Tomatsoppa och pitabröd med livets röra.

Mat

Nu ni!!! Tomatsoppa är bland det godaste som finns tycker jag, och när jag blev vegan gjorde jag det till mitt life mission att skapa det perfekta receptet. Nu, nästan fem månader senare tror jag att jag lyckats! Speciellt när en äter varmt pitabröd med livets röra till. (Jag överskattade tyvärr hur pass bra pitabröd blir på bild och det här var det bästa jag kunde åstadkomma. Men lovar att det är fantastiskt gott ändå!)

TOMATSOPPA

Till 2 portioner

Mycket olivolja

2 vitlöksklyftor

1 halv rödlök

500 g krossade tomater

1-2 dl vatten

1 dl röda linser

1 grönsaksbuljong

En skvätt havregrädde

5 körsbärstomater

Salt & peppar

Oregano, basilika och persilja

LIVETS RÖRA

Till två pitabröd

1 mogen avokado

2-3 dl oatly påmackan (eller havre fraice eller soyghurt)

Babyspenat

Svartpeppar

Paprikakrydda

Picklad rödlök (1/2 dl rödlök, 1 dl vatten, 0.5-1 dl strösocker, 0.5 dl ättika (12%)

2 pitabröd att servera i

STEG 1: TOMATSOPPAN

Börja med att dela rödlöken i hälften. Hacka den ena halvan plus vitlöken i små bitar och lägg i en kastrull med mycket olivolja. Låt löken fräsa på hög värme tills den får lite färg. Sänk värmen lite och ha i de krossade tomaterna, grönsaksbuljongen, linserna och ev vatten. Låt det koka upp. När tomatsoppan kokat upp, ha i ett par körsbärstomater (halva eller hela, bestäm själv!) och en skvätt matlagningsgrädde. Krydda med salt, peppar, oregano, basilika och persilja. Smaka av. Förhoppningsvis smakar det fantastiskt, om inte, krydda lite till. Sänk värmen ordentligt och låt soppan småputtra i minst en halvtimme.

STEG 2: PICKLAD RÖDLÖK

Skiva rödlöken i tunna, lite större skivor och lägg dem i en djup skål. Koka upp ättika, vatten och socker i en liten kastrull, rör om lite då och då så sockret inte fastnar i botten. När laget kokar, ta det från plattan och häll det över rödlöken. Låt den stå framme och svalna i minst en halvtimme.

STEG 3: LIVETS RÖRA

Dela avokadon på mitten, ta bort kärnan (obviously) och gröp ur all the good stuff. Lägg det i en skål och mosa med en gaffel. Ha i påmackan och några blad babyspenat. Krydda med svartpeppar och paprikakrydda. Låt röran stå i kylskåpet tills rödlöken svalnat och soppan fått puttra till perfektion.

STEG 4: FINALEN

Värm två pitabröd efter instruktionerna, förslagsvis i brödrosten för det går fort och blir gott. Häll bort laget från rödlöken och ta fram livets röra ur kylskåpet. Häll ner rödlöken i röran och blanda. Gör en öppning i pitabrödet, häll i en massa röra. Försök att hålla dig från att äta upp pitabröden där och då, ståendes vid köksbänken. Ta bort soppan från plattan och häll upp den i en skål. Gratinera med lite extra svartpeppar och färsk eller torr basilika och/eller persilja. Klart!!! 

Lovar att ni kommer dö godhetsdöden! Om inte, kommentera här och klaga vettja.

  • Mat

Gillar

Kommentarer

torahansson
torahansson,
Åh vad gott!
nouw.com/torahansson

Liknande inlägg

    Twitter