2017: juli till december

Listor och Summeringar

Andra halvåret av 2017 har präglats av mycket ångest, men har också bestått av många framsteg och fina stunder. Här kommer resten av min summering av året:

JULI

I juli blev jag vegan och kände mig pigg, vacker och glowy. Fick ett fint besked, bokade en resa till Amsterdam med Yazmine och började meditera mer regelbundet. Mådde bra. Skrev såhär: "Vaknade vid halv åtta imorse och somnade inte om. Försökte inte ens. Jag går upp tidigt nuförtiden. Vaknar samtidigt som solen försiktigt börjar leta sig genom trädkronorna och drar upp rullgardinen och möts av solstrålar som bildar mönster över byrån och får växterna att vakna till liv. På måndag börjar jag jobba. I fem veckor ska jag spendera nästan all min tid på äldreboendet som jag minns med ångest och hjärtklappning från förra året. I år kommer det gå bra. Det kommer gå bra." Jag började jobba och det gick bra.

AUGUSTI

När juli blev till augusti jobbade jag fortfarande. Gick i prideparaden med djurens rätt och några av mina favoritpersoner och en vecka senare var mitt sommarvikariat över. Sminkade mig, bar en massa smycken och målade naglarna för att kompensera för fem veckor av osminkat ansikte, inga smycken, arbetskläder och kortklippta naglar. Kände mig stark och stolt efter mitt vikariat, men också glad för att det var dags för lite annat. Den tjugoförsta började min skrivkurs. Skrev såhär: "Vi glömmer bort att den här dagen hände. Kastar den i soporna, allra längst ner under hårdnade tuggummin och använda servetter. Idag var dag nummer ett av kreativt skrivande 1. Det skulle bli en nystart. Ny vecka, nytt kapitel i livet. Men vaknade med ångest i ådrorna. Försökte med allt. Yogade, gick en skogspromenad, sov. Men ångesten ville inte släppa taget. Fuck it. Jag glömmer inte att den här dagen hände. Jag kastar den inte i soporna. Jag tackar för den, trots dess brister, och hoppas att morgondagen blir den nystart jag hoppats på."

SEPTEMBER

I september levde jag i min skepparkeps, gick många promenader, hängde på biblioteket och skrev och så åkte jag och Yazmine till Amsterdam i fyra dygn! Vi åt på vegan junk food bar, besökte cirka alla konstmuseum staden hade att erbjuda, åkte vilse med spårvagnarna, spenderade lite för mycket på primark (jag) och hade det så jäkla fint. Skrev "Amsterdam var en fyra dagar lång flykt från verkligheten. Älskade varenda minut vi spenderade där, ömmande fötter, irritationer och sömnlösa nätter inkluderade."

OKTOBER

I oktober fick jag ett vikariat på en förskola och jobbade deltid där samtidigt som jag skrev vidare. När jag inte jobbade klädde jag mig i svart, rutigt och köpte ännu fler stora örhängen. Jag och några finisar körde ett high school musical drinking game en kväll och yogade mycket men annars hade jag mest ångest. Vårdcentralen glömde bort mig och jag skrev: "Jag skulle ha träffat en kurator idag. Skulle ha pratat om mitt mående ännu en gång med ännu en människa jag nyss träffat. Det blev inte så. De hade glömt mig. 'Vi avbokade tiden eftersom hon var under tjugo', sa kuratorn. 'Hon har inte fått något meddelande om det? Oj då.' Jag kände mig som en viktig papperslapp som någon råkat slänga i soporna eller placera längst ned i en bunt med andra papper. Jag kände mig som en bortglömd bok i bokhyllan. Jag höll på att kissa på mig, hade hållit mig ända sedan jag gick hemifrån. Jag låste in mig på toaletten. Tittade på affischen om klamydia medan jag tog några djupa andetag. Panikattacken var nära. Jag lyckades trycka undan den, tvinga den att i alla fall vänta med att bryta ut tills jag var hemma och ensam. Bad om en tid i augusti. Fick en tid i september. Tiden var i oktober. I två månader har jag bitit ihop och väntat och försökt att inte sväljas av min ångest. Det går inte mycket längre till. Och nu är jag tillbaka i väntandet."

