slut och det visade sig att jag hade stägring. Så som jag svor.

Då jag vaknade den 15:e hade jag fortfarande helt otroligt sjuk hals, men hade ingen stägring, så jag trotsade allt och åkte till Jakobstad för att ÄNTLIGEN SE ROGUE ONE. Skulle egentligen åka buss till Jeppis, men jag hade sett fel i tabellen så det gick ingen buss dit, så mor var vänlig och sjutsade mig dit, och vi kom överäns om att jag skulle ta bussen hem istället, ifall jag inte mådde för dåligt. Vi åkte och plockade upp Amanda från hennes lägenhet, och så¨sjutsade mamma oss till bion. Vi köpte biljetter, Amanda köpte godis, vi pratade om film, och sen fick vi gå in i salongen. Jag drack mycket mycket mycket hett te med en massa honug i medan filmen rullade. Jag oooooo:ade och AAAAAAHH:ade och grät. Filmen var såååå bra och sååå hjärtskärande och själkrossande. Skådespelarinsatserna var fantastiska, specialeffekterna var helt otroliga, och sättet som filmen bands ihop med Episode IV var sååå coolt och välgjort. Har nästan bara positivt att säga om filmen, men pga spoilers kan jag inte säga mer än såhär. Efter filmen gick vi hem till Amanda i vinterkylan och det lilla dagsljus som änna fanns. Vi pratade om filmen och allt möjligt annat, och det fortsatte då vi kom fram till lägenheten. Jag hade svårt att handas pga min problematiska hals, men efter en stund av sittande kändes det bättre. Vi såg på youtube videor en stund innan vi stack våra huvuden ut i kylan igen då vi gick till busshållplatsen då jag skulle hemåt. I bussen började jag känna av att jag kanske överansträngt min sjuka kropp, men anything for Star Wars, am I right? Då jag skulle gå och sova fick jag helt otroligt huvudvärk, så jag tog mig en huvudvärkstablett och efter en stund somnade jag.

Jag hade huvudvärk genast från morgonen, så att ta sig ner för trapporna för att ta en värktablett var ganska hemskt. Det tog ett bra tag innan den började verka. Under dagen drack jag fem koppar hett te + en kopp hett vatten, med mera honung än jag någonsin konsumerat tidigare i mitt liv. Efter att huvudvärken lagt sig gick jag tillbaka upp till mitt rum. Spelade sims största delen av dagen.

Den 17:e januari vaknade jag än en gång med sjuk hals, men den var betydligt mindre sjuk än tidigare, vilket var en lättnad. JAG KUNDE LEVA IGEN! Den 18:e var halsen nästan helt återställd- Den 19:e var det dags för genrep av årets Byrarevy, "Finland - 100 nainting", skriven och regiserad av Alfred Backa. Det kändes lite annorlunda jämfört med andra revyer jag sett, för att den var så tematisk (Finlands historia om ni inte fattat det), men den var mycket mycket bra hursomhelst. Historianörden blev nöjd och skrattade en hel del. När vi kom hem var det dags för På Spåret och SKAVLAN! Den 20:e vaknade jag av att pappa kom och meddelade att moder var magsjuk, så det blev en dag av skräck och paranoia i.o.m att Sissel hade revypremiär på kvällen och VERKLIGEN INTE FICK BLI SJUK. Jag hade frågat Christa om hon ville komma och se revyn, och det ville hon, och det var egentligen planerat att hon skulle komma hit innan vi for till "lokalin", men jag fick meddela åt henne att hon inte kunde komma hit, men att vi nog kunde se revyn ännu. Spenderade största delen av dagen på rummet och decifierade händerna som en galning. Lite före kl 18 åkte vi till st1 för att plocka upp Christsta från bussen, och sen åkte vi till "lokalin", ia butiken för att försöka hitta blommor åt Sissel. Vi var framme säkert 40 minuter på förhand, men det var en massa folk där redan. Trots detta hittade jag, Christa och brorsan riktigt bra platser. Vi pratade en stund innan, såg första akten, pratade lite mer i pausen, såg andra akten, och då det var klart pratade vi en stund till innan Christa skulle hem. Jag och Simon fick vänta en stund tills far kom och hämtade oss, så vi stog och kikade då skådespelarna skålade och höll tal. Kände mig lite out of place, eftersom jag känner så få av aktörerna, medan Simon och, såklart, Sissel känner dem väldigt bra i.o.m flera revyer och sommarteatrar.

