Header

Tredje veckan

Dag 1
Det började med att jag fick reda på morgonfikat att jag skulle åka med en ny person ut till Fränsta där vi började med att besikta, chipmärka och vaccinera 7 veckor och 6 dagar gamla valpar och dom var 7 stycken. Jag fixade fram alla material som skulle användas som papper, penna, stämpel, vaccin, kanyler, sprutor, chipmärkningen mm. Jag kollade igenom alla valpars stamtavla så att allt i dom stämde. Medan hon jag var med idag besiktade valparna drog jag upp vaccinet i sprutorna och fixade med chipmärknings sprutan och sen klistrade jag fast märkningarna i respektives stamtavla. Jag stämplade med vetrinärens stämpel på alla papper som skulle stämplas på så det blev enkelt för hon sen att bara skriva under med hennes namn.
Efter lunch kollade vi på en Chihuahua som kom in för den hade problem med sitt vänstra öga. Ägaren fick sätta på hunden en munkorg för det morrade och högg i luften mot oss hela tiden. När husse hade fått på den munkorgen så släckte jag lampan och vi började med att lysa in i ögat och då såg vi att det var en vanlig hornhinneskada men vi färgade även ökat för att vara på den säkra sidan att det inte hade blivit ett ingångshål som inte vi såg men färgningen konstaterade att det endast var en skada på hornhinnan. så vi skickade hem ägarna med silkeye och en kräm som de ska sätta på ögat. Sen åkte vi tillbaka till Sundsvall och då slutade jag.

Dag 2
Dagen började väldigt lugnt, det tog 1 timme innan vi fick börja göra något så jag kollade i lite böcker som dom hade och kollade även runt på datorn. Sen efter en timma kom det in en Fransk bulldogg med klåda som antingen har skabb eller foderallergi men eftersom hunden inte hade de typiska symtomen för foderallergi så behandlades den för rävskabb. Vi tog skrapprov som vi kollade senare under dagen men vi hittade inget skabbdjur. Efter hunden kom det in en katt som inte hade kissat på någon dag så Louise gav sedering och jag började raka katten vid könet och sen rengjorde jag där jag hade rakat. Vi skulle sätta in en kateter på katten, det tog väldigt mycket längre tid att sätta in katetern än väntat så katten började vakna så då fick jag ge sedering till katten så vi kunde fortsätta. Vi försökte få in katetern igen men som gångerna innan gick det inte även som jag spolade med natriumklorid så vi blev tvungen att berätta för ägaren och frågade om tillåtelse att sticka in en kanyl via buken in till urinblåsan och tömma genom den vägen. Vi frågade ägaren eftersom det är en risk att göra de när urinblåsan är så pass full och spricker den då så tas katten bort.
Vi fick tillåtelse att göra de så vi testade och medan hon höll i kanylen så satte jag på sprutan på kanylen och drog sedan ut urin. Men vi gjorde det bra en gång för Louise ville testa igen med kateter och då gick det på första försöket så hon sydde fast katetern och gick och fixade med papper och pratade med ägaren medan jag stod och spolade rent med natriumklorid och sedan suga ut de. Vätskan som kom ut kollade vi sedan upp i mikroskop och det var kristaller som var i urinen som hade stoppat upp. Vi skulle ta blodprov på katten också för att se så inte njurarna m.m hade tagit skada men vi fick inte ut något blod av katten. Nu skulle bara katten vakna så då tog vi in en annan kund som ville ha ett recept utskrivet för hennes hund har noskvalster. Sen gick jag och hämtade matte som kunde hämta hennes katt.

Dag 3
Idag var det inte alls mycket att göra så jag lånade en dator som jag fick göra vad jag ville på. Sen kom det in en hund som skulle klippa klorna på men vi såg att hunden hade väldigt mycket tandsten så vi bokade in en tid på fredagen istället så dom kunde klippa klorna på hunden medan dom tar bort tandstenen. Jag fick ge tips på Schampo och balsam till den hunden.
Efter nästan en hel dags dator sittande åkte jag och Ulla ut till Timrå till en bondgård där vi kollade på en ko som var svullen vid karleden och hade feber så då gav vi Loxikom och Penovet. Sen gjorde vi rent ett sprucket juver på en annan ko som vi tvättade med ljummet vatten och Hibisckrub. Sen slutade jag.

