Veganism: En nybörjarguide.

Inlägget innehåller annonslänkar/adlinks. Läs mer i slutet av inlägget.

Jag har varit vegan i snart sju månader och har under de här månaderna samlat på mig en hel del källor, både med inspiration, pepp, recept och fakta. Tänkte att jag skulle dela med mig av några av dem idag!

DOKUMENTÄRER

Tre dokumentärer om kött, ägg -och mjölkindustriernas mörka sidor.

→ What the Health (finns på netflix)

What the Health var det som fick mig att bli vegan. En dokumentär som undersöker och informerar om hur kött och mejeriprodukter kan påverka kroppen och vilka hälsofördelar en växtbaserad kost kan ha.

→ Cowspiracy (Finns på netflix)

Cowspiracy handlar om den enorma miljöpåverkan köttindustrin har och undersöker varför många av de större miljöorganisationerna inte pratar om det. Obs! Cowspiracy har fått en del kritik pga. vissa faktafel. Jag tycker inte att den ska avskrivas som 100% felaktig på grund av det, men det kan vara bra att ha det i åtanke när en ser den och inte använda den som en källa på egen hand.

→ Forks over knives (Finns på netflix)
Forks over Knives är en dokumentär på samma tema som What the Health.


BÖCKER

Tre böcker om veganism och djurrätt.

→ "The Little book of veganism" av Elanor Clarke (adlink)

Det här är en handbok om veganism i miniformat. Den innehåller allt från recept till svar på vanliga frågor om veganism och information om näring och vitaminer.

→ "Äta djur" av Jonathan Safran Foer (adlink)

Den här boken ger en inblick i (den amerikanska) köttindustrin och äggindustrin fungerar och ser ut och vilka effekter det har på miljön och hur djuren behandlas. Även om den utgår från USA går mycket som beskrivs i den att applicera även på hur det fungerar i Sverige.

"Vem bryr sig?" av Therese Lindgren (adlink)

Den här boken är det nog få som missat. Therese Lindgren berättar om hur hon gick från pälsbärande köttätare till vegan och ger samtidigt en inblick i hur djur utnyttjas och vanvårdas i vårt samhälle. Det är en bok som är lätt att ta till sig samtidigt som den är informativ och ger en massa pepp för de som vill äta mindre kött eller bli vegetarian eller vegan.

RECEPT OCH ERSÄTTNINGSGUIDER

Tre hemsidor fyllda med recept och tips på vad exempelvis matlagningsgrädde, crème fraiche och ägg kan ersättas med i matlagning och bakning.

→ Vegania

Vegania är en receptbank med recept av alla slag. Det finns också en utmärkt ersättningsguide som förklarar vad olika animaliska produkter kan ersättas med.

→ ICA

Ica har verkligen stepped up its game på senare tid och har numera en massa veganska recept i sin receptbank. Heja Ica!

→ Välj Vego

Välj Vego drivs av Djurens Rätt är en hemsida fylld med veganska recept och artiklar om nya intressanta veganska produkter! Det finns även sammanställd lista med veganska produkter som finns att köpa i matbutiker.


YOUTUBEKANALER

Tre youtubekanaler fyllda med vegansk pepp, inspo och recept!

Sarah Lemkus

Sarah och hennes familj är antagligen den mysigaste och finaste på hela youtube. Hon har två barn som också är veganer och hennes videor är alltid otroligt inspirerande och vackert filmade.

Liv B

Liv publicerar receptvideor på olika teman. Hon är ett perfekt exempel på att vegansk mat inte enbart behöver innebära gröna smoothies och sallader. Hon bakar kakor, gör mac & cheese och pizza.

Caitlin Shoemaker

Caitlin publicerar receptvideor, "what i eat in a day"-videor och användbara tips och trix på temat veganism. Caitlins recept är alltid hälsosamma, utan att kännas tråkiga.


PÅMINNELSER

Ibland behöver en påminna sig själv om varför en är vegan. Här är även tre hemsidor som kan fungera bra när en exempelvis suktar efter ost och har glömt varför en gjorde det som i stunden känns som ett dumt val och blev vegan.

Djurfabriken

Djurfabriken ger en inblick i vad som sker i de svenska kött, fiske, ägg -och mjölkindustrierna. TW för grafiska bilder och filmer.

Djurens Rätt

Djurens rätt publicerar ständigt artiklar om olika branscher och situationer där djur far illa, men skriver även om olika djurrättsliga framgångar. En bra blandning av påminnelser och pepp alltså.

