Mina första aktier & mitt sparande

Allmänt, Vardag, Aktier & Ekonomi

Äntligen! Idag köpte jag mina allra första aktier. Jag tänkte förklara lite för er varför jag sparar i aktier och hur min plan är med dessa.

Den stora anledningen till att jag har valt att spara via aktier är för att jag tycker det är väldigt roligt. Att följa när börsen går upp, när den går ner och när det är köpläge. Jag har en tanke om att alltid köpa aktier i företag jag kan stå för och bygga upp en stabil portfölj. Jag tänker mig att den ska landa på ca 10-12 företag till slut. Aktierna är för ett långsiktigt sparande. Med det i tanke är det lättare att ha is i magen när börsen går ner vissa dagar. Men är man inte intresserad av att sätta sig in i allt vad som innebär med aktier så är det helt klart bättre med en fond där man bara sätter in pengar, sedan sköter det sig självt. Jag har en fond sedan tidigare som jag fortsätter att spara pengar i.

Mitt sparande består av 3 olika delar. 1000kr i månaden går in på en buffert, 500kr går in på mitt ISK konto på Avanza där jag investerar i aktier och sedan 200kr i min fond. De pengarna som sedan är över i slutet av månaden går in i min buffert. Så ser det ut i skrivandets stund. Men kanske att jag kommer höja sparandet till fonden fram över. Den har rullat på från autogiro på 200kr i många år nu. När min buffert har kommit upp i det saldo som jag anser lagom för en buffert kommer de pengarna i stället investeras i aktier och fonder. Att ha en buffert betyder alltså en viss summa utan risk som ska användas vid oväntade större utgifter.

Så här ser mitt sparande ut. Som ni märker älskar jag att spara och jag gillar verkligen att sätta mig in i min egen ekonomi! Sparar ni mycket eller lite?

Gillar

Kommentarer

mariellefriman
mariellefriman,
När jag får pengar över ska jag också börja spara 😉 nouw.com/mariellefriman
elincarlssonse
elincarlssonse,
Så roligt ju! 💰nouw.com/elincarlssonse
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229