Dag 4
På förmiddagen var det tre stycken hankatter som skulle kastreras. Dom först två katterna visade Louise mig hur man gjorde och olika tekniker hur man kan göra och den tredje hankatten fick jag kastrera. Jag fick göra den danska varianten. Jag rakade de två första katterna och tvättade med hibiscrub och vatten. Jag la även fram skalpell, tvättlappar och handskar till henne. Jag gav alla katter antisedan och en katt vaccinerade jag. Och två av katterna skulle öronmärkas med tång så på den första katten visade Louise mig och på den andra fick jag märka själv och både kastreringen och öronmärkningen gick bra.

Dag 5
Idag började det med att jag fick gå direkt in och kolla när Louise skulle kastrera en honkatt så när jag kom in var allt förarbete klart så jag stod bara och kollade på. Sen när katten vaknade gick jag ut med katten och gav den till ägarna och tog betalt. Sen gick jag på lunch och fick reda på att det inte fanns så mycket att göra så jag fick sluta.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vecka 2

Dag 1
Idag skulle jag få vara med Ulla från Danmark och inte Connie eftersom hon bara skulle sitta med pappersarbete. Det första vi gjorde var att avliva en siberian husky som hade cancer och hade inte ätit på ca 2 veckor. När vi började med avlivningen blev det något när hon skulle spruta in avlivningsvätskan i venen så det samlades i en bubbla i venen istället för att det spred sig i kroppen, så efter två försök i venen (ett försök per framben) så blev det två sprutor direkt i hjärtat istället.
Efter hunden åkte vi vidare till en häst som är på bättringsvägen från fång och gav ägaren några tips så det skulle läka rätt.
Sen var dagen slut.Dag 2
Åkte jag och Connie till travskolan i Matfors och vaccinerade två stycken hästar. Jag vaccinerade en utav dom sen ringde det ett akutfall om en kolikhäst i Timrå som vi blev tvungna att åka iväg till. Hästen var riktigt dålig när vi kom fram så den fick först smärtstillande och sen lugnande och sist 120 ml avlivningsvätska (Euthasol vet).

Dag 3
På morgonfikat började det med att en från Kruuse kom och berättade att dom hade blivit uppköpta av ett annat företag och hon visade deras nya produkter, alltså de nya verktygen,bommul på rulle, vetflex som var 15 cm bred och X antal meter lång.
Sen åkte vi till Fränsta där vi ska vara idag, det första vi gjorde var att kastrera en hankatt. Jag fick hålla i benen på den. Sen paketerade vi den med ägaren för hon ville ha med den hem direkt.
När ägaren hade gått så diskade jag instrumenten som sedan ska tillbaka till Matfors för att tvättas i diskmaskinen.
Sen var det kollade hudproblem på en labbe misstänkt öronskabb
Vaccination av en liten hund som var nervös (12 veckor) och den fick jag vaccinera och som vanligt kolla att id märkningen stämde.
Sen kom det in en gråhund som vi klippte klorna på,hunden hade en rädsla sen innan av en incident som någon annan har gjort. Vi blev tvungen att ge lugnande till hunden för att kunna klippa klorna. Husse fick hålla i hunden, Connie stack in kanylen och jag sprutade in vätskan. Sen var det bara att klippa klorna och vi gav lite tips till ägaren för att han ska återfå förtroendet från sin hund när det gäller beröring av tassar.
En till katt avlivade vi idag och jag fick paketera han så ägaren kunde ta med sig katten på en gång.
Sen kom det in en Spinone som var in och kolla om hon var dräktig eftersom det nog hade blivit en tjuvparning. Så om hon är dräktig så blir det en abortspruta om det inte har gått för lång tid. Men annars om det har gått för lång tid så får hon valpa och sen får valparna avlivas eftersom det blir inavel och husse tycker att både de hundarna är ingen som ska gå vidare i avel.
Sista patienten inne i Fränsta var en norrbottenspets som hade sår på halsen, uppsvullna djuver, klåda och hon var svart på hela magen och inner låret/ ljumsken Husse fick hem ett skum som han skulle massera in i huden och ett klorhexidin schampo som han ska duscha hunden med och i varannan dag. Och sen tog vi två blodprov som jag gick och centrifugera. Vi tog blodprover för att skicka in till ett labb imorgon som ska se vad som är fel på tiken.
Sen städade jag rummet och diskade instrumenten för att sedan åka till en katt som vi skulle avliva men på vägen dit ringer ägaren och säger att hon inte vill avliva katten än så vi åkte direkt vidare till hästen som vi inte blev klara med igår eftersom vi inte hittade chipet på den när vi skulle göra en id kontroll. Men idag tog vi med en större chipläsare som hittade chipet så nu var vi trötta och åkte hem så jag kom hem vid halv 7 idag.