De följande dagarna fortsatte livet i isolation, eftersom man ju inte vill bli magsjuk. Jag och syskonen lyckades komma undan helt utan symptom. Jag kanske inte ska prata så mycket om det, för det är inget trewvligt ämne att prata om direkt. Men sedan dess har det inte hänt så värst mycket. Har spelat Civilization, tvättat en massa tvätt, varit på jobbet och städat, i lördags var jag och mor en sväng till Kokkola och städde lite och bytte några gardiner. På söndagen blev det en hel del rensning. Jag fick lagt undan alla filmer som ska bort, och vi fick bort en del saker ur stora skrubben. Igår, alltså måndag 30:e blev en ganska kreativ dag. Jag plastade om mitt skrivbord så jag kan måla/crafta ordentligt, så jag inte behöver oroa mig över att förstöra bordet mera än nödvändigt. Och så blev det en hel del målande också, vilket var så trevligt efter en så lång paus. Jag är inte direkt bra på att MÅLA, men jag försöker nu och då, och denna gång, lyckades jag faktiskt måla ngt fint ^^ Hade tänkt fortsätta på det kreativa spåret idag, men vi får se vad som sker.

Annat som hänt är att jag nu återgått till LCHF. Har fuskat nån liten gång, men annars går det mycket bättre än jag förväntat mig att det skulle gå, med tanke på hur mycket jag fuskat före och under julen. Så jag är ganska så nöjd med min insats just nu. Oscar-nominerinarna kom förra veckan och man kan säga att jag är ganska så glad över hur mycket färg och mångfald man ser i år. Fortfarande en del som kunde förbättras, men ett steg i rätt håll iallafall! Oooooooch så har den orangea blobben övertagit makten i Amerikat....

Likes

Comments

Såg denna lilla sak på Amandas blogg och tänkte att DENNA skall jag låna, och ändra liiite på.

​året tvåtusensextons bästa...

Album, som kom ut 2016

Wild World, Bastille

Før det blir for seint, Kristian Kristensen

Red Earth & Pouring Rain, Bear's Den

Stranger Things soundtracket

Album, som inte kom ut 2016 men som jag ändå lyssnat sönder

Wilder Mind, Mumford & Sons

Islands, Bear's Den

Hamilton soundtracket

BADLANDS, Halsey

Filmer

Har sett väldigt få av de filmer som kommit ut i år. Största delen av dem jag sett har inte varit speciellt minnesvärda *host**suicide squad**host**x-men apocalypse**host* så jag tänker sätta Rogue One på listan av årets bästa filmer, även om jag inte ännu sett den. Snart så... MEN det finns flera filmer från i år som jag VELAT SE men inte ännu sett (urval ⬇)

Serier

Stranger Things

Historieätarna, säsong 3

Game of Thrones, sösong 6

Twin Peaks

Mr. Robot

har flera andra serier från 2016 på min watchlist, som t.ex The Crown och Westworld, men har inte hunnit så långt ännu

Saker jag gjort

Härjade (kontrollerat) på penkkis

Helsingfors-resa och Mumford & Sons-konsert med Amanda

Tog studenten

Skaffat ett (om än litet) jobb

Ensam Helsingfors-resa och Twenty One Pilots-konsert med Anna Sofia + tågresan hem med Amanda och hennes vänner

Likes

Comments

Nu då ett nytt år börjat, och jag sitter hos mommo och moffas och smälter maten så ska jag ta och berätta om slutet av året 2016, och början av detta nya år 2017.

Den 17 december kom Elsa på snabbvisit och lämnade tillbaka jultröjan hon lånat av mig, vi pratade en stund, och sen sjutsade hon mig och min bror till "lokaalin" där det hölls öppen repetition av byarevyn, som min syster är med i. Elsa kom med och såg på en stund, men sen åkte hon hem. Jag och brorsan att och såg på under hela repetitionen. Temat i år är Finlands historia, i.o.m att Finland fyller 100 år i år!!

Den 18 december åkte hela familjen till Vasa på shopping/julklapps jakt.

