Öga för öga gör oss blinda

Min Vardag, f*ck Jante, Tänkvärt & Politiskt, Just Sayin’

Öga för öga gör oss blinda

Jag minns inte själv den här historian, men min mamma berättade om att jag och min pappa och mamma varit med om en biljakt, när jag var 2 år. Då minns man inte att man ens existerar. Mina föräldrar var med om mycket i Revolutionen i El Salvador. Bland annat en biljakt, och sett döda människor lemlästade på gatan efter demonstrationer och mycket mer därtill.

Min mamma och bodde i ett hus i San Salvador som är El Salvadors huvudstad, hennes hus såg ut som en vanlig familj. Men i källaren föregick massor med vänsteraktiviteter, så som sjukhusverksamhet med människor som blivit skjutna på fredliga demonstrationer, eller var sjuka, och även vapen, magasinering av pengar och viktiga dokument. Min familj med min pappa min mamma och jag och min bror bodde där och höll stånd, genom att låtsas vara en vanlig familj. Vid något tillfälle blev vi uppringda att vi skulle flytta därför att vi blivit upptäckta. Sådan undercoververksamhet förekom lite här och var dolt i landet i El Salvador. Bland annat med en kvinna som hade revolutions alias "eva". Hon blev också upptäckt men hann inte fly. Staten som var en diktatur, hade flygplan, helikoptrar, pansarvagnar och massor med poliser och militärer utanför hennes hus där hon jobbat undercover, tillsammans med både en kille som heter Mario och den andra hade också ett alias, men jag minns inte vad det var.

Mordet på eva och Mario och den tredje killen visades på TV i hela El Salvador och folk blev mer än fruktansvärt upprörda mot diktatur-regimen, och min mamma och pappa bestämde jag skulle heta eva. Precis som revolutionären eva. Jag heter också Cecilia efter min moster.

Min mamma och pappa och jag och min bror Ricardo flydde till Nicaragua från El Salvador. Där levde vi ganska bra, då mina föräldrar är akademiker kunde vi byta Nicaraguansk valuta mot dollars för att köpa mat i advokat och ambassadör-kiosken som hade mat, men i resten av landet fanns ingen mat pga. handelsblockaden som USA hade mot Nicaragua. Det första jag minns från Nicaragua år 1980, var att jag minns exakt på sekunden det hände, att jag förstod att jag existerade. Jag kände det var en rätt så stor tanke för att var 3 år. Jag visste på något vis det var något som jag skulle bli tvungen att minnas, för att minnas vem jag är och vart jag kom i från. Vad jag upplevde och såg, var en massa krig och jag såg våldtäkterna som CONTRAS utfört mot kvinnor i byar utanför Nicaraguas huvudstad Managua. Jag tänkte genast: Jag måste vara en bättre människa än dessa dårar som krigar av ingen anledning. I mina koncept som jag behärskade som barn, fanns konceptet "snäll". Jag ville bli en snäll människa. Och så blev det, även blåögd. Men det gör inget, samtliga övertramp som jag fått pga. min snällhet har gett mig läxor och inser man måste vara intelligent för att vara snäll och schysst människa. Senare kom jag att vidareutforma mina politiska tankar, om att jag är emot "vi och dom" mentalitet.

Jag vet att både vänstern och högern har fel i att tro de själva sitter med 100% av sanningen. Och vad är rätt och fel och bra och dåligt, egentligen? Den svenska vägen "lagom" blev mitt motto. Detta visste jag som barn, för jag hade också upplevt att där fanns mycket korruption och konstigheter när det gäller vad som är "rättvisa" inom vänsterpartiet i Nicaragua. En gång så fick vi en jättestor tårta med Jordgubbar som min kusin skulle ha på hans födelsedag. Han fick en enorm tårta som var formad som en cloun, med jordgubbar på. I Nicaragua växter inga jordgubbar, men min kusins mor var högt uppsatt i partiet, så han fick allt vad han än pekade på. Missförstå mig rätt nu. Jag är vänster och kommer alltid minnas min politiska skolning i Nicaraguas Olof Palme anda av verklig rättvisa. Jag bra bara menar att de var skillnad på barn innanför våra murar där hemma, och barnen som sprang utanför och gick från hus till hus och sålde allt möjligt för att överleva.