Dag 4
Jag och Ulla åkte först ut till Timrå för att kolla på två kor, en med spentramp, feber, hängig mm. Och den andra med svullnad på bakbenen med en misstänkt böld i benet.
Hos kon med spenstrampet så tömde vi djuverdelen med hjälp av ett spenstift också injicerade jag subcutant (minns inte vad jag injicerade) också injicerade Ulla något annat som jag hade fixat. Jag tempade henne och tempen låg på 39,8.
Kon som har svullna bakben kollade vi gången på henne, vi gav antiinflammatoriskt och tempade henne.
Sen när vi var klara med de två korna skulle vi vaccinera kalvarna, jag fixade med vaccinet och kanylerna och Ulla gjorde själva vaccinationen. Sedan fick dom sedering och lokalbedövning eftersom dom skulle avhornas idag. Vid avhorningen följde jag bara efter Ulla och hon använde sig av en skalpell och sedan användes brännjärnet. Sedan kollade en tjej som jobbar där på kalvarnas juver och det var två stycken som hade en extra spene så medan dom var sövda tog vi en sax och klippte av dom så det inte blir problem i framtiden.


Dag 5
Dagen började med att jag ställde mig och tvättade mina privata stövlar och ett par andra stövlar som jag fick låna. Jag tvättat dom först med diskmedel sen sköljer av och sist torkar (med mina privata)
Med dom som jag får låna gör jag samma fast när jag har torkat dom sätter jag ner dom i ett medel som är antibakteriellt (virkon?). Sen var det morgonfika och ställa in allt i bilen som vi skulle ha sen åkte vi iväg mot Fränsta där vi började med att sälja ett hundfoder och efter det sövde vi en katt som vi rakade bort tovorna och vid huvudet och svansen borstade vi.
Efter lunch kom det in en hund med klåda på ens juvret så mot de fick dom klorhexidinskum som ska minska klådan och skulle hon vaccineras (1 års sprutan) som jag gav. Sen kom det in en valp som skulle ha 12 veckors vaccinet som jag gav.
Det sista vi gjorde på kliniken var att besikta en kattunge (cornish rex) som skulle flytta. Den var frisk och jag lyssnade på hjärta, lungor, vägde den, kollade id märkningen och sen tog jag betalt och hämtade kvittot.
När vi var klara där åkte vi till en häst som skulle vaccineras och det fick jag göra.

Likes

Comments

Första veckan
Dag 1
Det började med att min handledare visade mig runt i byggnaden lite snabbt, sen åkte jag och Connie till Fränsta där vi började med att avliva en katt som hade spruckna tumörer runt könsorganet. När husse hade åkt hem paketerade vi katten och la ner den i frysen.
Sen var det 3 stycken olika hundar/ raser som skulle vaccineras och en utav dom fick jag raka mellan skulderbladen för att husse skulle kunna sätta spot- on. Ett foderköp blev det. Jag lämnade aska till ägaren. Också gick jag till kopiatorn och hämtade papperna som kunderna skulle ha. Sen var det bara att åka och vaccinera en häst på 7 månader. Sen fick jag skjuts hem.

Dag 2
Började med att vi åkte ut till en ko som skulle kalva och som hade misstänkt kalvningsförlamning. Vi injicerade kalk via en ven. det var väldigt svårt för min handledare att hitta blodådern och när hon väl hittade den och hade fått in kanylen så skakade kon på huvudet så blodkärlet sprack men efter en ganska lång stund fick vi in allt kalk som skulle in, och hon såg piggare ut efter ett tag.
Vi tog prover på kons mjölk också eftersom den såg ut att vara dålig så vi ska analysera den imorgon på kliniken.
Eftersom Connie hade endast pappersarbete på eftermiddagen så fick jag sitta och läsa på lite om skabb, klåda, rinnande ögon, vaccination och sövning på minigrisar eftersom vi ska till en imorgon som har misstänkt skabb och rinnande ögon.


Dag 3
Först åkte vi till en ko som var kalvningsförlamad och gav den B eller D vitamin och kalcium. Sen stod vi och pratade ett tag med ägaren. Efter de åkte vi till en gris som hade misstänkt skabb och rinnande ögon. Vi gav henne lite råd mm som jag hade sökt om dagen innan också fick den en spruta som skulle minska klådan och den misstänkta skabben. Grisen hade nog skabb och ögonfransar som stack in i ögonen (mer på det högra ögat).
Och imorgon kväll ska dom åka in till en veterinärklinik som har instrumenten för att kunna operera ögonen på grisen så inte ögonfransarna åker in i ögat något mer. Sen var det lunch vid 1 tiden och efter lunchen kollade vi proverna på mjölken som vi tog igår och det såg inte alls bra ut så vi skickade inte den till SVA för att få reda på med exakt vilken bakterie det var i mjölken. Efter det fick jag stå och diska en sond och mina stövlar, när jag var klar fick jag åka hem vid 2 för att det inte fanns något att göra.


