Knapp - Att avdramatisera det läskiga.

Sjukvård, sjukhus, läkare,prover,sprutor. Ja det mests inom sjukvården har en ganska läskig klang över sig. Det kan va känslan över att man inte riktigt förstår alla ord och det blir en stolt ovisshet kring det medta som händer runt en, så är det iaf för mig.

Något jag lärde mig ganska snabbt var dock att allt är inte alltid så läskigt som det låter. Som många vet vi detta laget så har min dotter en hel del hjälpmedel allt från rullstol till knapp i magen och det var just knappen jag tänkte prata med er om.

Knapp är något som jag vet många kan tycka är läskigt och lite obehagligt samtidigt som jag känner att detta är något som få visas hur bra det är för dom med knapp och att det inte är läskigt alls.

Men låt oss starta med att prata om vad är knapp och varför har man det?

Knapp eller magsond och PEG som man också kan kalla det är något man har i magen som man kan ge mat genom om man inte kan äta av olika anledningar. Det man gör är att man gör ett litet hål in till magsäcken och i det hålet sätter man då en knapp, längst ut på knappen finns en ballong som du fyller upp med vatten som gör att knappen stannar kvar (se video nedan) .
I knappen sen kan man sätta en slang som man sätter i en maskin eller direkt på en sondspruta och så kan man ge mat den vägen, ganska simpelt.
Denna knappen byter man vart tredje månad (vi kör lite oftare) och då tömmer man bara ur vattnet med hjälp av en spruta, tar ut knappen sätter dit en ny och fyller den med vatten och det är något du får lära dig att görs hemma.

Vad gör man om knappen åker ur?

Olyckor händer för oss alla ibland och om jag skulle gissa är detta bland det vanligaste som händer med knapp är just att den åker ur av olika anledningar antingen pga arga barn som rycker och sliter eller att man fastnar i något eller lite vad som helst, man skulle kunna säga att detta är lite som en stor piercing så riken att fastna är väl lika stor som med en piercing (om man inte har en slang i den förstås ).
Men om nu olyckan är framme och vi säger att sen skulle tyckas ur ta ett djupt andetag (gör inte som jag som fick panik första gångerna) och kolla så att personen först inte skadat sig och sen sätter du dit en ny knapp om du har en med dig annars samma om den inte är trasig och byter sen när du kommit till ett ställe där du har en ny.

Skulle du mot förmodan inte ha någon ny knapp i närheten och vi säger att knappen gått sönder så måste du inom 2h tagit dig till sjukhus eller liknande där det finns knapp för sen har hålet vuxit igen men detta är något vi aldrig varit med om under 2,5 år så för oss är detta inte vanligt.

Varför har My knapp?

Det enkla svaret är att hon har knapp för att hon kan inte äta sen varför hon inte kan är fortfarande väldigt oklart. My slutade äta när hon var väldigt väldigt väldigt liten så vi tror att det är en kombination av att det är läskigt och att hon inte riktigt vet hur man väljer samtidigt som att hennes svalg är lite smalare än andras så hon har svårare för att svälja men hon kommer säkert kunna äta en vacker dag.

Jag hoppas på att ni lärt er något nytt om knappar här o bloggen denna kvällen 😊 fick insperarion efter som vi endå skulle byta knapp så varför inte utbilda när alla endå var på gått humör 😊❤️

All kärlek till er

Mamma Elin ❤️

(Ni kan se hela videon på instagram)

All kärlek till er ??

// Mamma Elin

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229