Vikten utav att åka bakåtvänt i bilen.

Okej nu känner jag att jag behöver skriva lite om detta kring bilbarnstolar, om stolar som man har i bilen för att sitt barn ska vara säkert vid färd.

Jag ser många som vänder alldeles för tidigt eller låter barn som bara är något år sitta på en liten kudde eller i sittdelen från vagnen när bilen körs. Mycket är okunskap och därför måste vi tillsammans sprida vikten utav säkerhet i bilen.

Att mina barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen är för mig en självklarhet. Rekommendationerna är att barn ska färdas bakåtvända upp till fyra-fem år i bilen då deras kropp inte är färdigutvecklat och otroligt känsligt för en krock innan dess, men helst ska man sitta bakåtvänd så länge som det går. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Stolen är urvuxen först när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats. Om möjligheten fanns så skulle även vuxna färdas bakåtvända.

Så fort ditt barn kan sitta stadigt utan stöd är det dags att byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol eftersom det otvivelaktigt är säkrare för ditt barn att färdas i en bilstol jämfört med ett babyskydd.

Många har argument som att barnet sitter trångt med benen och därför vänder redan vid kanske två år ålder. Klagar barnet mycket över det eller är det bara föräldern som tycker det ser obekvämt ut? Prova att flytta bilstolen till passagerarsidan i framsätet, det ger lite mer plats för benen. Och nej, det är inte mer osäkert att sitta i framsätet jämfört med baksätet. Det handlar om vart smällen tar när det väl händer. Se till att framsätet inte har en aktiv airbag innan du flyttar fram bilstolen. För att sitta framför en aktiv airbag skall man vara minst 140 cm lång. Se till att ta lite fler stopp och låt barnet sträcka på benen vid längre resor. Det är inte farlig att sitta med benen i kors. Hellre ett brutet ben vid eventuellt krock än en bruten nacke.

Ett annat skäl varför föräldrar väljer att vända sina barn tidigt är för att barnet mår illa. Det är aldrig kul när barn mår illa i bilen men att vända barnet framåt när de är så pass små spelar ingen roll, barnet kommer fortsätta att må illa. Detta pga att deras balanssinne inte är färdigutvecklat. Ett tips är att stänga av luftkonditioneringen i bilen, ja det kan vara otroligt jobbigt riktigt varma dagar, men fläktarna utsöndrar en viss lukt som gör att man lätt mår illa. Sen finns det speciella åksjukearmband (sea-band) att köpa på tex apotektet som man kan använda från tre års ålder som man sätter runt handlederna.

Och sen detta med kombistolar, bilbarnstolar som är tänkta att kunna använda både bakåtvända och framåtvända. Dessa stolar är absolut livfarliga att använda framåt då de är alldeles för tunga för det vilket ger en otrolig kraft vid en eventuell krock. Tänk vilken kraft ditt barn kommer slungas framåt i vid eventuell krock! Köp en bilstol för ändåmålet. Använder du bakåtvänt, köp en speciellt för det, och när det sen är dags att byta köp en för framåtvänt åkande. Många tillverkare säljer fortfarande dessa stolar och fortfarande är det helt godkänt men fler och fler undviker dem. Lagen om bilbarnstolar är skriven i början på 80-talet och inte alls aktuell längre. Men det är den man fortfarande går efter. Som tur är så ska denna lag skrivas om inom det närmaste.

Bilbarnstolar äldre än 10 år bör bytas ut. Livslängden för ett babyskydd är något kortare eftersom de slits hårdare, mellan 5 och 7 år. Tänk på att till största möjlighet inte köpa en begagnad stol då du inte vet vad den varit med om hos den tidigare ägaren. Personer som är kortare än 135 cm skall enligt lag använda särskild skyddsanordning så som babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/bälteskudde.

Sverige är bäst i världen när det kommer till barnsäkerhet i bil och man är överens om att bakåtvänt är det absolut säkraste färdsättet för barn. I övriga Europa finns inte samma tradition att låta barnen färdas bakåtvänd, ofta vänds barnen redan vid ca ett års ålder. En bakåtvänd bilbarnstol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent. Motsvarande för en framåtvänd bilbarnstol är ca 60 procent eftersom nackmuskulaturen på små barn inte klarar de krafter som uppstår vid en eventuell krock eller häftig inbromsning om de färdas framåtvänt. Huvudet kastas först framåt och sedan bakåt med sådan kraft att barnet i värsta fall skadar nacken allvarligt eller dödas.

Att de flesta småbarn färdas bakåtvända i bilen är en stor bidragande orsak till det låga antalet dödsfall i Sverige bland barn i bil. Inget barn som färdats bakåtvänt har minst livet i trafiken i Sverige i undantag där hela bilen varit helt mos.

Hoppas detta inlägg gav er lite mer kunskap om vikten för små barn att färdas bakåtvänt i bil. Vad rädda om er!

Puss och kram!

Follow me on: Nouw | Instagram

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229