NOVEMBER

I november hände det mycket fint. Var på ett par kompisdejter, skrev en massa på grund av nanowrimo och för att jag kände mig konstant inspirerad. Gjorde något jag aldrig tidigare hade vågat och förlät och återupptog en vänskap som hade varit trasig en längre tid. Såhär skrev jag om det: "Idag vågade jag och det första som hände var att jag frågade mig själv varför jag varit så rädd. Vi träffades för första gången sen allting hände och det var så himla fint." Hade ångest och träffade min psykolog en gång i veckan. Skrev dikter om det. Jag funderade mycket på min relation till mig själv och skrev om det också. Tillexempel såhär: "Mitt värde ligger inte i mina handlingar, mina talanger eller i mitt utseende. Mitt värde är något grundläggande, något fundamentalt, något som existerar på atomnivå. Jag har ett värde. Och jag är bra. Så är det bara."

DECEMBER

December är ju inte riktigt över ännu men det är bara julen kvar och den brukar vara rätt så förutsägbar. Månaden började hursomhelst med att jag var hos en psykolog som gjorde mig rasande och trodde att trekvart med henne skulle bota min ångest som jag kämpat med i flera år. Var arg på män(niskor) som gnällde på att me too-rörelsen "gått för långt" och på män som förväntade sig guldmedaljer för att de erkände att de utfört sexuella trakasserier. Skrev "Är så trött på psykologer som inte förstår är så trött på patriarkatet är så trött på mörkret är så trött". Bakade pepparkakor och lussebullar, gick på två till kompisdejter, försökte hålla upp skrivinspirationen som präglat november (det har gått och går sådär) och blev full. Försökte våga mer. Skrev: "Det finns saker att fira. I fredags fick jag nästan en panikattack, ensam i Uppsala. Men jag andades igenom ångesten och gick på min klipptid och på min kompisdejt. Ställde inte in något. Igår vaknade jag med extrem ångest men ställde inte in. Jag sminkade mig och klädde på mig och åkte till Clara. Vi hade det så fint och roligt och det var så värt det. Det är så jävla värt att trotsa ångesten."

Det var mitt 2017 det. Det kommer ett inlägg om hur det gått med mina nyårsmål i år och ett om mina mål inför 2018. Stay tuned! Hur har ditt år varit?

Gillar

Kommentarer

Författarfnatt
Författarfnatt,
Fantastisk summering ❤
nouw.com/författarfnatt
elinakmnilsson
elinakmnilsson,
bokelin
bokelin,
Så jäkla fint att ta del av. Blir så varm över att du vågar dela med dig <3
nouw.com/bokelin
quaintrelle
quaintrelle,
Åh! Det är en av mina stora drömmar att åka till Amsterdam och om jag har riktigt tur kommer jag kunna åka dit i sommar. Har du några bra tips på platser, museum eller något annat kul man bara måste uppleva? ^^
nouw.com/quaintrelle
elinakmnilsson
elinakmnilsson,
Nej vad roligt! Vi bodde på ett hostel som heter "The flying pig" i uptown och om du är öppen för hostel kan jag verkligen rekommendera det! Personalen var supertrevlig, det är prisvärt och mysigt och så ligger det mitt i museekvarteret! Tycker att både van gogh museet och rikjsmuseet var väldigt bra och skulle absolut rekommendera dem, men se till att boka inträdesbiljetter i förväg! Då slipper du köa en massa utan kan bara visa din biljett och gå in. Missa inte de nio gatorna heller! Så himla mysigt kvarter + att det ligger nära anne franks hus så en kan passa på att strosa runt där om en ändå ska dit. Hoppas du kan åka i sommar och det i så fall blir precis som du hoppas! Tyckte Amsterdam var en så himla fin stad och kommer definitivt åka tillbaka! <3
nouw.com/elinakmnilsson
quaintrelle
quaintrelle,
Det låter så himla drömmigt! Van Gogh Museet är ett definitivt måste för mig, det är största anledningen till att jag vill åka dit och det verkar verkligen vara helt fantastiskt! Du är den andra personen som nämner det så nu blir jag bara ännu mer exalterad! & så himla många bra tips, tack! Jag ska skriva ner dem i min rese-journal med en gång 😊
nouw.com/quaintrelle

Twitter