Fiskbiffar med vitvinsås & enkelt potatismos

Hej på er! Idag tänkte jag tipsa er om ett par riktigt goda fiskbiffar med potatismos och en lyxig vitvinsås!❤️😍 Detta är verkligen en perfekt fredagsmiddag om ni frågar mig👌🏻🤗💓 Det är enkelt att laga och går faktiskt relativt snabbt att slänga ihop! Här kommer mitt recept:

Fiskbiffar med vitvinsås & potatismos 4-6 portioner

Ingredienser

Potatismos
1 kg mjölig potatis
1-1,5 krm svartpeppar
Ca 1-1,5 tsk salt (smaka av)
4-4,5 dl mjölk

Fiskbiffar (8 st)
200 gram lax
400 gram torsk
0,5 dl färskpressad citronsaft
3-4 msk fryst dill
1 dl grädde (matlagningsgrädde funkar lika bra)
1 mellanstort ägg
1,5 tsk salt
1-1,5 krm svartpeppar
0,5 krm vitpeppar

Vitvinsås
1,5 dl vitt vin (gärna chardonnay grillo)
1 normalstor schalottenlök
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 msk fiskfond (gärna bongs)
0,5 tsk timjan
1 normalstort lagerblad
1 krm salt
Lite ljus maizena (till redning)
Smör (att steka i)

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet från potatisen och mosa den med en potatisstomp, tills det inte finns några stora bitar av potatis kvar.

3. Potatismos: Värm mjölken i mikro och häll den sedan över potatisen. Använd potatisstompen för att blanda runt moset ordentligt. Tillsätt salt och peppar och rör om (smaka dig fram till rätt mängd sälta och pepparsmak).

4. Fiskbiffar: Rensa torsken och laxen på eventuella skinn och ben och dela den sedan i små bitar. Lägg bitarna i en stor bunke.

5. Fiskbiffar: Finhacka den gula löken och pressa saften ur citronen.

6. Fiskbiffar: Tillsätt grädde, ägg, citronsaft, salt, svartpeppar och vitpeppar till bunken med fisken. Använd sedan en stavmixer för att mixa allt till en fisksmet (det kan vara några enstaka små bitar kvar).

7. Fiskbiffar: Blanda nu i den finhackade löken och den frysta dillen i fisksmeten. Blanda med en stor sked. Forma smeten till 8 lika stora biffar och lägg på 2 skärbrädor.

8. Fiskbiffar: Stek biffarna i rikligt med smör i en stor stekpanna, tills de fått en fin gyllenbrun färg på båda sidorna. Sätt sedan in fiskbiffarna i mitten av ugnen i 5 min.

9. Vitvinsås: Skiva schalottenlöken i tunna skivor. Hetta upp en såskastrull med smör och fräs löken mjuk på medelvärme (den ska inte få någon färg).

10. Vitvinsås: Tillsätt det vita vinet och lagerbladet, samt timjanen (som du smular i handen innan du tillsätter den). Rör om och låt koka i ca 2-3 minuter.

11. Vitvinsås: Häll i mjölken, grädden, fiskfonden och saltet i kastrullen och låt koka i ytterligare 2-3 minuter.

12. Vitvinsås: Plocka upp lagerbladet ur kastrullen och tillsätt ljus maizena tills såsen når önskad konsistens. Klart!




Hoppas att ni får en fin fredagskväll!❤️🤗

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229