JEG BLIR SÅ LEI MEG.

Det er vanskelig å styres av rettferdighet når man ikke får gjort noe med det.


Jeg går kveldstur med hundene. Det blir den vanlige runden. Temperaturen er perfekt og for første gang på lenge koser vi oss på en liten rusletur. Vi er ikke mer enn halvveis når koseturen går over til å bli en tur med mange bekymrede tanker og vond mage. Jeg får lyst til å gråte også. Verden er urettferdig, og verre er det at vi lever i et av verdens beste land.

Jeg går forbi et lite skogholt. Det går en sti inn der, men jeg har aldri gått der selv. Redd for å få en golfball i hodet. Jeg legger merke til noe som ser ut som en søppelhaug noen har slengt i fra seg. Syns likevel det er litt rart hvor "ryddig" denne søppelhaugen er og at det står en rullestol i god stand rett bak. Jeg blir nysgjerrig, men litt redd for hva jeg skal se.

Jeg holder oss på stien, noen få meter fra "søppelhaugen". Det ser ut som at det ligger en slags sovepose der. Orange. Jeg kan ikke se noen med det første. Jeg går litt lenger opp på stien, til jeg ser rett inn i et likbleikt ansikt. Heldigvis var det bevegelse i armene som lå trykket opp under haken. Min største frykt er å gå på et menneske som ikke lenger er i live.


Jeg: Unnskyld, men går det bra?

Mann: Ja, det går bra.

Han blir liggende helt stille, men ser opp på meg. Det ser ut som at han prøvde å sove.

Jeg: Er du sikker?

Mann: Jeg er helt sikker. Jeg har historiebøkene mine og greier.

Han blir fremdeles liggende men nikker bort på noen åpne bøker rett ved siden av hodet sitt.

Jeg: Er du helt sikker på at det går bra?

Mann: Ja, det går bra. Takk som spør.

Jeg: Ok, hvis du er helt sikker så skal jeg bare gå videre.


Jeg begynner å gå. Jeg blir forundret over hvor mange tanker jeg rekker å få før jeg har rukket å gå fem meter. Jeg må forsikre meg om at han faktisk har det bra. Jeg kan ikke bare se på at han ligger der uten å forsikre meg om at han har det bra. Etter forholdene i det minste. Jeg snur og går tilbake, med en stor klump i magen. Dette er ikke greit, i det hele tatt.


Jeg: Unnskyld igjen, men er du helt sikker på at det går bra?

Mann: Det går bra, helt sikkert.

Jeg: Men har du alt du trenger? Mat, vann? Kan jeg hjelpe deg med noe? Er du sikker på at det går bra?

På dette tidspunktet forsøker han å sette seg opp og ser seg rundt, mest for å vise meg hva han har.

Mann: Jeg har alt jeg trenger, så det går bra. Jeg har mat og vann også. Takk som spør, men det går bra.

Jeg: Hvis du sier at du har det bra så må jeg bare stole på deg og skal la deg være i fred?

Mann: Det går bra. Takk som spør.


Jeg går der i fra, jeg får ikke gjort noe mer. Og det føles helt grusomt! Vi bor i et av verdens beste land, og her ligger det en mann med rullestol i et lite skogholt rett ved stien og prøver å sove. Hvor er rettferdigheten i dette? Jeg får vondt i magen og jeg har lyst til å gråte. Jeg kan ikke annet enn å stole på at han etter forholdene har det bra. Jeg gjorde det jeg kunne.


ELEVELE


#rettferdighet #samfunn

  • Hverdag

Liker

Kommentarer

tonevinningland
tonevinningland,
Det var veldig fint gjort av deg å vbry deg og spør og komme tilbake <3 vet ikke hvor mange som hadde gjort det samme som deg.
nouw.com/tonevinningland
elevele
elevele,
Takk <3 Jeg fikk jo så vondt av han.
nouw.com/elevele
Nadixie
Nadixie,
Du gjorde nøyaktig det som en hver burde gjøre, nemlig at du brydde deg ved å spørre. Tror mange ville bare gått forbi. Synes det var kjempefint gjort av deg.

Ønsker deg en kjempefin tirsdagskveld <3 😊

Purr, purr, og bloggklem fra Toril og kattene
nouw.com/nadixie
elevele
elevele,
Jeg håper at jeg aldri kommer dit hvor jeg bare går videre hvis jeg oppdager noe jeg syns virker litt rart <3 Takk for hyggelige ord 😊
nouw.com/elevele
SiljeKjenslevar
SiljeKjenslevar,
Så fint at du snakket med han, hørte om han trengte noe, om det gikk greit. Det er noe av det som gjør meg mest trist, at folk ikke gjør sånt, men bare later som ingenting.
nouw.com/siljekjenslevar
elevele
elevele,
Det er veldig trist med folk som bare går videre. Samtidig er det jo veldig ubehaglig å være den som "bryr" seg, for det er jo ikke alle som setter pris på det heller, hvis de faktisk har det bra liksom. Her kunne jeg ikke gå forbi, for dette er ikke et sted man liksom camper sånn uten videre likosm <3 Håper han var ærlig på at det gikk bra.
nouw.com/elevele
SiljeKjenslevar
SiljeKjenslevar,
Ja, ser den, men tenker det uansett er best å bry seg. Det er noe annet å bry seg om enn å bry seg med, og folk merker stort sett forskjellen, at noen visere interesse for ens velferd blir sjelden negativt motatt.

