Hej!

Det var ett bra tag sen jag uppdaterade bloggen. Det känns helt ärligt fånigt att skriva på bloggen "Ebba goes Geneva" när jag har ingen aning när jag nästa gång ska go Geneva. Men om det är någon där som vill att jag ska skriva i framtiden kan ni för all del gilla eller kommentera inlägget.

Men hur har mitt liv förendrats under dessa tre veckor jag varit finländare. Jag har flyttat till min första egna lägenhet och blivit sambo med min kille. Dock tycker jag "sambo" låter för seriöst så jag föredrar kille eller pojkvän. Att flytta till eget medför naturligtvis en massa kostnader och inköp, som vi sakta men säkert börjar ha under kontroll. Att vara petig och noggrann med inredning är inget jag rekommenderar för låginkomsttagare.

Jag har varit två gånger på sommarteater varav Lurens var succée medan Lapinjärven kesäteatteri må ha varit ett av det värsta jag någonsin sett; jag förstod absolut ingenting.

Och the huge news: Jag har fått ett jobb! Från och med förra helgen jobbar jag på Café Helmi i gamla Borgå. Efter en hög arbetsansökningar fick jag napp och än så länge trivs jag hur bra som helst!

Det var allt för denna gång. Jag håller på och jobbar med ett jätteinlägg som förhoppningsvis kan publiceras inom en snar framtid, så stay tuned!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Det här inlägget blir som ett startskott för min sista vecka som au pair, nämligen när det här publiceras är det exakt en vecka tills flyget lyfter. Och hur känns det?

För att vara helt ärlig så vet jag inte. Å ena sidan är jag trött på att bo hos andra och att inte få bestämma själv, men å andra sidan är det skönt eftersom jag inte har något ansvar över de kostnader som ett hem hämtar med sig.

Jag är trött på att hela tiden ha mitt liv i en kappsäck och att packa jämt, men jag älskar att resa och hoppas jag kan göra det från Finland också, annars kommer jag bli uttråkad.

Jag orkar inte vara au pair längre, att ständigt städa undan efter barnen och vara domare i deras bråk, men som jag kommer sakna våra mysiga lässtunder, barnens roliga kommentarer och allt annat gulligt det här jobbet haft med sig. Dessutom kommer jag inse att jag borde ha uppskattat det här jobbet så länge det varade: jag får ju faktiskt betalt för att bygga snögubbar av play doh.

Jag ser även framemot att komma till ett land där jag inte behöver svettas konstant. De senaste månaderna har varit så varma och jag tror jag senast har haft gåshud i maj. Dock kommer det komma som en chock att i Finland måste man följa med väderleken och att man faktiskt måste planera kläderna enligt väder och inte enligt humör.

Det Kan konstateras att allt har två sidor. Men när det kommer till Schweiz är det väldigt ensidigt: jag är inte färdig att lämna det här landet. Jag vet ju inget hur det egentligen är att bo här, att söka jobb, lägenhet, försäkringar, tillstånd etc. men såvitt jag vet kan jag föreställa mig själv bo här. Här är städerna små, det är tryggt och människor är trevliga. Och framför allt, här finns det berg.

Likes

Comments

Hej!
Jag sitter på ett Café på Milano Centrale och väntar på att få hoppa på tåget till Schweiz. Jag haft det hur bra som helst men är glad över att få åka hem. Att hela tiden vara på resande fot är väldigt tungt i längden. Som ett sista inlägg för denhär bloggveckan (som jag har klarat utmärkt!) tänkte jag göra en liten recension över de italienska städer jag besökt under det senaste året, de är ju hela 7 stycken.

I oktober tog Frida och jag bussen från Geneve till Milano. För att vara helt ärlig kommer jag inte ihåg så mycket. Men jag fick nog inget stort behov att komma hit tillbaka. (Här sitter jag ändå, haha) Nej, men shoppingen var bra, och staden är vacker med många många castellon. Vädret var ju inte heller det bästa, då det regnade nästan hela resan.

Åtta månader senare fick jag åka tillbaka till Italien, denna gången till Venedig. Jag och Oscar träffades där över en helg, närmare sagt för att fira min 20-årsdag. Venedig stannade i mitt hjärta, dels för att staden var så fin och speciell, men dels för att jag hade ett härligt veckoslut i ännu bättre sällskap. Staden är mindre än jag hade tänkt mig, så en dag/helg räcker bra där.

