ny sport och nya tankar

Det var ett tag sedan jag skrev här nu och tänkte att jag ska göra ännu ett försök med att vara mer aktiv här!
Jag började under hösten 2019 träna en hel del lydnad och blev helt fast. Något jag aldrig trodde jag skulle bli men vi har verkligen fastnat för lydnaden!

Tänkte att ni skulle få följa med oss på vår lilla lydnadsresa och läsa om tankar och problem som uppstår under tiden.

I startklass tycker jag vi klarade oss rätt så bra faktiskt! Det är inte sådär jätte komplicerade moment och rätt korta moment så de flöt på rätt bra och vi tävlade faktiskt med rätt så fina poäng. Nu har jag valt att flytta upp Stifler till klass 1 efter att vi fick titel i startklass. Med klass 1 innebar det även en del svårare moment och mer koncentration och ordförståelse för cockern. Något vi aldrig riktigt stött på i träningen förut iallafall inte på samma sätt. Men det märks att han verkligen inte tänkte innan han gjorde något utan han tycker det går ut på att springa i princip. Efter som lydnaden kräver en del mer koncentration än agilityn så upplevde jag plötsligt problem som aldrig riktigt varit problem tidigare.
Han tyckte det var riktigt svårt att tänka bort saker runt om kring. Tex om de fanns fler saker än en ruta på planen och vi skulle träna rutan så försökte han på diverse andra saker att göra rätt. Hade de varit längre tillbaka i min hundträning hade jag plockat bort de som stört honom för att lyckas men nej då kommer det alltid till att återstå som ett problem. Så istället valde jag att hjälpa honom mer att lyckas och lyssna och tänka bort de andra som störde honom. Jag vet att han lätt låst sig för saker på detta sätt men samtidigt har de inte upplevts som ett problem förut. Men eftersom det nu gjorde de var jag tvungen att ta tag i det. Moment jag trodde skulle att vi skulle ha riktiga problem med för att han skulle låsa sig på saker är moment som vi idag fått till rätt så fint. Jag har sett till att under våra träningspass vara lite extra stökig av mig och aldrig plocka bort något som stör. Saker finns där men man ska faktiskt kunna utföra rätt moment ändå. Denna typ av störningsträning har jag varit otroligt dålig på innan. Men vad den gjort gott för Stifler, vi har fått så mycket finare moment och jag har fått en hund som är så mycket mer öppen för vad jag ger för kommandon. Än kan de fortfarande bli missförstånd men det är en enorm utveckling jag kan se. Himla kul att pilla på sånna här detaljer som egentligen inte tillhör något specifikt moment men som gör helheten av träningen så mycket bättre!
Just för tillfället har vi faktiskt släppt momenten från klass 1 lite trots att vi antagligen gör debut där snart. Men det har varit så skoj att få släppa de lite och leka fram moment från de högre klasserna! Det är verkligen i de högre klasserna som lydnaden blir så skoj! De första ska man i princip bara förbi för att komma till de där lilla extra. Det är då alla detaljer ska falla på plats och där man verkligen behöver ha en öppen fin hund som lyssnar och sorterar kommandona för de olika momenten.
Jag har tyckt de varit så otroligt spännande att ge sig in i en ny värld av hundträning och där man verkligen fått tänka nytt.
Jag hoppas därför på att få uppdatera er om vår resa inom detta och att ni ska tycka det är skoj att få följa med och läsa om olika tankar och funderingar kring detta!

Gillar

Kommentarer