Vad är egentligen nyttig mat?

Bildresultat för nyttig mat

Fenomenet nyttig mat tar mer och mer över våran vardag. Kommentarer som "jag ska bli nyttig", "sluta äta sötsaker och äta nyttigt istället." uppstår dagligen. När bloggare lägger upp inlägg som tex what I eat in a day, en bild på deras smoothiebowl eller en sockerfri, fettfri och glutenfri muffins. Vad åstadkommer detta med egentligen? Att unga idag får höra att godis, som dem älskar, är jätteonyttigt och det du en lördagskväll ska äta är en frukt. Våra kroppar är skapta för att äta: kolhydrater, fett och protein. Det är vad människosorten har ätit enda sedan vi gick från apor till så som vi ser ut idag. Kroppen vrålar efter kolhydrater, snabba och långsamma, Fett, mättat, fleromättat och enkelomättat. Proteinet är också minst lika viktigt. Våra kroppa är skapade för att äta allt detta. Kroppen mår inte bra av att utesluta vissa typer av livsmedel helt ur våran kost. Ät allt men inte alltid.

Om du skulle söka på nyttig mat kommer dessa bilder upp, eller liknande. Visst, en sallad är väldigt gott MEN det är inte acceptabelt att leva på det. Lyssna på vad DU och din kropp är sugen på, inte vad som klassas som "nyttigt" för vad är det ens? Är det nyttigt att bara äta grönsaker och frukt? Eller att bara äta havregrynsgröt och fullkornsbröd? NEJ! För hur gott är det inte att äta en rostad macka ibland? Flingor med mjölk/yoghurt? Att dricka oboy? Äta godis och glass när du vill och är sugen på det? VARFÖR ska det vara klassat som onyttigt. Inget är onyttigt, i en bra mängd. Visst, att äta 4 kg godis varje dag (utöver mat) i två månader skulle göra att din kropp lagrar på dig men man orkar inte fyra (!!) kilo godis. Man är inte sugen på det och tillslut är det inte gott längre.

Allt som är gott är nyttigt! Ingen mat eller annat livsmedel är farligt. Kroppen är smart och vet hur den ska bryta ner det vi stoppar i oss. Ingen mat är onyttig eller nyttig. Att äta MAX är inte "onyttigare" än pasta med köttbullar. Kroppen vet inte vad vi stoppar i den utan den blir glad för all den näring som vi ger den och den tar åt sig av det. Så hoppa inte på några fåniga dieter utan ät det du tycker är gott och det du är sugen på. Varken mer eller mindre.

​Xx

Gillar

Kommentarer

jenniferdavidson
jenniferdavidson,
Riktigt bra inlägg! Du får en verkligen att se på saken från ett annat perspektiv❤️nouw.com/jenniferdavidson
ebbakarehag
ebbakarehag,
fina jennifer! tack snälla❤️nouw.com/ebbakarehag
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229