Första stoppet på min Italien-turné var Firenze, eller Florens som det heter på svenska. Dit skulle jag inte åka pånytt; inget märkvärdigt att se och människorna var inte särskilt trevliga.

Sen har vi Rom. Ooh lala vilken stad! Jag föll för Rom; en massa att se, supervänliga människor och bra restauranger, dock måste man gå ut från centrum för att undvika turisterna. Dessutom hade jag min absolut bästa Airbnb-upplevelse i Rom. Så om nån saknar romsällskap, I'm in!

Ännu igår befann jag mig i Pisa. Jag förälskade mig även i Pisa, det var så lugnt och mysigt där. Alla turister var koncentrerade vid tornet, som faktiskt inte var så fantastisk enligt mig. Jovisst lutade den, men när jag väl hade sett den var jag nöjd. Men övriga Pisa; trés trés trés belle. Där fanns inte så mycket att göra, men om jag skulle bo i en av dessa städer, skulle det vara Pisa.

Och sista staden är Genova, staden jag googlade när jag trodde det var så Geneve hette på engelska. Genova fick tyvärr inte riktigt en chans av mig: jag var så trött och hade en stor hemlängtan att jag inte riktigt kunde njuta. Men ifall mitt resehjärta hade bultat för fullt hade jag älskat Genova. En pärla vid medelhavet med dess färggranna hus på sluttningarna och den speciella stranden som utgjordes av en stor hamn, sån som sällan är i stadscentrumet. Kanske jag en dag provar pånytt.

Likes

Comments

Jag är helt slut, fast klockan är bara 18. Jag vaknade redan klockan 7 för att hinna till ett tåg som åkte 8.20. När jag står på Pisa Centrale inser jag att jag står på fel station, men till all tur for det ett annat tåg till La Spezia, dit jag var påväg. Jag orkar inte gå igenom dagens händelser men kan nämna att jag var en gång till på fel station och hela tre gånger i fel tåg. Så min 1,5h långa resa blev 3h. Men när jag väl var framme i Manarola var allt strul som bortblåst. Vilken magisk plats!!

Beställde ett glas vin men fick även aperitivo. Orsaken fick jag aldrig veta, men tackar man nej till gratis mat? Nej.

Just nu ligger jag i min säng i Genua, mitt sista stopp innan jag ska hem. För att vara helt ärlig skulle jag helst sova i min egen säng i Crans, det är rätt så utmattande att åka omkring. Men jag ska kämpa ännu sista natten så ska jag bege mig vidare imorgon bitti!

Likes

Comments

Ikväll tog jag kameran fram för första gången och tog en liten promenad i Pisa. Jag kom hit redan på eftermiddagen, men då tog jag det riktigt lugnt och njöt av det "svala" vädret. (28 grader kändes svalt när jag hade vant mig vid 35). Här är resultatet från promenaden och vi kan alla konstatera att det blir nog ingen mästerfotograf av mig, haha, men jag tycker det är kul att gå omkring och fota.

En mycket vacker och lugn stad, jag gillar Pisa!
God natt!

Likes

Comments

Innan jag skriver något annat ska jag börja med ett Rom tips, faktiskt det enda tipset jag har: åk inte till Rom i juli, speciellt om väderprognosen lovar +35 grader. Det kanske låter skönt men tro på mig, det är det inte.

De två dagarna jag har spenderat i Italiens huvudstad, den eviga staden, dit alla vägar leder har varit aktiva och lärorika. För en historienörd som jag är Rom en riktig guldgruva: här och där finns sevärdheter från olika tidsepoker, kanske därför har staden fått sitt smeknamn...

När jag väl kom hit hade jag inte riktigt någon bild alls. Termini var som vilken tågstation som helst och stadsbussen var 20min försenad. (Jag visste att kollektivtrafiken suger, men det var inte riktigt så jag hade tänkt mig).

