I helgen tog jag tåget ner till Helsingfors för att möta upp min mamma och systrar och spendera en helg i huvudstaden. Men oj så överraskad jag blev när jag mötte upp dom på flygplatsen och fick se att mosters älskling var med! Blev så glad över att min lilla kille var med så att jag började gråta. Vi hade en supermysig helg och det var så skönt att få umgås med familjen igen!! Nästa gång jag ser dom är förhoppningsvis om 4 veckor, men då i Miami.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Nu sitter jag hemma i min säng igen efter en natt ute i skogen. Vi åkte iväg direkt efter skolan igår och va runt 20 tjejer. Stugan låg 40 minuter utanför Jyväskylä och verkligen mitt ute i skogen. Vi var tvungna att parkera bilarna och gå de sista 200 m för att komma fram. Så fort vi hade kommit fram till stugan så lämnade vi av våra saker och gick ut på en hike. Slutade med att vi hikade upp till toppen av berget och hade en helt otrolig utsikt. Men för att komma upp till toppen fick vi göra en hel del klättring vilket var en upplevelse. När vi kom tillbaka till stugan så gjorde vi upp en eld och grillade korv och grillade ute i regnet. Senare på kvällen värmde vi upp oss i bastun och stekte sedan pannkakor ute över den öppna elden, var riktigt mysigt. Som tur var så va stugorna rejält uppvärmda när vi skulle sova så vi alla sov riktigt skönt i våra sovsäckar. Det var en väldigt rolig upplevelse men en natt utan el och vatten är precis lagom. Känns som att alla finländare är lite mer naturvana än vad vi andra är då alla våra klasskompisar hade rejäla hikekläder och pannlampor medan vi hade lånat ihop lite smått och gott av alla olika kompisar.

Nu ska jag ta en stooor kopp kaffe sen göra mina två onlinetentor som väntar..

Moi!

Likes

Comments

Idag efter skolan ska vi alla arbetsterapeutstudenter åka iväg till en stuga en bit utanför Jyväskylä och spendera natten där. Elin och jag blev så glada när dom andra frågade om vi två ville hänga med. Det finns varken el eller vatten i stugan så vet inte riktigt vad vi har gett oss in på, men det återstår och se...

Likes

Comments

Igår firade vi en månad här i Finland, vilket innebär att redan 1/3 av min tid här har passerat. Tiden går så otroligt fort och kommer vara hemma innan jag vet ordet av det. Har det så underbart bra här men grymt härliga människor och vet att dessa kommande 2 månader kommer vara så händelserika och så grymt bra!


Moi!

Likes

Comments

Veckan har rullat på så snabbt och en hel del har hunnits med. Vi har pluggat i massor och fått klart alla uppgifter, vi har hunnit med studentfest och utgång och så har vi hängt med Elins föräldrar som varit här i helgen. Igår var vi ett gäng som drog iväg till en klätterpark och klättrade i några timmar. Så kul men svårt. På kvällen drog vi vidare till en bar och spelade biljard och tvspel. Idag är det pluggpluggplugg som gäller då vi nästa vecka har två tentor.

Hoppas ni haft en bra vecka.

Moi!

Likes

Comments

Denna veckan har varit väldigt intensiv och långa dagar i skolan men oj vad intressant det har varit! Vi jobbat så mycket praktiskt och fått testa på så mycket. Vi har pratat om Dog assisted OT, dvs hur man kan använda sig av djur som en metod för rehabilitering. Så vi hade en hund på besök som var med oss i 2 timmar och tillsammans med hunden fick vi testa olika metoder och aktiviteter som man kan göra tillsammans med en klient. Vi har också pratat om sensory processing och då var vi i en stor gympasal och fick testa på massa olika saker och material som kan hjälpa till att stimulera sinnena och speciellt känseln. Efter det hade vi creative movement då vi pratade om hur rörelse kan användas som en metod för stimulering och hur det kan användas som rehabiliteringsmetod. Vi i klassen fick testa på "kroppssymfoni" och att gå runt som olika djur. Det här varit en del lek denna veckan men så kul och viktigt att faktiskt få testa på de sakerna som barnen kommer få utföra!


Helgen har spenderats med massa plugg då vi till nästa vecka har 4 olika inlämningsuppgifter, en onlinetenta och sen 4 grupparbeten på det. Japp en hel del plugg är det som gäller, men så otroligt lärorikt. Men i fredags tog vi en paus från plugget och gick på fest och firade en kille från Kanada som fyllde 25. Idag ska vi in till skolan och spendera hela dagen med plugg!

Moi!


