Matlagningskurs

Den efterlängtade middagen blev äntligen av, på grund av omständigheter (bakfylla) blev det dock en kort och torr variant, det där vinet som utlovats såg vi inte skymten av.


Vad är afrikansk mat? Frågade vi oss för lite mer än en månad sedan när vi satt och klurade på vad vi kommande veckor skulle stoppa i magarna. Nu har vi varit här i snart fem veckor och skulle nog kunna besvara den frågar mycket mer nyanserat nu än vad vi gjorde då.

¨Jag tror dom typ äter vitt ris och typ kyckling¨.


Igår lagade jag och George Afrikanskt á la George. Jag skulle ljuga om jag sa att Albin hjälpte till på ett hörn, men han tittade på i någon minut i alla fall. Eftersom att jag knarkar matlagningsprogram på hemmaplan så önskar jag att vi hade kunnat livesänt gårdagens kurs, men ni får nöja er med receptet. För det hade jag velat haft om jag vore er, plus att jag tydligen har en förbannelse över mig så ifall jag tappar bort allt jag äger och har, så kommer ju i alla fall receptet finnas kvar för evigt i bloggen. Vilket geni du är Elin! (Men tydligen inte så stort geni att jag skulle komma ihåg receptet).


Du behöver

Ris

Ris

Gul curry


Biff

Nötkött (ska bytas ut mot quorn eller tofu.. Jag lovar).

Grön paprika

Rödlök

Tomat pure

Köttbuljong


Vitkålssallad

Vitkål

Grön paprika

Rödlök

Vatten

Tikka masala

Paprika pulver

Spiskummin


Pommes frites

Sötpotatis

Solrosolja


Gör såhär

1. Tärna köttet i cm-stora kuber och koka dom i rikligt med vatten i cirka en timme. Koka riset med rikligt av gul curry och en nypa salt. Skala och skär sötpotatisen i pommes frite-storlek. Hacka paprika och rödlök i små bitar och grovriv jättemycket vitkål.

2. Ta hälften av paprika och rödlöks-blandningen och fräs i olja tills det blivit mjukt. Tillsätt vitkålen och lite vatten, fräs på tills det blivit helt mjukt. Krydda med salt, paprika pulver, spiskummin och tikka masala efter smak, fega inte.

3. Häll av köttet när det blivit mört. Fräs på resten av paprika och rödlöks-blandningen och när det blivit mjukt, häll i köttet. Tillsätt tomatpuré och en köttbuljongtärning, salta och peppra.

4. Fritera sötpotatisen i solrosolja.

5. Bon appétit!


Med tanke på att första mötet med George slutade i att han tog oss till områdets minsta matbutik efter att ha kollat frågande på oss när vi frågat om matvaror. ¨Vad ska ni med de till? Jag lagar aldrig mat själv¨. Så vet jag inte om vi egentligen kan lita till 100% att det vi lagade igår faktist är afrikans husmanskost, därav fick rätten heta Afrikanskt á la George.


C U!

Gillar

Kommentarer