Dag 4
Idag hade bussarna slutat funka så jag kom sent till min praktik (09:40 börjar 09:00).
Det gjordes kastrering av en killing som jag tyvärr missade men jag hann i alla fall träffa den.
Sen var det ända som fanns kvar att göra var att städa alla golv och diska. Sen när jag var klar med det satt jag mig ner och läste i två hästböcker "att bli med föl" och "hästens färger".
Jag
skulle få packa en bil men den var 4-5 mil bort så jag fick åka hem istället.


Dag 5
Dagen började med att Connie (handledaren) fick ett akut larm om en häst som hade kolik och eftersom hon var ensam på kliniken så hann hon åka innan jag hann hinna komma. Så då fick jag gå till Matfors brukshundsklubb och sitta där tills klockan blev 11. Men Kenth och Janet kom så då fick man någon att prata med. (Träningskompisar)
Sen när Connie hade kommit tillbaka vid 11 så kom det in två stycken jätte fina vorsteh som skulle vaccineras. (Och jag blev erbjuden en valp, eftersom jag är intresserad av den rasen).
Sen åkte vi till en häst som skulle ha ett intyg så han kunde åka utomlands och tävla.
Sen åkte vi till en tjej som har amerikan curly hästar som vi skulle ta blodprov på för att sedan skicka in så dom kan kolla om stoet är dräktig. På fölet som hon hade skulle bara få en enkel vaccination.
Sen åkte vi tillbaka till Matfors för att centrifugera blodet för att sedan plocka ut plasman som ska skickas in till ett labb som ser om stoet är dräktig eller inte.

Vi pratade idag om hur det hade gått för minigrisen eftersom det är så svårt att söva dom. Connie var med under ingreppet eftersom det var hon som skulle söva grisen, sövningen gick jätte bra. En ögonspecialist ville inte sy fast ögonlocken på grisen för hon tyckte inte det såg så irriterat ut i ögat men de gjorde i alla fall rent öronen för de var jätte skitiga också kollade dom om det var skabb som grisen hade. Vi kollade på skiten från örat i ett mikroskop, klegget såg bara ut att vara vanligt öronvax fast lite skitigare så ägaren fick råd att rengöra öronen oftare.
Sen fick jag åka hem. Vid 15:30

Likes

Comments

Jag kom dit till kl 7 som alltid och började mjölka. När alla var mjölkade städade vi gropen och alla tillbehör som hinkar, spannar mm. Sen gick jag och tog in kedjorna och öppnade grindarna så korna kunde gå på en större yta. 

På slutet fick jag en genomgång hur man verkligen gör när man både slår på systemet och hur jag ska göra när man ska stänga av hela systemet.

Likes

Comments

12/10
Denna gång när vi mjölkade var det några nya som inte har blivit mjölkade så länge eller första gången och då ska man helst få dom i mitten i leden men det var en ny som kom längst fram i ledet och blev rädd och som plötsligt försökte smita genom att hoppa över grinden men fastnade med både juvret och ena bakbenet men kom loss tillslut.

19/10
Mjölkade alla och gav en hormonspruta till en ko så hon kom igång med mjölkningen. Den här veckan hände det samma sak som förra veckan att en ny ko hamnade längst fram och hoppade över grinden så den fastnade men det gick bra för henne också.

26/10
Mjölkade på som vanligt med Ullis och gav en hormonspruta till samma ko som förra veckan så den fick igång mjölkningen.

2/11
Jag och Ullis mjölkade som vanligt och efter en stund fick jag gå och ge mjölk till två stycken kalvar som var ny kalvade.
Sen kom det en som hade efterbörden kvar så då fick jag dra ut den.
Den här gången bytte vi arbetsuppgifter när vi var klara så jag fick mocka och fixa med tvätten och hon fick göra rent mjölkmaskinerna och gropen.

9/11
Då var Ullis sjuk så på morgonen fick jag jobba med Kjell i någon timme och de vi gjorde var att prata och mjölka, men innan jag började mjölka med Kjell fick jag gå till kalvarna och de dom mjölk. Sen skulle han iväg och göra något annat så då fick jag jobba med Carina. och i slutet fyllde jag på mjölktaxin till 110 liter för att sedan kunna sätta den på laddning.