Den första sevärdheten jag såg var den spanska trappan. Jag vet fortfarande inte varför den är en sevärdhet, men det kändes som en bra plats att börja ifrån. Jag gick längs med shoppinggatorna, men det var inget särskilt med dem; jag gick inte in i en endaste butik. Som ni kanske vet är jag inte alls bra på att planera vilket ledde till att jag gick kors och tvärs längs med gatorna. Plötsligt var jag vid Fontana di Trevi som faktiskt var mycket större och finare än jag hade inbillat mig. Vid det här laget kändes Rom inte alls sådär härligt och fint som jag hade tänkt. Mer tråkigt och inte-fint. Men något jag upptäckte redan då var hur trevliga människorna var! Helt annat än i de övriga italienska städerna jag besökt.

Men plötsligt kom hela min syn på staden ändras. Jag följde en grupp turister uppför en långsluttande trappa som förde mig till Capitolium kullen. Och vad som hände sen är bokstavligen histora; ruiner så långt ögat når. Dessutom var där knappt några turister.

Idag har jag stiftat mer bekantskap med Vatikanstaten och det som finns kvar av Romarriket. På väg till Vatikanen hittade jag en gata med butiker Helt i min smak: Via Cola di Rienzo, inte alls sådär H&m och Zara betonat som shoppinggator brukar vara. Dessutom var det väldigt lugnt där. Peterskyrkan var fin, jag är glad att jag orkade köa 20min (inte mer än så) för att komma in. Jag besökte även Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet, vilket jag kan medge var snäppet onödigt. Det var varken dyrt eller lång kö, men att gå igenom fullspäckade salarna för att se en liten takmålning i det sista rummet som man likväl kunde googla... you get it. Något som verkligen var värt besväret var tornet/toppen av Peterskyrkan!

Men för att förkorta den romanen jag nyss skrev är Rom i mina ögon vackert, råddigt (inte smutsigt, yrt liksom), mycket att se, korta avstånd, trevliga människor, turister, god mat och väldigt italienskt. (What else?)

Imorgon bär det av mot en ny stad, mer om det imorgon!

Buena notte!

Likes

Comments

God morgon!
I skrivande stund sitter jag i tåget mot Rom. Min ursprungliga tanke var att ta ett långsamt tåg för att undvika den gassande hettan, men resans första "yreri" tog plats och jag insåg att jag gått till fel station. Tanken att släpa sig till andra sidan Firenze lockade inte över huvudtaget så jag hoppade på snabbtåget i stället.

Min morgon började med lugna tag och jag var out and about redan klockan nio. Hittade ett mysigt café i gamla stan där jag tog en cappuccino och croissant fylld med äppelfyllning till frukost. Det kostade hela 3,5€. I Geneve hade bara kaffet varit dubbelt. Jag har blivit totalt blind när det kommer till priser; jag tycker att Finland är sjukt billigt. Det är väl så det blir när man bor i Schweiz.

Men nu ska jag lägga på musiken och njuta av de förbiflygande landskapet!

Likes

Comments

4:00 ringer min väckarklocka. Det är meningen att jag tar buss till Coppet där jag byter till tåg mot Lausanne. Men jag inser att jag har 3 min på mig i Coppet vilket Kan vara lite väl tajt så jag tar uber till Nyon i stället. Efter ett antal avbokade ubers kommer en för att plocka upp mig. 5:10 hoppar jag på tåget i Nyon och 5:40 är jag i Lausanne.

6:18 Far mitt tåg till Milano. Jag Köpte ett "rail pass" för Italien, Men det är nog ett väldigt yrt system; Får se om jag alls förstår Hur det funkar. Oavsett hoppar jag på tåget, tar mig en bekväm plats där jag ska sitta i 3h.

10:30. Tre timmars resa blev en fyra timmare pga. försening. Nu är jag i Milano och ska ta nästa tåg till Firenze.

11:20. Frecciarossan glider iväg och med vilken fart! Jag var inte beredd på att den sväpte genom Toscano med en hastighet på 300km/h. Med ett stopp i Bologna är det meningen att den ska ta mig till Firenze på 1,5h.

12:50 nu är jag framme i Firenze. Tar direkt upp maps för att hitta mitt Airbnb. Här är en massa travikarbete och jag går vilse en och annan gång, men 13:45 har jag hittat rätt! Det första jag gör är att ta en dusch, jag är alldeles igenomsvettig efter promenaden i +34 grader.

