30 days of yoga: tredje veckan.

Yoga

Tredje veckan är över och det känns 100% magiskt. Tänk att jag yogat 20 dagar i rad nu. Kan knappt tro det. Såhär har jag känt, mått och haft det på mattan den här veckan:

Måndag: LISTEN

När jag läste Adrienes mejl imorse blev jag lite nervös. Ett lugnt pass, det var inte vad jag trodde att jag behövde. Jag var rädd att de lugna poserna skulle få mig att gråta på mattan, vilket är något jag sällan gör och som gör mig nervös. Jag började inte gråta, men jag kände mig väldigt hemma och trygg på mattan idag. Och det var precis vad jag behövde. Adriene har gång på gång sagt att en ska praktisera tillit, till yogan och sig själv, och det är dags att jag börjar göra det. För det känns ju alltid bra efter passen, även om de inte matchade förväntningarna jag hade innan eller var i ett tempo som inte kändes helt rätt innan.

Tisdag: BELIEVE

Två veckor har passerat nu och jag är stolt. Superstolt till och med. Det här är första året där jag yogat precis varje dag i fjorton dagar. Jag har tagit mig till mattan hyperventilerande med ångest, jag har tagit mig till mattan när min mage gjort som ondast. Och det har alltid varit rätt beslut. Jag har alltid mått bättre efteråt, det har alltid känts bättre. Yoga kan göra så mycket. Och som Adriene säger: “do your best.” Det behövs inte mer än så.

Onsdag: SELF LOVE

Hade en så dålig dag. Ångesten fanns i varenda liten por och det var nära att det inte blev någon yoga. Men sen tänkte jag. Det är ju dagar som idag som yogan behövs allra mest. Så jag tog mig motvilligt till mattan. Och det var jobbigt. Emotionellt påfrestande. Grät lite, till och med. När Adriene bad en att tänka på en sak en älskar med sig själv kom jag inte på någonting. Inte en endaste liten grej. Vanligtvis kommer jag på flera saker. Men idag var det helt blankt. Varje gång jag trodde att jag hade kommit på något sa ångesten “nej, det stämmer inte” och dementerade den egenskapen eller styrkan i mig själv så jag var tillbaka på ruta ett igen. Det var utmanande, men också otroligt viktigt. För sådana här dagar har alla, och då är det extra viktigt att vara snäll mot sig själv, att omfamna sig själv, att försöka hitta en endaste liten grej en tycker om med sig själv.


Torsdag: CHARISMA

Log mig igenom nästan hela passet och kunde verkligen känna hur mycket jag utvecklats på mattan under de här 17 dagarna. Jag gillade att passet började långsamt, det fick mig verkligen att släppa taget om det som hänt innan jag satte mig på yogamattan. Många av yogaposerna kändes nya, även om jag gjort dem förut, för att Adriene presenterade dem på ett så fint och uppfriskande sätt (som hon alltid gör!). Hoppas och tror att jag kommer ha både träningsvärk och ett lättare hjärta imorgon.

Fredag: SURRENDER

Kände mig likgiltig och omotiverad under hela dagen men när jag kom till mattan ändrades det. Tyckte så mycket om det här passet! Side plank är ännu en yoga pose jag kämpat en del med och ofta undvikit för att “det går inte” men idag gick det! Det gick och det kändes till och med bra. Adriene sa: “can we work hard, create strong, healthy, trim, toned bodies in a way that we’re not attached to the results?” En otroligt viktig frågeställning och tanke som jag hade behövt ställa mig själv för länge sedan. Det är lätt att glömma varför en yogar ibland, särskilt för någon som mig med en ätstörning i bagaget. Jag tror det är viktigt att fokusera på hur bra det känns i nuet, när en står där på mattan, och inte lägga så mycket fokus hur det eventuellt kommer förändra ens kropp. För vad spelar det för roll hur kroppen förändras om vägen dit är smärtsam och glädjelös?

Lördag: THOUGHT

Yogade på morgonen. Det har jag knappt gjort den här månaden. Mina vrister och armar tackade för att det var ett hands free pass och min stela kropp tackade för alla forward falls. Men framförallt tackade jag mig själv för att jag tog mig till mattan utan att ens fundera på det. Jag hade en fullspäckad dag och för ett år sedan hade jag struntat i yogan och gjort två pass imorgon istället. Men idag kändes inte det rätt, eller nödvändigt. Jag ville yoga och därför tog jag mig tid till det. Gick upp en halvtimma tidigare, tog mig till yogamattan och tänkte inte en enda gång att det inte var värt det. Det var värt det.

Söndag: AWAKEN

Mitt var sinne fullkomligt tyst under yogapasset. Det kändes nästan lite otäckt. Mitt huvud är konstant ett virrvarr av minst tio olika tankar, idéer och funderingar men idag var det plötsligt ett vakuum. Ett fint vakuum. Dessutom kändes min kropp så himla stark och mjuk. Mina vrister som sällan vill samarbeta med mig klagade inte en enda gång och det gjorde inte heller mina höfter. Tänk att 20 dagar kan göra så mycket, förändra hela ens liv.

SUMMERING

Vad fungerade bra den här veckan? Jag har verkligen lyckats med att hänge mig till yogan och låta mina tankar passera utan att ge dem någon uppmärksamhet den här veckan. Jag har lyckats vara närvarande på mattan helt enkelt. Det känns fint och väldigt stort.

Vad fungerade mindre bra? Jag har fortfarande en förmåga att ha en massa förväntningar innan jag ställer mig på yogamattan. Jag skulle vilja testa att bara börja yoga nästa vecka, utan att i förväg ha en massa idéer om hur passen kommer kännas eller vara upplagda.

Nästa veckas mantra: "What you think, you become". Vill försöka ha ett positivt, närvarande och vänligt (både mot mig själv och andra) sinne nästa vecka!

  • Yoga

Gillar

Kommentarer

quaintrelle
quaintrelle,

Så intressant att läsa dina motgångar och vinster på mattan! Jag har känt mig värdelös för att jag inte kunnat släppa på känslor och tankar under yogan denna vecka. Har också gråtit på mattan flertalet gånger. Men efteråt har allt känts lite bättre trots att jag inte varit 100% närvarande. Jag är så sjukt imponerad av dig, mig och alla andra som kämpar sig på mattan trots att varje fiber i kroppen kan skrika nej. Kämpa på! Bara 10 dagar kvar nu 👍🏼 Sen ser jag faktiskt fram emot att yoga lite på mina egna villkor med allt jag lärt mig under dessa dagar 😊

nouw.com/quaintrelle
elinakmnilsson
elinakmnilsson,

Åh vad ledsen jag blir av att höra att du känt dig värdelös pga det. Du har tagit dig till mattan, och det är anledning nog att vara stolt, precis som du säger! Jag har ofta väldigt svårt att fokusera på mattan så jag har verkligen utvecklats på det planet under den här utmaningen. Jag ser också framemot att få yoga lite mer fritt, även om jag har jättekul på mattan nu också. Tack för din fina kommentar och jag skickar en massa pepp och hejarop till dig också 😊 <3

nouw.com/elinakmnilsson

Twitter