Nutrition Facts

Att äta veganskt kan faktiskt ha en rad hälsofördelar! Nutritionfacts.org är en information -och forskningsbaserad hemsida där det tas upp olika aspekter av hälsosam mat och kost. Det är ofta möjligt att koppla bort vad som sker innan köttet/mjölken/äggen hamnar på tallriken men det kan vara svårare att ignorera vad som sker i kroppen när en äter det och hur bra en ofta mår när en börjar äta mer växtbaserat.

HANDLA

Tre onlinebutiker som har bra utbud av olika veganska produkter.

→ Jordklok (adlink)

Jag handlar mina olika superfoodpulver (spirulina, hampaprotein och matcha) på jordklok, och även lite smått och gott som sminkborstar, tahini och vissa skönhetsprodukter.

→ Apotea

Jag beställer mina vitaminer (b12 och d-vitamin) samt bjäst hos apotea. Apotea har en smart sökfunktion där en kan klicka i "vegansk" under egenskaper och på så vis endast få upp veganska produkter.

→ Lyko (adlink)

Lyko säljer som de flesta säkert vet hårprodukter, smink och andra skönhetsprodukter. En kan klicka i "vegansk" i vänsterspalten så enbart veganska produkter kommer upp. Det sparar så himla mycket tid som en annars måste använda till att googla ingredienslistor för varje enskild produkt.

APPAR

Tre appar som underlättar livet som (nybliven) vegan.

→ Happy Cow

En väldigt användbar app som fungerar som ett register över vegetariska restauranger och restauranger som erbjuder helvegetariska alternativ.

→ Vegokoll

Vegokoll är en app som hjälper en att ta reda på om matprodukter är veganska eller inte. En kan antingen ta kort på produkter eller söka på produktnamn i appen, och får på så vis reda på om produkten är vegansk eller inte samt dess innehållsförteckning.

Djurvänligt

Djurvänligt är också en app från Djurens Rätt som listar pälsfria klädesmärken och märken som säljer smink/hygien/rengöringsprodukter och inte testar på djur.


❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁❁


Det här inlägget tog en halv evighet att skriva (det var framförallt jätteroligt obs!) och jag hoppas att ni tycker det är användbart/peppande/intressant! Kram och kom ihåg: varje gång du väljer en vegansk produkt framför en icke-vegansk är det ett steg i rätt riktning!

Det här inlägget innehåller annonslänkar/adlinks . Alla åsikter är alltid min egna och 100% ärliga. Jag skulle aldrig tipsa om något som jag inte faktiskt tycker om och/eller använder. Läs mer om annonslänkar här.

Gillar

Kommentarer

amandasjocron
amandasjocron,
Jag behöver denna guide omg!xx
nouw.com/amandasjocron
elinakmnilsson
elinakmnilsson,

Åh hoppas den kan vara till nytta och ge dig lite pepp! <3

nouw.com/elinakmnilsson
Frulindhamn
Frulindhamn,
cowspiracy brukar inte jag rekommendera eftersom den fått så mycket kritik angående faktafel. köttets lustar är dock grym tycker jag!
nouw.com/frulindhamn
elinakmnilsson
elinakmnilsson,
Jag tycker att cowspiracy är ganska bra trots sina brister, tänker att det kan vara en bra tankeväckare så länge den kompletteras med flera källor och inte tas som den ultimata sanningen liksom. Ska lägga till det i inlägget på en gång, hade tänkt göra det men glömde visst det. Gillade också köttets lustar, även om jag har lite klagomål kring att de menade att korna och djurgårdarna är viktiga eftersom de hjälper till att bevara de öppna landskapen och att det skulle vara en positiv effekt av att äta kött. (Det var ett tag sen jag såg det nu så rätta mig gärna om jag har fel!)
nouw.com/elinakmnilsson
Frulindhamn
Frulindhamn,
Håller med dig helt, mot slutet är den bara piss men jag tänker att de flesta borde ha påverkats rätt rejält innan den värdelösa utsäkten kläcks 😂💕
nouw.com/frulindhamn
Emellie_Larsso
Emellie_Larsso,
elinakmnilsson
elinakmnilsson,
Vad roligt att du gillade dem! <3
nouw.com/elinakmnilsson
elinm
elinm,
Intressant inlägg!
nouw.com/elinm
Vägentillfriheten
Vägentillfriheten,
Åh riktigt intressant att läsa faktiskt !😍
nouw.com/vägentillfriheten
ineees
ineees,
Så bra och intressant inlägg <3
nouw.com/ineees
grusvagenhem
grusvagenhem,
Bra inlägg! Tack så mycket 😊 Jag har tänkt bli vardagsveggo när jag har mental energi och ett kök (alltså efter monsterrenovering) så jag får spara och ta fram då!
nouw.com/grusvagenhem

Twitter