Det er de som velger å sove ute i stedet for f.eks hospits, som faktisk kan være verre på mange måter, pga konflikter og bråk mellom bebobere. Jeg vet om en som valgte å bo ute selv om han hadde et hjem, så satser på at han du fant også lå der fordi han ville. Så lenge folk er mentalt friske er de frie til å ta egne valg, selv om det kan virke uverdig for utenforstående, er det mer nedverdigende å bli tvunget til noe mot sin vilje.

Jeg tenker at mange av de som bare går forbi er redde, det skal litt guts til for å våge bli den som må ta ansvar om det er noen som er syk, skadet eller død. Uansett fint at du snakket med han og respekterte det han sa.
nouw.com/siljekjenslevar
elevele
elevele,
Her sa du mye bra på en gang og det er jo helt sant som du sier <3 Men ja, det er vanskelig å tenke slik, fordi man vil jo bare at alle skal ha det bra og sove trygt og godt i sin egen seng under tak 😊 Det som gjorde det enda vanskelogere for min del, å bare gå videre, var at han var rullestolbruker. Ikke at folk i rullestol ikke klarer seg selv like bra som alle andre, misforstå meg rett, men jeg følte liksom ikke at plassen han lå var en plass man bare tenkte at det var ok at han lå- for han sin egen del <3
nouw.com/elevele
Jan,
Du har et inderlig flott vesen, som overvinner frykten og setter andres behov fremfior dine følelser 😊 Veldig flott gjort av deg. Jeg tror kanskje den mannen opplevde mer menneske kjærlighet enn han har opplevd på lange tider 😊 Tusen takk for en vakker om enn sørgelig historie 😊 Klem
dedicat.blogg.no
elevele
elevele,
Takk for det <3 Jeg kunne ikke bare gå forbi, uten å i alle fall spørre <3 Ikke alle vil ha hjelp, eller føler de kan ta i mot hjelp, men da har jeg i alle fall spurt. Om jeg kunne ha gjort så mye er jo ikke sikkert, men jeg håper han har det fint, som han sa 😊
nouw.com/elevele
karidansen,
Du kunne jo ikke gjøre annet enn å stole på ham i og med at han insisterte på at det gikk bra.
Det var fint gjort av deg uansett. 💜Det er så fort gjort å la frykten styre når en møter på en ukjent under slike omstendigheter. Jeg vet ikke hva jeg sjøl ville ha gjort. Det vet en ikke før en står midt i det.
blogg.no
elevele
elevele,
Nei, jeg måtte jo bare stole på han, mer enn det fikk jeg ikke gjort, dessverre 😊 Det er trist å se folk som bare går forbi, men det er også en smule ubehagelig å være den som skal "bry" andre med sin bekymring. Det er jo ikke sikkert det var så ille, men det veit man jo ikke før man har spurt heller liksom. Vanskelig det der, men jeg tenkte i dette tilfellet at det er bedre å spørre en gang for mye, enn en gang for lite <3
nouw.com/elevele
Helge.
,
Det er bedre og bry seg enn og gå forbi. Den sosiale forkjellen blant folk blir mere og mere synlig. I de siste årene har det blitt masse tiggere fra Romania her i byen som i andre byer. Mange skjebner, sitter på ei pute med røyken og mobilen i handa, og ikke minst en kopp foran seg. Mannen sa athanhadde det bra. Det var et ærlig svar som kan tolkes på mange måter. Regner med atdu har gått ffori der flere ganger. Så har du sett den sammen mannen før? Ha en fin dag.
elevele
elevele,
I dette tilfellet følte jeg det var riktig å spørre en gang for mye, enn en gang for lite i alle fall 😊 Og jeg må bare stole på at han ikke trengte hjelp og hadde det bra, sånn etter forholdene i alle fall 😊 Har aldri sett han før :/
nouw.com/elevele
vibeke
vibeke,
Fint gjort av deg. Som de andre sier her; du gjorde det rette. Altfor mange ville bare gått forbi.
nouw.com/vibeke
elevele
elevele,
Tusen takk <3 Jeg håper han etter forholdene har det bra 😊
nouw.com/elevele
mariasinverden
mariasinverden,
Så god du er 💕
nouw.com/mariasinverden