tankarna kring gymnasiet

Nu när det var ungefär två veckor sen man fick reda på om man skulle bli preliminärt intagen till sina val av linje så hade jag tänkt att dela med mig av tankarna och pressen många har innan det är dags att börja gymnasiet.

Hetsen kring gymnasiet is real. Men kom ihåg, det är vad du gör det till. Vissa börjar redan i sjuan att börja tänka på vad dom vill gå på gymnasiet vilket inte är någon idé. För det första så kommer du antagligen inte veta vad du vill jobba med när du är 12/13? Och att då redan börja bestämma sig för vilken linje som man ska gå är bara onödigt. Du kommer hinna ändra dig. Ett flertal gånger så det är ingen idé att ens börja tänka i dom banorna när man är så liten. Tyvärr blir stressen riktigt jobbiga för väldigt många nior. Man har höga krav på sig själv och man vill självklart prestera så bra som möjligt och få dom högsta meritpoängerna som man kan. Man kollar vad medianen på meritvärden var förra året till den linjen man vill gå och man blir väldigt pressad i skolan. Som om inte pressen och stressen från lärare är nog? Varför ska man då gå runt och oroa sig över om man kommer in på sin gymnasieskola eller inte? Det är så sjukt många ungdomar som drabbas av stress i skolan och varför kan man då fråga? Jo för att pressen är såpass hård att det tillslut blir omöjligt att kämpa emot. Och elever som kämpar och kämpar med sina betyg för att få så bra betyg som dom själva kan uppnå kan endå falla på målsnöret pga dagens betygssystem. När AAAE blir ett D är det väl inte konstigt att vi ger upp? Man kan kämpa allt vad man kan men det kommer i varje fall inte vara ett A i lärarnas ögon. Men istället för att stirra sig blind på vilken bokstav man får på ett prov så är ju det viktigaste att man själv känner sig nöjd. Känner du dig nöjd med ett prov men när du får tillbaka det har du "bara" uppnått ett C? Varför ska man då bli arg och besviken på sig själv för att man inte fått ett högre betyg på just det provet? Varför kan man inte bara vara nöjd med sitt C i vetskapen om att jag har gjort mitt bästa och jag är stolt över mig själv. Om du mot förmodan inte skulle känna dig stolt är det väl bara att göra omprov och göra ditt bästa på det provet istället. Det viktiga i slutändan är att DU är nöjd. Det spelar ingen roll om dina 3 vänner har fått högre än dig utan det viktiga är att du själv är nöjd med ditt betyg för det är just vad det är. Ditt. Ingen annan ska få berätta för dig vad du ska få eller vad som är bra eller dåligt. Utan sköt ditt eget och skryt inte inför andra om vad du har eller inte. Det är ingen som bryr sig om ditt A som du glatt flaggar med så håll det bara för dig själv. För vad är anledningen att skryta? Betyg är individuella och om du är så osäker som person och måste trycka ner andra för att själv må bättre då har du ingen som helst respekt för NÅGON runt om dig och du förtjänar inget bättre själv.

Om jag ska vara helt ärlig så vet jag faktiskt inte hur jag kom fram till att jag skulle gå den linjen som jag ska gå idag. Till en början trodde jag att jag skulle gå ekonomi med inriktning juridik för jag har alltid varit väldigt insatt i juridik, tingsrätt, domare osv. Men så blev det inte utan sen skulle jag gå något helt annat på en annan skola för jag hörde att dom hade matkort haha och den linjen som jag endå ville gå, alltså ekonomi var där. Sen insåg jag hur mycket matte det var på ekonomi och jag vart inte jätte taggad. I 30 sekunder trodde jag att jag skulle gå natur men det var ett BIG nej. Aldrig att jag skulle gå natur? Fy nej! Sen var jag inne på sam linjen under ett väldigt långt tag och jag var 100% säker på att jag skulle gå den. Men sen under en period så ville jag gå hotell och turism. Det var jag jätte inne på under ett långt tag för det var en väldigt bra linje eftersom att jag ska bo utomlands så jag tyckte att det var en jättebra linje för mig. Men den är tyvärr inte högskoleförberedande och eftersom jag vill gå en så bred utbildning som möjligt så var detta inget alternativ för mig. Ja ni hör ju. Såhär mycket fram och tillbaka är det. Det kan gå en vecka sen har du hittat en ny linje som du är jätte intresserad av. Så bestäm dig för guds skull inte i sjuan redan. Och ditt liv does not depend på ditt val av gymnasielinje så stressa snälla inte upp er för det är inte hela världen. Det finns stora chanser att du får ett helt nytt intresse efter gymnasiet. Så stressa inte upp dig för detta valet utan välj det som du känner är rätt i stunden och vad du faktiskt vill och är intresserad av för du ska ju endå gå den här linjen i tre år? Och kom ihåg: det är din vilja som tar dig dit du kommer, ingen annan utan det är bara du!

xo Ebba

​Xx

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229