Likes

Comments

I måndags var det mjölkning av alla kor igen. Medan korna står och mjölkas kollar vi samtidigt om dom har några sår, problem med juvret eller något annat.

Om det är någon ko som ska mjölkas i spann så brukar jag och Ullis mjölka ur den dåliga konsistensen som exempel när det är stockning.
Det var många som fick mjölkas i spann i måndags och Kjell tror att det beror på att han precis har ändrat deras foder.
Sen när alla har mjölkas rengjorde jag allt i mjölkgropen

Rutan, deras katt hade precis fått kattungar som var jätte söta så det var kul att se dom.

Carina som jobbar där fick se min hund (Kelpie) förra veckan och då skulle jag få se hennes hund (Kelpie) i måndags men det blev inte så då hunden var sjuk :/

Likes

Comments

Nu har jag bytt Apl- plats från Arken zoo till en bondgård. Jag har varit där tre gånger nu.

14/9
Första dagen träffade jag Kjell (han som äger det) han skjutsade upp mig till Ullis som är min handledare, hon är den som mjölkar alla korna så jag fick göra de hela dagen (07:00- 12:00). De första jag fick göra var att ge mjölk till en kalv. Efter praktiken åkte jag och mamma till Matfors BHK och tränade på fritt följ, ingångar och apportering. 

21/9
Som vanligt började jag 07:00 och slutade kring 12:00. Jag var med Ullis den här måndagen också och som vanligt stod vi och mjölkde korna. Även idag fick jag gå och ge mjölk till en kalv. Och i slutat av dagen var det insemination som skulle göras så då fick jag stanna och se hur man gör de. 
De vi gör när vi mjölkar korna är att tvätta av kornas juver med en trasa sen sätter man på mjölkmaskinen och sen är det bara att vänta tills maskinen lossnar, antingen föser man fram korna eller så står man och pratar och dricker oboy. När vi har mjölkat alla kor så rengör man allt men varmvatten, sätter på tvätten för mjölkmaskinerna och sätter på tvättmaskinen med alla smutsiga trasor. 
Efter praktiken åkte jag till Matfors BHK och tränade på metallapporten, linförighet och fritt följ.  

28/9
Idag var Ullis ledig så då fick jag vara med Carina med alla kalvar. så vi städade deras boxar men eftersom dom använder en liten traktior till de så kunde jag inte göra så mycket så jag gick och skurade rent alla vattenhinkar till kalvarna och kollade så dom hade tillräckligt med hö och halm. 
Det var även en ko som skulle kalva idag men tyvärr låg kalven fel med bena så dom fick inte ut kalven, de jag fick göra där var att hålla i ett rep så hon låg still och jag var på väg att få försöka dra ut kalven men de beslöt att avliva kon istället. 
Sen fick Carina se min hund (kelpie) eftersom hon också har en kelpie, så hon ska ta med sig sin hund nästa vecka så jag får träffa hennes hund :) 
Idag efter praktiken åka jag bara hem och körde rallylydnad (skyltarna 101- 115).
Likes

Comments

Denna gång fick vi storstäda alla akvarium, Carro slamsög botten, skrapa bort kalk och skrubade rutorna. Jag diskade alla inrednings saker och valde ut nya växter.

Likes

Comments

Nu har jag bytt praktik från Birsta hundcenter till Arken Zoo.
Jag har varit på Arken Zoo tre gånger nu. Jag jobbar fortfarande med Carro och de vi har gjort dessa tre veckor är att städa och ge mat till marsvin, kanin, hamstrar och fåglar. Vi har också fått städa akvarierna både pumpsystemet, sanden och putsat prydnaderna i akvarierna. Vi har fått plockat upp varor på hyllorna och i går fick vi stor städa hos fåglarna, marsvinen och hamstrarna.

Lite bilder från de tre gångerna som vi har varit på Arken. 

Likes

Comments

Den 2/12 gick vi på promenad med hundarna, skurade i korridoren på lister, dörrar, grindar mm. Vi var också uppe i heller och tränade några hundar och My och Susanne hade även gjort julfint på dagiset med julpynt.

Den 9/12 var det som vanlig promenader men denna vecka hade vi agility tema på dagiset och det innebär att så många hundar som möjligt ska få chansen att testa på de. vi stor städade två hundrum också, så det var de jag och Carro har gjort och nästa vecka är det sista gången sen är det lov! :)

Lite före och efter bilder på de vi städade. 

Likes

Comments