Att vara flykting är inget kul som verkar bra för att man kommer till ett bättre land. Klart Sverige är bättre i många avseenden, tex hur man ser på kvinnor. Kvinnosynen i Latinamerika, ja ni förstår med macho kulturen, den är inte ok, inte ens nära svensk kvinnosyn, även om vi har mycket kvar att kämpa för. Speciellt för utsatta kvinnor i Sverige som kommer från kulturer där kvinnosynen är rent av pervers, med tex barnäktenskap och pedofili. Nå ja. Vi insåg snabbt i Nicaragua att det inte var lönt att bo kvar i ett land av krig och ekonomisk kris, vatten och el kom och gick. Folk svalt och vi hade problem med att finna mat, så min mamma hade en ständig jakt ute på landet med sin gula jeep, på plats, där man slaktade djur för att finna mat till mig och min bror Ricardo. Hon fick en notis en gång om att ”det fanns kyckling" i staden, men när hon hade köat i 3 timmar visade det sig finnas kyckling fötter. Så frustrerande. Det fanns liksom ingenting att äta.

Vi valde att fly till Sverige. I Nicaragua fanns många svenska företag (min far lärde sig programmering inom ett svenskt bolag) och anställde folk för att bygga infrastruktur och i Managua fanns många snälla svenska volontärer som kom till Nicaragua för att hjälpa till mot CONTRAS bödlar som hade i syfte att utrota samtliga som var "vänster". Den här operationen kallades för "Operation Condor" och var en operation utformad av USAs underrättelsetjänst från 70-talet och framöver,som blev implementerat i hela Latinamerika. Det är alltså samma sak som hände våra chilenska vänner, de skulle också utrotas av USA. Att vara latinamerikansk socialist ansågs som pesten i USA. Och Kapitalisterna i USA, de som suger ut Planeten Moder Gaia, höll med och sponsrade Operation Condor.

I Sverige kallade Olof Palme CONTRAS, för CONTRAS, även om dessa bödlar kallades för "hjältar" i amerikanska filmrullar och kulturimperialism. Ordet CONTRAS betyder "emot" dvs emot Revolutionen. Ordet ”gringo” kommer av "Green Go Home". Vi ville inte ha med USAs grönklädda militärer att göra.

Ni ser. Jag är och röstar för miljöpartiet som miljönisse jag är, men mitt hjärta är alltid till vänster. Har man som 3 åring haft reflektioner om rättvisa, samtidigt som Olof Palme försvarade rättvisan, så tror jag att det märker en väldigt långt inne i tiden. I vilket fall som så var det lite "kul" (inte så kul egentligen men men) när vi skulle fly till Sverige. Vi fick visum från El Salvador vi blev anklagade att vara "avhoppare från vänstern till Nicaragua" och vi ansågs som "Kommunistjävlar" av högern, dvs både lägren ville vårat huvud, medans vi flydde. Men vi hann fly medhjälp av en amnestivecka som fanns i El Salvador, San Salvador. En amnesti vecka som FN hann införa för att morden på politiska flyktingar skulle sluta ske.

Att vara flykting är inget kul. Jag vill verkligen kritisera samtliga SD idioter som säger vi tar saker ifrån svenskar, för att om man är invandrarsvensk så har man precis samma skyldigheter som rättigheter som vanliga svenskar, tex när det gäller att få pengar från Socialtjänsten.

Att fly är rädsla in i benmärgen och man fruktar för ens liv. Vi lever tryggt innanför våra murar, men där ute är det barn som flyter uppåt land i Medelhavet, fortfarande. Detta ser vi inte för våra medier valt att gå vidare med ointressanta historier. Men vill man vara ärlig mot sig själv får man väl inse att det finns saker som man inte får nämna som är grundläggande, eller saker som är kassa som hyllas. Jag hyllar inte SD. Men jag hyllar Sverige för att vi har ett lagom tänk därför att extremism i vilka former det än tar, är inte ok. Extremism gör att vi börjar hata varandra, och det som sker är att öga för öga gör oss blinda.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229