Böckerna jag läst i år.

Böcker

Jag har läst 17 böcker hittills i år. Det är mindre än vanligt. Läste nästan ingenting alls utanför skolan under våren och det var inte förrän i somras som mitt läsande kom igång igen. Nu läser jag minst en kvart varje kväll innan jag ska sova och det ger så himla mycket. Bättre sömn, fina historier och inspiration, tillexempel. Jag har inte älskat precis alla böcker jag läst i år, men nästan. So without further ado, här är alla böcker jag läst i år och vad jag tyckte om dem:

Januari

Stanna av Flora Wiström

🌸🌸🌸🌸

Tyckte så mycket om den här. En viktig historia om sorg och vänskap och balansgången mellan att ta hand om andra och ta hand om sig själv. Älskade karaktärerna och drömde till och med drömmar om dem (!<3).

Dödssynden av Harper Lee

🌸🌸🌸🌸

En roman om rasism och diskriminering i 30-talets USA ur ett barns perspektiv. Det här är en klassiker och de flesta vet nog redan vad den handlar om, och vilken viktig bok det är. Läste den för en skoluppgift men det spelade ingen roll, älskade den ändå! Det här är en bok som inte borde kännas aktuell än idag men tyvärr gör den det.

Februari

Du sköna nya värld av Aldous Huxley

🌸🌸🌸

En dystopi som utspelar sig i en framtid där konsumtion och lycka är allt som betyder något och människor tillverkas i laboratorium. Väldigt intressant bok (om än rätt så tråkig bitvis) som gavs ut 1932 och känns obehagligt nära dagens samhälle med överkonsumtion och genteknik.

Mars

Du, bara av Anna Ahlund

🌸

En ungdomsbok om John som blir kär i Frank, en kille som hans syster redan "paxat". Ville verkligen tycka om den här boken men det gick bara inte. Det är en bra historia som hade kunnat vara fantastisk men jag upplevde tyvärr språket som alltför intetsägande och det gjorde att jag gav upp ungefär halvvägs igenom den.

April

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

🌸🌸🌸🌸

Så himla fin roman om kärleken mellan Arvid och Lydia. Språket är vackert och ibland glömde jag att boken skrevs för över hundra år sedan för att allt kändes så verkligt och vanligt. Det var en fin känsla. Hade dock väldigt svårt för bokens protagonist aka Arvid vilket var lite jobbigt. Men ändå en klart läsvärd bok!!

Maj

De polyglotta älskarna av Lina Wolf

🌸🌸🌸🌸

Tre separata historier med en gemensam nämnare: ett manusskript. Fullkomligt avskydde alla tre protagonister men på bästa möjliga sätt. En bok om kulturelitism och mörker. Vissa delar kändes lite tröga och svåra att ta sig igenom men överlag var det så himla värt att läsa den.

Juni

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

🌸🌸🌸🌸🌸

En bok som utspelar sig under det nigerianska inbördeskriget under 60-talet. En får följa två tvillingsystrar och deras familj/närstående. Älskade allt med den här boken. Historien, språket, hur berättarperspektivet skiftade, miljöerna. Läs!!

Stål av Silvia Avalone

🌸🌸🌸🌸🌸

En bok om Anna och Fransesca som bor i en nedsliten del av Piombimo i Italien och balanserar på gränsen mellan barn -och vuxenvärlden. Alltså den här boken!! Språket är helt fantastiskt och blandar det vackra och färgglada med det fula och gråa. Historien är också fantastisk och karaktärerna är nyanserade och intressanta.

Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit

🌸🌸🌸

En samling essäer om feminism, sexism och män som tror de är något att ha. Gillade konceptet och fastnade för många av essäerna, men vissa var tyvärr mindre intressanta och det förstörde läsupplevelsen lite grann.

Juli

Allt som blir kvar av Sandra Beijer

🌸🌸🌸

En bok om att bli dumpad och vad det kan göra med en. Älskade verkligen karaktären Miron och språket, även om jag tyckte det blev lite väl pretentiöst ibland. Tycker verkligen om Sandras sätt att skriva om kärleken och krossade hjärtan på och det fick jag definitivt en dos av i Allt som blir kvar (tycker dock att hennes debutroman är ännu bättre!)

Augusti

Flickorna av Emma Cline

🌸🌸🌸🌸

En bok om kvinnors utsatthet, mäns vidrighet och mer specifikt en ung tjej som blir lockad in i en sekt ledd av en äcklig man vilket får hemska konsekvenser. Den här boken fick mig att känna så mycket obehag, ilska, irritation och sorg vilket jag ser som ett tecken på att det är en riktigt bra bok. Det enda jag tyckte var negativt var att språket kändes lite tråkigt.

Bildhuggarens dotter av Tove Jansson

🌸🌸🌸

Snabbläst och gullig biografi om Tove Janssons uppväxt. Den var bra, men inte på samma nivå som Tove Janssons bästa verk.

September

Äta djur av Jonathan Safran Foer

🌸🌸🌸

En bok om att äta djur, helt enkelt. Viktig och gripande inblick i vad som sker i djurfabrikerna och döljer sig bakom stängslerna Tyvärr handlade den inget om mejeriindustrin och det saknade jag.

Livet efter dig av Jojo Moyes

🌸🌸

Läste den här pga skrivarkursen jag går och gillade den mer än jag hade väntat mig (observera att jag förväntade mig att fullständigt avsky den). Den är funkofobisk, dåligt översatt och skriven med ett tråkigt språk men jag kunde ändå inte sluta läsa. Antagligen för att den var så pass lättsmält, men också för att jag faktiskt tyckte rätt bra om huvudkaraktären.

Oktober

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

🌸🌸🌸🌸

Första delen av fyra om Elena och Lila och deras uppväxt i Neapel. Under de första femtio sidorna förstod jag inte hypen. Hur kan det här vara en så pass hyllad bok, tänkte jag. Men sen började jag sakta men säkert förstå och det visade sig vara en fin och beroendeframkallande bok. Språket är rätt så tråkigt dock och har inte riktigt det där lilla extra som krävs för att jag ska fullkomligt älska en bok.

November

Arvet efter dig av Jojo Moyes

🌸

Läste fortsättningen av livet efter dig för att a) farmor insisterade på att jag skulle läsa den och gav mig sin kopia och b) jag behövde läsa något lättsamt mitt i all ångest. Det här var definitivt ingen lättsam bok och dessutom var den orealistisk och överdriven. Men fortsatte jag ändå läsa? Ja, tyvärr. Kan inte ens svara på varför.

December

Ingenting och allting av Nicola Yoon

​🌸​​🌸​​🌸​​🌸​

Så himla gullig ya roman om Maddie som inte kan lämna sitt hus pga en sjukdom och en dag får se att en jämngammal kille och hans familj flyttat in i huset intill. Det finns problem med den här boken som exempelvis det faktum att en ung tjej med en livshotande sjukdom skiter i att hon kan dö om hon går ut och ändå gör det samt den uttjatade grejen med orealistiskt filosofiska och djupa tonåringar, men tyckte ändå om den väldigt mycket. Stort plus för alla fina illustrationer också!! En perfekt jag-känner-för-en-gullig-ungdomsroman-bok!


  • Böcker

Gillar

Kommentarer

Fikastyle,
Så fint inlägg, tack för lite tips! 😊
fikastyle.blogg.se

Liknande inlägg

    Twitter