Skillnader mellan att fira jul i Sverige och USA

Något som jag tycker är väldigt intressant med att bo i ett annat land än Sverige är att få ta del av en ny kultur och nya traditioner. USA är ett väldigt stort land och det finns såklart olika traditioner i alla familjer och delar av landet. Här i Boston är det ganska europeiskt och sen är mina värdföräldrar från Irland så jag får ta del av både amerikansk och irländsk kultur och traditioner, vilket är super roligt och lärorikt.

Iallafall...

Julen är generellt sätt väldigt stor här. Många hushåll julpyntar redan innan thanksgiving, vi köpte våran gran den 30 november, dagen efter thanksgiving. I Sverige hade min familj köpt gran helgen innan jul så det var en stor skillnad för mig.

Julen är inte min favorithögtid och är inget jag går och längtar till varje år utan jag tycker det är skönt när julen är över men när jag kom hem från NYC den 2 december och det hade snöat och vi hade gran hemma så tyckte jag ändå att det var väldigt mysigt.

  • Den största skillnaden mellan USA och Sverige är att här i USA firar man jul den 25. Så alltså julafton är inget man firar på. Många har en finare middag på Christmas eve men det är oftast it.
  • I sverige firar vi Lucia (13december) och vi firar även Advent. Många har tex adventsljusstakar, det som barnen har här är adventskalendrar. Men att fira lucia och advent är inget man gör.
  • Tänk er det där huset på eran gata som går all in med julpynt och belysning varje år, här är i stort sätt ALLA hus så.
  • En ny tradition som är väldigt amerikansk är "elf on the shelf". Det är alltså en elf som vakar över barnen under december från olika platser i huset varje dag. Den är alltså där för att hålla utkik så att barn beter sig och sen rapporterar till tomten.
  • Låt oss bara snudda ämnet mat. Maten på julen är inte direkt julbord.

?Xx

?

Gillar

Kommentarer