Varför väljer jag den typen av operation?

I början när jag startade med min utredning försatt få göra en övervikts operation var jag ganska rädd av mig, jag var ganska rädd för att dela detta på sociala medier samt jag var lite rädd för att gå ut med vilken operation det är jag vill göra för det är alltid så många som tycker så olika.

Just något jag märkt på sociala medier när det pratas om överviktsoperationer så är det väldigt mycket dömande kring vilken operation man ska göra och inte. Jag har ju valt att jag vill göra en Gastric bypass och det är väldigt många som ifrågasätter mitt val då dom anser att sleeve är bättre av olika anledningar. Detta är alltså två olika typer av överviktsoperationer och många tycker att man ska göra Sleeve för den sägs vara lindrigare och mindre komplikationer vilket är väldigt bra men jag ser det på ett lite annat sätt.

Jag känner mig som tryggast med Gastric bypass då den metoden är som mest beprövad, visst det finns dom fått komplikationer men så är det med alla operationer vad man än gör vare sig det är överviktsoperation eller ej, men jag känner även att efter som den är som mest beprövad så kan man se fortare vad det kan vara för komplikationer OM något skulle gå fel efter som man antagligen redan sett och behandlat det förut. Med dessa nyare operationer har man inte samma erfarenhet. Sen är jag som mest påläst inom just den typen av operation.

Jag har fått ganska många DM på instagram där folk varit väldigt upprörda på mig för att jag valt den typen av operation jag val, sen ska jätte många sitta och skriva långa berättelser om hur snett det gått för deras fasters brors mans kusinbarn när dom gjorde en GBP och hur hen höll på att dö för att försöka skrämma mig ifrån den och när dom inte lyckas får man det hela ”Skyll dig själv om du vill förstöra ditt liv”- grejen och jag känner att jag inte alla tycker att det är okej.

Självklart är det okej att upplysa, självklart måste man se mer än solskenshistorier när man gör ett sånt här val men detta är ett livslångt val, ingen kan ta sig rätten att försöka ifrågasätta och i princip dumförklara mina val om min egen kropp. Det känns verkligen inte okej.

Man pratar om ”Min kropp, Mitt val” men det känns som otroligt många glömmer bort detta när det kommer just till detta med överviktsoperationer eller övervikt överhuvdtaget. Jag gör inte min operation för att bli smalare för utseendets skull, jag vill göra operationen för att jag är livrädd för att bli sjuk. Jag är livrädd för att få diabetes typ 2 som båda mina föräldrar har, jag är rädd för att få allvarligare skador på min rygg och på mina knän så jag inte orkar att stoja och leka med mina barn tillslut. Och efter som jag gör detta för MIN skull för att JAG ska må bättre i min kropp varför ska random personer ifrågasätta och dumförklara mina val?

Jag är stolt över min kropp, min kropp har lyckats föda 4st barn och lyckats tagit hand om dom i över 12års tid nu. Jag gör inte min operation bara för att bli smal utan för att jag är rädd för att bli sjuk. Det ligger i mina gener och jag vill inte att det ska gå för långt.


All kärlek till er ❤️


All kärlek till er ??

// Mamma Elin

Gillar

Kommentarer

Annika
Annika,
Jag har gjort en GBP (2014). Jag jobbar även på en kirurg avdelning som sjuksköterska och hos oss utför man båda typerna av operationer. Vi tar också emot komplikationer.
Om du känner att du har frågor eller funderingar så får du jätte gärna höra av dig till mig på Instagram. Det är precis som du skriver, det är ditt val, ditt liv och du fattar det för din egen skull. En övervikt går att se med ögona men hur kroppen mår invändigt med ex. Diabetes, högt blodtryck, ledsmärta m. m. Är det ingen som kan se eller uttrycka sig om.
Kram Annika
@sprudlandenaglar
Sofie Hallberg
Sofie Hallberg,
Du väljer själv vad du vill göra, ingen annan har en påverkan på dina val, utan valet är helt och hållet ditt. Jag gjorde själv en GBP för snart 2 månader sen och det är det bästa jag gjort i mitt liv, ångrar inte en dag efter mitt val. Gick inte ut med vad jag skulle göra innan operationen skedde utan berättade bara för mina närmaste. På operationsdagen gick jag ut med att den var gjord, med en klump i bröstet, rädd för vad alla skulle tycka och tänka. Fick några dämpade kritiska kommentarer men ju mer tiden gick växte min självkänsla och jag struntade i kommentarerna, för jag gjorde det för min hälsas skull och inte för att se fin ut.
Som sagt, tänk på din hälsa och gör det du vill. Strunta i alla andra och gör det för din hälsa, ork och för ett lättare liv ♡
Kram och lycka till !
www.nouw.com/photobyme
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229