Den 19:e började jag julstäda huset. Jag dammsugade, torkade damm, moppade golv, och ordnade hela huset på tre (förmid)dagar. På kvällen såg jag det sista avsnittet av Historieätarna NÅGONSIN och kände mig nog mkt ledsen.

Den 20:e fortsatte städningen av huset. Senare på kvällen var det dags för lillbrorsans julfest. Jag måste säga att detta var ett av de bästa julspelen på åratal.

Den 21:a avslutade jag storstädningen med att moppa golvet på övre våningen. På eftermiddagen gick jag och pappa hämtade granen. Plast granen som nog börjar vara på sista versen. Då alla kommit hem var det dags att klä den. Det blev lika tacky som alltid. Tacky, men ända ganska fint.

Den 22:a var Sissels och Simons sista skoldag innan jullovet, och de var korta sådana. Simon var hemma kring 12, och Sissel kring 13 om jag minns rätt. Jag, Sissel och pappa hoppade i bilen och körde till Vinlax för att se (läs fota) solnedgången. Vi var som vanligt lite sena, men vi fick iallafall beskåda intressanta isfenomen.

1. Mästerverk från min snapcaht / 2. Fin himmel och dimma / 3. Sista Historieätarna *snyft* / 4. En liten bild från lågstadiets julfest / 5. Vår fantastiska julgran / 6. Isfenomen och solnedgång

Den 23:e steg jag, far och mor upp tidigt och åkte till Jakobstad för sista sekunden julhandel. Jag var även på snabbvisit till Amanda för lite julklappsbyte. Jag fick ett fint läppstift, som dessutom luktade gått, en av hennes företags tygkassar, och min mycket försenade födelsedags present, i form av en Hamilton plansch. Efter leveransen och lite prat om hur man egentligen lagar alla morots- och potatislådor till jul så kom far förbi och hämtade mig, och redan kl 12 var vi påväg hem. Kvällen bestod av lite städning på jobbet, fortsatt pepparkaksbak som påbörjats dagen före, och så lite jultårtsbak, för att jag älskar jultårta lika mycket som Kanye älskar Kanye. Och så På Spårets två timmars julspecial. Jag är världens minsta pensionär.

Julafton gick lungt förbi. Jag säger lungt fast förmiddagen och eftermiddagen fram till kl 14 var ganska så stressig. Jag åt frukost hemma, medan syster, bror och mor gick över till fammo för att äta tomtegröt. Vi såg och grät än en gång och The Snowman, som varje år. Sedan började vi ordna och fixa det sista innan julmiddagen. Lite före kl 15 smet jag, pappa, Sissel och fammo till gravgården för att tända ljus. Det var ett smart val att åka då det ännu var ljust, för hela gravgården var täckt av förädiskt hal is. Man kunde ha spelat ishockey på faffas grav, men vi lät bli. När vi kom tillbaka hem där kring kvart över 15 var alla på plats (min familj, fammo och farbror Kent, mommo och moffa, och kusin Martin) och det var dags att äta. Jag är nog mest för julskinkan på julbordet, men ölkorven är också gott. Sen var det Kalle Anka dags, och de som ätit klart tog sig närmare soffan, medan andra satt vid matbordet och åt och såg på samtidigt. Efter Kalle Anka hade maten hunnit smällta lite, och jag sprang ut efter pappa och syskonen, som gått ut för att tända faklor utan att säga åt mig. Jag hann ikapp och hjälpte dem med faklorna. Då vi kom in igen plockade vi fram kaffe och konfekt, och kl 18 började vi dela ut julklappar. Fick inga extrodinära julklappar i fast form, ett par filmer, en bok, en Star Wars-pyjamas, och något mera som jag inte kommer ihåg, men tidigare på dagen hade jag fått fyra Sims 4 spel från origins julrea, så det var ganska så nice. Resten av kvällen spenderades bland en massa julklapps papper och godis och olika filmer. Kl 21 började folk åka hem, så då fick vi börja spela våra spel, heheheh. Spelade sims till kl 2 tror jag.

Juldagen var en lathetens dag. Gick omkring och åt det sista av julgodiset och bakvärken och spelade spel. På kvällen kom Anna Sofia, Emma och Elsa på besök. Vi satt i mitt rum, drack glögg, åt godis och pratade om allt möjligt. Det var så otroligt skönt att träffa kompisar för en längre stund och inte bara en kvart.