15:00 är jag färdig att bege mig ut. Jag går raka vägen in till en Carrefour och köper mig en lätt lunch som jag äter på trapporna till Basilica di san Lorenzo. Efter min lunchpaus undersöker jag Firenze; hittar en och annan castello i labyrinten av smala gator och fina byggnader. Den finaste byggnaden av dem alla är nog Basilica di Santa Maria del Fiore (domkyrkan) som är lätt den finaste kyrkan jag nånsin sett. Jag hittar även Davidstatyn, som sedan visar sig vara en kopia, men det behöver vi inte berätta för någon.

18:32 känner jag mig utmattad och börjar tänka på min säng. Men först måste jag få lite mat. Jag minns att jag gick tidigare förbi ett snärtigt pastaställe men har absolut ingen aning var det är. Som ett mirakel hittar jag stället och beställer mig en pasta carbonara a porter. Den slukar jag i mig samtidigt som jag går hemåt.

20:15 jag är i rummet och ska avsluta det här inlägget. Imorgon har jag en ny tågresa framför mig!

Buena notte!

Likes

Comments

Hej!
Förra helgen bar det åt till Locarno, som ligger i den italienska kantonen Ticino. Frida och jag har redan länge (typ sedan vi fick veta att det finns något som Ticino) planerat en resa till Lugano, men vi hittade inget lämpligt boende där så vi beslöt oss för att testa på Locarno istället. Vi fick Amanda med oss och så tog vi tåget först till Brig varefter vi åkte till Domodossola där vi hade vårt sista byte till Locarno. Restiden blev lång; nästan 6h och det sista tåget kändes oändligt lång när det klättrade upp och ner på bergen. Men halv 4 på eftermiddagen befann vi oss i Locarno. Efter några roliga konversatione på italifranska hittade vi vårt boende. Lägenheten låg mittemellan Locarno och grannstaden Ascona så vi passade på att besöka dem båda. I det hela framstod området för mig som ett litet, städigt Italien med dess färggranna hus och avslappnade vibe. Så fina små städer men väldigt annorlunda än den Schweiz jag är van vid; det fanns sprickor i asfalten och gräset i parkerna var inte nyklippt.

Alltså det här landet har så mycket att bjuda på, när man tror sig ha sett allt kommer det fram något nytt och oförväntat. Och om tre veckor ska jag lämna det här paradiset?! Jag är absolut inte färdig med Schweiz än, så jag måste helt enkelt ta mig tillbaka!

​Salut mes amis!

Likes

Comments

Japp, så länge ska jag bo här ännu, om man ska tro på finnairs app. Det innebär att ja har endast 20 dagar med barnen, fem veckoslut och en ledig vecka. I detta inlägg tänkte jag gå igenom vad allt ska ske under dessa 35 dagar:

• Imorgon på eftermiddagen är det svenska skolans midsommarfest. Har varit så mysigt att få uppleva en svensk skola utomlands; det blev som ett tillbakahopp till min egen barndom, men med andra termer. (Jag sade åt ett svenskt barn att hol var en fin påskhäxa och fick en konstig blick tillbaka. Tydligen heter det påskkärring). Senare på kvällen har vi au pairer en egen midsommarfest här i grannbyn Celigny.

• Barnen har skola ännu nästa vecka men sen blir det sommarlov för dem. Då börjar det riktiga jobbet för min del; jag ska underhålla dem från morgon till kväll. Jag håller febrilt på att hitta på saker vi kan göra tillsammans så dagarna inte blir alltför långa.

• Andra veckan i juli, dvs. 11-16.7, är jag ledig. Jag har ren en klar plan över vad jag ska göra, men eftersom jag inte är helt 100% säker, vill jag inte ännu avslöja den. Men jag hade tänkt hålla en "bloggvecka" alltså jag ska skriva ett inlägg varje dag under min semestervecka. Det återstår att se om jag lyckas...

Så det är väl allt i det stora hela. Jag är den sista av mina au pair vänner som åker hem, de andra åker iväg en efter en under juli månadens gång. En massa blandade känslor. Men nu ska jag njuta av mina sista 35 dagar för fullt! Ha det!

Likes

Comments