Ungsbakad lax med potatisgratäng & sockerärtor

Hej svejs! Wow vilket fint väder det har varit/är idag🤗 Värmen är äntligen tillbaka och ingen kunde vara gladare än jag!😍❤️

Idag lagade jag en supergod och krämig potatisgratäng med ugnsbakad lax och smörstekta sockerärtor! Ja, ni hör ju själva hur gott det låter😋😍 Självklart tänkte jag dela med mig av receptet, så att ni kan få njuta av maten också!👌🏻☺️💖Här kommer mitt recept:


Ungsbakad lax med potatisgratäng & smörstekta sockerärtor (4 port)


Ingredienser

150 gram sockerärtor
1 msk smör
4 bitar laxfilé á 125 gram
Lite flingsalt

Potatisgratäng:
600 gram mjölig potatis
5 dl matlagningsgrädde
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2-2,5 tsk salt
1-1,5 krm svartpeppar
2 dl lätt crème fraiche med smak av parmesan och vitlök
2-3 dl riven prästost (gärna allrums)

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 200 °C.

2. Potatisgratäng: Skala och skiva löken, stek sedan mjuk i olivolja. Skala potatisen och skiva den i maskin.

3. Potatisgratäng: Rör ihop crème fraiche, grädde, pressad vitlök och salt och peppar i en stor gryta. Tillsätt sedan potatisen och löken. Låt koka upp och sjud sedan i 20 min.

4. Potatisgratäng: Häll över potatisblandningen i en stor gratängform och lägg på riven ost.

5. Potatisgratäng: Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 30-40 min.

6. Lax: Lägg laxen i en liten ugnssäker form. Krydda med salt och citronpeppar. Ställ in laxen i ugnen när det är ca 12-13 minuter kvar innan potatisgratängen är klar.

7. Sockerärtor: Förkoka sockerärtorna i en liten kastrull med lättsaltat vatten i ca 2 min. När det bara är någon minut kvar innan laxen & potatisgratängen är färdig, så steker du sockerärtorna i lite smör och kryddar med flingsalt.

8. Ta ut potatisgratängen & laxen ur ugnen och servera med sockerärtorna!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229