Annandag jul satt vi oss i bilen och åkte till Kokkola för att vara här hos mommo och moffa. Vi åt en liten julmiddag igen, och bara tog det lungt. Vi spelade en lång runda Cards Against Humanity på kvällen då vi nu äntligen har the real deal.

27:e december åkte vi in till stan för mellandags shopping, och som vanligt hittade jag inget annat än en halsduk. Lyckas aldrig hitta ngt på rea, medan Sissel hittade två vinterjackor. Hoppas att jag ska få tillbaka min egentliga vinterjacka nu... Efter det åkte vi en snabb runda tillbaka till mommos, och sen åkte alla utom mamma hem. Hemma provade jag spela Tomb Raider, och medan spelat var helt otroligt bra och snyggt så är jag helt otroligt dålig på spel och lätt stressad, så efter en halvtimme kanske gav jag upp, och började spela sims istället. Mitt i the sims round of my life fårjag då reda på att Carrie Fisher gått bort. 2016 tog många stora ikoner av oss, men Carrie Fishers bortgång var den enda som fick mig att gråta på riktigt. Efter att pappa sett klart sin fotbollsmatch lade jag i Star Wars Episode IV och bakade jultårtor och var ledsen och glad samtidigt.

7. Jag och brorsan ser på... / 8. Kalle Anka!! Eller dedär är ju Ferdinand, men ni fattar / 9. Syrran med faklor / 10. Gågatan i Kokkola / 11. Mitt fejs då jag spelade sims, och innan jag grät / 12. May the force be with you, always #carrieon

Den 28:e december fortsatte sims spelandet, jag och farsan tog en runda till Vinlax, och så såg jag på The Big Fat Quiz of the Year.

Den 29:e var kusin Maria och lill-Affe på besök hos farmor så jag var där en stor del av dagen.

Den 30:e var det kusin Matias med sambo och barn som var hos fammo, så jag var där en hel dag igen.

Den 31:a december steg jag upp kl. 10, åkte till jobbet kl 11, och var klar med städandet kl 12. Då jag kom hem sminkade jag mig jättelänge för att jag kände för det, vi hade framme racletten och stekte och höll på. Vi gjorde inte mycket. Vi hade inga raketer änns. Vid tolvslaget hade vi på yle1 och dansade galet till Darude Sandstorm. Well done Finland.

Nytt år! Den 1:a januari 2017 var nästan en lathetens dag. Jag började försöka äta bättre igen. går ju sådär, men babysteps! Vi fyllde på med ved i pannrummet. Kusin Matias kom förbi fammos med dottern en stund för att de glömt ngt där senast.

Den 2:a januari åkte jag med mamma till Nykarleby och handlade.

Den 3:e januari kom kusin Marianne och hennes sambo och barn på besök på kvällen, så jag spenderade lite tid med dem.

Igår, den 4:e januari hoppade vi i bilarna och åkte hit till Kokkola, för att morbror och kusin anlänt kvällen före. Vi gick ut på promenad med mommo och moffas hund i -22 graders kylan, och åkte sedan in till stan och shoppade lite, sen tillbaks via matbutik. På kvällen såg vi två avsnitt Stranger Things och spelade CAH. OCH SÅ LÄSTE JAG UT HARRY POTTER AND THE CURSED CHILD OCH OJOJJJOJOJOJOJ VAD BRAA DEN VAAAR

Idag, den 5:e har varit lugn. Har mest bara varit. Var ute en stund och fotade och eldade lite, och så har jag nu skrivit på detta ett tag.

13. Lite mera Vinlax / 14. Mitt fina nyårssmink / 15. Bevis på att jag är en mode ikon / 16. SNÖN HAR ÅTERVÄNT / 17. Mitt fadderbarn begravde mig i leksaker / 18. Mera av gågatan i Kokkola, men från andra sidan gatan / 19. Vår lilla brasa på bakgården / 20. Granar, himmel, och husets nya tak, inklätt i snö

NU ska jag hitta på ngt annat. Imorgon fyller itt fadderbarn 2 år, och på lördag ska jag och Amanda förhoppningsvis se Rogue One!!! ÄNTLIGEEEN!!!!

Likes

Comments