RANT: GIRLS CAN LIFT HEAVY TOO

Ni får ursäkta om det här inlägget spårar ut lite och om mina formuleringar inte är de bästa. Jag har så många tankar och åsikter kring just detta ämne och det är så svårt att få med allt i en kort text.

Så, för några dagar sedan var jag med om en händelse som gjorde mig lite irriterad där jag som tjej sågs som svagare än en kille just på grund av att jag är just en tjej. Det roliga med hela situationen var att jag faktiskt är starkare än den där killen men det spelar ingen roll för även om jag är starkare eller inte så ska killar inte se ner på tjejer och ta för givet att de är svagare och tro att tjejer bara är på gymmet för att jogga lite på löpbandet och göra "trygga" grejer som stämmer in på samhällets ideal. (Observera att jag inte drar alla killar över en kam nu. Jag är fullt medveten om att det finns många killar som inte alls ser tjejer som är på gymmet på det sättet.) Jag fattar inte hur man ens kan tänka så längre?! Hur många tjejer är det inte som dagligen motbevisar detta men ändå så är det vissa killar som fortfarande går runt och tror att de är så himla mycket bättre och starkare bara för att de är killar.

Det känns som att tjejer som väl lyfter på gymmet hela tiden måste bevisa sig själva för andra och det ska för tusan inte behövas. Sedan finns det också tjejer som väljer att inte börja lyfta vikter överhuvudtaget för att de själva tror på den här fördomen att de är för svaga för att ens vistas bland vikterna. HUR SJUKT ÄR INTE DET?!

Träning är väl något som alla ska vara välkomnade till att göra oavsett om det är löpning, gymnastik eller styrkelyft till exempel? Bara för att man är av ett visst kön så betyder det inte att man är mer eller mindre anpassad till en viss typ av träning.

Till er killar på gymmet som fortfarande ser på tjejer som de vore svagare: Kan ni tänka lite utanför ramarna? Bara för att den där tjejen är smal och inte är lika biffig som du så betyder det inte att du knäböjer mer än henne. Det är ingenting som säger att du som kille automatiskt föds och är starkare än alla tjejer. Tänk på det nästa gång.

Till er tjejer på gymmet som fortfarande står och hoppar hopprep trots att ni skulle vilja köra tunga marklyft: Gå in till vikterna och äg hela stället. Tro på dig själv. Det spelar ingen roll om du tar mer eller mindre vikter än personen bredvid. Du är stark och du är mer än bara "tjej".

Till alla: Jag ska inte säga att jag är perfekt och inte har fördomar då och då för jag kommer på mig själv att jag har det. Men jag kommer iallafall på mig själv och "säger åt mig själv" när jag har det och påminner mig själv att vi inte kan säga allt om en person bara för att vi vet deras kön eller ser hur de ser ut. Snälla kan ni göra detsamma?

Gillar

Kommentarer

thea.is,
Håller så med dig! Man kan inte säga att tjejer är på ett visst sätt och killar på ett annat - det är helt upp till personen, inte könet!!
theasspace.blogg.se