Min förlossningsberättelse

Allmänt, Elin, Graviditeten, Milo

Allting började på lördagen den 1e september, 5 dagar efter beräknat födelsedatum. På kvällen började jag få lite oregelbundna värkar och jag behövde en Alvedon för att somna. Vaknade flera gånger under natten men vid 4 behövde jag kissa. Då hade jag fått en blödning. Ringde till förlossningen för att rådfråga men de förklarade att det kunde komma blod när livmodertappen börjar att öppna sig. Skulle höra av mig om vattnet gick eller om värkarna tilltog. Gick hela söndagen med oregelbundna, onda värkar. De kom 2 på 10 minuter men man måste ha minst 3 på 10 minuter för att få komma in till förlossningen. Sov ingenting natten till måndag på grund av att värkarna gjorde så ont. Dennis stannade hemma från jobbet på måndagen då jag inte ville vara själv när jag hade dom värkarna.

Hade 2 värkar på 10 minuter hela dagen, på eftermiddagen nådde jag upp till 3 på 10 minuter emellanåt. Ringde in återigen men fick inte komma in eftersom jag inte hade tillräckligt med värkar, men jag blev lovad en koll på kvällen för att få en sovdos för att orka med en förlossning. Hade inte sovit på 2 nätter så det kändes välbehövligt.

När vi skulle åka in på måndagskvällen tilltog värkarna i smärta och dom gjorde nu riktigt ont. När Dennis påminde mig om att andas gick det bra. Vi kom in på förlossningen, fick ett rum och de satte CTG för att kolla bebisens puls och mina värkar. Fick sitta med den i ca 30 minuter innan de skulle undersöka mig. Vid första kontrollen var jag redan öppen 5 cm med onda värkar, så de satte snabbt band på min arm och jag fick byta om till sjukhuskläder.

Vi skrevs in på förlossningen vid 20.28 och vid 21.50 får jag min lustgas. Tyckte verkligen om den! Dock ökade vi den lite väl snabbt så jag blev ordentligt yr och illamående, så pass att jag behövde kräkas... Men efter det gick det bra!

Vid varje kontroll öppnas jag mer och mer, men tillslut ber jag efter en Epidural. Den sätter dom vid 01.10. Skulle ha fått den mycket tidigare för bästa effekt, men narkosläkaren fick springa iväg på ett akutärenden precis när vi skulle sätta in den. Nu fick jag inte epiduralen förrän jag var ca 7-8 cm öppen, det hade underlättat att få den redan vid 4-5cm. Men epiduralen börjar verka snabbt och värkarna blir genast hanterbara. Trycket nedåt försvann dock inte och det gjorde så himla ont tyckte jag. När epiduralen var lagd tar barnmorskan hål på mina hinnor så att vattnet går, en väldigt lustig känsla.

Vid 03.42 tömmer barnmorskan mig på urin (man kan omöjligt gå på toa med alla dessa sladdar och slangar) och vid 04.19 kopplar hon på ett värkstimulerande dropp då troligtvis epiduralen hade gjort så att värkarna stannade av något. När jag skulle krysta hade jag nästan inga värkar att gå på, men med droppet började värkarna att köra igång igen. Krystarbetet är i full gång och jag tar i för kung och fosterland, men han kommer inte ut. Kroppen börjar bli ordentligt trött och det gör så ont. Suger i mig av lustgas och testar olika ställningar för att se hur jag känner mig starkast. Testar att stå på knä men det var inte alls min grej, utan det fick bli i gynläge. Milo ligger med handen bredvid huvudet, vilket gör det extra svårt att få ut honom.

Men vid 05.11 kommer han ut med lite hjälp av både barnmorska och undersköterska, och han skriker precis som en bebis ska göra. Dennis börjar gråta av lycka och jag får upp honom på mitt bröst. En stor kille, vår alldeles egna Milo. Sedan kommer moderkakan vid 05.19 och där efter ropar barnmorskan in läkare och en hel drös med människor. Hon tycker att jag blöder för mycket och läkaren kommer in för koll. Det visar sig att det bara är en av mina bristningar som blöder, så det är ingen fara. Jag fick flera bristningar inuti som behövdes sys, men de var i grad 2 vilket är helt normalt.

Så här gick det till när vår Milo Rydestrand föddes, 4635g och 53cm lång. Vår fina 💙

Här satt jag med CTG och hoppades innerligt att vi skulle få stanna kvar. Som man ser på skärmen har jag en värk (32).

Jag och min lustgas. Bästa!

Milo fick ligga länge på mitt bröst medan jag blev undersökt och ihopsydd.

Sedan fick han komma till pappa en stund när jag skulle resa på mig och besöka toaletten.

En sliten Elin som äntligen har fått frukost!

Gillar

Kommentarer

Malin
Malin,
Tur att du fick komma på kollen där på kvällen för då var du ju på plats innan värkarna blev alltför svåra!! Men förstår att du måste varit trött efter två dygns bristande sömn?!🙈 För vad jag förstod fick du ju ingen mer sömn innan Milo föddes.
Han är verkligen jättefin🤗✨❤
Tänk att i år ska ni fira första julen som en egen familj på 3 personer❤
elincarlssonse
elincarlssonse,
Ja, verkligen! Ändå skönt att jag klarade av så mycket här hemma och komma in när jag redan var öppen 5cm, blev inte lika länge på förlossningen då 🤗 Det känns helt otroligt att vi nu är en liten familj ❤️nouw.com/elincarlssonse
eschutz
eschutz,
Åh så härligt att det gick så bra & att du klarade så mycket hemma! Grattis till den lilla 👶🏼💕nouw.com/eschutz
elincarlssonse
elincarlssonse,
Men verkligen 😍 Tack så jättemycket! 👏🏻💖nouw.com/elincarlssonse
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229