Likes

Comments

Tänkte ta och dela med mig hur vi bor här i Jyväskylä. Jag delar lägenhet med Elin och en tysk tjej. Vi har varsitt rum och delar badrum och kök. Ovanför kan ni se mitt otroligt fina rum! Elins och min första känsla när vi kom var att vi flyttade in i ett fängelse och vi skulle gärna elda upp gardinerna om vi fick. Men nu efter snart 3 veckor har vi börjat vänja oss och trivs riktigt bra där vi bor. Vi bor i ett område som kallas Myllyjärvi, som ligger 5-6 km från centrum och universitetet. Här bor också ALLA andra utbytesstudenter så det är ALLTID något som händer, vilket är så roligt. De vi umgås med allra mest bor i samma trapphus som oss så vi behöver bara ta trapporna ner för att hänga vilket är perfekt. Alla lägenhetshusen har en bastu på taket och i mitten av alla hus finns det en stor grillplats. Det ligger en sjö med strand cirka 3-4 minuters gång från där vi bor så där hänger vi också en hel del. Det mesta som vi gör händer faktiskt här i Myllyjärvi, det är alltid någon som bjuder en på fest oavsett vad det är för dag eller alltid någon som ska basta som man hänger på. Så här trivs vi faktiskt riktigt bra trots det orangea golvet...

Likes

Comments

Detta utsikt var eftermiddagens föreläsning. Vi pratade om green care rehabilitation och hur man kan använda naturen som en del av rehabiliteringen. Vi fick gå runt i skogen och inte prata med varandra och ta kort på de ställen vi tyckte om. Sen fick vi tänka på hur man kan använda naturen som en del av rehabiliteringen. Bland annat pratade vi om att det är ett sätt för personer med mycket stress, ångest eller hyperaktivitet att få lugna ner sig och minska stressen. Men det kan också va motorisk träning, sinnesträning och social träning. Det va riktigt intressant att få gå runt och inse hur mycket vi arbetsterapeuter kan göra i vårt yrke, och också så kul att få testa själv och jobba praktiskt. Väldigt olikt från hur det är hemma i Jönköping.

Det va en väldigt intressant men lång dag i skolan då vi började vid 8.00 och slutade vid 18.00, så huvudet var rätt så tungt när man åkte hem. Ikväll ska man tydligen kunna se norrskenet här från Jyväskylä så vi ska dra ner mot stranden för att ha bonfire och leta efter norrskenet, och hoppas på att det faktiskt går att se!

Moimoi!

Likes

Comments

Förbered er på pluggsnack...

Idag har vi haft en riktigt intressant dag i skolan då vi har pratat om Multisensory rooms och fått bygga upp det och diskutera om hur rummet kan användas. Var så kul att få testa praktisk hur rummet fungerar och hur enkla saker man kan använda! Sensory rooms kan användas till barn med autism, ADHD, ADD, utvecklingsstörning eller om man har överkänsliga samt underkänsliga sinnen. Rummen är till för att kunna lugna ner sig och få stimulera sina sinnen och speciellt för att stimulera sin känsel.

Här ser ni en sensory-matta som samtidigt är ett spel för barnen. Barnet slår i tärningen och måste t.ex rulla som en hund över mattan 2 gånger. Mattans funktion är då att stimulera känseln samtidigt som barnet får leka/spela ett spel.

Här ser ni "black room". Här är allt kolsvart och det enda man ser är vita tyger. Här kan arbetsterapeuten jobba med barn som har svårt med sin motorik och förstå hur man ska röra sin kropp/hur rörelserna fungerar. Arbetsterapeuten och barnet tar på sig ett par vita handskar sen får barnet följa arbetsterapeutens rörelser.

De sista två bilderna är "white room" och tyngdtäcken och tyngdvästar. Funktioner med dessa är att minska stress, hyperaktivitet och hjälpa barnet att lugna ner sig.

Var så trött i huvudet efter denna dag men är så imponerad över hur mycket man lärde sig och att det var så mycket praktiskt arbete som man själv fick testa på. Tror dessa kurser som jag läser här kommer vara så bra och lärorika och jag är taggad på att kurserna ska sätta igång ordentligt! Mycket arbetsterapeutsnack blev det denna gången men sånt får ni stå ut med ibland.

Moi!

Likes

Comments

Denna helgen åkte vi iväg 13 pers till en stuga mitt ute i skogen ungefär 1,5 timme från där vi bor. Alla blev så imponerade av stugan när vi kom dit, utsikten vi hade var såå otroligt fin! Inne i stugan hade vi egen bastu, beerpongbord, biljardbord och hemmabiosystem. Vi hade en grym helg då vi bastade i massvis, badade, hade grillkvällar, åkte båt och festade i massor. Under fredagsnatten var det stjärnklart och man kunde se så många stjärnfall, så vi la oss på bryggan mitt i natten och bara njöt av utsikten. En helt underbar helg men fantastiska människor! Att man hittat så fina vänner redan efter 2 veckor!

Likes

Comments